Camillalle on tehty alkuvuodesta sterilisaatio, koska voimakkaat hoidot voisivat vaikuttaa kasvavan sikiön kehitykseen. "Telma olisi joka tapauksessa ollut ainoamme, joten päätös ei ollut vaikea. Viimeistään nyt näen, että silläkin oli tarkoitus, että tulimme nuorena vanhemmiksi", Camilla arvelee ja suukottaa tytärtään poskelle.
Camillalle on tehty alkuvuodesta sterilisaatio, koska voimakkaat hoidot voisivat vaikuttaa kasvavan sikiön kehitykseen. "Telma olisi joka tapauksessa ollut ainoamme, joten päätös ei ollut vaikea. Viimeistään nyt näen, että silläkin oli tarkoitus, että tulimme nuorena vanhemmiksi", Camilla arvelee ja suukottaa tytärtään poskelle.

Vaikea syöpä ei ole saanut Camilla Hietasta luopumaan elämästä. Hän päätti täyttää 25, päästä tanssiaisiin ja juhlia äitienpäivää.

Joko kuolee syöpään tai sen hoitoihin. Tai sitten ei kuole, lääkäri täräyttää 24-vuotiaalle Camilla Hietaselle.

Aha, selvä juttu, Camilla ajattelee. Hän ei pysty keskittymään. Ainoa asia, johon hän voi suunnata ajatuksensa, on pään kääntäminen sairaalasängyllä niin varovasti, ettei kipu ylly sietämättömäksi.

On helmikuu 2015, ja edellisillan pakkassäässä Camilla on kiidätetty ambulanssilla Pohjois-Kymin sairaalasta Helsinkiin. Camillan sydän on mennyt tamponaatiotilaan, jossa sydänpussi on täyttynyt nesteellä, eikä sydänlihas mahtunut pumppaamaan.

”Olin ajatellut, että vuodesta tulee helppo, ihana ja kevyt, ja että kaikki menee putkeen.”

Sairaalassa Camilla viedään suoraan leikkaussaliin. Leikkaus onnistuu, mutta kasvainta ei voida poistaa, koska se on liian iso ja liian hankalassa paikassa.

Edellisenä päivänä Camilla oli kuvitellut, että kyseessä olisi keuhkoputkentulehdus. Muutamassa päivässä rasittavaksi äitynyt yskä oli pakottanut päivystykseen. Siellä Camilla oletti saavansa antibioottikuurin ja palaavansa pian töihin.

Silkasta uteliaisuudesta päivystävä lääkäri päätti ottaa keuhkokuvat. Lääkärin mukaan löydös olisi hyvälaatuinen kasvain, jonka poistaminen kävisi rutiinileikkauksesta. Muutamissa tunneissa Camillan vointi romahti.

Vasta seuraavana päivänä Meilahden heräämössä kardiologi selvitti Camillalle todellisen tilan. Rintalastan alla oli maitotölkin kokoinen kasvain; 21 senttiä korkea, 9 senttiä leveä ja 7 senttiä syvä.

– Olin ajatellut, että vuodesta 2015 tulee paras. Helppo, kevyt ja ihana vuosi, jolloin kaikki menee putkeen. Ei tullutkaan ihan sellainen.

Suunnitelma B

Vuosi sitten Camilla työskenteli pienessä perheleipomossa, unelma-ammatissaan leipuri-kondiittorina. Viikot hän vietti kaksin Telma-tyttärensä kanssa. Avopuoliso ja Telman isä opiskeli toisella paikkakunnalla ja tuli kotiin viikonlopuiksi.

Silloin perhe ajeli laatikkopyörällä retkelle lähimetsään. Omalla ajallaan Camilla teki käsitöitä, leipoi ja kirjoitti Kaksin kaunihimpi -blogiaan.

