Veera Ovaska haluaisi nähdä enemmän naisteknikkoja. ”Naiset ovat niin pikkutarkkoja esimerkiksi valaisijoina.” Kuva: Gabriela Maj
Veera Ovaska haluaisi nähdä enemmän naisteknikkoja. ”Naiset ovat niin pikkutarkkoja esimerkiksi valaisijoina.” Kuva: Gabriela Maj

Veera Ovaska oli pitkään ainoa kamera-assistenttina työskentelevä nainen Dubaissa.

Lämpöä ja auringonvaloa. Siinä olivat 19-vuotiaan Veera Ovaskan kriteerit, kun hän viisi vuotta sitten alkoi miettiä muuttoa ulkomaille. Google lauloi, ja osumaksi tuli Dubai, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat.

– En ollut koskaan käynyt Dubaissa, mutta vaikutti, että asiat ovat kunnossa, ja että naisia kohdellaan hyvin. Huiviakaan ei tarvinnut käyttää.

Meni vain muutama viikko, kun hän jo istui koneessa matkalla aurinkoon.

– Ajattelin, että nyt tai ei koskaan. Minulla ei ollut yhtään rahaakaan säästössä, mutta tiesin, että pääsen aina takaisin Suomeen.

Media-assistentiksi valmistunut Veera oli varautunut tekemään hanttihommia, mutta hänen valaisijana työskentelevä isänsä kehotti hakemaan oman alan hommia, sillä Dubaihin on syntynyt vireä elokuva-ala. Niinpä Veera lähti CV kädessään kiertämään tuotantoyhtiötä. Vaikka se ei ollutkaan paikallinen tapa hakea töitä, Veera sai nopeasti pestin valomiehenä ja eteni vähitellen ykköskamera-assistentiksi. Kamera-assistentti eli skarppaaja seuraa näyttelijää linssin kautta ja tarkkailee kuvan tarkkuutta.

– Kuvaajalla on visio siitä, mitä hän haluaa, ja minä autan häntä siinä.

”Onneksi ehdin harjoitella, olisi ollut kauheaa, jos jotain olisi mennyt Star Warsin kuvauksissa pieleen.”

Jos Dubaissa ihmisillä on rahaa millä mällätä, maan hallitsijaperheellä sitä vasta riittääkin. Veera on työskennellyt myös kruununprinssille, sheikki Hamdanille. Prinssin oma kuvausryhmä filmaa tätä ajamassa nopeita autoja, lennättämässä haukkaa tai tekemässä laskuvarjohyppyjä.

Veeran unohtumattomin työkeikka on silti ollut Star Wars: The Force Awakens -elokuvan kuvaukset pari vuotta sitten.

– Se oli unelmieni täyttymys. Jännitti ihan hirveästi, sillä elokuva on kuvattu filmille, enkä ole mikään filmiassistentti. Onneksi ehdin harjoitella, olisi ollut kauheaa, jos jotain olisi mennyt pieleen.

Työryhmässä oli noin 700 ihmistä, ja kolme kokkia kokkasi joka päivä ”taivaallisen” buffetpöydän. Veera tapasi myös elokuvan pääosanäyttelijät Harrison Fordin, Mark Hamillin ja Carrie Fisherin.

– Myös örkkipukujen sisällä oli julkkiksia, jotka ovat Tähtien sota -faneja: esimerkiksi Daniel Craig oli yksi stormtroopereista.


”Tiesin jo ysiluokalla, että haluan leffa-alalle ja kamera-assistentiksi.”

Ensimmäinen duunini

”Ensimmäinen työni elokuva-alalla oli Risto Räppääjä, jossa olin valoharjoittelijana. Olen tehnyt myös valoassistentin keikkoja isälleni koulun ohessa.

Dubaissa ensimmäinen työni oli valomiehen pesti Dubain shoppailufestivaalien tv-mainokseen.

Kun sain ensimmäisen ykköskamera-assistentin duunini, olin tosi hermona. Mutta kuvaajalta tuli ihanaa palautetta. Minun kamerani oli skarpein, vaikka se oli kaikista vaikein kamera. Sain siitä paljon itseluottamusta.”

Parasta työssäni

”Tätä työtä olen aina halunnutkin tehdä. Olen tosi kiitollinen, sillä en keksi, miten työtäni voisi muuttaa enää paremmaksi. Monet sanovat, että on hienoa, että tiedän mitä haluan. Mutta en tietenkään tiedä, riittääkö tämä minulle loppuelämäkseni.”

Rasittavinta työssäni

”Teknologiaa on nykyään tarjolla järkyttävän paljon, ihan liikaa. Digitalisoinnin myötä jokaisella kuvaajalla on oma kameransa, ja joskus on vain pari päivää aikaa opetella uusi laite.

Olin pitkään ainoa nainen kamera-assistenttina Dubaissa. Naisia pidetään täällä herkkinä kukkasina, ja miehet aina kyselivät, voivatko he kantaa kamojani, se ärsytti. Tavoitteeni on saada työryhmät tajuamaan, että naisetkin pärjäävät tässä hommassa.”

Työidolini

”Olen aina katsonut ihaillen isääni. Isä on tosi kova ja kauhea pomo, mutta hän on opettanut minulle niin paljon. Eikä isä ikinä huuda, jos ei ole aihetta.

Kun olin työharjoittelussa Helppo elämä -televisiosarjassa, kamera-assistentti Jan Granström näytti minulle kaiken mahdollisen, ja kutsun häntä siksi oppi-isäkseni. Sen jälkeen olen itse opiskellut kaiken. Kyllähän koulusta saa perusasiat, mutta työssä vastaan tulevia ongelmia siellä ei opi ratkaisemaan.”

Eka palkkani

”Helppo elämä -harjoittelusta sain tuhat euroa, mikä oli ihan sikana nuorelle. Ostin palkallani ainakin yhdet farkut.”

Suurin saavutukseni

”En olisi ikinä uskonut, että pääsisin Star Warsin kaltaiseen tuotantoon. Työryhmän ihmiset olivat alan lahjakkaimpia. Olin kaikkien kameraryhmien assistentti, mutta aina välillä pääsin jopa kakkoskamera-assistentiksikin.

Olen ollut viidessä Hollywood-tuotannossa, kuten Medusan legenda sekä Fast & Furious -elokuvissa. Viime vuonna työskentelin Star Trekin visuaalisen tehostetiimin kamera-assistenttina, mutta se oli paljon tylsempää. Kiersimme varsinaisten kuvausten jälkeen kuvaamassa ympäristön sekä esimerkiksi ihon tekstuurit, kynnet ja muut, jotta ne voidaan tehdä 3D:nä.”


”Dubaissa on vain friikkusopimuksia, mutta keikkoja on onneksi paljon.”

Työminäni

”Kuvaajat alkavat usein paineen alla syytellä muita. Moni ottaa siitä itseensä, mutta minä annan sen mennä yhdestä korvasta sisään ja toisesta ulos. Kerran tein töitä kuvaajalle, joka oli tunnettu raivokohtauksistaan. Joka duunipäivän jälkeen hän soitti, pahoitteli ja sanoi rakastavansa minua kuin omaa lastaan. No, hänellä ei kyllä ole lapsia.”

Haluaisin kehittyä

”Olen vähän hiljainen ja toivoisin, että osaisin olla töissä puheliaampi. Jäisin sillä tavalla paremmin mieleen. Dubaihin tulee nyt paljon jengiä ulkomailta työprojekteihin, ja verkostoituminen on tärkeää.

Olen ykköskamera-assistentti, ja minulla on apunani kakkoskamera-assistentti. Mutta teen usein myös assarini hommat, sillä olen niin huono käskemään.”

Veera Ovaska

Syntynyt vuonna 1991 Helsingin Käpylässä.

Valmistunut media-assistentiksi Stadin ammattiopistosta.

Työskentelee ykköskamera-assistenttina Dubaissa.

Asuu kimppakämpässä.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.