Idols-voittaja Diandra Flores, 17, haaveilee räjähdyksistä ja trendibaareista.

Katsoit Idolsia jo lapsena. Miltä tuntui voittaa nyt itse?
Voitto on parasta maailmassa. Toisaalta uskon, että tajuan voittoni kunnolla vasta vuoden päästä. Niin kävi silloinkin, kun voitin Staraoke-kilpailun. Olen ylpeä itsestäni ja siitä, miten vahva olen ­ollut. Idols ei ollut helppo kokemus. Teimme pitkää päivää ja olimme jatkuvasti ihmisten arvosteltavina. Pienet pahat puheet eivät enää hetkauta.

Sinua ylistetään kaikkien aikojen Idols-tähdeksi. Saadaanko sinusta Suomeen oikea superstara?
Olen kova unelmoimaan, ja minusta olisi mahtavaa olla kansainvälinen tähti. Haluaisin keikkua lavalla Lady Gaga -tyylisessä showssa, jossa olisi savua, tuulikoneita, räjähdyksiä ja näyttäviä asuja. Olen vähän harakka ja tykkään kaikesta kimaltavasta. Nauhoitin lapsena videokasetit gaaloja täyteen, ja haluaisin tietää, millaista on kävellä punaista mattoa pitkin ensi-iltaan. Toisaalta Suomessa esiinty­minen ja Emma-gaalakin riittäisivät.

Oletko perinyt musikaalisuutesi kotoa?
Vanhempani laulavat vain omaksi ilokseen. Minun ja äitini bravuuri on Krokotiili-rock, jota hoilaamme täysillä ja kikatamme. Isosiskoni soittaa selloa, minä ja pikkusiskoni viulua. Olemme joskus yrittäneet soittaa yhdessä, mutta siitä ei tule mitään. Pikkusiskoni on pippurinen ja isosiskoni pomottaa. Joudun meistä kilteimpänä sanomaan, että älkää tapelko.

Kun täytät 18, menetkö autokouluun ja baariin?
Ajattelin pienenä, että kaksi maailman vaikeinta asiaa ovat nokkahuilun soitto ja autolla ajaminen. Olen selättänyt nokkahuilun, joten ehkä opin ajamaankin. Ja totta kai haluan juhlimaan kavereitten kanssa. Hyvinkäällä ei taida olla hienoja paikkoja, mutta voisin aloittaa löytöretkeilyn Helsingin trendibaareista. Kotoa en haluaisi vielä muuttaa. Olen tällainen mammantyttö.

Teinit ovat usein ujoja, mutta sinä vedät Whitney Houstonia jäähallissa. Miten olet noin rohkea?
Olin rohkea jo lapsena. Kun idolini Riitta-täti ja Ti-Ti Nalle jakoivat nimmareita konsertin jälkeen, pyysin äitiäni kysymään, miten ohjelmaan pääsee mukaan. Kuvasin sitten musiikkiopiston salissa koelaulu­videon, jossa soitin pianoa, tanssin ja lauloin siansaksaksi Laura Voutilaisen euroviisukappaleen. Pääsin sillä viikoksi ohjelman kuvauksiin.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla