Drew Barrymore meditoi joka päivä viisi minuuttia. ”Uskon, että se auttaa minua perheasioissani ja siinä, miten käyttäydyn muiden ihmisten seurassa.”
Drew Barrymore meditoi joka päivä viisi minuuttia. ”Uskon, että se auttaa minua perheasioissani ja siinä, miten käyttäydyn muiden ihmisten seurassa.”

Huumevuosien ja miessekoilujen jälkeen näyttelijä Drew Barrymore, 39, löysi onnensa perhearjesta. Hän haluaa taata tyttärilleen turvallisen lapsuuden, jollaista ei itse saanut.

Iloinen ja rempseä luonnonlapsi. Puhelias, rohkea ja hulvattoman hauska. Stara, jonka parhaita kavereita kaikki haluaisivat olla. Näyttelijä-tuottaja Drew Barrymorella, 39, on mutkattoman Hollywood-tähden maine. Hän on ehtinyt näytellä jo noin viidessäkymmenessä elokuvassa ja saanut katsojat puolelleen romanttisilla komedioillaan.

Entisestä lapsitähdestä on kasvanut rakastettu näyttelijä ja ahkera bisnesnainen, joka tuntuu onnistuvan kaikessa. Drew on onnellisesti naimisissa taidekonsultti Will Kopelmanin kanssa, ja pariskunnalla on kaksi tytärtä, kaksivuotias Olive ja huhtikuussa syntynyt Frankie. Oma perhe on Drew'lle maailman tärkein asia, ja hän taistelee sen puolesta kuin leijonaemo.

Mutta ei siitäkään ole kauaa, kun Drew'ta ­pidettiin villinä, suhteesta toiseen pomppivana bilemimminä. Hän oli kuuluisuuden tärvelemä tyttö, joka kasvoi aikuiseksi liian nopeasti. Lapsuus oli kaoottinen, teinivuosia leimasivat ­itsemurhayritys ja vieroitushoidot. Oli lähellä, ettei Drew onnellisen lopun sijaan päätynyt Hollywoodin surullisimmaksi legendaksi.

Kadotettu lapsuus

Drew syntyi keskelle viihdebisnestä. Hänen isoisänsä John Barrymore oli aikansa suurimpia filmitähtiä, ja isosetä Lionel ja isotäti Ethel olivat Oscar-voittajia. Myös Drew'n isä John ja äiti Jaid olivat näyttelijöitä. Vanhemmat erosivat jo ennen kuin Drew syntyi, joten tyttö eli kahdestaan äitinsä kanssa. Jaid elätti perheensä tarjoilemalla baarissa, John puolestaan hukutti uransa alkoholiin ja huumeisiin eikä juurikaan pitänyt tyttäreensä yhteyttä.

Drew varttui elokuvastudioita pursuavassa Culver Cityssä, aivan Los Angelesin kupeessa. Pihaleikkien sijaan hän seurasi studioilla kuuluisien kummiensa, näyttelijä Sophia Lorenin ja elokuvaohjaaja Steven Spielbergin, työskentelyä ja kasvatti intohimoaan näyttelemiseen.
Kun Steven vuonna 1982 etsi lapsinäyttelijää uuteen tieteiselokuvaansa, hän löysi rooliin seitsemänvuotiaan Drew'n. E.T. the Extra Terrestrial -leffasta tuli valtaisa hitti, ja Drew singahti julkisuuteen. Lahjakasta lapsitähteä verrattiin Shirley Templeen siinä, miten hän sulatti ihmisten sydämet viattomalla hymyllään ja suurilla silmillään.

Menestys kuitenkin näytti heti varjopuolensa. Koulussa luokkakaverit kadehtivat, ja kotona äiti Jaid halusi vihdoin vain päästä Hollywood-elämän makuun. Jaidin oma ura ei ollut koskaan saanut kunnolla tulta alleen, joten hän teki kaikkensa työntääkseen Drew'n kuuluisuuteen. Tyttö oli tyrkätty koiranruokamainokseen jo 11 kuukauden ikäisenä ja tv-elokuvaan neljävuotiaana. Nyt Jaid alkoi raahata Drew'ta perässään myös baareihin ja yökerhoihin.

– Äitini välitti Hollywoodista, minä en. Halusin vain näytellä, sillä rakastin luovuutta. En piitannut siihen liittyvästä elämäntyylistä, Drew on muistellut.

Nuoresta tähdestä tuli vakiokasvo klubeilla. Hän alkoi polttaa tupakkaa ja joi ensimmäisen känninsä yhdeksänvuotiaana. Lapsuudestaan Drew muistaa päällimmäisenä jatkuvan yksinäisyyden ja turvattomuuden tunteen. Hän oli perheessä se, joka kantoi huolta vuokranmaksusta ja siitä, että ruokaa riitti.

– En koskaan saanut mahdollisuutta normaaliin lapsuuteen. Kaikki oli aina niin suunnittelematonta, vanhempani olivat ailahtelevia ja elämäni varsin epäjohdonmukaista. Minun piti itse kasvattaa itseni, sillä olin ihan yksin. Vihasin sitä.

Kokaiinikoukussa 12-vuotiaana

Drew oli tullut aivan liian kuuluisaksi aivan liian nopeasti. Hän oli loikannut suoraan aikuisten maailmaan ja etääntynyt ikätovereistaan.

– Olen aina ollut aikuinen, lapsuudessanikin kaikki ystäväni olivat aikuisia. Näin heidän käyvän klubeilla ja bilettävän, joten ajattelin, että niin minunkin kuului tehdä.

Tupakka ja alkoholi saivat pian seuraa huumeista, ja Drew'n lupaavasti alkanut ura oli pian raunioina. Kymmenvuotiaana hän kokeili ­marihuanaa ja 12-vuotiaana oli jo koukussa kokaiiniin. 13-vuotiaana Drew hakeutui ensimmäiseen vieroitushoitoonsa. Vuotta myöhemmin Drew yritti itsemurhaa viiltelemällä ranteitaan keittiöveitsellä.

– Halusin vain huomiota ja sympatiaa. En ­todellakaan halunnut kuolla.
Itsemurhayritys havahdutti läheiset. Muusikkoystävä David Crosby vaimoineen otti tytön luokseen asumaan. Heidän tuellaan Drew sai elämänsä järjestykseen. Hän kirjoitti kokemuksistaan omaelämäkerran Little Girl Lost.

– Olin neljätoista, kun muutin omaan asuntooni. En edes tiennyt, että pilaantunut ruoka kuului heittää pois jääkaapista! Olin peloissani mutta onnekas, että olin vihdoin päässyt pois vanhasta elämästäni.

15-vuotiaana Drew haki oikeuden päätöksellä eron äidistään ja katkaisi tähän välinsä. Hän elätti itsensä tarjoilijana, mutta ikävöi takaisin kameran eteen. Toilailut olivat kuitenkin ajaneet Drew'n Hollywoodissa mustalle listalle, ­eikä mainetta parantanut yhtään se, että hän riisuutui Playboy-lehdelle 19-vuotiaana. Silloin jopa kummisetä Steven ärähti.

– Olen tuntenut monta kertaa suunnatonta tuskaa siitä, että olen niin tunnettu. Enkö todella voi mokata tai nolata itseäni ilman, että kaikki tietävät siitä? Drew on tuskaillut.

Vihdoin oikeaan suuntaan

Pikkuhiljaa Drew ryhdistäytyi ja alkoi saada jalkansa taas studioiden oven väliin. Ratkaiseva hetki oli vuonna 1995, kun tuottamisessa kokematon Drew perusti oman tuotantoyhtiön ­suomalaissukuisen ystävänsä Nancy Juvosen kanssa. Firma nimettiin Flower Filmsiksi.

– Samalla löysin oman heimoni, perheen, ­jota olin etsinyt vuosia. Nancy on elämäni rakkaus. Hän opetti, että onnellisuus on aina itsestä kiinni, Drew on kiitellyt parasta ystäväänsä.

Flower Films onnistui tuottamaan menestyselokuvia kuten komedian Pakko olla in sekä kaksi Charlien enkelit -elokuvaa, joissa Drew näytteli yhtä päärooleista. Leffoista tuli käännekohta Drew'n uralla.

Tuotantopuolella tähti sai enemmän sananvaltaa kuin vain näyttelijänä. Drew osoitti pätevyytensä myös bisnesnaisena.

Samaan aikaan kun Drew loisti työssään, ­hänen yksityiselämässään myllersi. Hän ei millään tuntunut löytävän vierelleen miestä, jonka kanssa voisi asettua ja perustaa perheen. Ennen kuin Drew täytti 30, hän oli ehtinyt olla kolmesti kihloissa ja kahdesti naimisissa. Liitto baarimikko Jeremy Thomasin kanssa kesti kaksi kuukautta, koomikko Tom Greenin kanssa viisi kuukautta. Drew seurusteli pitkään myös The Strokes -yhtyeen rumpali Fabrizio Morrettin ja näyttelijä Justin Longin kanssa.

Nykyisen puolisonsa Willin hän tapasi kolme vuotta sitten yhteisten ystäviensä kautta. Vuosi ensitreffiensä jälkeen pari meni kihloihin ja puoli vuotta myöhemmin naimisiin. Vuonna 2012 perhe kasvoi esikoistyttärellä ja tämän vuoden keväällä he saivat toisen lapsensa. Nopea tahti on aina ollut Drew'lle tyypillinen tapa toimia, mutta tällä kertaa suunta on ollut oikea.

– Will on Pohjantähteni. Tiesin heti, että ­hänen kanssaan halusin perheen. Nyt oli aika kokeilla jotain uutta. Olin valmis ja innoissani. Äidiksi tuleminen on ollut elämäni paras asia.

Mutkikas äitisuhde

Äitiys on pistänyt Drew'n arvot uusiksi. Hänestä on tullut kotiäiti, joka on oppinut laittamaan ruokaa ja nauttimaan tavallisesta arjesta. Drew haluaa olla vanhempana rento ja hauska, mutta välttämään vanhempiensa tekemät virheet.

– Aion kirjaimellisesti taistella kuin leijona pitääkseni perheeni onnellisena ja ehjänä. En ehkä tuntisi niin, jos minulla olisi ollut mahtava perhe varttuessani.

Rankka lapsuus katkaisi Drew'n välit vanhempiinsa pitkäksi aikaa, mutta isänsä kanssa hän ehti tehdä sovinnon ennen kuin tämä menehtyi syöpään vuonna 2004.

– Isäni kuoleman jälkeen olen katsonut elämää eri silmin. Isäni ei koskaan osannut olla isä. Se on asia, jonka olen hyväksynyt. Opin myös antamaan menneiden olla menneitä. Isän kuolema avarsi mieltäni, se kasvatti minua.

Drew'n suhde äitiin on silti yhä mutkikas.

– Etäisyys äitiini on elämäni vaikein asia. En ole ollut vain vihainen äidilleni, vaan olen kokenut myös syyllisyyttä, empatiaa ja herkkyyttä. Tunsin niitä entistäkin enemmän, kun sain esikoiseni. Kävimme aiheesta upean keskustelun, mutta sekään ei onnistunut lähentämään meitä. Äiti ja minä emme vain voi olla toistemme elämässä tällä hetkellä.

Drew unelmoi suurperheestä. Täydellisen perheen mallia näyttelijä on ottanut Willin lapsuudenperheestä.

– Kopelmanit ovat mieletön perhe, oikea jätti­potti! Luulin jo, etten voisi koskaan kokea tällaista. Elämä heidän kanssaan on niin turvallista, positiivista ja tervettä. Se on minulle kokemus, jollaista toivon myös omalle perheelleni.

Toisin kuin moni kollegansa Drew ei ole turvautunut perheenpyörityksessä lastenhoitajiin.

– Ennen työ oli arvoissani ensimmäisenä, nyt etusijalla on elämäni. Yritän tehdä töitä ­kotoa käsin tai edes olla kotona ruoka-aikaan.

Hukassa olleesta teinistä on kasvanut nainen, joka on onnellisimmillaan kotisohvallaan, verkkarit jalassa, oma perhe kainalossaan.

– Vaikka minulla on yhä synkkiä päiviä, olen ehdottomasti optimisti. Elämä olisin hyvin voinut tehdä minusta katkeran, mutta katkerat ihmiset ovat tylsiä. Kuka haluaisi olla sellainen?

Lähteet: Vogue, Mirror, Mail Online, Marie Claire, Good Housekeeping, The Canadian Press, Chicago Tribune ja The Telegraph.

Drew Barrymore

■ Näyttelijä-tuottaja Drew Barrymore syntyi 22.2.1975 ­Culver Cityssä.
■ Näytellyt mm. elokuvissa E.T., Häälaulaja, Charlien enkelit ja Aina eka kerta.
■ Aviossa taide­konsultti Will Kopelmanin kanssa. Parilla on kaksi tytärtä, Olive ja Frankie.
■ Tuorein elokuva Lomapainajainen nyt teattereissa.

Näyttelijä Samuli Vauramo tekee uraa Los Angelesissa, kaupungissa, jossa kilpailu rooleista on huippukovaa. Sopeutumisessa on auttanut puoliso Brittnie. – Brittnien asenne on riisunut laput silmiltäni.

Askeettisessa aamupalassa tiivistyy koko Samuli Vauramon, 36, elämäntilanne. Näyttelijä napsii vuoroin kuivattuja kotimaisia luomumustikoita, vuoroin amerikkalaista kuivalihaa, beef jerkyä suoraan pussista. Mustikat ovat Samulin synnyinmaasta, liha nykyisestä asuinmaasta. Molemmat rasvattomia ja täynnä energiaa, uudelleensuljettavissa pakkauksissaan aina valmiina lähtöön eri puolille maailmaa.

Samuli asuu muoti- ja designalalla työskentelevän kihlattunsa Brittnie Jonesin kanssa Los Angelesissa, mutta työt palauttavat miehen säännöllisesti Suomeen.

– Olo on yhtä kotoisa haistan sitten pakkasen tai aavikkotuulen. Menen sinne, missä työt ovat, mutta koti on siellä, missä läheiseni asuvat. Olen niin tottunut kulkemiseen, että yhteen paikkaan asettuminen tuntuisi vieraalta.

Samuli on jo sinut Los Angelesin kanssa, vaikka kotiutuminen sinne ei sujunut kivuitta. Kaupunki on upea, mutta siellä voi myös tuntea olonsa todella yksinäiseksi.

– Los Angeles ottaa nopeasti luulot pois.

Siksi moni siellä onneaan kokeillut palaa kotiin tai jatkaa muualle. Väkeä on paljon, ruuhkat tarkoittavat päivittäistä kaaosta, metropolin melu on taukoamaton ja eläminen maksaa. Kaupunki on niin laaja, että sitä on melkein mahdoton hahmottaa.

– Minulla kesti pitkään löytää kulmat, joilla viihdyn. Välillä asuin alueilla, joilla ei voinut kulkea iltaisin. Kodittomuus ja rikollisuus ovat jatkuvasti näkyvillä.

Samulikin on joutunut tekemisiin poliisin kanssa. Hänet on pysäytetty kadulla, koska yksinään kävelemistä pidettiin epäilyttävänä: kuka hullu kävelisi mihinkään ilman että olisi pahat mielessä. Pari kertaa Samuli on joutunut poliisihelikopterin valokeilaan.

– Sikäläinen reagoisi juoksemalla pois. Minä jähmetyin aloilleni ja vilkutin varovasti ylöspäin.

Samuli Vauramo ja Brittnie Jones menivät viime keväänä kihloihin. He aikovat pitää häät molempien kotimaissa.
Samuli Vauramo ja Brittnie Jones menivät viime keväänä kihloihin. He aikovat pitää häät molempien kotimaissa.

Alussa Losiin tutustumisessa auttoi näyttelijäkaveri Peter Franzén, joka teki tuolloin uraa Yhdysvalloissa. Peter löi Samulin syliin tiiliskiven paksuisen Thomas Guide -karttakirjan, rengasti tussilla sen sivuille kätevimmät kauppa-alueet, tärkeimmät koekuvausosoitteet sekä punaisella värillä turvattomimmat alueet, joita oli syytä välttää.

– Olen kiitollinen, ettei siihen aikaan käytetty gps:iä vaan jouduin suunnistamaan kartan kanssa ja opettelemaan katujen nimet, Samuli sanoo.

– Kaupungin mittasuhteet valkenivat vasta arjessa. Kun joku Venice Beachilla ehdotti siirtymistä jatkoille Hollywoodiin, kaikki olivat että jees, lähdetään. Matka on sama kuin lähtisi Lahdesta jatkoille Stadiin.

Nyt Samuli osaa jo auttaa uusia tulijoita. Useimmat hän vie lempipaikalleen Griffith Parkin rinteeseen.

”Asumme paikassa, josta voi iltaisin katsella auringonlaskua kaupungin yli.”

– Kun pääsee ylös katutasolta, Losin voi nähdä kokonaisuutena. Minua näkymä auttoi hahmottamaan Losin paremmin. Joskus olen kiivennyt kukkuloille vain nähdäkseni tornitalon, jossa Brittnie oli töissä, Samuli kertoo.

– Asumme nytkin paikassa, josta voi iltaisin katsella auringonlaskua kaupungin yli. Se on lähes meditatiivinen hetki.

Katse pois itsestä

Samuli matkusti ensi kerran töiden perässä Yhdysvaltoihin vuonna 2007. Agentti oli varoittanut, että uran rakentamisesta tulisi pitkä juoksu, kuin täysimittainen maraton. Nyt 11 vuotta myöhemmin alun hiertymät ovat helpottaneet ja juoksu sujuu jo letkeämmin. Samuli on saavuttanut hyviä väliaikoja, mutta maaliin eli suureen läpimurtoon on vielä matkaa.

– Olen kasvanut pitkän tähtäimen tyypiksi ja mukautunut siihen kaaokseen, etten koskaan tiedä, mistä tai milloin seuraava työ tulee. Jos ailahtelua ei kestä, tämä olisi hurja tapa elää. Tulee huippuja ja tulee pohjia, mutta kumpaankaan ei saa kiinnittyä.

”Minulle on tehnyt hyvää olla suhteessa ihmisen kanssa, joka katsoo elokuvateollisuutta huvittuneena.”

Siinä onnistuakseen Samuli on omaksunut erilaisia näkökulmia ammattiinsa. Yhden niistä hän oppi Brittnieltä.

– Minulle on tehnyt hyvää olla suhteessa ihmisen kanssa, joka katsoo elokuvateollisuutta huvittuneena ja toteaa, että no, onhan tuokin duuni. Brittnien asenne on karistanut minusta totisuutta ja riisunut laput silmiltäni. Se on tämän parisuhteen antia, Samuli kuvailee.

– Työni on yhä tärkeää, mutta niin on kaupassa käyntikin ja se, että pyykit on pesty.

Toinen oivallus on ollut kääntää näkökulma pois itsestä. Sen Samuli on tehnyt konkreettisesti. Hän ei ole katsonut omia töitään enää vuosiin, ei sen jälkeen, kun tarttui opettajansa Judith Westonin heittämään sivulauseeseen vuonna 2008. Samuli suoritti silloin elokuvanäyttelemisen jatko-opintojaan Yhdysvalloissa. Kurssikaveri halusi tehdä erään harjoituksen uudestaan, koska omasta mielestään näytteli sen huonosti. Muista se oli mahtava.

– Opettaja heitti, että olisi mielenkiintoista nähdä, miten käy näyttelijälle, joka ei katsoisi valmiita töitään vaan keskittyisi olemaan läsnä tehdessään. Välttyisikö silloin tutulta ansalta: toistamasta jotain aiempaa onnistumista vain, koska se toimi silloin?

Tuohon aikaan Samuli oli juuri kuvannut Uutishuonetta ja nähnyt siitä neljä jaksoa.

– Mietin, että mitäpä, jos en katsokaan enempää.

Linja on pitänyt siitä lähtien.

– Pystyn keskittymään tarinan kertomiseen sen sijaan, että kelailisin omaa suoritustani. En mieti, olenko minä hyvä, vaan miten tarinasta tehdään hyvä, hän sanoo.

– Aika on nyt muutenkin sellainen, että näemme koko ajan kuvaa itsestämme. Minua ei kiinnosta olla objektina tai ihailtavana tai tuijotella omaa naamaani. Positiivinen sisäänpäin kääntyminen on avannut luovan työn tekemistäni.

Sitä paitsi Samulin työtapa on energiatehokas. Kun kohtaus on näytelty, elokuvan teossa seuraa liuta vaiheita, joihin näyttelijä itse ei voi vaikuttaa. Miksi murehtia niistä?

– En ole leikkauspöydällä valitsemassa, mikä otto valitaan. Miksi siis käyttäisin energiaani harmitteluun, että jaa, valitsivat sitten tuon. En jätä elokuviani katsomatta, koska pidän itseäni loistavana, vaan koska en voi vaikuttaa lopputulokseen enää sen jälkeen, kun kohtaukset on näytelty. Se on jonkun muun käsissä.

Siksi Samuli ei siis ole nähnyt miljoonayleisön tavoittanutta uutta Tuntematonta sotilasta, ei tuoretta ensi-iltaelokuvaansa Kääntöpiste eikä kohtauksiaan George Clooneyn kanssa The Americanissa.

– Alkuun piti tietysti voittaa uteliaisuus, mutta tämä on toiminut minulle. Nykyään kiehtovinta on, millaisen vaikutuksen leffa on tehnyt yleisöönsä.

Feikkaa kunnes breikkaat

Samuli on syntynyt Vantaalla, Brittnie taas on kotoisin Ventura Countystä, Losin läheltä. Molemmat ovat matkustelleet paljon ja nähneet, miten eri tavoin maailmassa eletään.

– Kokemus selittää sen, ettei yhteisessä arjessamme ole tullut kulttuurisokkeja tai -törmäyksiä. Ennemminkin tuntuu rikkaudelta löytää toisen kautta uusi ikkuna hänen kulttuuriinsa.

”Brittnie on saanut minut enemmän liikkeelle.”

Huomattavin ero näkyy sosiaalisuudessa ja verkostoitumisessa, joita Samuli on saanut opetella myös työssä pärjätäkseen.

– Brittnie on saanut minut enemmän liikkeelle. Small talk, huolettomuus ja jatkuva hymy eivät tule minulta yhtä luontevasti, mutta olen kehittynyt siinä. Teatterikoulussa ei tosiaankaan opetettu minglaamaan, mutta ymmärrän, että sekin on nyt osa ammattiani, Samuli miettii.

– Tosin yhä monesti käy niin, että kun minä jo haluaisin lähteä kotiin, Brittnie huomauttaa, etten ole vielä kätellyt viittäkään ihmistä.

Suomalaisen totisuuden tilalle Samulin on pitänyt omaksua amerikkalaisten kepeää positiivisuutta.

– Meillä ajatellaan, että näytöt puhuvat. Jenkeillä taas on sanonta: Fake it till you make it. Olemalla hauska ja persoonallinen voit jäädä paremmin mieleen, vaikka olisit vasta aloittelija, Samuli muotoilee.

– Kun alkuaikoina tutustuin päättävässä asemassa olevaan ihmiseen, menin helposti kipsiin, kun mietin, miten tässä nyt pitää olla ja mitä merkittävää osaisin sanoa. Brittnien avulla olen oppinut siitä eroon.

Sitten on toinenkin sanonta, jonka Samuli mieluusti istuttaisi suomalaisten ajatteluun. Rising tide lifts all boats – nousuvesi kohottaa kaikkia veneitä. Hän itse auttaa muita tulokkaita ja aloittelijoita aina kun pystyy.

– En ole siinä asemassa, että voisin avata ovia, mutta voin yhyttää ihmisiä ja neuvoa käytännön asioissa. Losin suomalaiset verkostoituvat jo enemmän, mutta olemme jäljessä vaikkapa muista Pohjoismaista. Meillä on yhä voimissaan ajattelu, että jokainen hoitaa oman torppansa.

Samuli vainuaa, että suomalaisuudesta ollaan maailmalla kiinnostuneita, mutta koomikko Ismo Leikolan kaltaisia läpimurtoja tarvittaisiin enemmän. Kollegat Peter Franzén ja Jasper Pääkkönen ovat siinä hilkulla: Viikingit-sarjan menestys poikii merkittävää näkyvyyttä. Samuli uppoutuu Suomi-puheeseen sellaisella energialla, joka maabrändityöryhmien kannattaisi valjastaa käyttöönsä.

– Eihän me osata hyödyntää vahvuuksiamme täysillä. Kuuraiset talvimaisemat, neljä vuodenaikaa tai liikenteen sujuminen pyryssäkin ovat meille itsestäänselvyyksiä, mutta ihme vaikkapa Kaliforniasta tulevalle, Samuli miettii.

– Brittnie kuvaili maagiseksi hetkeä, kun makasi mökillämme rantakalliolla meren liplatellessa vieressä. Itse reagoin, että no tossahan sitä kalliota riittää. Rehellisellä tavalla ylpeä suomalainen on harvinainen suomalainen.

