Carita Kilpinen käsittelee menneisyytensä tapahtumia taiteessaan. Kuvat: Juha Salminen
Carita Kilpinen käsittelee menneisyytensä tapahtumia taiteessaan. Kuvat: Juha Salminen

Carita Kilpinen koki lapsuudessaan ja nuoruudessaan niin pahoja asioita, että niistä selviäminen on vaatinut 12 vuoden terapian. – Yksi osa minusta jäi kipuun, toinen jatkoi niin kuin mitään ei olisi sattunut.

Carita Kilpisellä, 34, on kirkas katse ja lämmin hymy. Hänen elämänsä täyttyy lapsiperheen arjesta, taiteen tekemisestä, yrittäjyydestä ja kotiäitiydestä. Päällepäin on vaikea uskoa, millaisia kokemuksia hän kantaa sisällään.

Caritalla on dissosiaatiohäiriö, eli hänen mielensä on hajonnut pirstaleiksi jatkuvan traumatisoitumisen seurauksena. Caritan traumat syntyivät lapsuudessa ja nuoruudessa. Vuosia Carita on kärsinyt dissosiaatiohäiriöön liittyvistä paniikki- ja raivokohtauksista sekä muistikatkoksista. Kun yksi persoonan osa vaihtuu toiseen, saattaa häneltä kadota tunteja, joskus jopa päiviä.

Silti Carita tuntee suurta kiitollisuutta dissosiaatiotaan kohtaan.

– Se on pitänyt minut hengissä ja toimintakykyisenä sietämättömissä oloissa.

Kadonnut, ruusuinen lapsuus

Pitkään Carita oli sitä mieltä, että hän eli onnellisen lapsuuden. Hän uskoi, että vaikeudet alkoivat vasta murrosiässä ja johtuivat siitä, että hän oli itse niin hankala.

Menneisyyden ympärillä oli outo harso. Muistikuvat olivat sekoittuneet: niistä puuttui palasia, tai sitten Carita ajatteli asioiden tapahtuneen jollekin toiselle. Vasta terapiassa harso väistyi ja tunteet yhdistyivät muistikuviin.

– Ymmärrän nyt, että kun kauheuksia tapahtui, minä hajosin. Yksi osa minusta jäi kipuun ja kauhuun, toisessa osassa muodostui vääristynyt unenomainen muisto, joka peitti oikean tapahtumakulun alleen, ja kolmas osa jatkoi niin kuin mitään ei olisi sattunut.

”Kukaan ei kysynyt, miksi piirsin kuvia, joissa näkyi vain pääkalloja, ristejä ja hautausmaita.”

Kun Carita oli kymmenen, hänelle syntyi pikkusisko. Caritalla oli isänsä aiemmasta liitosta kolme reilusti vanhempaa isosisarusta, jotka asuivat äidillään. Sisaruspuoliaan Carita tapasi hyvin harvoin.

– Muutimme hurjan paljon – pelkästään ala-asteella vaihdoin koulua seitsemän kertaa, Carita muistelee.

– Koska paikkakunnat ja koulut vaihtuivat, kohtaamani aikuiset eivät nähneet hätääni. Kukaan ei kysynyt, miksi piirsin kuvia, joissa näkyi vain pääkalloja, ristejä ja hautausmaita.

Helppo uhri kiusaajille

Viidennellä luokalla alkanut koulukiusaaminen jatkui vaihtelevasti läpi koko yläasteen. Carita oli kiusaajille helppo uhri, sillä häneltä puuttuivat keinot suojella itseään.

– Minulle sai tehdä mitä vain. Muistan, kun eräs poika pyöritti minua kuin räsynukkea ja heitti ojaan. Nauroin muiden mukana.

Pahimmillaan kiusaaminen oli kidutusta ja jopa seksuaalista väkivaltaa. Murrosiässä Carita alkoi oireilla pahaa oloaan. Hänellä oli muistikatkoksia, poissaolokohtauksia ja syömishäiriöitä. Yöt täyttyivät painajaisista.

Carita uhosi, kapinoi ja pyöri kaltaistensa rikkinäisten nuorten joukossa.

– Lopulta viiltelin itseäni ystävieni edessä. Se tulkittiin huomionhakuisuudeksi, kukaan ei kuullut hätähuutoani, Carita sanoo.

Aloittaessaan Turussa taide- ja viestintälukion Carita muutti pois kotoa. Lukiosta ei kuitenkaan tullut mitään. Carita oli yksin ja hukassa.

Ratkaiseva puhelinsoitto

19-vuotiaana Carita lähti hetken mielijohteesta Ibizalle töihin. Vaikka hän oli välillä vainoharhainen, pelkäsi ja heräsi omaan huutoonsa, oli hän saarella kahden vuoden ajan lähes onnellinen.

Sitten Carita sai isoveljeltään puhelinsoiton, joka muutti kaiken.

– Ajattelin, että veljeni puhuu hulluja. Minun lapsuuteni oli ruusuilla tanssimista!

Vaikka Carita kielsi alussa kaiken, hän palasi Suomeen. Isoveljen houkuttelemana Carita aloitti terapian.

– Alussa olin lähinnä hiljaa ja muissa maailmoissa – tai sitten paniikissa ja aggressiivinen. Hiljalleen syntyi luottamus. Minulla on ollut onni löytää superhyvä terapeutti, jonka avulla moni asia on loksahtanut paikalleen.


Carita kirjoittaa parhaillaan omaa tarinaansa kirjaan.

Terapiassa Carita koki olonsa vihdoin niin turvalliseksi, että uskalsi astua menneisyyteensä ja kohdata kipeät muistot.

– Terapian itsetarkoitus ei ole repiä vanhoja haavoja auki, vaan rakentaa sisäistä turvaa sekä yhteistyötä eri persoonan osien välille. Samalla lisääntyy itsensä hyväksyminen ja ymmärtäminen.

12 vuoden terapia

Caritalla on dissosiaatiohäiriön vaikein muoto, dissosiatiivinen identiteettihäiriö. Siinä persoonallisuus on jakautunut monimutkaisesti ja sen osat ovat erillään ja itsenäisiä. Caritan sisällä on monta minää ja siksi usein kuvien ja äänten sekamelska.

Koska tunteet ja kokemukset eivät siirry persoonallisuuden osasta toiseen, hänelle voi tulla poissaolokohtauksia, muistiaukkoja ja aistiharhoja.

– Terapiasta lähtiessäni joudun usein hiljentämään sisäiset lapseni ja muistuttamaan itseäni, että olen aikuinen ihminen, joka osaa ajaa autoa.

”Koru toimii ankkurina. Sen helinä auttaa minua muistamaan, että nyt on nyt.”

Kaksitoista vuotta jatkuneen psykoterapian ansiosta Carita on alkanut hiljalleen eheytyä. Muistikatkokset, paniikki ja aggressio ovat hellittäneet.

Enää Carita ei vajoa masennukseen eikä toivo kuolevansa. Enää häntä ei ole kiidätetty ambulanssilla sairaalaan kipu- tai huimauskohtauksen iskiessä. Eikä hän enää hakkaa hallitsemattoman raivon vallassa nyrkkiään lattiaan.

– Terapia on pelastanut minut.

Ääni kuuluviin taiteen avulla

Istumme Caritan kanssa hänen valoisassa olohuoneessaan. Caritan aviomies on lähtenyt 1- ja 5-vuotiaiden poikien kanssa pois, jotta voimme puhua kaikessa rauhassa. Kertoessaan tarinaansa Carita pyörittelee kädessään kaunista nilkkakorua.

– Koru toimii ankkurina. Sen helinä auttaa minua muistamaan, että nyt on nyt. On vuosi 2017, olemme Nurmijärvellä, minulla on ihana mies ja kaksi lasta. Mitään pahaa ei tapahdu.

Kodin ikkunoista näkee kauas joka suuntaan. Ympärillä avautuu peltoja, joiden takana kohoaa metsää. Piha on iso ja aidattu. Kaikki tämä vahvistaa Caritan turvallisuudentunnetta.

– Kun tulimme katsomaan taloa ensimmäistä kertaa, tiesin, että tässä se on. Tähän saviseen maahan työnnän juureni.

Carita elättää itsensä yrittäjänä – hän tekee nettisivuja, taidetta ja suunnittelutöitä. Hän on taitava monessa asiassa ja kaikessa itseoppinut.

Kodin seiniä koristaa Caritan tekemä taide. Hän käyttää hiekkaa ja Egyptin savea. Teoksissa toistuvat tutut symbolit, kuten naamiot ja perhosensiivet.

– Taide on aina ollut minulle henkireikä. Se on tapa kertoa asioista, joita en voi sanoa ääneen.

Eheyttävä äitiys

Terapian ja taiteen tekemisen lisäksi turvallinen parisuhde on tukenut Carita Kilpisen paranemista.

– Myös äitiys on ollut äärimmäisen voimaannuttavaa. Ensimmäinen synnytys oli traumaattinen, mutta toinen oli korjaava kokemus. Olin jälleen toisten armoilla, mutta tulinkin kohdatuksi ja kuulluksi. Toisella kerralla osasin vaatia – ja onnekseni löysin upeita ammattilaisia, jotka halusivat auttaa.

Kun on traumaattinen menneisyys, lapsen syntymä voi laukaista monia kipeitä muistoja.

– Vanhemmaksi kasvaminen oli ensimmäisen lapseni kanssa vaikeaa. Ilman terapiaa en olisi selvinnyt siitä. Nyt osaan nauttia tästä vauva-ajasta. Sisälläni on enimmäkseen rauha.

” Annan lapsilleni sellaisen lapsuuden, joka minunkin olisi kuulunut saada.”

– Olen päättänyt, että en jätä traumaani perinnöksi lapsilleni. Annan lapsilleni sellaisen lapsuuden, joka minunkin olisi kuulunut saada. Kun pidän heitä sylissä, hellin samalla myös omaa sisäistä lastani. Äitiys on suurin rakkaudellinen asia elämässäni.

Carita on päättänyt puhua kokemuksistaan, sillä trauma saa voimansa salailusta. Nyt hän kirjoittaa omaa tarinaansa kirjaan, jossa on myös muiden dissosiaatiohäiriön kanssa elävien tarinoita.

– Elämäni on nykyään valoisaa. Olen kokenut äärimmäisiä onnentunteita leikkiessäni lasteni kanssa, ajaessani autoa hyvän musiikin soidessa tai metsässä kävellessäni. Minä olen selviytynyt.

Dissosiaatiohäiriö syntyy traumasta

Dissosiaatiohäiriössä normaali tajunnan, muistojen, identiteetin ja havaintojen yhdistyminen on vääristynyt. Ihmisen persoonallisuus jakautuu trauman seurauksena vähintään kahteen osaan. Osa persoonallisuudesta juuttuu menneisyyteen, toinen osa pyrkii jatkamaan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Jotta selviytyisi elämässä eteenpäin, traumamuistot kapseloituvat erilleen muusta persoonallisuudesta.

Moni häiriöstä kärsivä elää päällisin puolin ihan tavallista elämää. Oireet vaihtelevat paljon, ja niistä voi olla vaikea saada otetta. On sietämättömiä tunnetiloja, takautumia, aistivääristymiä sekä kokemuksia, että oma itse tai ympäristö on vieras. Moni kokee elävänsä kuin elokuvassa tai unessa tai toimivansa kuin robotti.

Traumatisoitumisen taustalla voi olla seksuaalista hyväksikäyttöä tai yhtä hyvin fyysistä väkivaltaa, tarpeiden laiminlyöntiä, emotionaalista kaltoinkohtelua tai kiusaamista.

Asiantuntijana psykiatri, terapeutti Anssi Leikola. Lisätietoa dissosiaatiohäiriövertaissivustolta.

Presidentti Tarja Halonen, laulaja Cheek ja näyttelijä Seela Sella ovat vuodenvaihteen lapsia eli kauriita. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on puolestaan neitsyt. Katso listasta, keillä julkkiksilla on kanssasi sama tähtimerkki!

Vesimies 21.1–19.2.

Sami Kuronen (juontaja) 21.1.1974

Jaana Pelkonen (poliitikko, juontaja) 27.1.1977 

Aino-Kaisa Saarinen (hiihtäjä) 1.2.1979

Jari Tervo (kirjailija ja runoilija) 2.2.1959

Anna Puu (laulaja) 3.2.1982

Juha Tapio (laulaja) 5.2.1974

Jörn Donner (kirjailija, ohjaaja ja poliitikko) 5.2.1933

Anna Abreu (laulaja) 7.2.1990

Kirsi Salo (televisiopersoona, hyvinvointivalmentaja) 7.2.1967

Pete Parkkonen (laulaja) 8.2.1990

Miitta Sorvali (näyttelijä) 10.2.1956

Pelle Miljoona (muusikko) 10.2.1955

Hannu-Pekka Björkman (näyttelijä) 11.2.1969

Anneli Jäätteenmäki (poliitikko ja pääministeri) 11.2.1955

Mauri Kunnas (kuvataiteilija ja sarjakuvapiirtäjä) 11.2.1950

Kirsti Paakkanen (toimitusjohtaja ja yrittäjäneuvos) 12.2.1929

Jouni Hynynen (muusikko) 15.2.1970

Eeva Kilpi (kirjailija) 18.2.1928

Lue lisää: Luova uudistaja, tyly määräilijä – tällainen vesimies (21.1.–19.2.) on luonteeltaan

Kalat 20.2.–20.3.

Jari Litmanen (jalkapalloilija) 20.2.1971

Antti Litja (näyttelijä) 21.2.1938

Outi Mäenpää (näyttelijä) 24.2.1962

Maria Veitola (radio- ja televisiotoimittaja) 26.2.1973

Jaakko Hämeen-Anttila (islamin tutkimuksen professori) 26.2.1963

Paperi T (räppäri) 26.2.1986

Antti Tuisku (laulaja) 27.2.1984

Aira Samulin (yrittäjä) 27.2.1927

Jannika B (laulaja) 28.2.1985

Ville Haapasalo (televisiojuontaja) 28.2.1972

Mikko Kuustonen (laulaja ja lauluntekijä) 4.3.1960

Mari Perankoski (näyttelijä) 10.3.1970

Leena Lehtolainen (kirjailija) 11.3.1964

Peter Vesterbacka (mobiilipelien kehittäjä) 12.3.1968

Sandhja Kuivalainen (laulaja) 16.3.1991

Olli Lindholm (laulaja) 19.3.1964

Jenni Vartiainen (laulaja) 20.3.1983

Lue lisää: Pehmeä herkkis, kateellinen manipuloija – tällainen kalat (20.2.–20.3.) on luonteeltaan

Oinas 21.3.–19.4.

Pekka Haavisto (poliitikko) 23.3.1958

Tommi Uschanov (kirjailija) 27.3.1975

Laura Huhtasaari (poliitikko) 30.3.1979

Klaus Härö (elokuvaohjaaja) 31.3.1971

Samu Haber (laulaja) 2.4.1976

Pirjo Heikkilä (koomikko) 3.4.1980

Toni Wirtanen (muusikko) 4.4.1975

Aki Kaurismäki (elokuvaohjaaja) 4.4.1957

Elisabeth Rehn (poliitikko) 6.4.1935

Jenni Haukio (runoilija, presidentin puoliso) 7.4.1977

Johanna Kurkela (laulaja) 10.4.1985

Katja Kettu (kirjailija ja animaatio-ohjaaja) 10.4.1978

Anna-Leena Härkönen (näyttelijä ja kirjailija) 10.4.1965

Pirkko Saisio (kirjailija, näyttelijä ja ohjaaja) 16.4.1949

Patrik Laine (jääkiekkoilija) 19.4.1998

Lue lisää: Ikuinen innostuja, itsekeskeinen möläyttelijä – tällainen oinas (21.3.–19.4.) on luonteeltaan

Härkä 20.4–20.5.

Arja Koriseva (laulaja) 21.4.1965

Paavo Lipponen (poliitikko, pääministeri ja eduskunnan puhemies) 23.4.1941

Juha Sipilä (poliitikko ja pääministeri) 25.4.1961

Nikke Ankara (räppäri) 26.4.1991

Antti J. Jokinen (elokuvantekijä) 26.4.1968

Jenny Lehtinen (mediapersoona) 28.4.1978

Saara Aalto (laulaja-lauluntekijä) 2.5.1987

Kalle Palander (alppihiihtäjä) 2.5.1977

Jesse Puljujärvi (jääkiekkoilija) 7.5.1998

Hanna Sumari (toimittaja, juontaja) 9.5.1958

Harri Kirvesniemi (hiihtäjä) 10.5.1958

Enni Rukajärvi (lumilautailija) 13.5.1990

Li Andersson (poliitikko) 13.5.1987

Vappu Pimiä (radio- ja tv-juontaja) 16.5.1978

Laura Voutilainen (laulaja) 17.5.1975

Assi Koivisto (ekonomi ja toimitusjohtaja) 20.5.1957

Pekka Pouta (meteorologi) 20.5.1968

Lue lisää: Kärsivällinen nautiskelija, joustamaton jäärä – tällainen härkä (20.4.–20.5.) on luonteeltaan

Kaksonen 21.5.–21.6.

Lauri Markkanen (koripalloilija) 22.5.1997

Anja Snellman (kirjailija) 23.5.1954

Ristomatti Ratia (muotoilija) 23.5.1941

Heli Sutela (näyttelijä ja koomikko) 24.5.1968

Anni Vuohijoki (painonnostaja) 24.5.1988

Reino Nordin (laulaja) 25.5.1983

Eveliina ”Evelina” Tammenlaakso (laulaja ja lauluntekijä) 27.5.1995

Krista Kosonen (näyttelijä) 29.5.1983

Timo Soini (poliitikko, europarlamentaarikko ja ministeri) 30.5.1962

Pirkka-Pekka Petelius (näyttelijä, ohjaaja ja tuottaja) 31.5.1953

Marco Bjurström (tanssija, juontaja) 31.5.1966

Sara Sieppi (vuoden 2011 Miss Suomi) 3.6.1991

Tuomas Kyrö (kirjailija) 4.6.1974

Elina Knihtilä (näyttelijä, professori) 6.6.1971

Laila Hirvisaari (kirjailija) 7.6.1938

Helena Ranta (oikeushammaslääkäri) 11.6.1946

Kerttu Niskanen (hiihtäjä) 13.6.1988

Riitta Uosukainen (eduskunnan ensimmäinen naispuhemies) 18.6.1942

Paula Koivuniemi (laulaja) 19.6.1947

Esko Valtaoja (avaruustähtitieteen professori) 20.6.1951

Lue lisää: Iloinen suupaltti, tunteeton kakara – tällainen kaksonen (21.5.–21.6.) on luonteeltaan

Rapu 22.6.–22.7.

Martti Ahtisaari (presidentti) 23.6.1937

Jorma Uotinen (tanssija ja koreografi) 28.6.1950

Erin Anttila (laulaja) 2.7.1977

Teemu Selänne (jääkiekkoilija) 3.7.1970

Merja Larivaara (näyttelijä) 4.7.1964

Miki Liukkonen (kirjailija, runoilija ja muusikko) 8.7.1989

Martina Aitolehti (malli ja televisioesiintyjä) 16.7.1982

Matti Nykänen (mäkihyppääjä) 17.7.1963

Samuli Edelmann (näyttelijä ja laulaja) 21.7.1968

Hannele Lauri (näyttelijä) 21.7.1952

Lilli Paasikivi (oopperalaulaja ja Kansallisoopperan taiteellinen johtaja) 22.7.1965

Pekka Strang (näyttelijä ja teatterinjohtaja) 23.7.1977

Jarkko Nieminen (tennispelaaja) 23.7.1981

Lue lisää: Ymmärtäväinen huolehtija, oikukas murehtija – tällainen rapu (22.6.–22.7.) on luonteeltaan

Leijona 23.7.–22.8.

Minttu Mustakallio (suomalainen näyttelijä) 23.7.1973

Olavi Uusivirta (muusikko) 28.7.1983

Kaari Utrio (kirjailija) 28.7.1942

Anssi Kela (suomalainen muusikko) 29.7.1972

Johanna Tukiainen (malli, tanssija, juontaja) 29.7.1978

Ville Niinistö (poliitikko) 30.7.1976

Satu Silvo (näyttelijä) 2.8.1962

Jukka Hildén (Duudsoni) 3.8.1980

Jutta Urpilainen (poliitikko) 4.8.1975

Diandra Flores (laulaja) 12.8.1994

Maria Nordin (yrittäjä, arkkitehti) 13.7.1983

Peter Franzén (näyttelijä) 14.8.1971

Jasper Pääkkönen (näyttelijä) 15.7.1989

Jari Sillanpää (laulaja) 16.8.1965

Terhi Kokkonen (laulaja) 16.7.1974

Tarja Turunen (laulaja) 17.8.1977

Kati Outinen (näyttelijä) 17.8.1961

Katri Helena (laulaja) 17.8.1945

Armi Kuusela (vuoden 1952 Miss Universum) 20.8.1934

Lue lisää: Arvokas johtaja, pöyhkeä kaikkitietäjä – tällainen leijona (23.7.–22.8.) on luonteeltaan

Neitsyt 23.8–22.9.

Jarkko Ruutu (jääkiekkoilija) 23.8.1975

Sauli Niinistö (tasavallan presidentti) 24.8.1948

Robin (laulaja) 24.8.1998

Panu Rajala (kirjailija ja tutkija) 27.8.1945

Anne Brunila (ekonomisti) 31.8.1957

Pekka Hyysalo (freestylehiihtäjä) 2.9.1990

Kirsi Alm-Siira (uutistoimittaja) 2.9.1974

Paavo Väyrynen (poliitikko) 2.9.1946

Tiina Lymi (näyttelijä, ohjaaja, käsikirjoittaja) 3.9.1971

Simo Frangén (koomikko, käsikirjoittaja, juontaja) 6.9.1963

Jutta Gustafsberg (hyvinvointiyrittäjä) 6.9.1973

Kaija Koo (laulaja) 10.9.1962

Marja-Liisa Kirvesniemi (hiihtäjä) 10.9.1955

Nasima Razmyar (poliitikko) 13.9.1984

Janni Hussi (fitnessmalli, yrittäjä) 14.9.1991

Arttu Wiskari (muusikko) 16.9.1984

Rakel Liekki (taiteilija, toimittaja) 20.9.1979

Tuomas Enbuske (juontaja, toimittaja, kolumnisti) 22.9.1977

Lue lisää: Tarkkanäköinen älykkö, pikkumainen saivartelija – tällainen neitsyt (23.8–22.9.) on luonteeltaan

Vaaka 23.9.–22.10.

Matleena Kuusniemi (näyttelijä) 24.9.1973

Kiira Korpi (taitoluistelija) 26.9.1988

Peter Nyman (toimittaja, uutisankkuri) 27.9.1966

Pihla Viitala (näyttelijä) 30.9.1982

Anne Kukkohovi (malli, juontaja) 3.10.1970

Kiti Kokkonen (näyttelijä) 4.10.1974

Sami Hyypiä (jalkapalloilija) 7.10.1973

Björn Wahlroos (konsernijohtaja) 10.10.1952

Miia Nuutila (näyttelijä, juontaja) 12.10.1972

Reijo Mäki (dekkarikirjailija) 12.10.1958

Pamela Tola (näyttelijä) 15.10.1981

Virpi Hämeen-Anttila (kirjailija ja tutkija) 15.10.1958

Kimi Räikkönen (Formula 1 -kuljettaja) 17.9.1979

Sanna Stellan (näyttelijä) 19.10.1974

Lue lisää: Ymmärtäväinen sovittelija, oikukas vitkuttelija – tällainen vaaka (23.9.–22.10.) on luonteeltaan

Skorpioni 23.10.–22.11.

Pauli Hanhiniemi (muusikko) 24.10.1964

Laura Malmivaara (näyttelijä) 26.10.1973

Tiina Jylhä (kauneusalan yrittäjä) 26.10.1962

Katariina Souri (kirjailija, kolumnisti) 27.10.1968

Timo Koivusalo (elokuvaohjaaja, lauluntekijä) 31.10.1963

Riku Nieminen (näyttelijä) 1.11.1986

Meeri Koutaniemi (valokuvaaja) 1.11.1987

Hjallis Harkimo (liikemies, poliitikko) 2.11.1953

Antti Rinne (poliitikko) 3.11.1962

Matti Vanhanen (poliitikko) 4.11.1955

Nooralotta Neziri (aitajuoksija) 9.11.1992

Lauri Tähkä (laulaja) 9.11.1973

Maija Vilkkumaa (laulaja) 9.11.1973

Virve Rosti (laulaja) 10.11.1958

Heidi Hautala (poliitikko) 14.11.1955

Aki Palsanmäki (huutokauppayrittäjä) 15.11.1969

Jenni Pääskysaari (toimittaja, juontaja) 18.11.1975

Ulla Tapaninen (näyttelijä) 19.11.1955

Juha Mieto (hiihtäjä) 20.11.1949

Ville Valo (laulaja) 22.11.1976

Lue lisää: Syvällinen älykkö, kostonhimoinen piikittelijä – tällainen skorpioni (23.10.–22.11.) on luonteeltaan

Jousimies 23.11–21.12.

