Kuva Getty Images / AOP
Kuva Getty Images / AOP

James Bond -näyttelijä Daniel Craig heittäytyy elokuvantekoon koko vartalollaan.

Parransänki Daniel Craigin, 44, leukapielissä näyttää siltä, ettei sitä ole häiritty muutamaan päivään. Miehen kämmen käy vain tervehtimässä ryteikköä, ihan kuin vaivihkaa mittaisi, paljonko eilisestä on tultu. Daniel laskee kätensä liinoitetun kahvipöydän reunalle ja pumppaa sormet nyrkkiin ja auki, nyrkkiin ja auki. Harmaan villapuseron alla rintalihakset kohoilevat ja hauis pingottuu hihaa vasten.

Näyttelijä on umpiväsynyt. Puhki, poikki ja piestyn oloinen. Uusimman Bondin kuvaukset kestivät kuusi kuukautta, joiden aikana Danielia hyppyytettiin, juoksutettiin, lennätettiin, ammuttiin, viskottiin ja roikotettiin. Vähän kuin olisi puoli vuotta ottanut köniinsä työkseen.

– Luvalla sanoen, mittani on ihan täynnä, Daniel murahtaa ensin, korjaa sitten ryhtiään ja tapailee jo hymyä.

– Kuvaukset olivat upea, upea kokemus mutta myös mielettömän rankat. Kun noin intensiivinen työjakso päättyy, iskee outo ja melankolinen olo. Ihan kuin kaikki vain katoaisi. Kuvausten päätös on elokuvanteon todellinen antikliimaksi.

Uusi Bond-elokuva, 007 Skyfall, on sarjan 23. ja Daniel Craigin kolmas. Näyttelijää ei kiinnosta arvuutella, montako hän vielä tekee tai kuka seuraavan ohjaa. Hän vain haluaisi lopultakin nähdä, millainen uusin valmiina on. Leffa esitetään maailmanensi-illassa lokakuun 26. päivä. Skyfall tulee ulos leffasarjan merkkivuotena – ensimmäisestä Bond-filmistä on 50 vuotta. 

Nakuilu on tasa-arvoa

Danielilla on nykyään näppinsä pelissä myös Bondien tuotannossa: hän oli työstämässä käsikirjoitusta ja kosi mukaan ohjaaja-Mendesin sekä konnaa näyttelevän espanjalaistähden Javier Bardémin

Bondeja tuottava Barbara Broccoli kiittelee tähtensä panostusta ja ideointikykyä. Hänen mukaansa Danielia ei voi verrata näyttelijöihin, jotka tulevat kuvauspaikalle, laskettelevat repliikkinsä ja vetäytyvät sitten omaan rauhaansa.

Daniel itse palaa Ian Flemingin kirjoihin säännöllisesti ollakseen hukkaamatta Bondin alkuperäishenkeä.

– Jokainen leffa on tasaisen hyvä. Ne ovat olleet oikein kelpoja silloinkin, kun eivät ole olleet fantastisen upeita. Se on ollut tärkein resepti pinnalla pysymisessä. Perintöön kuuluu myös, että toimintapätkät oikeasti näytellään ja kuvataan. Ne eivät ole tietokonekikkailua vaan hikeä, verta ja ruhjeita, sanoo Daniel, joka tekee itse useimmat taistelukohtauksetkin. 

Eikä Daniel turvautunut stunttien apuun alastonkohtauksissakaan. Myös niitä Skyfallissa riittää. Näyttelijä mutisee, että studiolla oli kummasti ruuhkaisaa juuri sinä päivänä, kun hänen suihkukohtauksensa kuvattiin.

Tuottaja Barbara Broccolin mielestä agentin nakuilukohtaukset ovat nykyaikaisesti tasa-arvoista. Daniel itse on pyrkinyt  tekemään Bondista aiempaa monitasoisemman ja inhimillisemmän tyypin. 

– Toivottavasti olen kehittynyt, muutenhan minua voisi sanoa typeräksi, Daniel miettii.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla