Maija Mattila haluaa olla Suomen ensimmäinen down-malli. Unelmien tavoittelussa Maijaa auttaa hänen äitinsä.

Vuosi sitten australialainen Madeline "Maddy" Stuart teki historiaa, kun hänet nähtiin ensimmäisenä down-mallina New Yorkin muotiviikkojen näytöksessä. Madeleine on vaikuttanut myös siihen, että nyt myös suomalainen Maija Mattila, 19, yrittää luoda uraa mallina. Downin syndrooma ei Maijaa hidasta, vaan hän on jo käynyt useilla valokuvaajilla mallikuvissa. Tukena unelmien tavoittelussa Maijalla on hänen äitinsä Anna-Erika.

– Pari vuotta sitten hermoni olivat niin tiukalla tämän homman kanssa, että ajattelin, että nyt mun täytyy pudottaa tämä tyttö maanpinnalle. Mietin, että keskityään opiskeluihin ja vähän realistisempiin asioihin, Maijan äiti kertoi Radio Aallon Joonas Vuorelan haastattelussa.

Anna-Erika alkoi kuitenkin miettiä, miten hän saisi sanottua asian tyttärelleen – ja onko hänellä edes oikeutta tehdä niin.

– Mietin, että muut lapset ovat saaneet pienestä pitäen tavoitella unelmiaan ja heitä on tuettu. Miksi Maija olisi poikkeus?

Lopulta Anna-Erika päätti, että tukee tytärtään täysillä.

– Kun näin ensimmäiset päivitykset Madeline Stuartin mallinurasta, se oli viesti minulle, etten saa tuhota Maijan unelmaa, Anna-Erika kertoo.

2709544

Maija on pudottanut painoa toistakymmenta kiloa. Katso Maijan haastattelu videolta! Videot: Radio Aalto

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...