Niina Lahtinen (näyttelijä, ohjaaja, käsikirjoittaja) 23.11.1979

Krista Siegfrids (laulaja) 4.12.1985

Antti Holma (näyttelijä) 6.12.1982

Pentti Linkola (filosofi) 7.12.1932

Heikki Turunen (kirjailija) 9.12.1945

Paula Vesala (muusikko) 10.12.1981

Roope Salminen (näyttelijä) 11.12.1989

Krista Pärmäkoski (maastohiihtäjä) 12.12.1990

Paavo Arhinmäki (poliitikko) 13.12.1976

Siiri Rantanen (hiihtäjä) 14.12.1924

Kirsi Kunnas (lastenkirjailija, runoilija) 14.12.1924

Irja Askola (pappi) 18.12.1952

Tero Pitkämäki (keihäänheittäjä) 19.12.1982

Janna Hurmerinta (laulaja) 20.12.1981

Arvi Lind (uutisankkuri) 21.12.1940

Lue lisää: Suuri optimisti, röyhkeä jäärä – tällainen jousimies (23.11.–21.12.) on luonteeltaan

Kauris 22.12.–20.1.

Jare Tiihonen eli Cheek (räppäri) 22.12.1981

Tarja Halonen (presidentti) 24.12.1943

Isac Elliot (laulaja) 26.12.2000

Dome Karukoski (elokuvaohjaaja) 29.12.1976

Seela Sella (näyttelijä) 30.12.1936

Rosa Meriläinen (kirjailija, poliitikko) 31.12.1975

Lenita Airisto (toimitusjohtaja) 1.1.1937

Tellervo Koivisto (poliitikko ja ekonomisti) 2.1.1929

Christel ”Chisu” Sundberg (muusikko) 3.1.1982

Jari ”Bull” Mentula (ammattilaiskehonrakentaja) 4.1.1976

Vesa-Matti Loiri (näyttelijä, koomikko, laulaja) 4.1.1945

Sofi Oksanen (kirjailija) 7.1.1977

Kari Hotakainen (kirjailija) 9.1.1957

Iivo Niskanen (maastohiihtäjä) 12.1.1992

Anne Berner (yritysjohtaja, poliitikko) 16.1.1964

Alma Miettinen (laulaja) 17.1.1996

Laura Närhi (laulaja) 19.1.1978

Lue lisää: Sinnikäs vastuunkantaja, itsekäs niuhottaja – tällainen kauris (22.12.–20.1.) on luonteeltaan

Temptation Island -sarjasta tuttu pariskunta Daniel Lehtonen ja Eveliina Uosukainen saivat pelastettua suhteensa ja selviytyivät kihloihin.

Bile-Danina tutuksi tullut Daniel Lehtonen on mennyt kihloihin rakkaansa Eveliina Uosukaisen kanssa. Pariskunta tunnetaan suomalaisista reality-sarjoista, mutta viimeisimpänä Temptation Island Suomesta, jossa he olivat testaamassa parisuhdettaan ja luottamusta toisiinsa.

Instagramin kuvapäivityksestä päätellen pariskunnan suhde on äärimmäisen hyvällä tolalla. Suloisessa kuvassa pariskunta suutelee ja esittelee vasemman nimettömän sormuksia.

– Minusta tuli maailman onnellisin tyttö viime iltana. Rakastan sinua niin paljon, enkä voi uskoa, että saan viettää loppuelämäni kanssasi, Eveliina kirjoitti päivityksensä yhteyteen englanniksi.

”Hottikset -kauden jälkeen Bile-Dani poistui julkisuudesta kesytettynä miehenä.”

Pariskunta tutustui toisiinsa alunperin Temptation Island -sarjan kuvauksissa muutama vuosi sitten, kun he molemmat olivat ohjelmassa mukana sinkkuina. Sittemmin Daniel on etsinyt rakkautta muun muassa Hottikset-sarjasta, mutta rakkaus Eveliinaan syttyi jo sarjan kuvausten aikana.

Vuosien aikana Daniel on kokenut aikamoisen muodonmuutoksen, sillä hän on tullut tutuksi öykkäriyteen asti itsevarmana naistenkaatajana, jolla oli kuulemma ollut satoja seksikumppaneita, mutta jonka tahdissa kukaan nainen ei pysynyt. Hottikset-kauden jälkeen Bile-Dani poistui julkisuudesta kesytettynä miehenä ennen Temptation Islandille palaamista, jossa hänestä kuoriutui naistaan arvostava unelmavävy.