Lauluntekijällä pitää olla vahvoja kokemuksia, joista kirjoittaa, Ellinoora uskoo. ”En minä osaisi näitä juttuja keksiä.”
Lauluntekijällä pitää olla vahvoja kokemuksia, joista kirjoittaa, Ellinoora uskoo. ”En minä osaisi näitä juttuja keksiä.”

Ellinoora tunsi otsassaan luuserileiman, josta hankkiutui eroon tekemällä kaiken itse. Carrie-hitistä tuttu laulaja kertoo, mikä erottaa hänet muista nuorista naisartisteista.

Ei helvetti. Se oli Ellinoora Leikaksen ensimmäinen ajatus bussipysäkillä viisi vuotta sitten.

17-vuotias tyttö oli saanut opettajaltaan tekstiviestin. Opettaja oli lähettänyt Ellinooran demon levy-yhtiöihin, ja useampi ilmoitti jo samana iltana, että he haluavat oululaistytön talliinsa. Unelma olisi toteutumassa.

Viisi vuotta myöhemmin Ellinoora, 22, on aikuistunut ja helsinkiläistynyt, ja jokainen radionkuulija on varmasti kuullut hänen kappaleensa Carrie, josta laulaja palkittiin juuri kultalevyllä.

Paikka eturivin artistien joukossa ei kuitenkaan auennut niin nopeasti kuin teini-ikäinen Ellinoora bussipysäkillä kuvitteli. Tarvittiin kipuja, kokemuksia ja pieleen mennyt alku, jotta oma tie löytyi.

– Haaveeni on tehdä jotain pysyvää. Siihen auttaa, että tarinani on erilainen kuin muilla.

1. Kaikki on tehtävä itse

Ensimmäinen Ellinooran sinkku Sellainen mies ilmestyi, kun hän oli 19-vuotias. Samoihin aikoihin musiikkilukion kasvatti kirjoitti Oulussa ylioppilaaksi ”jollain C:n papereilla”. Ruotsi ei paljon kiinnostanut, kun sai tehdä musiikkia Helsingissä.

Kun sinkku julkaistiin, se olikin Ellinooran mielestä hirveä virhe. Hän oli saanut laulettavakseen valmiin kappaleen.

– Syytin sotkusta itseäni. Vaikeahan levy-yhtiön on tietää, mitä halusin, kun en tiennyt sitä itsekään.

”Olen oppinut, että kaikki on tehtävä itse.”

Ellinoora otti riskin: hän ilmoitti, ettei halua tehdä hänelle kaavailtua musiikkia.

– Ei olisi palvellut ketään, että olisin tehnyt vääräntyyppistä musiikkia vastentahtoisesti. Kuuntelin sydäntäni seurauksista välittämättä.

Riskinotto kannatti. Levynteko keskeytettiin, ja tuottaja kuunteli kappaleita, joita Ellinoora oli kirjoittanut itse.

– Eivät ne mitään hyviä olleet. Mutta sain alkaa opetella, Ellinoora naurahtaa.

– Olen oppinut, että kaikki on tehtävä itse. Tämä on ollut hyvää aikaa tulla varmemmaksi siitä, miten hyvä olen.

 


”Yksin ollessani mietin maailmanmenoa. Minun sukupolveni on sitä mieltä, että meistä voi tulla ihan mitä vain.”
”Yksin ollessani mietin maailmanmenoa. Minun sukupolveni on sitä mieltä, että meistä voi tulla ihan mitä vain.”


2. Ei varasuunnitelmia

Yhdestä asiasta Ellinoora on erityisen ylpeä: siitä, että hän on nyt tekemässä jotain, mihin kukaan ei olisi uskonut.

Omia lauluja on julkaistu neljä, ja niistä uusin, Leijonakuningas, kertoo oman paikan hakemisesta.

– Minä en ollut se, josta povattiin jotain, Ellinoora sanoo.

– Olin koulussa aina myöhässä ja keskiverto-oppilas: hyvä siinä, mikä kiinnosti, muussa en. Kun muut miettivät lukion jälkeen lääkistä, minulla oli vain musiikki.

Hän kiittää vanhempiaan siitä, että on aina saanut kotoa täyden tuen. He eivät kehottaneet tekemään varasuunnitelmia.

– Minulla oli luuserileima otsassa. Se on nyt lähtenyt.

3. Väärin rakastunut

Koska Ellinoora haluaa pysyä aitona, hän kirjoittaa omista kokemuksistaan. Esimerkiksi Sinkkuelämää-sarjan päähenkilön mukaan nimetty Carrie on kokemuksina totta. Sarjan uusintakierrokset ovat olleet kova juttu myös Ellinooran sukupolvelle.

”Vaikka olen tämän ikäinen, olen minäkin ollut palavasti rakastunut.”

– Se on kokoelma pieleen menneitä rakkauksiani. Ihmiset tekevät sairaita asioita rakkauden tähden. Vaikka olen tämän ikäinen, olen minäkin ollut palavasti rakastunut. Olen myös rakastunut vääriin.

– Minusta Carrie on surullinen hahmo ja rakkaudessa todella typerä. Minä en halunnut olla enää niin typerä.

4. Huoli terveydestä

Kolme vuotta sitten Ellinoora kävi läpi jakson, joka toi syvyyttä omaan ajatusmaailmaan: terveys temppuili.

– Se oli 19-vuotiaalle kova paikka. Jouduin miettimään, millainen tulevaisuuteni on. Onneksi kaikki on hyvin nyt.

Kokemuksen jälkeen eron uuden ja vanhan Ellinooran välillä ovat huomanneet ystävätkin. Koettelemuksesta syntyi myös kappale Minä elän, jossa jokaista päivää eletään kuin viimeistä.

– Ei minua pelota avata elämääni, vaikka vasta nyt olen tajunnut, että kohta ihmiset tietävät minusta kaiken. Vaikka laulut olisi tehty tsemppaukseksi itselle, on hienoa, jos ne antavat voimaa muillekin. Pyörimme kaikki samojen ongelmien ympärillä.

5. Ei kertakäyttökulttuurille

Ellinoora tietää, ettei voi välttyä vertailulta muihin parikymppisiin naisartisteihin, kuten Sanniin, Evelinaan ja Vilma Alinaan, jotka kilpailevat samasta huomiosta, vaikka naisten musiikkityylit ovatkin erilaiset.

Kun muut tekevät urbaania musiikkia, Ellinooran äänimaailma on ajaton.

– Lapsena kuuntelin Eppuja ja Leevi & The Leavingsia ja nuorempana löysin soulin, esimerkiksi Amy Winehousen. Kun nyt laitan levyn soimaan, sieltä tulee folkia.

– Olenkin yrittänyt kulkea omaa tietäni vähän laput silmillä, jotta en olisi liian kiinnostunut siitä, mitä muut nuoret naiset tekevät. Koska itse tykkään kaikesta vintagesta ja kokonaisista albumeista, joita ei ole tehty striimattavaksi kappale kerrallaan, toivon, että omakin musiikki kestää aikaa. 

Ellinoora Leikas

Syntyi 26.1.1994 Oulussa. Asuu yksin Helsingin keskustassa.

Ylioppilas, opiskellut lukion jälkeen popjazz-laulua.

Tullut tutuksi Carrie-biisistä, josta sai juuri kultalevyn. Sitä on kuunneltu Spotifyssä yli 2 miljoonaa kertaa. Uusin single Leijonakuningas ilmestyi juuri.

Oli osallistumassa The Voice of Finlandin ensimmäiselle kaudelle, mutta saikin levytyssopimuksen juuri ennen sitä.

Harrastaa liikuntaa ja kävelylenkkejä.

Vappu Pimiä muistelee menneitä Instagramissaan. 

Juontaja Vappu Pimiä, 40, julkaisi Instagram-tilillään valokuvan itsestään yli 20 vuoden takaa. Kuvassa juuri 18 vuotta täyttänyt Vappu hymyilee juomalasi kädessään.

– Sanotaan, et nainen on kauneimmillaan 17-vuotiaana.. No, en ehkä ihan allekirjoittais, mut ai niin, tossa mä olinkin just täyttänyt 18, Vappu kirjoittaa kuvan alla.

Kuvatekstin perusteella kuva on otettu 18 vuotta täyttäneen Vapun syntymäpäiväjuhlilla.

Kuvan kommenteissa monet kehuvat Vappua viehättäväksi. Joidenkin mielestä toukokuussa 40 vuotta täyttänyt Vappu näyttää nykyisin nuoremmalta kuin kuvassa. Kommenteissa nuorta Vappua verrataan esimerkiksi Marilyn Monroeen ja Armi Kuuselaan.

Suomalaiset julkimot muusikoista urheilijoihin ovat mukana jos jonkinmoisessa yritystoiminnassa. Ai missä muka? No ainakin näissä.

Maailman maineeseen noussut saunakokonaisuus

Näyttelijä Jasper Pääkkönen omistaa suositun Löyly-saunakompleksin yhdessä kansanedustaja Antero Vartian kanssa. Helsingin Hernesaaressa sijaitseva Löyly pitää sisällään kolme puulämmitteistä yleistä saunaa sekä ravintolan. Time-lehti listasi vastikään Löylyn yhdeksi maailman sadasta parhaasta nähtävyydestä tällä hetkellä.

Timen top 100 -listaukset ovat melkoinen käsite maailmanlaajuisesti, joten Löyly ja suomalainen saunakulttuuri saavat tätä kautta huomattavaa näkyvyyttä ympäri maailman, Pääkkönen kommentoi.

