”Yksi Duudsonien tavoitteista on kannustaa ihmisiä tavoittelemaan unelmiaan”, Jukka Hildén kertoo. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
”Yksi Duudsonien tavoitteista on kannustaa ihmisiä tavoittelemaan unelmiaan”, Jukka Hildén kertoo. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

Jukka Hildén muutti perheineen Los Angelesiin reilu vuosi sitten. Hän pitää rohkaisevasta ilmapiiristä, mutta on oppinut, että puolet lupauksista on tyhjiä.

Duudsonien Jukka Hildén juontaa maaliskuussa alkavaa Huippujengi-sarjaa, jossa joukko julkkiksia kiipeää vuorelle Perun Andeilla. Kokemus oli Jukalle unelmien täyttymys, ruksi pois bucket list -listalta eli asioista, joita hän haluaa tehdä elämänsä aikana.

Toinen suuri unelma toteutui reilu vuosi sitten, kun Jukka ja Duudsonien Jarno Laasala muuttivat perheineen Los Angelesiin. Duudsonien tuotantoyhtiöllä Rabbit Filmsillä on nykyään konttori kaupungissa.

– Rakastan herätä katselemaan sinistä taivasta, auringonpaistetta ja palmuja, Jukka kertoo Me Naisille puhelimessa Los Angelesista.

Muutto helpotti arkea, sillä Jukka on reissannut jo kymmenen vuoden ajan jatkuvasti Suomen ja Yhdysvaltojen välillä.

– On tuntunut niin hienolta asettua yhteen paikkaan.

Hullujen ideoiden taivas

Eniten Jukka tykkää Yhdysvalloissa siitä, että ihmisiä rohkaistaan toteuttamaan unelmiaan.

– Yleinen ilmapiiri on tosi kannustava, vaikka sitä tietää, että puolet lupauksista on bullshittiä. Jos tulee hullu idea, täältä löytää ihmiset, joiden kanssa saat sen aikaan.

– Täällä on paljon lupailijoita, joten on luotettava intuitioon. Suomessa tietää eri tavalla, että ihmiset tarkoittavat, mitä sanovat.

 

son of a beach :-) #dudesons #manhattanbeach @olympussuomi #fisheye #pen15 #4thofjuly

Kuva, jonka jukka hilden (@jukkadudeson) julkaisi

Jukka pitää myös ihmisten ystävällisyydestä ja small talk -kulttuurista.

– Hississä voi heittää läppää ilman, että ihmiset katsovat kuin hullu puuroa.

"Täällä on paljon lupailijoita, joten on luotettava intuitioon."

Suomi on Jukalle turvallinen maa, jossa voi luottaa siihen, että asiat, kuten terveydenhuolto, pelaavat. Hän ikävoi suorasukaisuutta, rehellisyyttä ja sitä, että ihmisiin voi luottaa. 

– Tässä ajassa olen löytänyt täältä luottotyypit. Mutta kyllä se pääsee joka viikko yllättämään, miten superpinnallista täällä on.

 

little surf for the day... im hooked to the feeling :-) #dudesons

Kuva, jonka jukka hilden (@jukkadudeson) julkaisi

Lumienkelit kummastuttivat

Jukka haluaa toisaalta vaalia kulttuurien törmäämistä.

– Elän kuin pellossa Duudsonien tyyliin, joten niitä törmäyksiä tulee väistämättä, hän sanoo ja nauraa.

– Kun olimme tänä talvena käymässä Ohiossa, alkoi sataa lunta. Juoksimme ulos riehumaan ja tekemään lumienkeleitä. Ihmiset katsoivat meitä ihan ihmeissään. Suomessahan se on ihan perusjuttu saunan jälkeen.

 

Happily back in California and enjoying sunday funday in #hermosabeach #dudesons

Kuva, jonka jukka hilden (@jukkadudeson) julkaisi

Vaikka puitteet ovat komeat, uran luominen Los Angelesissa ei ole helppoa.

– Kilpailu on tosi kovaa, eikä ole samalla tavalla turvaverkostoja ja tuttuja ihmisiä. Kaikki on rakennettava nollasta. Suurin osa lähtee täältä maitojunalla takaisin.

Kymmenen vuotta sitten Hollywoodissa ei näkynyt suomalaisia tuttuja. Nyt Jukka on mielissään siitä, että uusi suomalaissukupolvi pitää yhtä.

– Nykyään kaikki jeesaavat toisiaan täällä, ja se on tosi tervettä. Pistetään hyvä kiertämään, hän sanoo.

 

Shooting new catalogue for @la_keus with @jarnodudeson and @thesanti #dudesons #venice #lakeusclothing

Kuva, jonka jukka hilden (@jukkadudeson) julkaisi

Duudsonien YouTube-kanavan perusteella meininki on pysynyt ennallaan, vaikka mantere on vaihtunut.

 

Vuoristotaudista kärsineet morsian ja sulhanen vaihtoivat häätamineisiin jäisen kiven takana kymmenen asteen pakkasessa. 

Moni naimisiinmenoa suunnitteleva haaveilee destination weddingistä eli häiden järjestämisestä jossakin ihanassa, usein lämpimässä ja eksoottisessa paikassa. 

Myös Australiassa asuvalla suomalaisella Heidi Turusella, 32, oli tällainen haave. Hänen ja australialaisen Tom-puolison, 31, häistä tulikin melkoinen reissu – voisi sanoa destination wedding 2.0. 

Heidi ja Tomi tapasivat vuonna 2013 Australian Queenslandissa. Heidi oli lähtenyt yliopistosta valmistumisen jälkeen reppureissaamaan, päätynyt Aasian-vuosien jälkeen Australiaan ja havitteli uutta viisumia pidentääkseen oleskeluaan Australiassa. 

– Siitä asti olemme olleet yhdessä kuin paita ja peppu, Heidi kertoo sähköpostitse Australiasta. 

Pari alkoi seurustella pian ensitapaamisensa jälkeen, ja vuonna 2015 Tomi kosi Heidiä, kun he olivat viettämässä joulua Suomessa. 

Suunnitelmat käyntiin

Häiden suunnittelu sai sysäyksen helmikuussa 2017, kun Heidin päähän pälkähti idea Mount Everestin -reissusta. 

– Laitoin Tomille viestiä, että kiinnostaako lähteä Everestille tänä vuonna. Tunnin päästä siitä varasin meille lentoliput, ja aloimme innolla suunnitella reissua. 

”Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella,”

Pariskunnalta oli jo pitkään udeltu, missä häät pidettäisiin, sillä Tomin perhe asuu Australiassa ja Heidin Suomessa. 

– Idea pitaa häät Everestilla lähti aluksi vitsistä. Sen jälkeen aloimme miettiä, että niistä tulisi kyllä mahtavat häät. Voiko olla hienompaa paikkaa menna naimisiin kun maailman huipulla! Heidi muistelee.

Selvää oli, että kummankaan perhe tai muut läheiset eivät lähtisi hääparin mukaan vuorelle juhlimaan häitä, joten Everestin-reissun jatkoksi päätettiin järjestää pienimuotoinen hääillallinen Koh Samuilla Thaimaassa. 

– Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella, Heidi kertoo. 

Häitä ryhdyttiin suunnittelemaan samalle kesälle. Thaimaan hääillalliselle varattiin kaikenlaista valokuvaajasta kukka-asetelmiin, mutta Mount Everestin seremonian suunnitteleminen oli vaikeampaa, sillä vuorella vallitsevia olosuhteita ei voinut tietää varmaksi.

Heidi oli käynyt vuosia sitten Nepalissa Annapurna-vuoriston perusleirissä. Tomilla ei ollut lainkaan kokemusta vuorikiipeilustä. Pariskunta alkoi harjoitella tulevaa koitosta varten Australiassa, mutta siellä heillä ei ollut mahdollisuutta treenata 700 metriä korkeammalla. Happivaje ja siitä johtuva vuoristotauti eivät siis tulleet tutuiksi – vielä. 

Tomi ja Heidi halusivat kiivetä häävarusteineen itsenäisesti, ilman ulkopuolista kantoapua. Heidin avoselkäinen pitsimekko, pitkä huntu ja muu hääasu matkustivat Tomin 25-kiloisessa rinkassa, ja Heidin oma rinkka painoi noin 12 kiloa. 

Vuoristotautinen morsian

Heidin ja Tomin tavoite oli pitää häät Mount Everestin perusleirissä, joka on noin 5 380 metriä merenpinnan yläpuolella.

Parin päivän kiipeämisen jälkeen, kun pariskunta oli saavuttanut 4 000 metrin korkeuden, kumpikin sai vuoristotaudin oireita, kuten päänsärkyä. Erityisesti Heidin olo oli tukala.

– Emme olleet varmoja, selviämmekö huipulle asti. Päätimme aikaistaa häitä päivällä ja kiirehtiä ylös, jotta voisimme aloittaa matkan takaisin. En ollut valmis luopumaan haaveestani mennä naimisiin huipulla, Heidi kertoo.

Lopullisen päätöksen hän ja Tom tekivät Gorak Shepin kylässä muutama sata metriä perusleirin alapuolella. 

– Lounaan jälkeen päätimme, että this is it, tänään mennään naimisiin. Jätimme kaikki muut varusteemme Gorak Shepiin, pakkasimme hääpukumme ja aloitimme patikoinnin Everestin perusleiriin lumisateessa. 

Heidin olo helpottui yllättäen korkeammalle noustessa. 

– Olin kai niin motivoitunut häistä.

”Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa.”

Kiven takana hääasuun

Ylhäällä odotti yllätys: perusleirissä yli 5 000 metrin korkeudessa oli kyllä muitakin kiipeilijöitä, mutta kukaan heistä ei ollut pystyttänyt paikalle telttaa.

– Meidän ei auttanut muu kuin vaihtaa hääasusteisiin ison jäisen kiven takana. Tom suojasi minua takillaan, kun vaihdoin mekon päälle. Lämpötila oli noin -10 astetta, ja satoi lunta. 

Tom ja Heidi olivat kertoneet muille paikalla olleille menevänsä naimisiin. Kun he ilmestyivät häätamineissaan kiven takaa, lähelle oli kerääntynyt hymyilevä ja häämarssia hyräilevä yleisö. 

Heidi ja Tom lausuivat toisilleen kirjoittamansa häävalat ja vaihtoivat sormukset. 

Yleisö hurrasi, ja sitten otettiin kuvia. 

– Emme kumpikaan kuulu kirkkoon tai ole kovin uskonnollisia, joten seremonia maailman huipulla vuoristossa oli juuri meidän näköisemme juhla, Heidi toteaa. 

Kuvien jälkeen oli aika laittaa retkeilyvaatteet takaisin päälle ja aloittaa patikka alaspäin, takaisin majapaikkaan. 

Seuraavana aamuna Heidi ja Tom nousivat vielä hieman perusleiriä korkeammalle, runsaassa 5 600 metrissä olevalle Kala Pattharin huipulle ottamaan valokuvia. Sää oli niin kylmä, että rinkat jäätyivät, mutta maisemat olivat Heidin mukaan mielettömät. 

Seuraava huippu kiikarissa

Nepalin vuoristoisista maisemista tuore aviopari lensi Koh Samuille Thaimaahan. Siellä molempien perheet olivat mukana hääjuhlassa, ja Heidin isä saattoi saattaa Heidin alttarille – tai siis rantaan, jossa seremonia järjestettiin – kuten Heidi oli toivonut. 

Heidi oli alun perin ajatellut laittavansa meikin ja kampauksen myös Everestin-seremoniaa varten, mutta vuoristotaudin takia se jäi tekemättä. Thaimaassa aviopari pääsi nauttimaan spa-hoidoista ja laittautuminenkin onnistui paremmin. 

Kuva: Cherry May Ward Photography
Kuva: Cherry May Ward Photography

Reissuhäiden jälkeen Heidi ja Tom eivät lähteneet erilliselle häämatkalle. 

– Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa, Heidi sanoo patikoinnista Everestille. 

– Yövyimme erittäin vaatimattomissa paikoissa matkan varrella ja nautimme joka hetkestä ilman puhelimia ja sosiaalista mediaa. 

Häiden jälkeen pariskunta palasi arkeen Australiassa. 

– Vuorilla patikointi haasteineen toi meitä entistäkin lähemmäs toisiamme ja synnytti varsinaisen vuoristokuumeen. Suunnittelemme jo seuraavaa reissua Nepaliin ja kartoitamme seuraavaa valloitettavaa huippua, Heidi kertoo. 

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.