Kun drag queen Jari Vihinen aloitti uransa, hän kohtasi vihaa ja ennakkoluuloja. Nyt drag show't ovat kesäjuhlien hauskaa viihdettä. – Jos pelkää liikaa, ei voi elää, Jari sanoo.

Pirrrrrrrrrrrrrr!

Lähes kaksimetrinen mies rimputtaa peruukkiliike H. Kuokkasen ovikelloa Helsingin keskustassa, Kansallisteatterin kupeessa. Ovi avautuu, ja Jari Vihinen astuu paratiisiinsa.

– Päivää että pätkähti!

H. Kuokkasen eteisestä avautuu näkymä kuin kirjavaan rinnakkaistodellisuuteen. Seiniä kiertävät kymmenet peruukit, ja pöydillä odottaa irtoripsiä, joista työntyy vaaleanpunaisia höyheniä. Täältä Jari on hakenut tukan päähänsä jo parikymmentä vuotta.

Kädet huitovat ympäriinsä, kun Jari vahvalla tenoriäänellään puhuu meikkipohjasta, peruukkimalleista ja huulipunista. Hän kättelee maskeeraajan ja istuu tuoliin. Vielä nyt peilistä katsoo tavallinen 62-vuotias suomalaismies. Silmät ovat lempeät ja naama karvaton.

– Ajoin kaikki karvat kuokalla pois. Ja työnnä ne silmäpussit sisään! Jari ehdottaa.

Tässä tuolissa Jarista alkaa kuoriutua Madame Isadora. Drag -alter egon synty alkaa meikkipohjasta ja kestää tunteja.

Koko kansan suosioon

Jari on pitkän linjan drag queen, joka on esiintynyt showlavoilla ja kapakoissa neljällä eri vuosikymmenellä. Hän on ollut mukana, kun Suomen drag queenit raivasivat tiensä homoklubien pieniltä lavoilta koko kansan viihdyttäjiksi.

Kun Jari aloitti, vain harva tiesi, mitä drag queenit ovat. Naisiksi pukeutuvat miehet, blingbling, överit meikit ja maneerit sekä näyttävät show’t herättivät hämmennystä ja haiskahtivat syntiselle alamaailmalle, jollekin kielletylle ja paheelliselle. Nyt yritykset voivat hyvin ostaa kesäjuhliinsa drag-show’n, ja nimet Osku Heiskanen, Jarkko Valtee ja Mega-Paula ovat kaikille tuttuja.

Vaikka dragin tekeminen on nykyään helpompaa, Jarilla on ollut hiljaista.

– Tuntuu oudolta olla pitkästä aikaa maskissa. Kyllä sitä tulee aina niin madamemainen olo, kun saa meikit naamaan!

Siihen, että Madame Isadora näyttäytyy juuri nyt, on hyvä syy. Jari aikoo harjoitella esiintyäkseen kirjanjulkaisujuhlissa. Kirja kertoo hänestä itsestään.

Tällä viikolla julkaistavassa Tarja Surakan teoksessa Kallion kuningattaret hän kertoo, millaista oli elää drag queeninä ja homoseksuaalina Suomessa menneinä vuosikymmeninä. Maassa, jossa homoseksuaalisuus oli vielä rikos vuonna 1971 ja sairaus vuonna 1981.

Teini-iässä mekkoon

Toisin kuin monet drag queenit, Jari on myös homo ja transvestiitti. Hän pukeutui mekkoon eli omien sanojensa mukaan mekkoili jo varhaisessa teini-iässä. Jari kertoo ensikerrastaan Kallion kuningattaret -kirjassa:

”Kerran kun mutsi lähti tansseihin, pukeuduin hänen mekkoonsa. Otin mutsin meikkipakista maskarakotelon ja avasin sen hitaasti. Sylkäisin mustaan maskaralaattaan ja matkin mutsin tapaa hieroa ripsiharjaa maskaran ja syljen sekoituksessa. Harjasin huolellisesti maskaraa ripsiini. Välillä tarkastin peilistä, kuinka ripset saivat pituutta. Harjasin ja harjasin, kunnes kuulin avaimen kääntyvän ulko-oven lukossa.

2045167

– Luoja, mutsi tulee kotiin jo nyt, tajusin hätääntyneenä ja yritin hinkata maskarat pois silmistäni.

Maskara levisi kasvoilleni. Pandakarhun silmäni kohtasivat peilin kautta mutsin huvittuneen katseen.

– Mitä sää oot tehny silmilles! Ja mun mekko!

Ensimmäisen kerran elämässään äiti näki kuka olen, mutta ei ymmärtänyt näkemäänsä. Oli suuri helpotus, kun mutsi ei pitänyt tapausta mitenkään epäilyttävänä.”

Kun Jari lopulta 20-vuotiaana kertoi äidilleen olevansa homo, tämä järkyttyi.

– Äiti halusi lähettää minut hypnotisoijalle. Sanoi, että siellä parannun.

Jari ei mennyt. Tuli riita, joka sovittiin vasta vuoden päästä, kun äiti yllättäen tuli eräänä iltana kylään. Sen jälkeen Jari ja äiti olivat paremmissa väleissä kuin koskaan, aina äidin kuolemaan asti vuonna 2007.

Se siitä armeijaurasta

Jaria oli jo koulussa pikkupoikana kiusattu, haukuttu naismaiseksi, kivitetty. Salaisuus mekkoon pukeutumisesta alkoi paljastua laajemmin vasta armeijassa 1973.

– Olin pinko ja yritin saada natsoja enemmänkin. Haaveilin, että minusta olisi tullut ylikersantti, Jari kertoo.

Yhtenä kesäpäivänä Jari lähti viikonloppulomalla ystäviensä kanssa juhlimaan, mekoissa tietenkin.

Jari oli armeijassa neljä kuukautta. Vapautus myönnettiin pykälän 309C eli homouden perusteella.

– Myöhästyin käskynjaosta. Olin yrittänyt pestä meikkejäni pois, mutta silmissä oli vielä sinistä luomiväriä ja kimallettakin jäljellä.

Alikersantti kysyi, että missäs se Vihinen on ollut. Jari vastasi rehellisesti, että keskustassa. Alikersantti katsoi Jarin uunoturhapuromaista lookia hetken nauruaan pidätellen ja käski sitten kasvojenpesulle.

– Halleluja… hyvästi natsat, Jari mietti.

Jari oli armeijassa lopulta neljä kuukautta. Vapautus myönnettiin pykälän 309C eli homouden perusteella.

– Jälkeenpäin ajatellen monet armeijassa tiesivät kyllä, että olin homo. Tunsin oloni siellä ahdistavaksi.

1970-luvun lopussa Jari käveli kaduilla kaftaani päällä, mutta ammatti mekkoon pukeutumisesta tuli vasta myöhemmin. Samaan aikaan Suomessa alkoi ammattimaisen drag-viihteen historia. Teatteri­ohjaaja Reijo Paukku veti ryhmänsä kanssa koko illan show’ta, jossa imitoitiin muun muassa iskelmäartisti Lea Lavenia ja Shirley Basseytä.

Ensimmäiset show’t olivat homoklubin yleisölle, myöhemmin niitä esitettiin myös valtaväestölle. Suomalaiset olivat aivan huuli pyöreinä. Mitä ihmettä tämä on?

– 1970-luvulla drag show’ta tehtiin enemmän teatterin varjolla. Se antoi show’lle hyväksynnän: tämähän on vain teatteria, Jari sanoo omista havainnoistaan.

Vielä nykyäänkin show’n juju voi olla huumoria, poliittista kannanottoa, parodiaa tai sitä, että luodaan kiehtova ristiriita sukupuolirajojen välille.

– Show’ssa nauretaan itselle ja vähän muillekin, mutta ilman ilkeää pilkkaa.”Tiesittekö, että ennen meikkipohja oli niin paksu, että se piti levittää voiveitsellä?” Jari muistelee.

Madame Kanarialle

Maskeeraaja on juuri kiinnittänyt Jarin luomiin tekoripset, joilla voisi räpsyttää kumoon pienen puun. Drag-meikissä silmäluomet ovat tummat, kulmakarvat vahvat. Ilmeiden pitää erottua näytös­lavalta.

– Jotkut drag queenit maalaavat ne ihan päälaelle saakka, Jari huomauttaa, kun maskeeraaja piirtää kulmakarvan tarkkaa kaarta.

Jarin ura sai alkunsa tv:n edessä tanssiliikkeitä matkimalla. Myöhemmin Jari voitti taidoillaan ravintoloiden kilpailuja ja sai tanssityylinsä mukaan lempinimen Mato. Vauhtia ura sai, kun hän pääsi laulaja Anneli Sistosen taustatanssijaryhmään. Jari esiintyi muun muassa Tampereen työväen teatterissa ja teki keikkaa sekä tanssinopettajana, taustatanssijana että erilaisissa ryhmissä. Määrätietoisesti hän kehitti itseään esiintyjänä ja laulajana, hankki oppia Kirsikan Kukka -mallikoulun catwalkilta lähtien.

Oman drag-ryhmän Jari perusti 1990. Ryhmä sai nimekseen Le revue Après Rasage, ja Jari alter ego Madame Isadora näki päivänvalon. Jari kertoo kirjassa ryhmän perustamisesta:

”Kiersin ahkerasti kapakoissa katsomassa, miten miehet liikkuivat lavalla. Kun joku tanssi hyvin ja kykenin kuvittelemaan hänet meikattuna paljettimekossa, pyysin häntä mukaan uuteen drag show -ryhmään. Ei ollut tavatonta kuulla homonkaan suusta:

– Hyi hitto, miksi te perustatte tuollaisen ryhmän!

Oli vaikea saada ryhmää kasaan, sillä siihen liittyminen vaati rutkasti rohkeutta. En kuitenkaan luovuttanut, vaan painoin kohti tavoitettani kossun voimalla.”

Jari halusi panostaa show’ssaan käsikirjoitukseen, taitaviin esiintyjiin, näyttäviin asuihin, kampauksiin ja meikkeihin. Ylellistä ja hohdokasta sen olla piti!

Vaikka drag oli Suomessa jo tutumpaa, Jarille silti lyötiin monesti korvaan luuria, kun hän yritti myydä show’taan yrityksille.

–He kysyivät, mitä se drag tarkoittaa. Kerroin, että mies pukeutuu naiseksi ja vetää tietyt roolit. Hyi, he huusivat, emme me ole tuollaisesta kiinnostuneita. Imago kärsii.

Jarin ammatillisina huippuvuosina 1990-luvulla hänen ryhmänsä kiersi pitkin Suomea ja keikkaa riitti. Ryhmä esiintyi muun muassa hiihtokeskus Vuokatin Katinkullan avajaisissa 1991.

– Siihen aikaan moni drag antoi itselleen taiteilijanimen. Ei kukaan halunnut esiintyä omalla nimellään. Varmuuden vuoksi.

Vuonna 2000 Jarin ryhmä alkoi repeillä liitoksistaan, ja Jari siirtyi tekemään soolouraa. Hetken hän oli Kanarialla karaoke-emäntänä, sisäänheittäjänä ja baariemäntänä Madame Isadoran hahmossa.

– Koin olevani Kanarialla henkisenä pakolaisena, paossa suvaitsemattomuutta. Kanarialla minuun suhtauduttiin luontevasti naisen hahmossa, ja kaiken kukkuraksi sain naiseksi pukeutumisesta palkkaa, Jari kertoo kirjassa.

Turpaan tulee

Mies mekossa voi herättää huvitusta ja kiihotusta, mutta myös pelkoa ja vihaa. Joillakin drag queeneillä on ollut rankempaa kuin toisilla. Jarille on tullut tuoppia tullut niskaan ja huudettu, että painu homo vittuun.

1990-luku:

– Joku huusi keikalla, että heitä homo voltti. Sanoin, että volttia en ole vielä harjoitellut, mutta käykö kuperkeikka. Vedin sitten sen, Jari sanoo. Yleisö antoi valtavat aplodit.

1980-luku: Jari juhli ystäviensä kanssa mekko päällä helsinkiläisessä homo­ravintolassa.

– Ovimies sanoi, että nyt kukaan ei saa mennä ulos. Siellä odotti ihmisiä, jotka olisivat halunneet hakata meidät, koska olimme pukeutuneet mekkoon.

"Tein pahaa itselleni, koska kärsin siitä, että olin erilainen. Huomasin, ettei hyväksytä."

1970-luku: Jari oli juhlimassa tamperelaisessa heterobaarissa. Hän oli ainoa mies mekko päällä. Jari epäilee, että joku laittoi hänen lasiinsa tyrmäystippoja.

– Yhtäkkiä heräsin siihen, että minua potkittiin ravintolan pihalla siinä edessä. Kuulin vain, kun joku sanoi ’Nyt riittää’.

Kotona hän yritti itsemurhaa.

– Tein pahaa itselleni, koska kärsin siitä, että olin erilainen. Huomasin, ettei hyväksytä.

Poliisille hän ei tapahtuneesta koskaan kertonut.

Leipäjonoa ja dyykkausta

Drag queeniys ei lopulta nostanut Jaria täysiä saleja vetäväksi huipputähdeksi. Hän kertoo rakentaneensa show’taan velkarahalla ja luottaneensa, että saisi joskus maksettua velat pois. Sitten lama vei ison siivun töistä, ja Jari joutui vuonna 1995 velkakierteeseen, lopulta ulosottoon.

Leipä irtosi ravintoloiden ekstraajana ja Isadora-keikoilta. Viime vuosina Jarin drag show on kiertänyt vanhainkodeissa, syntymäpäivillä ja ylioppilastaloilla.

Nykyään Jari elää toimeentulotuella. Ruuan hän hakee Hurstin leipäjonosta ja roskiksista. Verottomia lisätuloja hän saa tekemällä jouluisin pukkikeikkaa.

– Olen asunut köyhyydessä, ja ruuasta on ollut puutetta. Siksi olen aina dyykannut.

Köyhyys oli Jarille tuttua jo lapsena. Äiti antoi Jarin mummon kasvatettavaksi, sillä hänen itsensä piti tehdä neljää työtä selvitäkseen. Pahasuisen mummon kanssa eläminen oli Jarin mukaan tiukkaa, ja 11-vuotiaana Jari karkasi äitinsä mukaan.

Silloin Jari oli jo aloittanut päihteidenkäytön imppaamalla. Sekavimpina aikuisvuosinaan hän käytti niin alkoholia kuin huumeitakin. Joskus se on liittynyt drag queeninä olemiseen, joskus baarimikkona työskentelyyn, joskus ihan vain elämään. Syytä ei ole yhtä, se on ollut kokonaisuus, Jari sanoo.

– Nyt olen päässyt eroon huumeista. Vaikka sanotaan, että nisti on aina nisti ja alkoholisti aina alkoholisti. Mutta nykyään hallinnoin kumpaakin ongelmaa.

Ystävät ympärillä ovat aina tukeneet.

– Ei ole ollut pitkää parisuhdetta aikoihin, enemmänkin pari päivässä, hän vitsailee, mutta vakavoituu nopeasti.

– Ennen pystyin päättämään, mutten pysymään päätöksissäni. Nyt on paremmin. Olen selviytynyt ja siitä kiitollinen yläkerralle. Katkeruus on tuhoava voima, jota en halua.

Sieltä se alkaa, uusi aika

Alkuvuodesta uutisoitiin 14-vuotiaasta Vertti Vesalasta, joka osaa maskeerata itsensä täsmälleen Katri Helenan näköiseksi. Vertti sanoi haastatteluissa, että jonain päivänä haluaa olla Suomen paras drag queen.

– Minä kannustan häntä! Mielettömän lahjakas kundi, joka tekee upeita maskeja. Lyön täältä tahtia: bravo!

Jari oli 14-vuotias vuonna 1967. Silloin hän meikkasi salaa äidin luomiväreillä. Pihalle lähteminen sen näköisenä ei olisi tullut kuuloonkaan.

– Mutta jos pelkää liikaa, ei voi elää. Kohtalo määrää, jos jotain tapahtuu. Toivottavasti taistelustani on ollut hyötyä niin, että tämän päivän nuorilla voisi olla helpompi olla oma itsensä.

Meikki on valmis, ja Jaria alkaa laulattaa. Jalat työntyvät koon 43 kenkiin, korot nostavat peruukinlaen lähes kahteen metriin. Ryhti on suoristunut, ja kädet huitovat laajalla kaarella.

Sitten tuoli kääntyy nopeasti ympäri. Madame Isadora se sieltä katsoo syvälle silmiin ja kajauttaa:

– Show must go on!

Juttua varten haastateltiin myös tietokirjailija ja tutkija Tiia Forsströmiä, joka on kirjoittanut teoksen Sinivalkoisissa höyhenissä – suomalainen drag.

Jari Vihinen

Syntynyt 17.4.1953 Tampereella, asuu nykyään Helsingissä.

Muun muassa tanssinut Anneli Sistosen show’ssa 1980-luvulla ja vetänyt drag-ryhmä Après Rasagea 1990–2000. Näytellyt ja laulanut myös Tampereen työväen teatterissa.

Kertoo tuoreessa Tarja Surakan kirjassa Kallion Kuningattaret, millaista on ollut elää drag queeninä viidellä vuosikymmenellä.

Näyttelijä Elisabeth Moss on television uuden kultakauden ykkösnainen. – Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin tv-sarjoja lopun elämääni.

Kun Elisabeth Mossin, 35, tähdittämää The Handmaid’s Tale -sarjaa käsikirjoitettiin, Donald Trumpin tie presidentiksi näytti vielä melkein mahdottomalta. Mutta sitten lähes koko maailman yllätykseksi Trump valittiin Yhdysvaltain johtoon ja The Handmaid’s Talesta tuli äkkiä pelottavan ajankohtainen.

– Me halusimme vain tehdä mahdollisimman hienon sarjan. Tapa, jolla The Handmaid’s Tale koskettaa nyt katsojia, tuntuu karmaisevalta, näyttelijä Elisabeth Moss kertoo cannesilaisen hotellin patiolla.

Moss esittää tulevaisuuteen sijoittuvassa sarjassa Offred-nimistä naista, joka on pakotettu synnytyskoneeksi. Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaaniin perustuva tarina on lähes kauhuelokuvamainen. Kun Trumpin valtaantulon jälkeen Yhdysvaltain hallinto ryhtyi ajamaan naisten oikeuksien rajoittamiseen tähtääviä lakeja, dystopia ei enää näyttänytkään etäiseltä.

Elisabeth Moss on sarjassa mukana myös tuottajana.

– Joskus taiteessa saavutetaan osin tiedostamattakin jotain olennaista tästä ajasta, hän sanoo.

Kahdeksan kuukauden avioliitto

Syyskuussa Moss valittiin arvostetussa New York Magazinessa television uuden kultakauden kuningattareksi. Mossin ansiolistalla ovat myös The Handmaid’s Talea edeltäneet Mad Men ja Top of the Lake, joiden naissankarit ovat monella tapaa edelläkävijöitä. Mad Menin Peggy Olsonin roolista Moss sai vuosien varrella peräti kuusi Emmy-palkintoa.

– Urallani ei ole ollut vaihetta, jolloin olisin joutunut todella taistelemaan ja torjumaan epätoivoa, Moss myöntää menestyksensä.

Mad Menin alkutaipaleella Moss näytti talkshow-esiintymisissään usein hieman hermostuneelta. Kiitosten ja palkintojen kertyessä varautuneisuus on kuitenkin vaihtunut lennokkuudeksi.

”Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut.”

Nytkin Moss hymähtelee usein haastattelun lomassa. Hän nauraa kertoessaan, kuinka vaikeaa on saada ylle Cannesin punaiselle matolle tarkoitettu iltapuku.

– Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut, Moss sanoo.

Top of the Lake -sarjan ohjannut Jane Campion on kuvaillut Mossia Mona Lisaa muistuttavaksi hahmoksi.

– Roolihahmoni Robin on ehkä monalisamainen. Hän kätkee tunteensa ja motivaationsa. Mutta en kai ole sellainen tosielämässä, Moss arvelee.

Yksityiselämästään Moss on ollut joka tapauksessa vähäsanainen. Viime vuonna hänen huhuttiin seurustelevan brittinäyttelijä Tom Hiddlestonin kanssa, mutta sitten Hiddleston alkoi tapailla laulaja Taylor Swiftiä. Syyskuussa Moss saapui Emmy-gaalaan seuralaisenaan oma äitinsä Linda.

Se tiedetään, että Moss meni vuonna 2010 naimisiin koomikko Fred Armisenin kanssa. Liitto kesti kahdeksan kuukautta. Myöhemmin Moss on kuvaillut suhdetta traumatisoivaksi ja itseään 15 vuotta vanhempaa Armisenia epänormaaliksi.

Mutta on Mosskin ristiriitainen hahmo. Hän kertoo olevansa feministi ja tekee hyväntekeväisyystyötä naisasia- ja perhesuunnittelujärjestöjen puolesta. Toisaalta hän kuuluu skientologiakirkkoon. Vaikka näyttelijä ei yleensä avaudu yksityisasioistaan, elokuussa hän yllättäen puolusti skientologiaa julkisesti. Taustalla oli Instagram-kommentissa esitetty kritiikki: miten autoritaarisesta maailmasta varoittavan The Handmaid’s Talen tähti voi kuulua lahkoon, joka kohtelee jäseniään kuin sarjan painajaismaailman hallinto? Moss vastasi lyhyesti ilmoittamalla, että uskonnonvapaus, suvaitsevaisuus ja tasa-arvo ovat hänelle tärkeitä.

Kylpytakissa töllön ääressä

Suomessa odotetaan yhä Top of the Laken toista tuotantokautta, joka valmistui melkein vuosi sitten. Ensimmäinen kausi esitettiin Ylellä, mutta toista kautta ei ole ostettu siitä yksinkertaisesta syystä, että se on niin kallis. Mossin nimestä voi nyt pyytää isoja rahoja.

Aikoinaan elokuvanäyttelijät olivat tähtiä, ja jos joku siirtyi televisioon, kyseessä oli askel alaspäin ja pysyvä arvonalennus. Moss on kiistatta tähti, mutta ei tee silti Hollywoodissa elokuvia oikeastaan lainkaan.

– Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin sarjoja lopun elämääni, hän kommentoi.

Mossilla on kuitenkin uusi työkenttä eurooppalaisissa elokuvissa. Näyteltyään parissa brittielokuvassa hän otti vastaan roolin ruotsalaisessa satiirissa. Ruben Östlundin ohjaama The Square voitti tänä vuonna Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun.

”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.
”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.

Moss nauraa muistellessaan, millaista oli lukea käsikirjoitus ensimmäisen kerran.

– Se oli aivan hullu! Yhdysvalloissa elokuvat ovat yleensä sellaisia, että ne on mahdollisimman helppo selittää. Perusidean pitää olla näppärä, jotta leffa ylipäänsä rahoitetaan. Media selittääkin ne sitten puhki.

Mossin roolihahmoja yhdistää eräs seikka: he pistävät luun kurkkuun turhantärkeille miehille.

– Minua kiinnostaa kaksinaismoraalisuuden paljastaminen huumorin keinoin. Saarnaamisella tavoitat vain samanmieliset. Ajattelutapojen muuttamiseen sen sijaan tarvitaan oivalluksia ja uusia näkökulmia.

Vapaa-ajan puutettaan Moss pahoittelee vasta päästessään mehustelemaan, miten hän sen käyttäisi.

– Luksusta on se, että saan olla vähän aikaa yksin. Joskus en halua nähdä ketään. Olen kylpytakissa ilman meikkiä ja katson televisiota. Sellainen on lomaa.

Elisabeth Moss

Näyttelijä syntyi 24.7.1982 Los Angelesissa Yhdysvalloissa.

Tunnetaan mm. rooleistaan tv-sarjoissa Mad Men, Top of the Lake ja The Handmaid’s Tale.

Saanut mm. parhaan naispääosan Golden Globen ja peräti kuusi Emmyä Mad Men -sarjan Peggy Olsonina.

Kun porilaiset tosi-tv-tähdet Aki Manninen ja Rita Niemi-Manninen innostuvat tuhlaamaan, kerralla menee tuhansia euroja.

Se oli 50 000 euron arvoinen puhelu. Italiasta tuotu kuohuviini poreilee Gladiaattoreista tuttujen tosi-tv-tähtien Aki Mannisen, 42, ja Rita Niemi-Mannisen, 38, laseissa. He kippistävät Akin juuri vastaanottamille uutisille: avioparin omistama tontti Leviltä on ostettu pyyntihinnalla.

Pari itse asuu Porissa 140-neliöisessä omakotitalossa. Sen pihalla on neljä autoa: Akin Hummer, juuri myyty Bemari, isoisältä peritty Mersu ja hyvinvointibussi, jota pari vuokraa erilaisiin tilaisuuksiin. Viides auto, Akin Ritalle Italiasta ostama Mini Cooper, on tulossa Suomeen huomenna.

Palkkapussissa Akin ja Ritan vauraus ei kuitenkaan näy. Verotietojen mukaan Akin tulot viime vuodelta olivat 12 363 euroa ja Ritan 6 066 euroa. Kun asiasta kysyy, Aki ja Rita alkavat vitsailla.

– Autotallin taakse ei kannata mennä, siellä on kannabisviljelmä. Ja huumebisnesrahat on tietenkin siirretty Cayman-saarille, Aki sanoo.

Rita on huomannut, että parin ulospäinsuuntautuneisuus herättää kateutta. Porissa pariskunta erottuu katukuvasta niin selvästi, että heidät pysäytetään jatkuvasti. Jokainen tuntuu haluavan vaihtaa Turbon ja Laserin kanssa pari sanaa.

”Olemme kuulemma pissispariskunta, joka ei osaa mitään.”

– Meistä puhutaan kaupungilla käsittämättömän hulluja juttuja. Ihmiset suhtautuvat meihin epäilevästi: olemme kuulemma pissispariskunta, joka ei osaa mitään. Onneksi olemme niin vahvoja persoonia, ettei meitä todellakaan kiinnosta, mitä meistä ajatellaan, Rita näpäyttää.

Mutta mistä Akin ja Ritan rahat sitten tulevat? Ainakin sitä on kiinni useammassa tontissa, Akin käsin rakentamissa moottoripyörissä ja parin Ritaki Oy -yrityksessä. Kesällä Aki myös voitti Maltalla järjestetyissä EuroCasinon EM-kisoissa 15 000 euroa.

– Olen ollut aina aktiivinen tekemään kauppaa. Huono verovuosi ei tarkoita, että rahamme ovat loppu. Olisi ihmeellistä, jos minulla ei tähän ikään mennessä olisi mitään säästössä. Jos rahat uhkaavat loppua, taiomme sitä jostain lisää, Aki nauraa.

Tosi-tv-tähdet Aki ja Rita herättävät huomiota kotikaupungissaan Porissa. ”Aki haki minut ensitreffeille Hummerillaan”, Rita sanoo.
Tosi-tv-tähdet Aki ja Rita herättävät huomiota kotikaupungissaan Porissa. ”Aki haki minut ensitreffeille Hummerillaan”, Rita sanoo.

Maanantai

Ruokakauppa 150 euroa

Ruokaan Akilla ja Ritalla kuluu viikossa noin 300 euroa. Aina heidän rahatilanteensa ei ole ollut yhtä ruusuinen. Vuonna 2015 Akin firma osallistui taloprojektiin, jonka tarkoitus oli rakennuttaa Helsinkiin kahdeksan taloa. Projektia vetävä rakennusfirma meni kuitenkin konkurssiin. Sen seurauksena Aki menetti 500 000 euroa omaa rahaa.

– Kaikki silloiset säästöni menivät. Minut pelasti se, että oma nimeni säilyi puhtaana. Ehdin erota hallituksesta ja myydä ajoissa osuuteni firmasta, Aki kertoo.

Vaikka Akin tili tyhjeni kokonaan, hän sai silti pidettyä talonsa ja autonsa. Yhteiskunnalta hän ei edes yrittänyt saada rahallista apua.

– Luonteeni ei olisi antanut periksi. Sitä paitsi olisi ollut noloa ajaa sossun luukulle Hummerilla. Nehän olisivat sanoneet, että myy se pois. Mutta Hummer oli ollut jo pitkään unelmani, en todellakaan ollut valmis luopumaan siitä.

Aki menetti konkurssin takia myös monta ystävää.

– Ennen sulla oli se rooli, että maksoit aina kaiken, Rita huomauttaa.

”Kun rahaa ei enää ollut, kaikkosivat ystävätkin.”

– En koskaan laskenut kuluja, vaan halusin, että kaikilla oli hauskaa. Kun rahaa ei enää ollut, kaikkosivat ystävätkin. Raadollisuus löi vahvasti nokkaan, Aki muistelee.

Vaikeimpina hetkinä Aki istui hiljaisena autotallin lattialla, joi viskiä ja menetti elämänilonsa. Käänteentekevä hetki oli Ritan neuvo: Akin pitäisi antaa anteeksi ystävälleen, joka oli osasyyllinen konkurssiin.

– Lupasin Akille, että yhdessä hankimme kaikki menetetyt varat moninkertaisena takaisin.

Sopisiko tämä paita minulle, Rita pohtii Porin kauppakeskus Puuvillassa. Pari saa paljon vaatteita myös sponsoreiltaan.
Sopisiko tämä paita minulle, Rita pohtii Porin kauppakeskus Puuvillassa. Pari saa paljon vaatteita myös sponsoreiltaan.

Tiistai

Auto Italiasta 25 000 euroa

Autonrenkaat ja vanteet 1 900 euroa

Akin rahatilanteen pelasti lopulta onnekkaaseen aikaan sattunut julkisuus. Konkurssin aikoihin parista tuli tunnettu Temptation Island -ohjelman kautta. Sen myötä pari on päässyt vetämään muun muassa luentoja, nuorisoiltoja, työhyvinvointipäiviä, messuja, jumppia ja nettivalmennuksia. Yhden laihdutusvalmennuksen hinta on 19,90–49 euroa, ja vuoden aikana niihin on osallistunut tuhansia ihmisiä.

– Jos haluaisimme, voisimme molemmat helposti nostaa kolmen-neljän tonnin kuukausipalkkaa yrityksestämme. Mutta miksi? Keräämme mieluummin sinne varoja.

Rahaa pari tekee myös autokaupoilla, kuten nyt Italiasta ostetulla autolla. Aki käy siellä kerran vuodessa, koska Italiassa on Suomea edullisemmat autoverot.

– Tällä reissulla hankimme poikien kanssa yhteensä kymmenen autoa, mutta vain yksi niistä tuli minulle. Auto menee ensin Ritalle, sitten myymme sen eteenpäin hyvällä voitolla, Aki vinkkaa.

”Auto menee ensin Ritalle, sitten myymme sen eteenpäin hyvällä voitolla.”

Keskiviikko

Meksikon-matka 4 500 euroa

Aki ja Rita ovat olleet yhdessä neljä vuotta, joista kaksi ja puoli naimisissa. Nelivuotispäiväänsä he aikovat viettää pian Meksikossa. Matkaidea tuli ystäväpariskunnalta, joka lähetti linkin all inclusive -hotelliin Nuevo Vallartassa ja suostutteli Akin ja Ritan mukaan.

– Ostimme reissun ex tempore, mutta maksoimme sen heti. Emme elä luotolla, Aki sanoo.

Matka ei ole pelkkää lomailua varten, sillä pari aikoo ottaa siellä yritykselleen uudet promokuvat.

– Emme ole koskaan täysin lomalla, vaan puuhaamme aina jotain pientä työtä siinä ohessa. Lennämme esimerkiksi useita kertoja vuodessa Turkkiin, jossa vedämme tutussa hotellissa jumppia. Yrityksemme ala on esittävät taiteet, mikä taipuu monenlaiseen työhön.

Aki arvioi moottoripyöräverstaansa sisällön noin 100 000 euron arvoiseksi.
Aki arvioi moottoripyöräverstaansa sisällön noin 100 000 euron arvoiseksi.

Torstai

Bensaa Hummeriin 180 euroa

Kun Aki aikanaan osti Hummerinsa, hän maksoi siitä 53 000 euroa. Nyt hän arvioi sen arvoksi 35 000 euroa.

– On se velattomaksi autoksi varsin hyvä. Bensaa se kyllä syö paljon, 20 litraa satasella. Konkurssi tulee silti jostain muusta, Aki miettii.

– Raha ei ole minulle se juttu, vaan se, että olen voinut toteuttaa sen avulla unelmiani. Raha itsessään on menettänyt minulle merkityksensä, sillä ei ole minulle arvoa.

”Raha itsessään on menettänyt minulle merkityksensä.”

Yksi Akin unelma sijaitsee kotipihalla. Se on moottoripyöräverstas, tai pyhättö, kuten hän sitä kutsuu.

Aki arvioi, että verstaan sisältö on noin 100 000 euron arvoinen. Siellä hän esittelee tekeillä olevan pyörän osia: vanteet maksoivat 4 000 euroa, käsityönä tehty putkisto 2 000 euroa ja nahkaistuin 550 euroa. Pyörään on painettu kuva Akin kasvoista.

Yhden moottoripyörän valmistukseen menee vuosi, ja sen myyntihinta on 60 000–80 000 euroa.

– Jokainen pyörä on kuvitettu elämäntarinallani. Ne ovat taideteoksiani. Hiljattain myin Via Dolorosa- eli kärsimysten tie -pyöräni rahoittaakseni Ritaki Oy:n hyvinvointibussin. Se kirpaisi, mutta olen vannonut ostavani kaikki pyöräni takaisin.

Aki ja Rita ovat tehneet sopimuksen, että Aki saa laittaa pyöriinsä rahaa niin paljon kuin haluaa. Vastapainoksi Rita saa ostaa parin yhteiseen kotiin mitä tahansa, eikä kumpikaan marise toisen rahankäytöstä.

Kippis! Rita ja Aki ovat tonttikauppojen ansiosta 50 000 euroa rikkaampia.
Kippis! Rita ja Aki ovat tonttikauppojen ansiosta 50 000 euroa rikkaampia.

Perjantai

Meikkejä 100 euroa

Iso osa Ritan rahoista menee omasta ulkonäöstä huolehtimiseen. Kun Aki yrittää huomauttaa Ritalle naisen olevan kauneimmillaan luonnollisena, Rita purskahtaa nauruun.

– Koko yhdessäoloaikamme minulla on ollut hiuspidennykset, ripsipidennykset ja tekokynnet. Sellainen minä olen, se on luonnollista minua, Rita sanoo ja jatkaa:

– Tykkään satsata kauniisiin asioihin, siksi laitan rahaa itseeni.

”Tykkään satsata kauniisiin asioihin, siksi laitan rahaa itseeni.”

Merkittävä osa Ritan ulkonäköön liittyvistä asioista on kuitenkin saatu sponsoroituna. Rita pystyy tarjoamaan sponsoreilleen näkyvyyttä muun muassa Instagramissa, jossa hänellä on melkein 40 000 seuraajaa.

Akikin sai juuri sponsoriltaan 940 euron arvoisen vaatelähetyksen.

Parin koira Putin vartioi herkeämättä Ritan kokkailuja.
Parin koira Putin vartioi herkeämättä Ritan kokkailuja.

Lauantai

Ruokakauppa 150 euroa

Ruokaostoksilla Aki ja Rita satsaavat puhtaaseen lihaan, kanaan, kalaan ja tuoreisiin vihanneksiin.

Parilla on myös 3-vuotias amerikanbully Putin. Sen hoitoon kuluu joitakin kymppejä viikossa. Pian Putin saa seuraa, kun Aki ja Rita pääsevät kotiuttamaan Putinin biologisen pojan, pienen pentubullyn Bondin.

Lauantaisin pari katsoo televisiosta Gladiaattoreita. Kun he pääsivät ohjelmaan mukaan, alkoi tiukka treenaus. Rita on entinen kilpa-aerobikkaaja, ja hän halusi valmistautua tv-sarjaan yhtä pieteetillä kuin kilpailuihin.

– Koska esiinnyin telkkarissa pienissä bikineissä, halusin, että kroppa on kunnossa, Rita sanoo.

– Minä kyllä otin vähän viiniäkin, sillä olen sinut itseni kanssa. Mutta totta kai sitä haluaa olla kuosissa, kun heiluu televisiossa nelikymppisenä kireissä punaisissa housuissa, Aki jatkaa.

Gladiaattoreista saatu palkka ei parin mukaan ollut kummoinen. Suurempi arvo on ohjelman avulla saadusta julkisuudesta.

– Ei julkkikseksi kannata ryhtyä pelkän julkisuuden takia. Siinä vaiheessa, kun julkisuus ei enää tuota, lopetamme sen, Aki huomauttaa.

Putin saa kohta kaverin omasta pojastaan Bondista.
Putin saa kohta kaverin omasta pojastaan Bondista.

Sunnuntai

Kaksi kirjaa 50 euroa

Sunnuntaina Aki innostui ostamaan kaksi Tommy Hellstenin kirjaa, koska hän lukee vain elämäntaitokirjallisuutta. Akin ja Ritan sohvapöydällä onkin kesken Rhonda Byrnen Salaisuus-kirja. Olkkarin seinällä puolestaan koreilee kaunokirjaimilla kirjoitettu Akin keksimä mietelause eli akismi. Siinä lukee: ”Kaikki on mahdollista. Mahdottoman toteuttaminen vain vie vähän enemmän aikaa.”

”Raha on vain rahaa. Jos se loppuu, sitten myydään vaikka auto.”

– Raha on vain rahaa. Jos se loppuu, sitten myydään vaikka auto. Olen menettänyt aikanani niin paljon, että en enää pelkää. En koskaan stressaa rahasta, Aki vakuuttaa.

Rita ei ole täysin samoilla linjoilla.

– Ovathan niukat ajat olleet ihan perseestä. Olisi minulla muutakin tekemistä kuin miettiä, mitä tehdä, kun talous on notkolla. Raha mahdollistaa sellaisen elämän, jota haluamme elää, joten kyllä raha on meille tärkeää.

Viikon menot yhteensä 32 020 euroa.

Mistä pihistätte?

Aki: ”Emme mistään. Minua ei kiinnosta huominen, elän vain tätä hetkeä.”

Rita: ”Aki on suurten linjojen mies, joka tykkää maalata isolla pensselillä. Mutta miten maalata, jos väriaine on loppu? Minä olenkin meistä raha-asioissa tarkempi.”

Asuntolaina

”Maksamme asuntolainaa 1500 euroa kuussa. Summa sisältää omakotitalomme lisäksi lainanlyhennykset juuri myydystä Levin-tontista ja Raumalla olevasta tontistamme, jonne rakennutamme kolme taloa golf-kentän viereen.”

Työkokemus

Rita: ”Kilpa-aerobicillä ei tienaa, se on intohimolaji. Olisi ennemmin kannattanut alkaa vaikka tennispelaajaksi.”

Aki: ”Olen pyörittänyt AMTY-moottoripyöräyritystäni vaikka miten pitkään. Siitä en luovu.”

Tulevaisuuden haave

Rita: ”Talo meren rannalla.”

Aki: ”Asua talvet lämpimässä.”

Aki ja Rita Manninen

Aki Manninen

42-vuotias, syntyi ja asuu Porissa.

Pari meni naimisiin elokuussa 2015.

Nousi Ritan kanssa julkisuuteen Temptation Island -ohjelmasta vuonna 2014. Pari on tehnyt myös Akin ja Ritan rakkausdieetit -ohjelmaa.

 

Rita Niemi-Manninen

38-vuotias, syntyi ja asuu Porissa.

Voittanut EM-kultaa ja MM-hopeaa kilpa-aerobicissa.

Gladiaattorit Nelosella lauantaisin.