Me Naiset
|
Linda Mäki-Kala
Drew Barrymore meditoi joka päivä viisi minuuttia. ”Uskon, että se auttaa minua perheasioissani ja siinä, miten käyttäydyn muiden ihmisten seurassa.”
Drew Barrymore meditoi joka päivä viisi minuuttia. ”Uskon, että se auttaa minua perheasioissani ja siinä, miten käyttäydyn muiden ihmisten seurassa.”

Huumevuosien ja miessekoilujen jälkeen näyttelijä Drew Barrymore, 39, löysi onnensa perhearjesta. Hän haluaa taata tyttärilleen turvallisen lapsuuden, jollaista ei itse saanut.

Iloinen ja rempseä luonnonlapsi. Puhelias, rohkea ja hulvattoman hauska. Stara, jonka parhaita kavereita kaikki haluaisivat olla. Näyttelijä-tuottaja Drew Barrymorella, 39, on mutkattoman Hollywood-tähden maine. Hän on ehtinyt näytellä jo noin viidessäkymmenessä elokuvassa ja saanut katsojat puolelleen romanttisilla komedioillaan.

Entisestä lapsitähdestä on kasvanut rakastettu näyttelijä ja ahkera bisnesnainen, joka tuntuu onnistuvan kaikessa. Drew on onnellisesti naimisissa taidekonsultti Will Kopelmanin kanssa, ja pariskunnalla on kaksi tytärtä, kaksivuotias Olive ja huhtikuussa syntynyt Frankie. Oma perhe on Drew'lle maailman tärkein asia, ja hän taistelee sen puolesta kuin leijonaemo.

Mutta ei siitäkään ole kauaa, kun Drew'ta ­pidettiin villinä, suhteesta toiseen pomppivana bilemimminä. Hän oli kuuluisuuden tärvelemä tyttö, joka kasvoi aikuiseksi liian nopeasti. Lapsuus oli kaoottinen, teinivuosia leimasivat ­itsemurhayritys ja vieroitushoidot. Oli lähellä, ettei Drew onnellisen lopun sijaan päätynyt Hollywoodin surullisimmaksi legendaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kadotettu lapsuus

Drew syntyi keskelle viihdebisnestä. Hänen isoisänsä John Barrymore oli aikansa suurimpia filmitähtiä, ja isosetä Lionel ja isotäti Ethel olivat Oscar-voittajia. Myös Drew'n isä John ja äiti Jaid olivat näyttelijöitä. Vanhemmat erosivat jo ennen kuin Drew syntyi, joten tyttö eli kahdestaan äitinsä kanssa. Jaid elätti perheensä tarjoilemalla baarissa, John puolestaan hukutti uransa alkoholiin ja huumeisiin eikä juurikaan pitänyt tyttäreensä yhteyttä.

Drew varttui elokuvastudioita pursuavassa Culver Cityssä, aivan Los Angelesin kupeessa. Pihaleikkien sijaan hän seurasi studioilla kuuluisien kummiensa, näyttelijä Sophia Lorenin ja elokuvaohjaaja Steven Spielbergin, työskentelyä ja kasvatti intohimoaan näyttelemiseen.
Kun Steven vuonna 1982 etsi lapsinäyttelijää uuteen tieteiselokuvaansa, hän löysi rooliin seitsemänvuotiaan Drew'n. E.T. the Extra Terrestrial -leffasta tuli valtaisa hitti, ja Drew singahti julkisuuteen. Lahjakasta lapsitähteä verrattiin Shirley Templeen siinä, miten hän sulatti ihmisten sydämet viattomalla hymyllään ja suurilla silmillään.

Menestys kuitenkin näytti heti varjopuolensa. Koulussa luokkakaverit kadehtivat, ja kotona äiti Jaid halusi vihdoin vain päästä Hollywood-elämän makuun. Jaidin oma ura ei ollut koskaan saanut kunnolla tulta alleen, joten hän teki kaikkensa työntääkseen Drew'n kuuluisuuteen. Tyttö oli tyrkätty koiranruokamainokseen jo 11 kuukauden ikäisenä ja tv-elokuvaan neljävuotiaana. Nyt Jaid alkoi raahata Drew'ta perässään myös baareihin ja yökerhoihin.

– Äitini välitti Hollywoodista, minä en. Halusin vain näytellä, sillä rakastin luovuutta. En piitannut siihen liittyvästä elämäntyylistä, Drew on muistellut.

Nuoresta tähdestä tuli vakiokasvo klubeilla. Hän alkoi polttaa tupakkaa ja joi ensimmäisen känninsä yhdeksänvuotiaana. Lapsuudestaan Drew muistaa päällimmäisenä jatkuvan yksinäisyyden ja turvattomuuden tunteen. Hän oli perheessä se, joka kantoi huolta vuokranmaksusta ja siitä, että ruokaa riitti.

– En koskaan saanut mahdollisuutta normaaliin lapsuuteen. Kaikki oli aina niin suunnittelematonta, vanhempani olivat ailahtelevia ja elämäni varsin epäjohdonmukaista. Minun piti itse kasvattaa itseni, sillä olin ihan yksin. Vihasin sitä.

Kokaiinikoukussa 12-vuotiaana

Drew oli tullut aivan liian kuuluisaksi aivan liian nopeasti. Hän oli loikannut suoraan aikuisten maailmaan ja etääntynyt ikätovereistaan.

– Olen aina ollut aikuinen, lapsuudessanikin kaikki ystäväni olivat aikuisia. Näin heidän käyvän klubeilla ja bilettävän, joten ajattelin, että niin minunkin kuului tehdä.

Tupakka ja alkoholi saivat pian seuraa huumeista, ja Drew'n lupaavasti alkanut ura oli pian raunioina. Kymmenvuotiaana hän kokeili ­marihuanaa ja 12-vuotiaana oli jo koukussa kokaiiniin. 13-vuotiaana Drew hakeutui ensimmäiseen vieroitushoitoonsa. Vuotta myöhemmin Drew yritti itsemurhaa viiltelemällä ranteitaan keittiöveitsellä.

– Halusin vain huomiota ja sympatiaa. En ­todellakaan halunnut kuolla.
Itsemurhayritys havahdutti läheiset. Muusikkoystävä David Crosby vaimoineen otti tytön luokseen asumaan. Heidän tuellaan Drew sai elämänsä järjestykseen. Hän kirjoitti kokemuksistaan omaelämäkerran Little Girl Lost.

– Olin neljätoista, kun muutin omaan asuntooni. En edes tiennyt, että pilaantunut ruoka kuului heittää pois jääkaapista! Olin peloissani mutta onnekas, että olin vihdoin päässyt pois vanhasta elämästäni.

15-vuotiaana Drew haki oikeuden päätöksellä eron äidistään ja katkaisi tähän välinsä. Hän elätti itsensä tarjoilijana, mutta ikävöi takaisin kameran eteen. Toilailut olivat kuitenkin ajaneet Drew'n Hollywoodissa mustalle listalle, ­eikä mainetta parantanut yhtään se, että hän riisuutui Playboy-lehdelle 19-vuotiaana. Silloin jopa kummisetä Steven ärähti.

– Olen tuntenut monta kertaa suunnatonta tuskaa siitä, että olen niin tunnettu. Enkö todella voi mokata tai nolata itseäni ilman, että kaikki tietävät siitä? Drew on tuskaillut.

Vihdoin oikeaan suuntaan

Pikkuhiljaa Drew ryhdistäytyi ja alkoi saada jalkansa taas studioiden oven väliin. Ratkaiseva hetki oli vuonna 1995, kun tuottamisessa kokematon Drew perusti oman tuotantoyhtiön ­suomalaissukuisen ystävänsä Nancy Juvosen kanssa. Firma nimettiin Flower Filmsiksi.

– Samalla löysin oman heimoni, perheen, ­jota olin etsinyt vuosia. Nancy on elämäni rakkaus. Hän opetti, että onnellisuus on aina itsestä kiinni, Drew on kiitellyt parasta ystäväänsä.

Flower Films onnistui tuottamaan menestyselokuvia kuten komedian Pakko olla in sekä kaksi Charlien enkelit -elokuvaa, joissa Drew näytteli yhtä päärooleista. Leffoista tuli käännekohta Drew'n uralla.

Tuotantopuolella tähti sai enemmän sananvaltaa kuin vain näyttelijänä. Drew osoitti pätevyytensä myös bisnesnaisena.

Samaan aikaan kun Drew loisti työssään, ­hänen yksityiselämässään myllersi. Hän ei millään tuntunut löytävän vierelleen miestä, jonka kanssa voisi asettua ja perustaa perheen. Ennen kuin Drew täytti 30, hän oli ehtinyt olla kolmesti kihloissa ja kahdesti naimisissa. Liitto baarimikko Jeremy Thomasin kanssa kesti kaksi kuukautta, koomikko Tom Greenin kanssa viisi kuukautta. Drew seurusteli pitkään myös The Strokes -yhtyeen rumpali Fabrizio Morrettin ja näyttelijä Justin Longin kanssa.

Nykyisen puolisonsa Willin hän tapasi kolme vuotta sitten yhteisten ystäviensä kautta. Vuosi ensitreffiensä jälkeen pari meni kihloihin ja puoli vuotta myöhemmin naimisiin. Vuonna 2012 perhe kasvoi esikoistyttärellä ja tämän vuoden keväällä he saivat toisen lapsensa. Nopea tahti on aina ollut Drew'lle tyypillinen tapa toimia, mutta tällä kertaa suunta on ollut oikea.

– Will on Pohjantähteni. Tiesin heti, että ­hänen kanssaan halusin perheen. Nyt oli aika kokeilla jotain uutta. Olin valmis ja innoissani. Äidiksi tuleminen on ollut elämäni paras asia.

Mutkikas äitisuhde

Äitiys on pistänyt Drew'n arvot uusiksi. Hänestä on tullut kotiäiti, joka on oppinut laittamaan ruokaa ja nauttimaan tavallisesta arjesta. Drew haluaa olla vanhempana rento ja hauska, mutta välttämään vanhempiensa tekemät virheet.

– Aion kirjaimellisesti taistella kuin leijona pitääkseni perheeni onnellisena ja ehjänä. En ehkä tuntisi niin, jos minulla olisi ollut mahtava perhe varttuessani.

Rankka lapsuus katkaisi Drew'n välit vanhempiinsa pitkäksi aikaa, mutta isänsä kanssa hän ehti tehdä sovinnon ennen kuin tämä menehtyi syöpään vuonna 2004.

– Isäni kuoleman jälkeen olen katsonut elämää eri silmin. Isäni ei koskaan osannut olla isä. Se on asia, jonka olen hyväksynyt. Opin myös antamaan menneiden olla menneitä. Isän kuolema avarsi mieltäni, se kasvatti minua.

Drew'n suhde äitiin on silti yhä mutkikas.

– Etäisyys äitiini on elämäni vaikein asia. En ole ollut vain vihainen äidilleni, vaan olen kokenut myös syyllisyyttä, empatiaa ja herkkyyttä. Tunsin niitä entistäkin enemmän, kun sain esikoiseni. Kävimme aiheesta upean keskustelun, mutta sekään ei onnistunut lähentämään meitä. Äiti ja minä emme vain voi olla toistemme elämässä tällä hetkellä.

Drew unelmoi suurperheestä. Täydellisen perheen mallia näyttelijä on ottanut Willin lapsuudenperheestä.

– Kopelmanit ovat mieletön perhe, oikea jätti­potti! Luulin jo, etten voisi koskaan kokea tällaista. Elämä heidän kanssaan on niin turvallista, positiivista ja tervettä. Se on minulle kokemus, jollaista toivon myös omalle perheelleni.

Toisin kuin moni kollegansa Drew ei ole turvautunut perheenpyörityksessä lastenhoitajiin.

– Ennen työ oli arvoissani ensimmäisenä, nyt etusijalla on elämäni. Yritän tehdä töitä ­kotoa käsin tai edes olla kotona ruoka-aikaan.

Hukassa olleesta teinistä on kasvanut nainen, joka on onnellisimmillaan kotisohvallaan, verkkarit jalassa, oma perhe kainalossaan.

– Vaikka minulla on yhä synkkiä päiviä, olen ehdottomasti optimisti. Elämä olisin hyvin voinut tehdä minusta katkeran, mutta katkerat ihmiset ovat tylsiä. Kuka haluaisi olla sellainen?

Lähteet: Vogue, Mirror, Mail Online, Marie Claire, Good Housekeeping, The Canadian Press, Chicago Tribune ja The Telegraph.

Drew Barrymore

■ Näyttelijä-tuottaja Drew Barrymore syntyi 22.2.1975 ­Culver Cityssä.
■ Näytellyt mm. elokuvissa E.T., Häälaulaja, Charlien enkelit ja Aina eka kerta.
■ Aviossa taide­konsultti Will Kopelmanin kanssa. Parilla on kaksi tytärtä, Olive ja Frankie.
■ Tuorein elokuva Lomapainajainen nyt teattereissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla