Duudsoneiden Jarppi Leppälä menetti oikean käden peukalonsa 19-vuotiaana Seinäjoella kotitalossaan. Amputoidusta peukalosta on tullut lähes yhtä kuuluisa kuin Jarpin kasvoista. Kuva: IS/Pete Aarre-Ahtio
Duudsoneiden Jarppi Leppälä menetti oikean käden peukalonsa 19-vuotiaana Seinäjoella kotitalossaan. Amputoidusta peukalosta on tullut lähes yhtä kuuluisa kuin Jarpin kasvoista. Kuva: IS/Pete Aarre-Ahtio

Jarppi Leppälä menetti peukalonsa 19-vuotiaana. Hänen unelmansa laskuvarjojääkärikoulusta kariutui tapaturman takia, mutta nykyään Jarppi ei osaa edes kaivata sormeaan.

Jarno "Jarppi" Leppälälle, 35, on aina tapahtuneet Duudsonit-ryhmän pahimmat onnettomuudet. Yksi hänen kuuluisimmista tuntomerkeistään on amputoitu peukalo, josta liikkuu monia legendoja.

Yhden tarinan mukaan Jarppi menetti sormensa korttipelissä, toisen tarinan mukaan peukalo irtosi, kun Jarppi taisteli karhun kanssa. Toinen duudsoni, Jukka Hildén, on kertonut tarinaa, jonka mukaan Jarppi imi peukaloaan parikymppiseksi, ja sitten se vain irtosi. Jarppi ei paljasta edes uutuuskirjassa Härmästä Hollywoodiin – tositarina Duudsoneista, mitä peukalolle oikeasti tapahtui, mutta kertoo, miksi peukalo piti amputoida ja miten hän on hyötynyt siitä, ettei peukaloa ole.

Ambulanssikyydillä Helsinkiin

Jarppi menetti oikean käden peukalonsa  19-vuotiaana, vuonna 1999. Tapaturma tapahtui Seinäjoen Ämmälänkylässä, hänen kotitalossaan.

– Kun peukalo oli lähtenyt irti, juoksin tupaan. Äiti meni sokkiin. Se ei oikein tiennyt, mitä olisi tehnyt. Isoveli toi mulle kylmän ja märän pyyhkeen. Peukalo roikkui nahan palasta kiinni, ja käsi käärittiin kylmään pyyhkeeseen. Soitimme ambulanssin, ja Vesa lähti viemään mua autolla sitä vastaan. Pääsimme yli puoliväliin matkalla sairaalaan, kun mut siirrettiin ambulanssiin ja sain särkylääkkeitä. Ambulanssissa pyyhe otettiin pois ja peukalo laitettiin muka paikallensa ja päälle iskettiin kylmäpusseja, Jarppi kertoo kirjassa.

Seinäjoen sairaalasta Jarppi yritettiin saada Tampereelle käsikirurgille. Kun se ei onnistunut, suunnitelmissa oli saada Jarppi helikopterikyydillä Helsinkiin. Kun sekään ei onnistu, Jarppia lähettiin viemään pääkaupunkiin ambulanssilla.

– Siinä vaiheessa ei mikään enää harmittanut. Mä kyselin vaan, että miten kovaa mennään? Jarppi muistelee.

Kuollut peukalo kädessä

Useiden tuntien jälkeen Jarppi pääsi viimein leikkaukseen.

– Ensimmäinen leikkaus kesti viisi tuntia, kun ne kutoivat sitä sormea kiinni. Osastolla hoitaja kävi vähän väliä mittaamassa lämpötilaa peukalon päästä. Nopeasti hoitaja huomasi, että veri ei kierrä. Kirurgi oli jo päässyt kotiin, mutta ne soittivat  sen takaisin. Toinen leikkaus kesti kahdeksan tuntia.

Lopulta Jarpin peukalo yritettiin pelastaa viikon ajan yhteensä viidessä leikkauksessa. Viikon jälkeen Jarppi pääsi kotiin Seinäjoelle. Vielä tässä vaiheessa peukalo oli yhä kädessä.

– Olin se kuollut peukalo kädessä viikon Seinäjoella. Sitten menin takaisin Töölöön, jossa todettiin, että peukalo on kuollut, ja se amputoitiin. Iso kiitos kuuluu niille, jotka olivat mukana hoidossa. Kaikkensa ne teki.

Unelma laskuvarjojääkärikoulusta kariutui 

Yhdeksänsormisena Jarppi joutui unohtamanan laskuvarjojääkärikoulun, jonne oli treenannut Jukan kanssa. Armeijasta hän sai kokonaan vapautuksen.

Peukalon puuttuminen vaikutti myös ylioppilaskirjoituksiin, ja Jarppi kirjoitti äidinkielenopettajansa kanssa kirjeen ylioppilaslautakuntaan. Hän toivoi, että hän saisi kirjoittaa lyhyempiä aineita.

– Ja mähän kirjoitin ylioppilaskirjoituksen vasemmalla kädellä. Opettelin kirjoittamaan vasurilla. Hidastahan se oli. Ehkä mä sain vähän anteeksi sen takia, että kirjoitin vasemmalla.

Myöhemmin Duudsonit ovat saaneet monet naurut puuttuvasta peukalosta, eikä Jarppikaan sitä osaa enää kaivata – hän on elänyt pian pidempään yhdellä peukalolla kuin kahdella.

– Enää en muista, miltä tuntuu, kun oli se toinenkin peukalo, Jarppi sanoo kirjassa.

Jukan mukaan on mahdollista, ettei Duudsonit olisi ehkä sama ryhmä ilman Jarpin peukalon puuttumista.

– Sen vamman takia Jarppi sai vapautuksen armeijasta ja asui Seinäjoella, kun me HP:n kanssa olimme intissä. Ne ensimmäiset kuvaukset, kun Jarno tuli Helsingisä kuvaamaan, onnistuivat sen takia, että Jarppi oli Seinäjoella. Jos Jarppikin olisi ollut muualla, vaikka intissä, kuvausten järjestäminen olisi ehkä ollut mahdotonsa, Jukka miettii kirjassa.

Jani Niipola: Härmästä Hollywoodiin – tositarina Duudsoneista (Johnny Kniga) ilmestyi 21.10.2014

Lue myös:

Duudsoneiden Jukka Hildén isänsä alkoholismista: "Yritin saada hänet katkaisuun"

Jukka Hilden ja Jarppi Leppälä: "Emme riitele edes raha-asioista"

10 kiloa laihtunut Duudson-Jarppi suostuu yhä tikkatauluksi

Vappu Pimiä muistelee menneitä Instagramissaan. 

Juontaja Vappu Pimiä, 40, julkaisi Instagram-tilillään valokuvan itsestään yli 20 vuoden takaa. Kuvassa juuri 18 vuotta täyttänyt Vappu hymyilee juomalasi kädessään.

– Sanotaan, et nainen on kauneimmillaan 17-vuotiaana.. No, en ehkä ihan allekirjoittais, mut ai niin, tossa mä olinkin just täyttänyt 18, Vappu kirjoittaa kuvan alla.

Kuvatekstin perusteella kuva on otettu 18 vuotta täyttäneen Vapun syntymäpäiväjuhlilla.

Kuvan kommenteissa monet kehuvat Vappua viehättäväksi. Joidenkin mielestä toukokuussa 40 vuotta täyttänyt Vappu näyttää nykyisin nuoremmalta kuin kuvassa. Kommenteissa nuorta Vappua verrataan esimerkiksi Marilyn Monroeen ja Armi Kuuselaan.

Suomalaiset julkimot muusikoista urheilijoihin ovat mukana jos jonkinmoisessa yritystoiminnassa. Ai missä muka? No ainakin näissä.

Maailman maineeseen noussut saunakokonaisuus

Näyttelijä Jasper Pääkkönen omistaa suositun Löyly-saunakompleksin yhdessä kansanedustaja Antero Vartian kanssa. Helsingin Hernesaaressa sijaitseva Löyly pitää sisällään kolme puulämmitteistä yleistä saunaa sekä ravintolan. Time-lehti listasi vastikään Löylyn yhdeksi maailman sadasta parhaasta nähtävyydestä tällä hetkellä.

Timen top 100 -listaukset ovat melkoinen käsite maailmanlaajuisesti, joten Löyly ja suomalainen saunakulttuuri saavat tätä kautta huomattavaa näkyvyyttä ympäri maailman, Pääkkönen kommentoi.

Perinteikäs hotelli

Pääkkönen ei ole ainoa matkailualalle lähtenyt julkkis. Kansainvälistä mallinuraa luonut Saimi Hoyer lähti silloisen aviomiehensä Thomas Hoyerin kanssa yrittäjäksi Punkaharjun Valtionhotelliin, nykyiseen Hotelli Punkaharjuun, alkuvuodesta 2016. Hän kertoi tuolloin Me Naisille aikovansa osallistua aktiivisesti hotellin toimintaan.

– Olen varautunut siihen, että teen hotellissa kaikkea mahdollista siivouksesta paperitöihin. Keittiöhommiin en kykene. Sienet ja marjat voin kyllä kerätä.

”Olen varautunut siihen, että teen hotellissa kaikkea mahdollista siivouksesta paperitöihin.”

Hoyerit hakivat tammikuussa eroa, mutta jatkavat siitä huolimatta hotelliyrityksen pyörittämistä yhdessä.

Kulttuurilla höystetty kartano

Myös Aikakoneesta tuttu Sani eli Saija Aartela häärää matkailun parissa. Pitkäaikainen haave majatalon pitämisestä muuttui todeksi, kun hän lähti viime vuoden lopulla luotsaamaan Nakkilassa sijaitsevaa Villilän kartanoa. Sanin myötä paikka sai nimekseen Villilän Kartano ja Kulttuurikeskus, ja sen varalle on suuria suunnitelmia.

– Ajatuksena on, että kartano on avoin kaikille. Myös teatteriesityksien pitäminen kiinnostaa, Sani kertoi Me Naisille helmikuussa.

”Ajatuksena on, että kartano on avoin kaikille.”

Lisää voimavaroja verkon välityksellä

Muillakin laulajilla tuntuu riittävän villejä visioita. Lauri Tähkä perusti kolme vuotta sitten Mielen Melodiat -yrityksen yhdessä fysioterapeutti Mari Ravattisen kanssa. Mielen Melodiat tarjoaa hyvinvointiin liittyviä verkkovalmennuksia sekä yksityishenkilöille että työyhteisöille. Ravattinen on kertonut Parempi bisnes -verkkomediassa, että yhteistyö sai alkunsa, kun Tähkä oli asiakkaana hänen liikuntakeskuksessaan. Valmennusmateriaalina on myös Tähkän itsensä lukemia äänitteitä.

Liikuntapäiväkoti luomuruualla

Jääkiekkoilijana uransa tehnyt Jere Karalahti ja tämän fitnessmallina tutuksi tullut Nanna-puoliso lähtivät alkuvuodesta mukaan yksityisen Aito-päiväkodin perustamiseen. Liikunnalla on olennainen rooli myös Aito-päiväkodissa. Tämän lisäksi päiväkoti panostaa ravintoon: oma kokki valmistaa ruuat luomutuottajien ja yhteistyökumppaneiden raaka-aineista, ja tarjolla on kokkikouluja.

Karalahdet lähtivät päiväkodin taustavaikuttajiksi, koska kokivat sen arvot omikseen. Se tuntui sopivalta paikalta pariskunnan 2-vuotiaalle Jax-pojallekin.

”Mietin, että vitsi jos joku perustaisi päiväkodin, jossa olisi luomuruokaa ja jossa vaalittaisiin liikunnallista elämäntapaa.”

– Kun tulin vajaa kaksi vuotta sitten äidiksi, aloin kiinnittää enemmän huomiota kavereiden kertomuksiin päiväkotien ruuasta. Mietin jo tuolloin, että vitsi jos joku perustaisi päiväkodin, jossa olisi luomuruokaa ja jossa vaalittaisiin liikunnallista elämäntapaa, laittaisin Jaxin sinne, Nanna kertoi Me Naisille alkuvuodesta.

Talojen piirtelyä

Kun televisiossa viime vuonna pyöri Laurin talot -sarja, nousi Lauri Ylösen innostus arkkitehtuuriin koko kansan tietoisuuteen. Ylösen perustama Alvardag-suunnittelu- ja kiinteistökehitysfirma vastasi ohjelmassa nähtyjen talojen toteuttamisesta. The Rasmus -yhtyeen laulajana maailman maineeseen noussut Ylönen avasi tv-sarjan tiedotteessa aluevaltauksensa taustoja:

– Talojen piirtely on ollut mulle harrastus ja tapa rentoutua musahommien lomassa. Mun kiinnostus arkkitehtuuriin heräsi varsinaisesti 2003, kun rakennutin ensimmäisen oman taloni Helsinkiin.

Koska Ylösellä ei ole arkkitehdin koulutusta hän on saanut osakseen myös kritiikkiä.

– Perustin suunnittelutoimisto Alvardagin, jotta minulla olisi kanava toteuttaa itseäni. Olen yrityksen luova johtaja, mutta meillä on paljon eri alojen osaamista. -- Minä ainoastaan johdan tätä laivaa enkä ole tituleerannut itseäni arkkitehdiksi kertaakaan, Ylönen kuvaili rooliaan Me Naisten haastattelussa viime vuonna.

”Perustin suunnittelutoimisto Alvardagin, jotta minulla olisi kanava toteuttaa itseäni.”

Kansainvälinen kosmetiikkasarja

Entinen malli ja viime vuosina pääasiassa tv:stä tuttu Anne Kukkohovi perusti kosmetiikkayritys Supermoodin vuonna 2013.

– Minulta puuttui se oikea ura. Tein monia asioita ja energiani hajosi. Tv-tuotannot ovat väliaikaisia, halusin jotain pysyvämpää, kauneudesta ja hyvinvoinnista kiinnostunut Kukkohovi on kertonut Iltalehdelle.

Luonnonkosmetiikkaan keskittyvä Supermood teki jo pari vuotta sitten suomalaisen ihonhoidon historiaa, kun Space NK -ketju otti Kukkohovin tuotteet myyntiin. Nyt meneillään on Amerikan valloitus. Viime vuonna eronnut Kukkohovi pyörittää yritystä edelleen ex-miehensä Joni Kukkohovin kanssa.

”Paradoksaalista, että kun kaikki muu on mennyt, yritys tuntuu olevan nousussa.”

– Lähdemme kesällä kolmestaan messuille Las Vegasiin tapaamaan asiakkaita ja agentteja. Paradoksaalista, että kun kaikki muu on mennyt, yritys tuntuu olevan nousussa, Anne sanoi toukokuussa viitaten Joniin ja heidän yhteiseen poikaansa Miskaan.

Sielun ja ruumiin ravintoa

Parhaillaan Vain elämää -ohjelmassa nähtävä iskelmätähti Anne Mattila harrastaa intohimoisesti maalaamista. Hän ehti haaveilla kuusi vuotta paikasta, jossa esitellä öljyvärimaalauksiaan, kunnes avasi oman taidekahvilansa kotipaikkakunnallaan Karviassa vuonna 2014.

Mattila kertoo käsintehtyjä herkkuja ja taide-elämyksiä tarjoavasta yrityksestään myös Vain elämää -päivänään.

– Soitin äidilleni -- tästä tulee pikkujuttu vaan, pannulla keität sitä kahvia. Ensimmäisenä kesänä ihmiset löysivät sinne, ja äiti hiki hatussa keitti kahvia sillä pannulla. Muistaakseni siellä kävi muutama tuhat asiakasta ekana vuonna. Siellä kävi viime vuonna 33 000. Se mun pieni söpö pannusta keittäminen ei ihan toteutunut, hän kertaa ohjelmassa.

”Se mun pieni söpö pannusta keittäminen ei ihan toteutunut.”

Mattilan lisäksi nyrkkeilijä Eva Wahlström on hurahtanut maalaamiseen. Lapsuuden harrastuksensa uudelleen löytänyt Wahlström kertoo Helsingin Uutisten jutussa, että taiteen tekeminen on hänelle vastapainoa urheilulle, joka on ”niin saakelin kovaa, kylmää ja vaativaa”.

Viime keväänä taiteen kandidaatiksi valmistunut Wahlström myy teoksensa. Ensimmäisen näyttely Sielunpintoja on parhaillaan käynnissä Galleria Loopissa, Helsingissä.

Marco Bjurströmillä puolestaan on lusikkansa sopassa ruumiin ravinnon puolella. Hän on osakkaana veljensä Janekin ja tämän vaimon Laura Apukan Pompier-ravintoloissa. Bjurström kertoi kesällä Me Naisille roolinsa ravintoloissa olevan varsin pieni.

– Käyn ravintolassa lähinnä syömässä. Olen toki osakkaana ja suunnittelen uutta, mutta minun mielipiteilläni ei ole siellä hirveästi merkitystä.

”Käyn ravintolassa lähinnä syömässä.”

Treeniä sotureille

Toisenlaista kunnonkohotusta tarjoaa Elastinen. Räppäri on ollut mukana tuomassa Training For Warriors (TFW) -treenimetodia Suomeen. Ensimmäinen periaatetta noudattava kuntosali Suomessa avattiin 2014 ja nykyisin saleja on kaikkiaan kymmenen. Kotimaan TFW-treeneissä viljellään Elastisen samannimisestä hitistä lainattua “hallussa!”-tsemppihuutoa. Elastinen on osakkaana ja hallituksen puheenjohtajana kolme kuntosalia kattavassa TFW Helsingissä.