Perinteikäs hotelli

Pääkkönen ei ole ainoa matkailualalle lähtenyt julkkis. Kansainvälistä mallinuraa luonut Saimi Hoyer lähti silloisen aviomiehensä Thomas Hoyerin kanssa yrittäjäksi Punkaharjun Valtionhotelliin, nykyiseen Hotelli Punkaharjuun, alkuvuodesta 2016. Hän kertoi tuolloin Me Naisille aikovansa osallistua aktiivisesti hotellin toimintaan.

– Olen varautunut siihen, että teen hotellissa kaikkea mahdollista siivouksesta paperitöihin. Keittiöhommiin en kykene. Sienet ja marjat voin kyllä kerätä.

”Olen varautunut siihen, että teen hotellissa kaikkea mahdollista siivouksesta paperitöihin.”

Hoyerit hakivat tammikuussa eroa, mutta jatkavat siitä huolimatta hotelliyrityksen pyörittämistä yhdessä.

Kulttuurilla höystetty kartano

Myös Aikakoneesta tuttu Sani eli Saija Aartela häärää matkailun parissa. Pitkäaikainen haave majatalon pitämisestä muuttui todeksi, kun hän lähti viime vuoden lopulla luotsaamaan Nakkilassa sijaitsevaa Villilän kartanoa. Sanin myötä paikka sai nimekseen Villilän Kartano ja Kulttuurikeskus, ja sen varalle on suuria suunnitelmia.

– Ajatuksena on, että kartano on avoin kaikille. Myös teatteriesityksien pitäminen kiinnostaa, Sani kertoi Me Naisille helmikuussa.

”Ajatuksena on, että kartano on avoin kaikille.”

Lisää voimavaroja verkon välityksellä

Muillakin laulajilla tuntuu riittävän villejä visioita. Lauri Tähkä perusti kolme vuotta sitten Mielen Melodiat -yrityksen yhdessä fysioterapeutti Mari Ravattisen kanssa. Mielen Melodiat tarjoaa hyvinvointiin liittyviä verkkovalmennuksia sekä yksityishenkilöille että työyhteisöille. Ravattinen on kertonut Parempi bisnes -verkkomediassa, että yhteistyö sai alkunsa, kun Tähkä oli asiakkaana hänen liikuntakeskuksessaan. Valmennusmateriaalina on myös Tähkän itsensä lukemia äänitteitä.

Liikuntapäiväkoti luomuruualla

Jääkiekkoilijana uransa tehnyt Jere Karalahti ja tämän fitnessmallina tutuksi tullut Nanna-puoliso lähtivät alkuvuodesta mukaan yksityisen Aito-päiväkodin perustamiseen. Liikunnalla on olennainen rooli myös Aito-päiväkodissa. Tämän lisäksi päiväkoti panostaa ravintoon: oma kokki valmistaa ruuat luomutuottajien ja yhteistyökumppaneiden raaka-aineista, ja tarjolla on kokkikouluja.

Karalahdet lähtivät päiväkodin taustavaikuttajiksi, koska kokivat sen arvot omikseen. Se tuntui sopivalta paikalta pariskunnan 2-vuotiaalle Jax-pojallekin.

”Mietin, että vitsi jos joku perustaisi päiväkodin, jossa olisi luomuruokaa ja jossa vaalittaisiin liikunnallista elämäntapaa.”

– Kun tulin vajaa kaksi vuotta sitten äidiksi, aloin kiinnittää enemmän huomiota kavereiden kertomuksiin päiväkotien ruuasta. Mietin jo tuolloin, että vitsi jos joku perustaisi päiväkodin, jossa olisi luomuruokaa ja jossa vaalittaisiin liikunnallista elämäntapaa, laittaisin Jaxin sinne, Nanna kertoi Me Naisille alkuvuodesta.

Talojen piirtelyä

Kun televisiossa viime vuonna pyöri Laurin talot -sarja, nousi Lauri Ylösen innostus arkkitehtuuriin koko kansan tietoisuuteen. Ylösen perustama Alvardag-suunnittelu- ja kiinteistökehitysfirma vastasi ohjelmassa nähtyjen talojen toteuttamisesta. The Rasmus -yhtyeen laulajana maailman maineeseen noussut Ylönen avasi tv-sarjan tiedotteessa aluevaltauksensa taustoja:

– Talojen piirtely on ollut mulle harrastus ja tapa rentoutua musahommien lomassa. Mun kiinnostus arkkitehtuuriin heräsi varsinaisesti 2003, kun rakennutin ensimmäisen oman taloni Helsinkiin.

Koska Ylösellä ei ole arkkitehdin koulutusta hän on saanut osakseen myös kritiikkiä.

– Perustin suunnittelutoimisto Alvardagin, jotta minulla olisi kanava toteuttaa itseäni. Olen yrityksen luova johtaja, mutta meillä on paljon eri alojen osaamista. -- Minä ainoastaan johdan tätä laivaa enkä ole tituleerannut itseäni arkkitehdiksi kertaakaan, Ylönen kuvaili rooliaan Me Naisten haastattelussa viime vuonna.

”Perustin suunnittelutoimisto Alvardagin, jotta minulla olisi kanava toteuttaa itseäni.”

Kansainvälinen kosmetiikkasarja

Entinen malli ja viime vuosina pääasiassa tv:stä tuttu Anne Kukkohovi perusti kosmetiikkayritys Supermoodin vuonna 2013.

– Minulta puuttui se oikea ura. Tein monia asioita ja energiani hajosi. Tv-tuotannot ovat väliaikaisia, halusin jotain pysyvämpää, kauneudesta ja hyvinvoinnista kiinnostunut Kukkohovi on kertonut Iltalehdelle.

Luonnonkosmetiikkaan keskittyvä Supermood teki jo pari vuotta sitten suomalaisen ihonhoidon historiaa, kun Space NK -ketju otti Kukkohovin tuotteet myyntiin. Nyt meneillään on Amerikan valloitus. Viime vuonna eronnut Kukkohovi pyörittää yritystä edelleen ex-miehensä Joni Kukkohovin kanssa.

”Paradoksaalista, että kun kaikki muu on mennyt, yritys tuntuu olevan nousussa.”

– Lähdemme kesällä kolmestaan messuille Las Vegasiin tapaamaan asiakkaita ja agentteja. Paradoksaalista, että kun kaikki muu on mennyt, yritys tuntuu olevan nousussa, Anne sanoi toukokuussa viitaten Joniin ja heidän yhteiseen poikaansa Miskaan.

Sielun ja ruumiin ravintoa

Parhaillaan Vain elämää -ohjelmassa nähtävä iskelmätähti Anne Mattila harrastaa intohimoisesti maalaamista. Hän ehti haaveilla kuusi vuotta paikasta, jossa esitellä öljyvärimaalauksiaan, kunnes avasi oman taidekahvilansa kotipaikkakunnallaan Karviassa vuonna 2014.

Mattila kertoo käsintehtyjä herkkuja ja taide-elämyksiä tarjoavasta yrityksestään myös Vain elämää -päivänään.

– Soitin äidilleni -- tästä tulee pikkujuttu vaan, pannulla keität sitä kahvia. Ensimmäisenä kesänä ihmiset löysivät sinne, ja äiti hiki hatussa keitti kahvia sillä pannulla. Muistaakseni siellä kävi muutama tuhat asiakasta ekana vuonna. Siellä kävi viime vuonna 33 000. Se mun pieni söpö pannusta keittäminen ei ihan toteutunut, hän kertaa ohjelmassa.

”Se mun pieni söpö pannusta keittäminen ei ihan toteutunut.”

Mattilan lisäksi nyrkkeilijä Eva Wahlström on hurahtanut maalaamiseen. Lapsuuden harrastuksensa uudelleen löytänyt Wahlström kertoo Helsingin Uutisten jutussa, että taiteen tekeminen on hänelle vastapainoa urheilulle, joka on ”niin saakelin kovaa, kylmää ja vaativaa”.

Viime keväänä taiteen kandidaatiksi valmistunut Wahlström myy teoksensa. Ensimmäisen näyttely Sielunpintoja on parhaillaan käynnissä Galleria Loopissa, Helsingissä.

Marco Bjurströmillä puolestaan on lusikkansa sopassa ruumiin ravinnon puolella. Hän on osakkaana veljensä Janekin ja tämän vaimon Laura Apukan Pompier-ravintoloissa. Bjurström kertoi kesällä Me Naisille roolinsa ravintoloissa olevan varsin pieni.

– Käyn ravintolassa lähinnä syömässä. Olen toki osakkaana ja suunnittelen uutta, mutta minun mielipiteilläni ei ole siellä hirveästi merkitystä.

”Käyn ravintolassa lähinnä syömässä.”

Treeniä sotureille

Toisenlaista kunnonkohotusta tarjoaa Elastinen. Räppäri on ollut mukana tuomassa Training For Warriors (TFW) -treenimetodia Suomeen. Ensimmäinen periaatetta noudattava kuntosali Suomessa avattiin 2014 ja nykyisin saleja on kaikkiaan kymmenen. Kotimaan TFW-treeneissä viljellään Elastisen samannimisestä hitistä lainattua “hallussa!”-tsemppihuutoa. Elastinen on osakkaana ja hallituksen puheenjohtajana kolme kuntosalia kattavassa TFW Helsingissä.