Chisun muotikuvat Gloria-lehteen otettiin Pariisissa. Kuvat: Juha Mustonen @juha_mustonen, tyyli: Sofia Oksanen @sofia_oksanen, meikki ja hiukset: Miika Kemppainen @miikakemppainen
Chisun muotikuvat Gloria-lehteen otettiin Pariisissa. Kuvat: Juha Mustonen @juha_mustonen, tyyli: Sofia Oksanen @sofia_oksanen, meikki ja hiukset: Miika Kemppainen @miikakemppainen

Chisu kertoo Glorian syyskuun numerossa, että perfektionismi on aiheuttanut hänelle "hirveitä paniikkeja".

Muusikko Chisu, oikealta nimeltään Christel Sundberg, 34, puhuu uusimmassa Gloria-lehdessä uransa alkuajoista. Hän muistelee vuotta 2009, jolloin hänen läpimurtoalbuminsa Vapaa ja yksin julkaistiin.

– Urani alussa olin epävarma, eikä tilannetta helpottanut, että jotkut tulivat katsomaan keikkaani ilmoittaaksen vain, kuinka huono tai ruma olen tai kuinka hyvä perse mulla on, Chisu kertoo lehdessä.

”Joiden mielestä tällaiselle pienikokoiselle blondille on helppo huudella.”

Chisun mukaan huutelu vaikutti häneen niin, että hän alkoi itsekin miettiä, pitäisikö hänen olla erilainen.

– Kesti aikansa oppia, että vaikka saankin kielteisiä kommentteja, vika ei ole minussa. Se on ollut vaikeaa, sillä mulla on aina pieni luottamuspula. Ja joiden mielestä tällaiselle pienikokoiselle blondille on helppo huudella.

Hirveitä paniikkeja

Vaikka Chisu on ollut jo vuosia yksi arvostetuimmista suomalaisartisteista, hän sanoo että saattaa yhä miettiä epäonnistumisia. Esimerkiksi Polaris-albumin julkaisun aikoihin alkuvuonna 2016 Chisu oli herkillä ja suunnitteli 11 500 levyn painoksen tuhoamista. Tämä johtui siitä, että Chisu huomasi, että yhdessä kappaleessa kitarat olivat jääneet liian hiljaiselle.

– Olin aivan hädässä. Kutsuin kriisipalaverin koolle ja itkin, että mä oon tehnyt niin kauan töitä, haluaisin levystä täydellisen. Olen aiheuttanut perfektionismilla itselleni ihan hirveitä paniikkeja.

Pari viikkoa sitten Chisu kertoi Me Naisille, että hän mietti vuosia, pystyykö hän osallistumaan Vain elämää -ohjelmaan.

– Minua on tosi paljon pelottanut osallistua ohjelmaan julkisuuden vuoksi. Otan aina paineita, kun teen jotain, mutta se liittyy itseni haastamiseen, hän kertoi Vain elämää -risteilyllä.

Chisun koko haastattelun ja upeat muotikuvat näet Glorian syyskuun numerosta.
Chisun koko haastattelun ja upeat muotikuvat näet Glorian syyskuun numerosta.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

 

 

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...