David Hasselhoff. Kuvat: Juha salminen, Mvphotos
David Hasselhoff. Kuvat: Juha salminen, Mvphotos

Näyttelijä-laulaja David Hasselhoff, 62, on miljoonien eurojen arvoinen brändi. Alkoholiongelmasta tähti on selvinnyt itseironiansa ja tyttäriensä avulla.

Hänellä on luonnottoman valkoiset hampaat, kevyt kalifornialaisrusketus ja hurmaava, kihara tukka. Hänen tumma pukunsa istuu täydellisesti, ja buutsit on tarkasti kiillotettu. Näyttelijä David Hasselhoff, 62, seisoo suomalaistoimittajien edessä ja kertoo jo viidettä tarinaansa.

Muutamassa minuutissa tulee selväksi, että David on tarinankertoja ja showmies. Kaikkein eniten hän vitsailee itsestään: Ritari Ässästä, Baywatchin aikaisesta juoksutyylistään, laulajanurastaan ja The Hoff -brändistään. Toisin kuin monet muut Hollywood-tähdet, Davidia ei haittaa, että hänet liitetään yhä tunnetuimpiin rooleihinsa. Päinvastoin, hän rakastaa muistella kultavuosiaan ja kertoa tarinoita siitä, miten ihmiset tunnistavat hänet yhä Michael Knightina tai Mitch Buchannonina.

– Näytän lähes samalta kuin 25 vuotta sitten Ritari Ässän aikoihin. Ainoa ero on, että jaksan juosta nykyään vain hidastettuna, David sanoo ja nauraa päälle.

Tähdeltä ei puutu itseironiaa. Oikeastaan se on asia, joka on pitänyt hänet pinnalla kolmenkymmenen vuoden ajan. David jos kuka tietää, millaista on olla huipulla ja pudota sieltä alas Hollywoodin vitsiksi.


 

 

Seksisymboli sortseissa

Ensimmäisen kerran David kävi Suomessa 80-luvulla K.I.T.T-autonsa kanssa, silloin kun Ritari Ässä -huuma oli suurimmillaan. David esitti sarjassa Michael Knightia, joka jahtasi rikollisia tekoälyllä varustellulla, puhuvalla Pontiacillaan. Vaikka sarja teki Davidista tunnetun ympäri maailmaa, tarvittiin punaiset sortsit, rintakarvoja ja hidastettua juoksukuvaa, että hänen suosionsa räjähti käsiin.

Kalifornialaisista hengenpelastajista kertovasta Baywatchista tuli 1990-luvun hittisarja, jolla oli yli miljardi katsojaa 140 maassa. David pääsi jopa Guinnessin ennätystenkirjaan kaikkien aikojen suosituimpana tv-näyttelijänä.

David on paljastanut Men’s Health -lehden haastattelussa, ettei ole koskaan ollut tyytyväinen hinteliin jalkoihinsa: ”Kun minut pestattiin Baywatchiin, uimapuvussa juoksenteleminen oli viimeinen asia, jonka halusin tehdä. Ensimmäisen palkkakuitin jälkeen kuitenkin sanoin, että tuokaa ne sortsit! Ketä kiinnostaa.”

Television tuoma suursuosio avasi Davidille ovia myös artistina. Hän julkaisi vuonna 1989 Looking for Freedom -albumin, josta muodostui tunnussävel aikansa historiallisimmalle tapahtumalle, Berliinin muurin murtumiselle. Vaikka hänen laulajan urastaan voi olla montaa mieltä, David menestyi loistavasti etenkin Keski-Euroopassa. Hänen levynsä myivät miljoonia, ja keikat oli vuosia myyty loppuun. Yksityiselämässään David nautti perhe-elämästään näyttelijävaimonsa Pamela Bachin ja kahden tyttärensä kanssa. Kaikki vaikutti täydelliseltä. Mutta sitten julkisuuteen levisi video.

Nöyryytys netissä

Surullisen kuuluisa videopätkä on kuuden minuutin mittainen ja kuvattu kännykällä. On vuosi 2007. David makaa lattialla kaatokännissä ilman paitaa, puuskuttaa huonovointisena, mumisee epäselvästi ja syö juustohampurilaista. Videon on kuvannut hänen tyttärensä Taylor-Ann, joka oli tuolloin 16-vuotias. Tytär tivaa Davidilta syytä siihen, miksi hän juo, ja pyytää isäänsä lupaamaan, että hän lopettaa juopottelun. ”Heität elämäsi hukkaan ryyppäämällä. Olet tyhmä”, Taylor-Ann sanoo videolla.

Pätkä levisi nettiin, ja David joutui kohtaamaan alkoholiongelmansa karulla tavalla. Hän oli taistellut alkoholismia vastaan kaikessa hiljaisuudessa jo vuosia. Mies oli saanut tuomion rattijuopumuksesta kolme vuotta aiemmin, ja hänet oli kiidätetty monta kertaa sairaalaan alkoholimyrkytyksen takia. Huhujen mukaan alkoholismi oli syy myös Davidin ja Pamelan 16 vuotta kestäneen avioliiton kariutumiseen.

Videon aiheuttama nöyryytys oli jättimäinen, mutta David kertoi julkisuudessa olevansa kiitollinen tyttärilleen. Hän tunnusti alkoholiongelman johtuvan hänen yksinäisyydestään. Videon näkeminen sai Davidin tajuamaan, kuinka paljon hänestä välitetään.

Skandaalin jälkeisessä tiedotteessaan David kertoi olevansa toipuva alkoholisti: ”Vaikka olen käynyt läpi tuskaisen avioeron ja olen ollut viime aikoina paljon erossa lapsistani töiden takia, olen työstänyt ongelmaani menestyksekkäästi. Valitettavasti koin yhtenä iltana takaiskun, mutta takaiskut ovat osa paranemisprosessia. Voinnistani huolissaan olleiden lasteni ansiosta minusta kuvattiin sinä iltana video, joka näytti minulle, millainen oikeasti olen. Olen ottanut siitä opikseni, ja nyt olen takaisin ruodussa.”

Nykyään alkoholi ei ole tähdelle ongelma ja välit tyttäriin ovat erittäin läheiset. Taylor-Ann, 24, luo uraa laulajana, ja Hayley, 22, menestyy XL-mallina.

– Minut tekee onnelliseksi nykyään kaikkein eniten se, että lapseni menestyvät ja ovat onnellisia. Olen yrittänyt opettaa heille, että jokainen ihminen on vastuussa omista teoistaan ja elämästään. Jos tekee virheen, voi syyttää vain itseään.

Itseironia kantaa

David on tottunut kääntämään epäonnistumiset vitsiksi ja nauramaan omille virheilleen. Alkoholiongelman uralle aiheuttamasta alamäestäkin hän on noussut itseironiansa avulla. David on tehnyt hulvattomia cameo-rooleja esimerkiksi Paavo Pesusieni -animaatiossa, Piranha 3DD -kauhukomediassa ja suomalaisessa Brändärit-sarjassa. Vaikka uutta menestysroolia ei ole enää miehen kohdalle osunut, hän on pysynyt ihmisten huulilla tähdittämällä musikaaleja, tuomaroimalla American’s Got Talent -ohjelmaa neljän vuoden ajan ja istumalla Britain’s Got Talentin tuomaristossa yhden kauden.

– Elämäni suurin käännekohta oli, kun tajusin ottaa urani omiin käsiini. Annoin managerini, agenttini ja lakimieheni päättää puolestani aivan liian kauan. Ajattelin, että he ovat minua älykkäämpiä, mutta olin väärässä. Kaikkein älykkäin ihminen, jonka tunnet, olet sinä itse. Kadun sitä, että olen ollut liian kiltti, lojaali ja anteeksiantavainen, David kertoo.

The Hoff on nykyään maailmanlaajuinen brändi, ja miehen omaisuuden on arveltu olevan yli 100 miljoonaa euroa.

– Olen normaali ihminen, joka vain sattuu työskentelemään showbisneksessä. Pidän itseäni synnynnäisenä lahjakkuutena, mutta olen työskennellyt menestykseni eteen todella paljon. The Hoffista on tullut isompi brändi kuin David Hasselhoffista, mutta se on vain hauskaa.

Suomen televisioon tehdyssä talk show’ssaan David näyttelee sketseissä, laulaa hittibiisejään ja jututtaa vieraitaan rohkealla ja rempseällä tyylillään. Vieraina nähdään kevään aikana muun muassa Michael Monroe, Krista Siegfrids ja viulisti Linda Lampenius, johon David tutustui Baywatch-sarjan kuvauksissa 1999.

– Linda ei ole muuttunut vuosien varrella lainkaan. Hän on yhä ihana ja näyttää fantastiselta. Meillä synkkaa hyvin.


Yhteiskuva vei yhteen

Kun kamerat sammuvat, Davidista kuoriutuu vakavailmeinen mies. Hän puhuu paljon ja polveilevasti, mutta vitsit vähenevät eikä hymyä irtoa enää niin herkästi. Hän muistelee mielellään noin vuosi sitten menehtynyttä Joe-isäänsä, joka oli hänen esikuvansa iloisuutensa ja ystävällisyytensä vuoksi.

Puheissa vilahtelee usein myös tyttöystävä Hayley Roberts, 34. Pari tutustui pubissa Isossa-Britanniassa neljä vuotta sitten, ja he ovat olleet siitä lähtien erottamattomat. Tavaratalon myyjänä työskennellyt Hayley pyysi Davidia kanssaan yhteiskuvaan, ja tähti suostui sillä ehdolla, että saisi naisen puhelinnumeron. Pari ei välitä 28 vuoden ikäerostaan, vaan eniten perheessä on puhuttanut Hayleyn nimi.

– Tyttärelläni ja tyttöystävälläni on sama nimi. Tyttäreni oli asiasta järkyttynyt ja harmitteli sitä, että ensimmäinen pitkään aikaan näytille tuomani nainen on nimeltään Hayley ja että tämä on vielä erittäin laiha, mies nauraa.

David on paljastanut kosineensa Hayleytä jo monta kertaa, muttei ole vielä saanut myöntävää vastausta. Avioliitto olisi Davidille kolmas. ”Voin kuvitella meneväni vielä naimisiin, sillä rakastan avioliittoa”, David on kertonut The Daily Express-lehdelle. ”Tunnen syyllisyyttä siitä, etteivät aiemmat liittoni toimineet. Nautin siitä, että saan olla yhden ihmisen kanssa. Olen uskomaton romantikko. Saatan koristella lentokoneen ja viedä rakkaimpani romanttisiin paikkoihin.”

Kotonaan Kaliforniassa pari käy yhdessä vaeltamassa ja kävelemässä rannalla.

– Rakastamme tutkia uusia paikkoja ja seikkailla. Kun tarkemmin miettii, löydän seikkailua kaikesta, mitä teen. Koko elämäni on yhtä seikkailua, David hymyilee.

Hän selaa nopeasti puhelimeensa tulleet viestit ja asettuu sitten tottuneesti poseeraamaan yhteiskuviin. Ryhti suorana, rinta rottingilla ja luonnottoman valkoinen hymy kasvoillaan. l

Lähteet: The Daily Express ja Men’s Health

Lue lisää:

Linda Lampenius David Hasselhoffille Playboy-kuvistaan: "Sain niin paljon rahaa, etten voinut kieltäytyä"

Milloin viimeksi pesit omat pyykkisi, David Hasselhoff?

Poikaystävä yritettiin viedä kaupassa – kokeilimme elää päivän David Hasselhoffin kanssa

David Hasselhoff

Näyttelijä-laulaja syntyi 17.7.1952 Baltimoressa Yhdysvalloissa.

Näytteli pääosaa Ritari Ässä -televisiosarjassa vuosina 1982–1986 ja Baywatch-sarjassa vuosina 1989–2001. Esiintynyt sen jälkeen lukuisissa elokuvissa ja musikaaleissa ja tuomaroinut kykyjenetsintäohjelmia Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa.

David Hasselhoff Show pyörii parhaillaan Subilla.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla