Viivi kutsuu veljeään aina Tapioksi, kavereille hän on Cristal tai Crisu. Hän on oppinut siskoltaan kärsivällisyyttä. Viivi on oppinut veljeltään kodin pyörittämisen ja kovan työmoraalin.
Viivi kutsuu veljeään aina Tapioksi, kavereille hän on Cristal tai Crisu. Hän on oppinut siskoltaan kärsivällisyyttä. Viivi on oppinut veljeltään kodin pyörittämisen ja kovan työmoraalin.

Laulaja Cristal Snow ja valokuvaajasisko Viivi Huuska jakavat asunnon, työn ja sukat. Kateutta he tuntevat silloin, kun toiselle tarjotaan työtä, jonka toinenkin tahtoisi tehdä.

Siinä he ovat, sisko ja sen veli.

– Ei, kyllä me ollaan sisko ja sen sisko, Cristal Snow, 40, nauraa.

He myös ovat kämppiksiä ja kollegoja – ja itse asiassa kuin isä ja tytär, sillä niin huolehtiva suhde sisaruksilla on ollut.

Cristalin pikkusisko Viivi Huuska, 27, on valokuvataiteilija, jota revitään nyt kaikkialle.

Cristalin mielestä sisarukset ovat kuin Frendien Monica ja Ross: Cristal se nipottava Monica ja Viivi vähän pihalla oleva Ross. Viivin mielestä he ovat höperöt animaatiohahmot Äly ja Väläys.

– Ja se äly on tuon päässä, Viivi kikattaa ja osoittaa veljeään.

Cristalilla, syntymänimeltään Tapiolla, on iso rooli siskonsa kasvussa aikuiseksi. Hän on Viiville paitsi 14 vuotta vanhempi veli, myös hänen kasvattajansa ja isähahmonsa. Cristal otti Viivistä vastuun, kun vasta aloitteli uraansa, ja opetti teinin ihmisten tavoille.

Kumpi sitten lopulta kasvattikaan kumpaa?

Äiti kuoli, isä rakastui

Cristalin oma äiti kuoli, kun poika oli seitsemän.

Hän jäi isänsä kanssa kahden, ja surusta toipuva kaksikko muutti Naantalista Kankaanpäähän, isän kotipaikkakunnalle. Välillä Cristal asui kovaa kuria pitävän tätinsä luona, välillä isänsä.

”Tuntui, että minua kohdeltiin perheessä aina väärin.”

Sitten isä tapasi uuden rakkauden, josta tuli hänen vaimonsa. Pieni poika järkyttyi.

– Se oli Tuhkimo-syndrooma: sain äitipuolen ja kaksi ilkeää siskopuolta. Tuntui, että minua kohdeltiin perheessä aina väärin.

Isän uusi vaimo sai Cristalin luottamuksen, kun hän vakuutti, ettei ole korvaamassa pojan biologista äitiä. Se riitti.

– Nykyään kutsun häntäkin äidikseni, Cristal sanoo.

Isän ja äitipuolen ensimmäinen yhteinen tytär Veera syntyi, kun Cristal oli kymmenen. Viivi syntyi neljä vuotta myöhemmin viisilapsisen perheen kuopukseksi.

Isä oli paljon poissa, koska hän työskenteli laivalla, ja Cristal – perheen kesken Tapio vain – joutui lapsenvahdiksi usein.

– Olin isän poissa ollessa talon pää ja niin tottunut hoitamaan Veeraa, että Viivi meni siinä samalla. Viivi oli todella helppo: omissa oloissaan eikä ikinä itkenyt.

Toisin kävi, kun isoveli lähti 19-vuotiaana New Yorkiin. Viimeisen yön ennen lentoa pikku-Viivi huusi suoraa huutoa. Kun vanhempaa Veeraa oli valmisteltu veljen lähtöön pitkään, Viivi oli kuin unohtunut.

– Hän itki sydäntäsärkevästi. Silloin tajusimme, että olimme olleet keskittyneitä Veeraan. Viivi oli sellainen varjolapsi.

Kauhukakara

Kankaanpää oli Cristalin Fucking Åmål, liian ahdasmielinen, yhteen muottiin kasvattava kotikaupunki, jossa ei ollut tilaa hengittää. Tilan veivät traktorit ja ihmiset, joilla oli mielestään oikeus kiusata kaavasta poikkeavia.

Cristal lähti New Yorkiin heti, kun kykeni, ja opiskeli teatteritaiteita ja luovaa kirjoittamista. Näytelmäkerho oli ollut ainoa tapa kestää Kankaanpäätäkin.

”Meillä oli aina ollut selvät rajat ja hyvä kuri.”

Kotiin hän soitteli usein. Kuusivuotias Viivi tuli puhelimeen, jos suostui. Cristal kuvitteli, että kotona kaikki jatkuisi samalla painolla kuin ennenkin.

– Meillä oli aina ollut selvät rajat ja hyvä kuri. Kun perhe sitten muutaman vuoden päästä tuli käymään luonani, mukana olikin pinkkitukkainen 10-vuotias, joka osasi varastaa vanhempien huomion, Cristal muistelee.

– Viivi oli muuttunut kauhukakaraksi. Isä ei sanonut ei mihinkään, mitä Viivi halusi. Hän sai ihan kaiken.

Viivi miettii, että ehkä lapsia oli niin paljon, että vanhemmat ajattelivat viidennen menevän jo omalla painollaan.

– Ymmärrän, jos siinä vaiheessa he olivat jo voimattomia.

Kun Cristalin taidekoulu muutama vuosi myöhemmin loppui, hänen oli pakko lähteä Yhdysvalloista. Myös siviilipalvelus kolkutteli takaraivossa.

Kankaanpäässä odotti teini-ikäinen rajojaan etsivä Viivi. Tyttö urheili ja tanssi kilpaa, mutta oli joutunut vääriin kaveripiireihin.

– Se oli sellaista pahismeininkiä. En ollut pääjehu, mutta kakkonen kyllä. Hävettää vieläkin, Viivi tunnustaa.


”Emme ole koskaan sanoneet toisillemme aikuisina, että onkohan tuo nyt järkevää. Ainoastaan yhtä Viivin poikaystävää inhosin”, Cristal kertoo.
”Emme ole koskaan sanoneet toisillemme aikuisina, että onkohan tuo nyt järkevää. Ainoastaan yhtä Viivin poikaystävää inhosin”, Cristal kertoo.

 

Veljestä tuli isä

Vanhoista ympyröistä molempien oli päästävä pois. Viivin peruskoulu loppui, ja tanssikipinä houkutteli tanssilukioon Vantaan Vaskivuoreen – mahdollisimman kauas Kankaanpäästä. Cristal taas halusi Helsinkiin luomaan omaa uraansa.

”Sanoin, että minä kasvatan hänet sitten niin kuin haluan.”

Isä ehdotti, josko Cristal ottaisi Viivin kämppiksekseen. Cristal oli 30, Viivi 16. Isoveli suostui yhdellä ehdolla.

– Sanoin, että minä kasvatan hänet sitten niin kuin haluan.

Cristal piti niin kovaa kuria, että ensimmäisellä viikolla Viivi ilmoitti lähtevänsä takaisin kotiin. Teini-ikäisellä tytöllä oli paljon opittavaa elämän perusasioista.

Kotona Viiviltä ei ollut vaadittu osallistumista kotitöihin. Veli laittoi siskolle imurin käteen. Cristal asetti myös tiukat kotiintuloajat ja soitteli perään, jos tyttö ei ollut kotona sovittuun aikaan.

– Halusin tietää, missä porukoissa hän liikkuu ja vannotin, että Viivin pitää vastata puhelimeen, vaikka hän olisi humalassa.

Samaan aikaan Cristal sai levysopimuksen ja teki illat drag queen -keikkoja ympäri Suomen. Hän nappasi Viivin mukaansa, jotta näkisi, missä tyttö iltansa viettää.

Siinä samalla Viivi alkoi tanssia keikoilla taustatanssijana ja näki, millaisella työmoraalilla töitä tehdään. Hän innostui myös kuvaamaan näkemäänsä.

– Olen drag queenien kasvattama. Teippasin Jarkko Valteen tissejä 16-vuotiaana ja olen nähnyt kaiken. Ihan paras koulu! Viivi nauraa.

Viivin into tanssiin alkoi laimentua, mutta valokuvaamisessa hän huomasi olevansa yhä parempi. Jo Kankaanpäässä hän oli kuvannut Cristalia hameleikeissä. 18-vuotiaana Viivi kuvasi veljensä ensimmäisen sinkun, alkoi auttaa videotuotannoissa ja lähti opiskelemaan valokuvausta Lahteen. Sieltä valmistui vuosia myöhemmin taiteilija Huuska.

– Oli aikamoinen hetki, kun Viivi sanoi ensimmäisen kerran, että ei, hänellä on oma näkemyksensä. Silloin tajusin, että pikkusiskostani on tullut oikea taiteilija.

Kateutta ja ylpeyttä

Nyt kaikki haluavat Viivin. Kuvaaja on jo kohauttanut Sini Sabotagen nännikuvalla ja esittämällä entisen missin hakatuksi meikattuna. Kuvia on nähty myös Italian Voguen nettisivuilla.

Viimeksi Cheek soitti Viiville, kun hän halusi videon Me ollaan ne -biisistään. Viivi ohjasi naiset konttaamaan talutushihnassa sekä imuttelemaan kokista ja spagettia. Siitäkin syntyi kohu: miten nainen voi ohjata niin naisia alentavan videon.

– Se videohan on kokoelma räppikliseitä! Se haluttiin ymmärtää väärin, Viivi puolustautuu.

– Olen toki tosi otettu, että Jare soitti juuri minulle.

– Niin, olisi se Cheek voinut soittaa mullekin, Cristal vitsailee vieressä.

”Minä olen kateellinen Tapion työmoraalista.”

Vitsailun takana on pieni kateudenvihlaisu silloin, kun Viiville ehdotetaan työtä, jonka Cristal haluaisi itse. Ylpeys pikkusiskosta on kuitenkin aina kateutta suurempi. Viivi on tehnyt uransa eteen paljon töitä.

– Minä olen kateellinen Tapion työmoraalista. Se on niin next level vielä minusta, Viivi lohduttaa.

– Olen oppinut kaiken tällä alalla Tapiolta. Jos ohjaan yksin ja tulee vaikea paikka, mietin aina, mitä veli tekisi.

Viivi on ollut mukana melkein kaikilla Cristalin 11 videolla, ja yhdessä he tekivät myös FOX:lla juuri alkaneen ToosaTV:n.

Työn tekeminen yhdessä on molempien mielestä ”parasta ikinä”. Pitkän luottamuksen etu on sekin, että sisarukset uskaltavat ruokkia toisiaan, välillä umpihullustikin. Kun he tekivät Cristalin videota Live is blind Uuden musiikin kilpailuun, Cristal halusi siihen Downton Abbey -tunnelmaa. Viivin visio oli Hohto.

– Laitoimme siihen molemmat, Viivi nauraa.

Napanuora kiinni

”Missä olet? Vastaa!”

Vaikka Cristal on nyt 40-vuotias ja Viivikin aikuinen, Cristal on edelleen kuin isähahmo siskolleen. Viivin opiskeluaikojen jälkeen he ovat asuneet yhdessä taas neljä viime vuotta.

Jos pikkusisko ei ilmoita, missä hän on, Cristal soittaa perään.

– Hän on minulle vieläkin kuin tytär. Menetä yöuneni, jos Viivi ei kerro, missä hän viettää yönsä. Saatan soitella hänen kavereilleenkin.

Viiviä huolehtiminen ärsyttääkin.

– Kyllä sä voisit katkaista sen napanuoran jo, Viivi nauraa.

– Olen kasvanut ja tehnyt paljon töitä ollakseni se, mitä nyt olen.

Cristal myöntää, että elo nuoremman siskon kanssa on kasvattanut yhtä lailla häntä. Kommunikointitaidot kehittyvät väkisin, kun selittää nuoremmalle juurta jaksain itselle tuttua, toiselle uutta asiaa.

Viivin ansiosta isoveli on myös saanut nähdä täysin eri maailman kuin sen, jossa hänen oma sukupolvensa elää.

– Viivi osasi tehdä minulle kymmenen vuotta sitten Irc-gallerian ja MySpace-sivut, joista en ymmärtänyt itse mitään. Hän on kasvanut sellaiseen automaattisesti. Kun näytin sivuja levy-yhtiössä, he sanoivat, että olen valmis artisti.

– Viivi loi siis vahvasti minulle uraa jo teininä. Olen hänelle paljon velkaa.

Pettymyksissä läheiseksi kasvanut sisar on tärkeimmillään. Kun UMK ei päättynyt Cristalin haaveeseen eli voittoon ja euroviisuedustukseen, Viivi ja Cristal itkivät yhdessä täysillä kymmenen minuuttia.

Sitten Viivi kysyi, mitäs seuraavaksi keksittäisiin. Cristalia alkoi naurattaa.

Sisko tai veli olis ollut kiva

Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

MIKSI MINULLA EI OLE ISOVELJEÄ TAI -SISKOA?! Damn it, vanhempani... Muistan, kuinka joskus teininä halusin jonkun isosiskoveli-systeemin, kun olin masentunut ja vanhemmat jotenkin luimivat pois tästä masennusasiastani. Ihanaa, että tuolla Viivillä on ollut veli pitämässä huolta, kun meno on käynyt liian "rajuksi". Cristal muutenkin sellainen ihminen, jonka esim. itse haluaisin tuntea. :) Nykyään omin puolisoni veljiä, koska "minäki haluun veljen!" :D
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.

Suomalaiset miehet kunniaan!

Räppäri Jare Tiihonen ja Star Wars -elokuvien Chewbaccaa esittävä näyttelijä Joonas Suotamo ovat saaneet viime päivinä ylistävää huomiota kansainvälisissä medioissa.

Viikonloppuna huippusuosittu Bright Side -verkkosivusto listasi jutussaan maita, joissa miehiä on enemmän kuin naisia. Jutun tilastoja väritettiin kuvilla kunkin maan ”unelmamiehistä”. Suomen kohdassa havainnollistavaksi esimerkiksi oli nostettu kuka muu muka kuin Cheek!

Joonas Suotamo saa hehkutusta sen sijaan Hello Giggles -sivustolta, jonka mukaan ”meidän on aika puhua siitä faktasta, että Chewbaccaa näyttelee hyvin viehättävä mies.” Eli siis ihana Joonas!

Me suomalaiset naiset olemme tietenkin jo pitkään tienneet, että kyllä Suomessa riittää upeita miehiä – jotka ovat kaiken lisäksi paljon muutakin kuin pelkkää silmänruokaa. Kysyimme naisilta, ketkä suomalaiset julkisuudesta tutut miehet pitäisi seuraavaksi noteerata ulkomaisissa medioissa.

Kokosimme vastaukset listaksi perusteluiden kera:

1. Näyttelijä Pekka Strang

”Hän on uskomattoman karismaattinen.”

2. Poliitikko Erkki Tuomioja

”Hänellä on hyvin viehättävä olemus. Jotenkin sympaattinen – ja tietenkin älykäs.”

3. Näyttelijä Eero Ritala

”Hyväntuulinen, rauhallinen ja aina mainio Eero on juuri sellainen tyyppi, jonka kanssa haluaisi herätä samasta sängystä. Ihan vaikka vain kavereina.”

4. Koripalloilija Lauri Markkanen

”Hän on niin pitkä ja arvostaa äidin lihapullia.”

5. Poliitikko Jani Toivola

”Hän näkee maailman niin avarakatseisesti ja jaksaa perustella asioita pitkäjänteisesti. Lisäksi hän puhuu omista haastaistaan avoimesti niin, että se kannustaa muitakin avautumaan. Ja onhan hän aina pirun tyylikäs.”

6. Näyttelijä Martti Suosalo

”Ihana! Haluaisin, että Martti ja Virpi Suutari adoptoisivat minut.”

7. Kirjailija Tuomas Kyrö

”Niin rehellinen ja hauska tyyppi, että huh huh.”

8. Tennistähti Jarkko Nieminen

”Älykkään ja sympaattisen oloinen tyyppi, joka vaikuttaa siltä, että hän jaksaa aina kuunnella ja keskustella.”

9. Liikemies Jari Sarasvuo

”No onhan hän nyt kovin ihana, kun hän haluaa aina keskustella kaikesta.”

10. Näyttelijä Lauri Tilkanen

”Perinteisellä tavalla viehättävä. Sellainen sympaattinen nappisilmä.”

11. Laulaja Pete Parkkonen

”Perusteluksi riittänee: Kohta sataa.”

12. Kirjailija ja psykiatri Claes Andersson

”Hän on niin viisas, että oksat pois.”

13. Näyttelijä Tommi Korpela

”The one and only! Tommilla on lempeä, kiva ja rauhallinen rytmi olla ja puhua. Hän ei nöyristele, mutta ei kuitenkaan ole myöskään koppava.”

14. Koomikko Antti Holma

”Absoluuttisesti maailman hauskin mies.”

15. Jääkiekkoilija Patrik Laine

”Niin suoraselkäinen, peritamperelainen mies, että häntä ei voi kuin rakastaa.”