Pitkä tauko muutti Chisun elämässä paljon, sillä hän perusti perheen ja kodin pikkukaupungin rauhaan. – Nyt minulla on oikea koti, johon palata, artisti sanoo.

Laulaja Chisulla, 33, on takanaan kolmen vuoden tauko uraltaan. Sen aikana hän eleli tavisarkea; opiskeli, matkusteli, haahuili museoissa ja kävi uimahalleissa. Vietti kuukauden isänsä mökillä. Hoiti ihmissuhteitaan ja tuli äidiksi. Suloinen tytär täyttää pian vuoden.

– Olen aina yrittänyt pitää huolta läheisistäni, mutta muusikon työ on sellaista, että siinä helposti ympäristö unohtuu. Varsinkin kun elelin yksin, tuppasin usein katoamaan töihini. Tauolla ehdin miettiä, miten haluan jatkossa elää.

Chisu päätti rauhoittaa tahtia ja muutti perheineen pois Helsingistä pikkukaupungin rauhaan.

– Joskus aiemmin tulin rundilta kämpilleni takaisin tyhjyyteen. Nykyään minulla on oikea koti, johon palata.

Oma perhe on antanut kodille uudenlaisen merkityksen, mutta Chisu huomaa lapsen vaikuttaneen myös väleihin lähimpien kanssa.

– Lapsi on ollut suuri yhdistävä ja eheyttävä tekijä suhteessa vanhempiini ja sisaruksiini. Äitiys on ollut silmiä avaava kokemus: Sitä ikään kuin tajuaa, että näinkö kaikki menee, tällaistako te olette käyneet läpi.

Kompromissien minimointia

Pisimmillään Chisu oli poissa lavoilta kaksi vuotta. Esiintymistauon katkaisivat muutamat salakeikat ystävien juhlissa. Nyt artisti palaa lavoille ja soittolistoille neljännellä albumillaan Polaris, jota tehdessään Chisu pysyi uskollisena tutuille työtavoilleen. Hän sävelsi, sanoitti, sovitti sekä tuotti kaiken itse.

– Olen minimoinut kompromissien tekemisen työssäni. En siksi, että muut pilaisivat työni, vaan koska minulla on vahva visio ja haluan nähdä, mihin asti se kantaa. Pyydän kyllä apua tilanteissa, jolloin minulta loppuvat eväät, Chisu sanoo.

– Vähän samanlainen olen muussakin elämässä. Pyrin jonkinmoiseen omavaraisuuteen ja olen tottunut kantamaan vastuuta.

Chisu on aina jännittänyt uuden levynsä vastaanottoa, mutta tällä kertaa pitkä tauko nosti kierrokset tappiinsa.

– Kysyin jo levy-yhtiöltäkin, mitä 11 500 levyn tuhoaminen maksaisi.

Chisun aiemmat levyt ovat myyneet yhteensä yli 240 000 kappaletta, edellinen Kun valaistun peräti 100 000 kappaletta.

– Olen aina ollut tosi menestynyt enkä ole kokenut täydellistä floppia. En tiedä, miltä tuntuu epäonnistua. Mietin, miten mahdan reagoida, jos jatkuva nousu nyt tyssää tähän, Chisu sanoo.

Mitä Chisu tarkoittaa ihmissuhteen symbioosilla? Mistä Chisun onni koostuu? Lue laulajan koko haastattelu Ne Naisten numerosta 42/2015!

Katso myös video: Chisu joutui Kassiratsiaan.

Chisu

Christel Sundberg syntyi Helsingissä 3.1.1982. Pian vuoden ikäisen esikoisen äiti.

Artisti on myös monipuolinen sanoittaja, säveltäjä, tuottaja ja sovittaja.

Uran neljäs albumi Polaris ilmestyi 2.10. Edellistä Kun valaistun -albumia on myyty liki 100 000 kappaletta.

Polaris-kiertue alkaa Lappeenrannasta 6.11.

Vesaus

Chisu: "Äitiys on ollut silmiä avaava kokemus"

Chisulla on noussut menestys päähän ajat sitten, ja on siirtynyt mielessään jonnekin taiteilijoiden taivaaseen jossa ei päde samat luonnonlait kuin rahvaalle. Vainoharhaisen vikaa myös, ja pelkää kuollakseen että jotakin saattaa kiinnostaa millainen ihminen tuon taiteilijan imagon takana on. Lyhyesti sanottuna Chisu on pihalla. Vaikuttaa suorastaan dementoituneelta.
Lue kommentti
Meikkusan
Seuraa 
Liittynyt15.10.2015

Chisu: "Äitiys on ollut silmiä avaava kokemus"

Roskalehti Me Naiset osaa kyllä tän sonnan luonnin Chisu ei ole muuta kuin huono laulaja ja vielä surkeampi ulosanti kun taidot on rujot niin jäljelle jää muilta varastaminen ja matkiminen jotta voisi edes vähnä päteä sitäpä on tämä Chisu Onneksi Sanomien oma roskalehtikin tunnusti asian http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-1288424478636.html Chisu on nimittäin
Lue kommentti

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla

Näyttelijä Elisabeth Moss on television uuden kultakauden ykkösnainen. – Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin tv-sarjoja lopun elämääni.

Kun Elisabeth Mossin, 35, tähdittämää The Handmaid’s Tale -sarjaa käsikirjoitettiin, Donald Trumpin tie presidentiksi näytti vielä melkein mahdottomalta. Mutta sitten lähes koko maailman yllätykseksi Trump valittiin Yhdysvaltain johtoon ja The Handmaid’s Talesta tuli äkkiä pelottavan ajankohtainen.

– Me halusimme vain tehdä mahdollisimman hienon sarjan. Tapa, jolla The Handmaid’s Tale koskettaa nyt katsojia, tuntuu karmaisevalta, näyttelijä Elisabeth Moss kertoo cannesilaisen hotellin patiolla.

Moss esittää tulevaisuuteen sijoittuvassa sarjassa Offred-nimistä naista, joka on pakotettu synnytyskoneeksi. Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaaniin perustuva tarina on lähes kauhuelokuvamainen. Kun Trumpin valtaantulon jälkeen Yhdysvaltain hallinto ryhtyi ajamaan naisten oikeuksien rajoittamiseen tähtääviä lakeja, dystopia ei enää näyttänytkään etäiseltä.

Elisabeth Moss on sarjassa mukana myös tuottajana.

– Joskus taiteessa saavutetaan osin tiedostamattakin jotain olennaista tästä ajasta, hän sanoo.

Kahdeksan kuukauden avioliitto

Syyskuussa Moss valittiin arvostetussa New York Magazinessa television uuden kultakauden kuningattareksi. Mossin ansiolistalla ovat myös The Handmaid’s Talea edeltäneet Mad Men ja Top of the Lake, joiden naissankarit ovat monella tapaa edelläkävijöitä. Mad Menin Peggy Olsonin roolista Moss sai vuosien varrella peräti kuusi Emmy-palkintoa.

– Urallani ei ole ollut vaihetta, jolloin olisin joutunut todella taistelemaan ja torjumaan epätoivoa, Moss myöntää menestyksensä.

Mad Menin alkutaipaleella Moss näytti talkshow-esiintymisissään usein hieman hermostuneelta. Kiitosten ja palkintojen kertyessä varautuneisuus on kuitenkin vaihtunut lennokkuudeksi.

”Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut.”

Nytkin Moss hymähtelee usein haastattelun lomassa. Hän nauraa kertoessaan, kuinka vaikeaa on saada ylle Cannesin punaiselle matolle tarkoitettu iltapuku.

– Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut, Moss sanoo.

Top of the Lake -sarjan ohjannut Jane Campion on kuvaillut Mossia Mona Lisaa muistuttavaksi hahmoksi.

– Roolihahmoni Robin on ehkä monalisamainen. Hän kätkee tunteensa ja motivaationsa. Mutta en kai ole sellainen tosielämässä, Moss arvelee.

Yksityiselämästään Moss on ollut joka tapauksessa vähäsanainen. Viime vuonna hänen huhuttiin seurustelevan brittinäyttelijä Tom Hiddlestonin kanssa, mutta sitten Hiddleston alkoi tapailla laulaja Taylor Swiftiä. Syyskuussa Moss saapui Emmy-gaalaan seuralaisenaan oma äitinsä Linda.

Se tiedetään, että Moss meni vuonna 2010 naimisiin koomikko Fred Armisenin kanssa. Liitto kesti kahdeksan kuukautta. Myöhemmin Moss on kuvaillut suhdetta traumatisoivaksi ja itseään 15 vuotta vanhempaa Armisenia epänormaaliksi.

Mutta on Mosskin ristiriitainen hahmo. Hän kertoo olevansa feministi ja tekee hyväntekeväisyystyötä naisasia- ja perhesuunnittelujärjestöjen puolesta. Toisaalta hän kuuluu skientologiakirkkoon. Vaikka näyttelijä ei yleensä avaudu yksityisasioistaan, elokuussa hän yllättäen puolusti skientologiaa julkisesti. Taustalla oli Instagram-kommentissa esitetty kritiikki: miten autoritaarisesta maailmasta varoittavan The Handmaid’s Talen tähti voi kuulua lahkoon, joka kohtelee jäseniään kuin sarjan painajaismaailman hallinto? Moss vastasi lyhyesti ilmoittamalla, että uskonnonvapaus, suvaitsevaisuus ja tasa-arvo ovat hänelle tärkeitä.

Kylpytakissa töllön ääressä

Suomessa odotetaan yhä Top of the Laken toista tuotantokautta, joka valmistui melkein vuosi sitten. Ensimmäinen kausi esitettiin Ylellä, mutta toista kautta ei ole ostettu siitä yksinkertaisesta syystä, että se on niin kallis. Mossin nimestä voi nyt pyytää isoja rahoja.

Aikoinaan elokuvanäyttelijät olivat tähtiä, ja jos joku siirtyi televisioon, kyseessä oli askel alaspäin ja pysyvä arvonalennus. Moss on kiistatta tähti, mutta ei tee silti Hollywoodissa elokuvia oikeastaan lainkaan.

– Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin sarjoja lopun elämääni, hän kommentoi.

Mossilla on kuitenkin uusi työkenttä eurooppalaisissa elokuvissa. Näyteltyään parissa brittielokuvassa hän otti vastaan roolin ruotsalaisessa satiirissa. Ruben Östlundin ohjaama The Square voitti tänä vuonna Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun.

”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.
”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.

Moss nauraa muistellessaan, millaista oli lukea käsikirjoitus ensimmäisen kerran.

– Se oli aivan hullu! Yhdysvalloissa elokuvat ovat yleensä sellaisia, että ne on mahdollisimman helppo selittää. Perusidean pitää olla näppärä, jotta leffa ylipäänsä rahoitetaan. Media selittääkin ne sitten puhki.

Mossin roolihahmoja yhdistää eräs seikka: he pistävät luun kurkkuun turhantärkeille miehille.

– Minua kiinnostaa kaksinaismoraalisuuden paljastaminen huumorin keinoin. Saarnaamisella tavoitat vain samanmieliset. Ajattelutapojen muuttamiseen sen sijaan tarvitaan oivalluksia ja uusia näkökulmia.

Vapaa-ajan puutettaan Moss pahoittelee vasta päästessään mehustelemaan, miten hän sen käyttäisi.

– Luksusta on se, että saan olla vähän aikaa yksin. Joskus en halua nähdä ketään. Olen kylpytakissa ilman meikkiä ja katson televisiota. Sellainen on lomaa.

Näyttelijä syntyi 24.7.1982 Los Angelesissa Yhdysvalloissa.

Tunnetaan mm. rooleistaan tv-sarjoissa Mad Men, Top of the Lake ja The Handmaid’s Tale.

Saanut mm. parhaan naispääosan Golden Globen ja peräti kuusi Emmyä Mad Men -sarjan Peggy Olsonina.