Karl Ove Knausgård nousi kuuluisuuteen omaelämäkerrallisella Taisteluni-kirjasarjalla. Kuva: Panu Pälviä
Karl Ove Knausgård nousi kuuluisuuteen omaelämäkerrallisella Taisteluni-kirjasarjalla. Kuva: Panu Pälviä

Karl Ove Knausgårdin puoliso Linda Boström Knausgård kertoo kirjailijaparin erosta ruotsalaislehti Dagens Nyheterissä.

Pohjoismainen kirjailijapari Karl Ove Knausgård, 47, ja Linda Boström Knausgård, 44, eroaa. Linda kertoo päätöksestä Dagens Nyheterin haastattelussa, jossa hän myös sanoo, että nyt on kasvun aika.

Erosta kirjoittaa myös Helsingin Sanomat.

Boström Knausgård nousi miehensä perässä pohjoismaiselle kirjailijakartalle, ja nyt hänen toinen romaani Välkommen till Amerika on ehdolla Ruotsin suurimman kirjallisuuspalkinnon, August-palkinnon voittajaksi.

Karl Ove Knausgård tuli tunnetuksi, kun häneltä ilmestyi kuusiosainen, omaelämäkerrallinen Taisteluni-romaanisarja. Kirjoissa käsitellään laajasti myös Lindaa sekä parin suhdetta.

Knausgårdit menivät naimisiin vuonna 2007, ja parilla on neljä lasta. Linda Boström Knausgård on nyt muuttanut pois pariskunnan yhteisestä kodista. Haastattelussa hän kertoo, että pariskunta on yhä ystäviä.

”Jaamme kaiken, mikä kuuluu vanhemmuuteen.”

– Hän on ihminen, joka tuntee minut parhaiten maailmassa. Jaamme kaiken, mikä kuuluu vanhemmuuteen. Muusta en tiedä, hän kertoo erosta lehdelle.

Karl Ove Knausgård julisti Taisteluni-kirjasarjan lopussa jättävänsä kirjoittamisen, mutta niin ei käynyt. Hänen uusi, neliosainen kirjasarjansa on nimetty vuodenaikojen mukaan. Sen ensimmäinen kirja, Syksy, ilmestyi suomeksi syyskuussa. Lue arvio täältä.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.