Me Naiset
|
Inka Simola
Duudsoneiden Jarppi Leppälä menetti oikean käden peukalonsa 19-vuotiaana Seinäjoella kotitalossaan. Amputoidusta peukalosta on tullut lähes yhtä kuuluisa kuin Jarpin kasvoista. Kuva: IS/Pete Aarre-Ahtio
Duudsoneiden Jarppi Leppälä menetti oikean käden peukalonsa 19-vuotiaana Seinäjoella kotitalossaan. Amputoidusta peukalosta on tullut lähes yhtä kuuluisa kuin Jarpin kasvoista. Kuva: IS/Pete Aarre-Ahtio

Jarppi Leppälä menetti peukalonsa 19-vuotiaana. Hänen unelmansa laskuvarjojääkärikoulusta kariutui tapaturman takia, mutta nykyään Jarppi ei osaa edes kaivata sormeaan.

Jarno "Jarppi" Leppälälle, 35, on aina tapahtuneet Duudsonit-ryhmän pahimmat onnettomuudet. Yksi hänen kuuluisimmista tuntomerkeistään on amputoitu peukalo, josta liikkuu monia legendoja.

Yhden tarinan mukaan Jarppi menetti sormensa korttipelissä, toisen tarinan mukaan peukalo irtosi, kun Jarppi taisteli karhun kanssa. Toinen duudsoni, Jukka Hildén, on kertonut tarinaa, jonka mukaan Jarppi imi peukaloaan parikymppiseksi, ja sitten se vain irtosi. Jarppi ei paljasta edes uutuuskirjassa Härmästä Hollywoodiin – tositarina Duudsoneista, mitä peukalolle oikeasti tapahtui, mutta kertoo, miksi peukalo piti amputoida ja miten hän on hyötynyt siitä, ettei peukaloa ole.

Ambulanssikyydillä Helsinkiin

Jarppi menetti oikean käden peukalonsa  19-vuotiaana, vuonna 1999. Tapaturma tapahtui Seinäjoen Ämmälänkylässä, hänen kotitalossaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kun peukalo oli lähtenyt irti, juoksin tupaan. Äiti meni sokkiin. Se ei oikein tiennyt, mitä olisi tehnyt. Isoveli toi mulle kylmän ja märän pyyhkeen. Peukalo roikkui nahan palasta kiinni, ja käsi käärittiin kylmään pyyhkeeseen. Soitimme ambulanssin, ja Vesa lähti viemään mua autolla sitä vastaan. Pääsimme yli puoliväliin matkalla sairaalaan, kun mut siirrettiin ambulanssiin ja sain särkylääkkeitä. Ambulanssissa pyyhe otettiin pois ja peukalo laitettiin muka paikallensa ja päälle iskettiin kylmäpusseja, Jarppi kertoo kirjassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Seinäjoen sairaalasta Jarppi yritettiin saada Tampereelle käsikirurgille. Kun se ei onnistunut, suunnitelmissa oli saada Jarppi helikopterikyydillä Helsinkiin. Kun sekään ei onnistu, Jarppia lähettiin viemään pääkaupunkiin ambulanssilla.

– Siinä vaiheessa ei mikään enää harmittanut. Mä kyselin vaan, että miten kovaa mennään? Jarppi muistelee.

Kuollut peukalo kädessä

Useiden tuntien jälkeen Jarppi pääsi viimein leikkaukseen.

– Ensimmäinen leikkaus kesti viisi tuntia, kun ne kutoivat sitä sormea kiinni. Osastolla hoitaja kävi vähän väliä mittaamassa lämpötilaa peukalon päästä. Nopeasti hoitaja huomasi, että veri ei kierrä. Kirurgi oli jo päässyt kotiin, mutta ne soittivat  sen takaisin. Toinen leikkaus kesti kahdeksan tuntia.

Lopulta Jarpin peukalo yritettiin pelastaa viikon ajan yhteensä viidessä leikkauksessa. Viikon jälkeen Jarppi pääsi kotiin Seinäjoelle. Vielä tässä vaiheessa peukalo oli yhä kädessä.

– Olin se kuollut peukalo kädessä viikon Seinäjoella. Sitten menin takaisin Töölöön, jossa todettiin, että peukalo on kuollut, ja se amputoitiin. Iso kiitos kuuluu niille, jotka olivat mukana hoidossa. Kaikkensa ne teki.

Unelma laskuvarjojääkärikoulusta kariutui 

Yhdeksänsormisena Jarppi joutui unohtamanan laskuvarjojääkärikoulun, jonne oli treenannut Jukan kanssa. Armeijasta hän sai kokonaan vapautuksen.

Peukalon puuttuminen vaikutti myös ylioppilaskirjoituksiin, ja Jarppi kirjoitti äidinkielenopettajansa kanssa kirjeen ylioppilaslautakuntaan. Hän toivoi, että hän saisi kirjoittaa lyhyempiä aineita.

– Ja mähän kirjoitin ylioppilaskirjoituksen vasemmalla kädellä. Opettelin kirjoittamaan vasurilla. Hidastahan se oli. Ehkä mä sain vähän anteeksi sen takia, että kirjoitin vasemmalla.

Myöhemmin Duudsonit ovat saaneet monet naurut puuttuvasta peukalosta, eikä Jarppikaan sitä osaa enää kaivata – hän on elänyt pian pidempään yhdellä peukalolla kuin kahdella.

– Enää en muista, miltä tuntuu, kun oli se toinenkin peukalo, Jarppi sanoo kirjassa.

Jukan mukaan on mahdollista, ettei Duudsonit olisi ehkä sama ryhmä ilman Jarpin peukalon puuttumista.

– Sen vamman takia Jarppi sai vapautuksen armeijasta ja asui Seinäjoella, kun me HP:n kanssa olimme intissä. Ne ensimmäiset kuvaukset, kun Jarno tuli Helsingisä kuvaamaan, onnistuivat sen takia, että Jarppi oli Seinäjoella. Jos Jarppikin olisi ollut muualla, vaikka intissä, kuvausten järjestäminen olisi ehkä ollut mahdotonsa, Jukka miettii kirjassa.

Jani Niipola: Härmästä Hollywoodiin – tositarina Duudsoneista (Johnny Kniga) ilmestyi 21.10.2014

Lue myös:

Duudsoneiden Jukka Hildén isänsä alkoholismista: "Yritin saada hänet katkaisuun"

Jukka Hilden ja Jarppi Leppälä: "Emme riitele edes raha-asioista"

10 kiloa laihtunut Duudson-Jarppi suostuu yhä tikkatauluksi

Sisältö jatkuu mainoksen alla