Kun suurkaupungin häly ahdistaa, Samuli kiipeää Griffith Parkiin. ”Kalifornian luonto on mieletön. Saman päivän aikana voi lasketella ja vaeltaa aavikolla.”
Kun suurkaupungin häly ahdistaa, Samuli kiipeää Griffith Parkiin. ”Kalifornian luonto on mieletön. Saman päivän aikana voi lasketella ja vaeltaa aavikolla.”

Kuu taivaalta

Kaliforniassa Samulia pitelee paitsi parisuhde myös aurinko, monipuolinen luonto, rento ilmapiiri, loputon tekemisen tarjonta sekä ne tuhannet roolit, joita näyttelijöille on tarjolla vuosittain. Saman unelman perässä ovat tulleet muutkin, ja kilpailu töistä on hurjaa. Yhteen rooliin voi pyrkiä yhtä monta hakijaa kuin koko Suomessa on näyttelijöitä.

Silloin kun Samuli ei näyttele, hänen työtään on hakea töitä. Ennen juostiin koekuvauksissa, nykyään kuvataan itse näytevideo, ladataan se nettiin ja lähetetään roolittajalle. Tämän alkuvuoden aikana Samuli on tehnyt 4–5 self tapea, hurjimpana vuotena yli 30.

– Niistä yksi rooli toteutui.

Samulin vahvuuksia ovat kielitaito, pohjoisen pojan olemus sekä fyysisyys: Vauramo pyrkii tekemään kaikki stunttinsa itse. Lukioiässä sixpack hiveli itsetuntoa, nykyään kova kunto on valttia työtilanteissa.

” Jos lannistuisin ohimenneistä töistä, olisin väärällä alalla.”

– Pysymällä fitissä varmistan toimintakykyni. Se, että voin tehdä kaiken itse, tekee tarinasta todellisemman. Iän mukana palautuminen tosin kestää pidempään.

Samuli ei ajattele ohimenneitä rooleja hylkäämisinä. Koekuvaukset ovat yksi työvaihe, homma siinä missä saadut roolitkin.

– Ei se ole sen kummempaa. Jos lannistuisin ohimenneistä töistä, olisin väärällä alalla. Saatan tehdä koenauhan rooliin, johon tiedän olevani väärä tyyppi, mutta video menee roolittajalle, joka voi keksiä minut toiseen produktioon.

Silloin Samulia kirpaisi, kun hän oli sadoista hakijoista valikoitunut kahden kärkeen, mutta olikin rahoittajan mielestä liian tuntematon nimi.

– Silloin olin valmis pakkaamaan kamani ja lopettamaan. Los Angeles tuntui yksinäiseltä paikalta. Ajattelin, ettei näin voi elää.

Neljä päivää myöhemmin Samuli oli jo matkalla Itävaltaan kuvaamaan roolia, josta hänet oli juuri tyrmätty. Joskus käännökset ovat arvaamattomia.

Oikeasti Samuli joutuu puntaroimaan paluuta Suomeen sitten, kun perheen perustaminen tulee ajankohtaiseksi. Suomalainen päivähoito, koulutus ja terveydenhuolto pesevät mennen tullen kalifornialaisen keskivertopäiväkodin, jonka ikkunoissa on kalterit ja lapset leikkivät verkkoaidatulla asvalttikentällä.

– Eri asiat painavat eri elämäntilanteissa. Amerikassa on vapaus tavoitella kuuta taivaalta. Aina jostakusta voi tulla vaikkapa miljardööri. Suomessa taas on vapaus olla pelkäämättä, että vastoinkäymisissä menettäisi kaiken. Meillä on turvaverkko, amerikkalaisilla rajattomat unelmat.

Samuli Vauramo

  • Näyttelijä syntyi Vantaalla 22.10.1981. Asuu Los Angelesissa muoti- ja design­alalla toimivan kihlattunsa Brittnie Jonesin kanssa.
  • Pääosa Simo Halisen ohjaamassa ja käsikirjoittamassa elokuvassa Kääntöpiste, ensi-ilta 2.3.
  • Oli vuonna 2009 yksi Shooting Stars -näyttelijöistä.
  • Leffaura alkoi Tyttö sinä olet tähti -filmistä 2005.

Näissä tyypeissä on rutosti asennetta ja voimaa. Kuka heistä muistuttaa eniten sinua?

Tämä testi on julkaistu Me Naisissa ensimmäisen kerran 2.12.2017. Suuren suosionsa vuoksi julkaisemme sen uudelleen Minna Canthin päivän kunniaksi.