Yasmine Yamajako oli Helsingin kaupunginteatterin High school musical -musikaalin pääosassa vuonna 2009. Kuva: Sanoma-arkisto
Yasmine Yamajako oli Helsingin kaupunginteatterin High school musical -musikaalin pääosassa vuonna 2009. Kuva: Sanoma-arkisto

Cheekin hittikappaleella laulanut Yasmine Yamajako kertoo yrittäneensä pitkään suhtautua rasismiin huumorilla. – Opettelin nauramaan messissä, kun mulle sanottiin teininä, että "en halua tanssia hitaita neekerin kanssa".

Laulaja Yasmine Yamajako, 24, kertoi Facebookissa rasismista, jota hän on saanut kohdata. Cheekin Syypää sun hymyyn -hittikappaleella laulanut ja Helsingin kaupunginteatterin High school musical -näytelmissä esiintynyt laulaja kertoo saaneensa kuulla viisivuotiaasta lähtien elävänsä suomalaisten verorahoilla. Hän on opetellut suhtautumaan kohtaamaansa rasismiin huumorilla, koska ei halua leimautua tosikoksi.

– Opettelin nauramaan messissä, kun mulle sanottiin teininä, että "en halua tanssia hitaita neekerin kanssa".

– En ole koskaan halunnut täyttää stereotypiaa siitä, miten "elän suomalaisten verorahoilla" (jota oon kuullut kuukausittain siitä lähtien, kun oon ollut 5-vuotias). Saatan itseni työuupumukseen käymällä kahta koulua ja tekemällä kahta musikaalia ja hanttihommia, etten vaan tarvitsisi kenenkään apua, hän jatkaa.

Rasismi nousi jälleen ajankohtaiseksi puheenaiheeksi, kun Perussuomalaisten kansanedustajan Olli Immosen julkaisi viime viikonloppuna monikulttuurisuutta vastustavan Facebook-kirjoituksen. Yasmine kertoo, että Immosen postauksen jälkeen hänestä on tuntunut erilaiselta kävellä kadulla. Yasmine ei voi olla ajattelematta, kuinka moni vastaan kävelevistä ihmisistä on samaa mieltä kansanedustajan kanssa ja ajattelee hänen olevan painajainen, josta on päästävä eroon.

– Se on pikkuisen pelottavaa tehdä levyä maassa, jossa ei ole menestyneitä tummia naisartisteja. Varsinkin, kun kolme vuotta sitten Syypää sun hymyyn -Youtube-videon kommenteista yli 50 %:a liittyi mun ihonväriin, laulaja paljastaa.

– Sellaisen ilmapiirin keskellä eläminen vaikuttaa ihmiseen. Mulla on ollut maailman rakastavimmat vanhemmat ja vanhemmiten myös ihmeellisistä ystävistä koostuva tukiverkko, mutta sen ilmapiirin takia suoristin teininä itku kurkussa hiuksiani niin kauan, että kiharani paloivat, ostin liian vaaleata meikkivoidetta ja laihdutin lakkaamatta, koska inhosin vartalomalliani. Olisin niin toivonut vaan olevani "normaali", ja että ihmiset katsoisivat minua niin kuin muitakin ihmisiä, Yasmine kirjoittaa.

– Toivoin, että että mun ei tarvitsisi edustaa kaikkia maapallon samannäkösiä ihmisiä. Että saisin tehdä virheen ilman, että se liittyisi mun taustaani. Että mun ihonväriä ei automaattisesti liitettäisi laiskuuteen tai raiskaamiseen tai muihin negatiivisiin juttuihin.

Yasmine Yamajakon isä on beniniläis-ranskalainen, äiti suomalainen. Hänen tätinsä on muusikko Laura Voutilainen.

Yasminen Facebook-päivitys on julkinen, ja voit lukea sen kokonaan täällä.

Säde

Cheekin kappaleella laulanut Yasmine Yamajako: "Puolet kommenteista liittyy ihonväriini"

Lämmin kiitos, Yasmine! Haluan kiittää sinua rohkeudestasi kertoa kaikista vaikeista kokemuksistasi. Voin vain kuvitella, kuinka raastavaa on ollut kasvaa aikuiseksi, kun on joutunut kuulemaan tuollaisia kommentteja. Kalpea, valtaväestöstä poikkeamaton ihminen ei sellaisia joudu kuulemaan eikä monella ole pienintäkään kykyä empatiaan. Kovinkaan moni ei osaa asettua toisen asemaan ja miettiä, kuinka sanat ja teot voivat satuttaa. Voit olla todella ylpeä itsestäsi, että olet selvinnyt kaikista...
Lue kommentti
Kari

Cheekin kappaleella laulanut Yasmine Yamajako: "Puolet kommenteista liittyy ihonväriini"

Höpö höpö, ei ihonväristä ole kyse vaikka se puheissa/uutisissa jne on ns "näkyvä tunniste", vaan Yasmine nyt asiasokeasti popularisoi faktoja :katso ulkomaan uutisia, mitä esim Ruotsin siirtolais-mix saa aikaan, kranaatteja,poltettuja autoja ja omaisuutta, ampumisia, puukotuksia jne, kun siellä ei edes ,monikulttuuritaustaisetkaan tule keskenäänkään tule toimeen toistensa kanssa (uskonnot, heimovihat jne jne). Ja katsopa kaukomaita, siellä vielä kovempaa ja raaempaa menoa, ja monet euroopankin...
Lue kommentti

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.