Sairaalan heräämössä Camillan piti muotoilla elämänsä uudelleen. Syöpä todettiin aggressiiviseksi, eivätkä lääkärit uskaltaneet antaa aikarajoja. Jos syöpä on hoidettu kolmen vuoden päästä, on sairaus todennäköisesti selätetty, he sanoivat.

– Teki mieli huutaa, ettei lapseni kaipaa äitiään yhtään vähemmän kolmen vuoden päästä, Camilla muistaa.

– Mutta surkutteleminen olisi vain vienyt voimiani.

”Kun tiesin, että lapseni on hyvässä hoidossa, pystyin keskittymään paranemiseen.”

Hänen selviytymiskeinonsa oli selvä: piti tehdä suunnitelma. Arjen olisi jatkettava pyörimistään.

– Sovimme äitini ja mieheni kanssa heti siitä, miten ja missä Telmaa hoidetaan. Kun tiesin, että lapseni on hyvässä hoidossa, pystyin keskittymään paranemiseen.

Camilla teki itselleen myös henkilökohtaisen tavoitelistan. Paraneminen olisi liian epämääräinen tavoite. Hän saavuttaisi etapin kerrallaan.

– Ensin päätin päästä pois teholta, sitten täyttää 25. Kolmas tavoite oli päästä mieheni koulun tanssiaisiin loppukeväällä, ja sitten olisikin äitienpäivä. Kesällä halusin matkustaa perheen kanssa Englantiin, ja loppukesän tavoitteena olivat viimeiset sädehoidot. Sitten saatoinkin alkaa miettiä joulua.

 


Camilla uskoo, että myönteinen asenne on auttanut kestämään vaikeita hoitoja. "Ystäväni sanovat, että olen syntynyt valo päällä", hän virnistää.
Camilla uskoo, että myönteinen asenne on auttanut kestämään vaikeita hoitoja. "Ystäväni sanovat, että olen syntynyt valo päällä", hän virnistää.

 

Pyörätuoli ja elokuvakosinta

Huhtikuussa Camilla vietti 25-vuotispäiväänsä syöpäosastolla. Ystävä toi sinne alkoholitonta kuohuvaa ja pahoja leivonnaisia.

Kohta sen jälkeen poikaystävä kosi Camillaa juuri niissä tanssiaisissa, joihin hän oli päättänyt selviytyä.

”Sillä hetkellä mietin vain, että sydänparka, älä petä nyt.”

Kaikki kävi kuin romanttisessa elokuvassa.

– Hän piti puheen, oli pyytänyt bändiä soittamaan kappaleen ja valokuvaajaa ikuistamaan hetken. Etukäteen olin jännittänyt, miten peruukkini ja pukuni pysyisivät päällä, sillä olin laihtunut paljon. Mutta sillä hetkellä mietin vain, että sydänparka, älä petä nyt, Camilla nauraa.

Sytostaattihoidot panivat Camillan koville. Helmikuusta heinäkuulle hän oli pyörätuolissa. Hoitojen sivuvaikutuksina iso määrä lihasvoimaa hävisi, sormenpäät ja jalat kipuilivat ja kädet alkoivat vapista. Välillä vointi oli niin heikko, että Camilla leikki energisen nelivuotiaan kanssa lattialla maaten.

”Kun hypin seinille, mieheni sanoo, että mitä jos elettäisiin ensin tämä päivä.”

– Hoidot olivat kidutusta, ja joka kerta tulin väsyneemmäksi ja huonovointisemmaksi. Kotiviikot kuluivat toipuessa huonosta olosta. Juuri, kun olo oli paranemaan päin, piti lähteä sairaalaan uudestaan. Oli hetkiä, jolloin ajattelin, etten jaksa enää yhtään hoitoa. Silloin täytyi miettiä, että minullahan on monta ihmistä, joiden takia jaksan, Camilla muistaa.

– Tunnen syyllisyyttä siitä, että koko viime vuoden lapsi kulki siinä sivussa. En varmaan koskaan pääse siitä yli.

Miehensä rauhallisuutta Camilla kiittelee. Sairauden kanssa eläminen on syventänyt parin luottamusta entisestään.

– Koko sairauteni ajan hänellä on ollut jalat maassa. Jos jompikumpi meistä on itkenyt ja jossitellut, se olen ollut minä. Kun hypin seinille, mieheni sanoo, että mitä jos elettäisiin ensin tämä päivä ja lähdettäisiin vaikka syömään, Camilla kertoo.

– Nyt tiedämme, että selviämme mistä vain, jos tästäkin rytäkästä.

Häitä pariskunta viettää elokuussa. Osa lähipiiristä on ihmetellyt, eikö niitä voisi kiirehtiä.

– Miksi ihmeessä pitäisi, Camilla kysyy.

– Ei yksinkertaisesti ole vaihtoehto, ettemmekö selviäisi elokuulle asti. On pakko ajatella, että kaikki on hyvin, piste. Elän 90-vuotiaaksi ja kuolen ryppyisenä mummona kiikkustuolissa.

Loppu häpeälle

Camillan sairastuminen muistuttaa itsestään joka päivä. Keittiötasolla, legolaatikon päällä komeilee käsidesipullo. Sitä Camilla tarvitsee jatkuvasti.

– Flunssakaudella olen joutunut pysyttelemään neljän seinän sisällä. Ja kun Telman päiväkodissa jyllää milloin mikäkin tauti, en voi viedä häntä hoitoon, Camilla kertoo.

Muitakin haasteita on. Kylmä ilma pistää keuhkoihin astman lailla, ja siksi ulkoilu paukkupakkasilla ei onnistu. Pitkään puhuminen väsyttää samalla tavalla kuin juoksulenkki.

”Lakkasin häpeämästä, kun kaverit vakuuttivat auttavansa mielellään.”

Sairauden takia omatoiminen Camilla on joutunut pyytämään apua.

– Olen joutunut huutelemaan Facebookissa hävettävän paljon, kuka ehtisi auttaa ja kyyditä. Oli tympeää, kun ei yhtäkkiä jaksanut eikä pystynyt pärjäämään itse.

– Lakkasin häpeämästä, kun kaverit vakuuttivat auttavansa mielellään. Nyt ajattelen, että kaikilla ihmisillä on omia rajoitteita, nämä ovat ne minun rajoitteeni. Anteeksipyytelyn olen lopettanut, mutten kiittämistä.

Yhdestä isosta unelmastaan Camilla on joutunut luopumaan. Hän ei voi enää palata leipuri-kondiittorin työhönsä, sillä se on fyysisesti liian raskasta.

– Minua oltiin juuri vakinaistamassa työpaikassani. Olin voittanut leipomisen SM-kisat vuonna 2013 parini kanssa.

Luopumisen tuskailun sijaan Camilla katsoo eteenpäin. Hän tähtää lapsuuden unelmaansa ja aikoo hakea opiskelemaan luokanopettajaksi Lapin yliopistoon. Rovaniemelle hän hakee siksi, koska perhe on muuttamassa sinne elokuussa miehen töiden perässä.

– Mikään ennuste ei estä minua tekemästä suunnitelmia. Olisi naurettavaa jättää elämättä, kun siihen on annettu mahdollisuus.

 


 

Uusi vuosi, uudet suunnitelmat

Perheen kodin kirjahyllyssä pilkottaa kirjava lankakasa. Makuuhuoneessa Telman suuri nukkekoti, jonka Camilla on maalannut. Parvekkeella jäätyvistä maitopurkkitiilistä rakennetaan pian jotakin.

– Parasta on, kun voin tehdä jotain toiselle ja laittaa niihin mukavia ajatuksia, Camilla sanoo.

Helmikuun lopussa edessä on vuosikontrolli. Hoidot ovat tältä erää ohi ja kasvain on kutistunut seitsensenttiseksi. Päivittäiseen lääkeannostukseen kuuluu enää yksi kipulääke, kun pahimmillaan lääkkeitä oli 26.

– Se on mielestäni aika hyvin! Voi olla, että kasvain ei enää tule aggressiiviseksi, ja sen kanssa voi elää. Välillä tuntuu, että kasvain on tikittävä aikapommi, mutta yritän olla ajattelematta sitä. Olen varovaisen toiveikas.

Kuolemanpelko ei kuulu Camillan sanavarastoon.

– Kuolema on pahin heille, jotka jäävät. En koskaan surkuttele, miksi minulle kävi näin.

– Eniten mietin, mitä etappeja Telman elämässä menettäisin. Mietin kyllä, että kirjoittaisin hänelle kirjeitä leffatyyliin, kunnes tajusin, että olen kirjoittanut kuusi vuotta blogia. Se oli huojentava oivallus.

”Häihin ajattelin leipoa kakun. Hääkorvakorut olen jo tehnyt.”

Nyt Camilla keskittyy uusiin tavoitteisiin. Tämä vuosi on muutosten vuosi, ehkä kepeämpi ja helpompi kuin edellinen. Suunnitelmien lista on kirkas.

– Ilman suunnitelmia eläminen on kauhean raskasta, Camilla sanoo.

– Pitää olla jokin maalilinja, jota kohti mennä. Ja minulla on hirveästi suunnitelmia! Opettajakoulutukseen hakeminen. Häät. Muutto pohjoiseen.

Elokuisiin häihin Camilla askartelee ja leipoo niin paljon kuin jaksaa. Käsillä tekemisestä hän ei luovu, vaikka sytostaattihoitojen jättämä käsien vapina ei olekaan kokonaan lakannut. Syöpäosastolla hän neuloi kevyillä puikoilla isoa neulosta.

– Häihin ajattelin leipoa kakun. Hääkorvakorut olen jo tehnyt, Camilla kertoo ja näyttää kristallikoristeisia pitsikoruja.

– Jos saa tilaisuuden elää, on ihan naurettavaa jättää tekemättä asioita. Ei kukaan jätä tekemättä suunnitelmia kahden vuoden päähän vain siksi, ettei ehkä enää ole olemassa.

Camillan Kaksin kaunihimpi -blogi osoitteessa napapiirini.blogspot.com

Kilpaurheilu-uransa päätyttyä Minna Kauppi ihmetteli, mitä tekisi tulevaisuudellaan. Nyt hän miettii, miten urheilu olikin joskus maailman tärkeintä. – Saavutin jo kaiken, minkä halusin.

Entisen MM-suunnistajan Minna Kaupin ja Apulanta-rumpali Simo ”Sipe” Santapukin Ukko-poika konttaa kotonaan Lahdessa vikkelästi olohuoneesta keittiöön ja nousee äitinsä polvea vasten seisomaan. Ensiaskeleet on kymmenkuisena jo otettu, mutta konttaamalla pääsee vielä kovempaa.

– Ukko on sekoitus minua ja Simoa. Hän näyttää ihan isältään, mutta on yhtä vilkas kuin minä, Minna, 35, kuvailee.

Minna lepertelee Ukolle, ja Ukko vastaa äidilleen leveällä hymyllä. Sitten Sipe nappaa pojan syliin ja vie tämän viereiseen huoneeseen soittamaan pianoa. Varmaotteinen koskettimien paukuttelu kaikuu ympäri asuntoa.

– Simo on todella herkkä isä. Aina, kun hän on Ukon kanssa, hän on sitä sataprosenttisesti. Heidän yhteiselonsa on todella täyttä. Koska itse olen pojan kanssa ympärivuorokautisesti, en ihan joka hetki pysty samaan, Minna sanoo.

Suunnistuksen yhdeksänkertainen MM-kultamitalisti on tätä nykyä täyspäiväinen kotiäiti. Mullistus on ollut suuri, mutta ihana.

”Kaikki sanoivat, että et sinä kauaa jaksa kotona olla, mutta toisin on käynyt.”

– Kaikki sanoivat, että et sinä kauaa jaksa kotona olla, mutta toisin on käynyt. Viihdyn Ukon kanssa kotona oikein hyvin. En luonut äitiydestä etukäteen itselleni odotuksia, joten en myöskään pettynyt.

"En ole osannut mennä ilman Ukkoa minnekään", Minna sanoo.
"En ole osannut mennä ilman Ukkoa minnekään", Minna sanoo.

Hetken aikaa hukassa

Kaksi vuotta sitten, suunnistusuran lopettamispäätöksen jälkeen, Minna myöntää olleensa ymmällään. Entä nyt? Hän tiesi haluavansa lapsen, mutta mietti, pitäisikö työpaikka kuitenkin hankkia ensin. Hän oli yli kolmekymppinen eikä ollut elämänsä aikana allekirjoittanut vielä yhtään oikeaa työsopimusta.

– Hetken aikaa olin hukassa. Puoli vuotta haahuilin ja mietin, että mitähän tästä tulee. Olin ahdistunut, kun en tiennyt, pitäisikö tehdä lapsi vai löytää työpaikka.

”Puoli vuotta haahuilin ja mietin, että mitähän tästä tulee.”

Asiat loksahtivat kohdalleen, kun Minnalle tarjottiin markkinointipäällikön paikkaa. Minna ehti tehdä työtä vuoden ennen äitiyslomaansa.

– Halu hankkia lapsi oli yksi syy, miksi lopetin urheilu-urani. En kuitenkaan halunnut, että lapsi on korvike urheilulle, joten oli ihanaa saada työpaikka ennen lasta. Sen avulla sopeutuminen tavalliseen arkeen urheilu-uran jälkeen meni luonnostaan.

Se sama kunnianhimoinen Minna, joka voitti mitaleita toisensa perään, on kuitenkin edelleen olemassa.

– Nykyään suuntaan kunnianhimoni lapsen kanssa olemiseen. Haluan tehdä tämän asian mahdollisimman hyvin, haluan olla hyvä äiti. Tiedän, että kunnianhimoni tulee vielä tulevaisuudessa näkymään työelämässäkin, mutta juuri nyt haluan keskittyä vauvaan. Enää en tosin laittaisi kaikkea alttiiksi työpaikan takia kuten urheiluaikoinani.

Yhtä asiaa huippu-urheiluajaltaan Minna edelleen kaipaa: todella kovaa fyysistä kuntoa. Peruskunto Minnalla on vieläkin hyvä. Hän urheilee päivittäin käymällä joko vaunulenkeillä tai silloin tällöin suunnistamassa. Muutamiin suunnistuskisoihinkin hän osallistui kesän aikana.

– Kun on tosi hyvässä kunnossa, askel on niin kevyt, että tuntuu kuin lentäisi. Se on äärimmäisen hieno fiilis. Mutta sitä varten pitäisi tehdä todella paljon töitä, eikä minulla ole siihen mitään syytä. Liikun mieluummin siksi, että se on kivaa.

"Enää en laittaisi kaikkea alttiiksi työpaikan takia kuten urheiluaikoinani."
"Enää en laittaisi kaikkea alttiiksi työpaikan takia kuten urheiluaikoinani."

Arki ennen ja nyt

Huippu-urheiluaikana Minnan arki pyöri täysin suunnistuksen ehdoilla. Urheilijana hän meni heti herättyään puolen tunnin aamulenkille, teki puolen päivän aikaan päätreenin ja urheili vielä illallakin. Matkalaukku oli aina pakattuna, treenileirejä ja kilpailuita kun oli jatkuvasti eri puolilla maailmaa.

– Silloin kuvittelin, että minulla oli muutakin elämää, mutta jälkikäteen ajateltuna urheilu kyllä meni kaiken edelle. Jos olin menossa ystävälleni kylään, tein ennen sitä treenin, koska sitä ei vain voinut jättää väliin.

Äitiysloma-arjessa päivän aikataulun puolestaan sanelee lapsenhoito. Minna ja Ukko heräilevät aamuseitsemältä, sitten syödään puurot ja leikitään lattianrajassa. Ukko nukkuu kahdet päiväunet, joiden aikana Minna joko ulkoilee vaunuja työnnellen tai rentoutuu kotona.

”On välillä outoa olla niin paljon kotona.”

Nykyisessä arjessa on urheilu-uraa helpompaa tavata ystäviä kahvilassa, käydä koko perheen kesken lounaalla tai ylipäätään viettää perinteistä kotiarkea.

– On välillä outoa olla niin paljon kotona, sekä minä että Simo olemme niin tottuneet jatkuvaan matkustamiseen. Mutta Simollakin on nykyään kova kiire keikalta kotiin.

Nykyistä Minnaa jopa vähän ihmetyttää se, miten hurjalla sykkeellä hän on aikanaan urheillut.

– Miten urheilu olikin silloin maailman tärkeintä? Lapsen avulla olen päässyt uran ikävöinnistä aika hyvin eroon. Saavutin jo kaiken, minkä halusin. Urani loppuvaihe oli niin vaikea jatkuvien vammojen takia, että siitä luopuminen oli helpotus, Minna miettii.

– Toisaalta huippu-urheilu oli mahtavaa aikaa. Tunsin joka päivä olevani etuoikeutettu, kun sain tehdä sitä työkseni. Jos Ukko joskus löytää intohimonsa urheilusta, minulla ei ole mitään syytä estellä häntä.

Kultaakin kalliimpi

Vaikka Minna on urheilu-urallaan tottunut äärimmäisiin tunteisiin, on oma lapsi silti tuonut tunne-elämään uuden ulottuvuuden: täydellisen rakkauden.

– Lapsi on meille hienointa elämässä. Olemme saavuttaneet valtavan suuria asioita – Simo Suomen ykkösbändissä ja minä maailman ykkösenä omalla alallani – mutta Ukko on suurempi kulta kuin mikään mitaleistani. Jos hän tekee jotain herttaista, minulla nousevat kyyneleet silmiin.

”Ukko on suurempi kulta kuin mikään mitaleistani.”

Positiivisten tunteiden lisäksi äitiys on tuonut mukanaan myös uudenlaisia murheita. Siinä missä Minna aiemmin harmitteli huonoa suoritusta kilpailussa, nyt hän hämmentyy, jos ei saa Ukon itkua heti hiljenemään.

– Meistä taitaa näkyä, että olemme esikoisen vanhempia. Olemme aika epävarmoja ja huolissamme kaikesta, emme osaa ottaa rennosti. Tämä on vielä tällaista opettelua. Onneksi lähipiirissäni on useita äitejä, saan heiltä paljon tietoa.

Minna myöntää olleensa ehdottomampi kasvatusasioissa ennen lapsen syntymää. Hän oli päättänyt, ettei Ukolle näytetä yhtään lastenohjelmia ja ajatellut, että vauvankin voi jättää hoitoon lyhyiksi ajoiksi. Toisin kävi.

– Kummasti ne Teletapit helpottavat elämää. Ja mummu laittoi lapsen nukkumaan ensimmäisen kerran vasta viikko sitten, kun juhlin kavereiden kanssa synttäreitäni. En ole osannut lähteä ilman Ukkoa mihinkään.

"Urheilu-urani loppuvaihe oli niin vaikea jatkuvien vammojen takia, että siitä luopuminen oli lopulta helpotus."
"Urheilu-urani loppuvaihe oli niin vaikea jatkuvien vammojen takia, että siitä luopuminen oli lopulta helpotus."

Ei liikaa hemmottelua

Minna ja Sipe ovat kasvaneet ihan tavallisissa perheissä, toinen Asikkalassa ja toinen Heinolassa. Minna toivoo, että he voivat antaa Ukolle samanlaisen rennon lapsuuden, mutta hän tiedostaa, että asetelma on toinen.

– Pakko myöntää, että Ukolla on isompi kultalusikka suussaan kuin meillä. Olemme kuitenkin tarkkoja siitä, ettemme hemmottele häntä liikaa. Emme esimerkiksi aio ostaa hänelle yhtään joululahjoja, niitä tulee läheisiltä muutenkin jo ihan tarpeeksi, Minna pohtii.

”Pakko myöntää, että Ukolla on isompi kultalusikka suussaan kuin meillä.”

– Puen Ukon enimmäkseen äitiyspakkauksen vaatteisiin tai tutuilta saatuihin, käytettyihin asuihin. Lasten merkkivaatteet ovat ihania, mutta ne eivät ole rakkautta.

Minna itse on 90-luvun laman lapsi. Hänellä on kaksi sisarusta, eikä perheellä ollut lama-aikana liikaa rahaa. Lapsuuden niukkuus näkyy hänen elämässään vieläkin.

– Vaikka tililläni on rahaa, juoksen edelleen alennusten perässä. Jos näen ruokakaupan hyllyllä punaisen ale-lapun, ryntään sinne heti. Toivonkin, että rahan sijaan voin kannustaa Ukkoa ahkeruuteen. Haluan opettaa hänet nauttimaan tekemisestä.

Lapsena Minna oli innokas touhuaja. Hän harrasti kaikkea mahdollista tenniksestä telinevoimisteluun. Minnalle on tärkeää, että myös Ukko saa liikkua ja testata erilaisia harrastuksia.

– Kasvatuksemme peruspilari on touhuta niin paljon kuin mahdollista. Lapsella pitää olla paljon harrastuksia. Hänen pitää saada juosta ja kuluttaa energiansa. Sellainen minä olin lapsena ja olen edelleenkin.

Samaan aikaan Minna on kuitenkin huolissaan lasten harrastusten ammattimaistumisesta. Harrastamisen kuuluu hänen mielestään olla ennen kaikkea kivaa.

– Tuntuu, että jotkut nuoret noudattavat treeniohjelmiaan niin tiukasti, etteivät he ikinä edes käy missään. Osaavatko he enää rentoutua vai onko koko elämä harrastusten sanelemaa? Jos vetää täysillä vain yhteen ääripäähän, ei enää elä, Minna pohtii.

– Kyllä minä opiskeluaikoina kävin bileissä ja osasin pitää hauskaa treenileireillä, vaikka samaan aikaan otin urheilun tosissani. Se, että osaa levätä arjessa, tuo rentoutta myös omaan urheilusuoritukseen.

"Simo on hyvä edustusvaimo", Minna nauraa.
"Simo on hyvä edustusvaimo", Minna nauraa.

Viides kerta Linnassa

Ukon syntymän jälkeen Minna ja Sipe eivät ole juurikaan päässeet viettämään kahdenkeskistä aikaa. Tilanteeseen tuli muutos itsenäisyyspäivänä, kun Minna sai kutsun Linnan juhliin.

– Onneksi Simo on hyvä edustusvaimo, Minna nauraa.

Minna on ollut itsenäisyyspäivän vastaanotolla aiemmin neljästi, Sipe kerran. Tuolloin Minnakin oli saanut kutsun, mutta jätti juhlat väliin. Pari oli alkanut tapailla vain muutamaa viikkoa aiemmin, eivätkä he halunneet vielä silloin paljastaa suhdettaan muille.

Minna ja Sipe ehtivät tavata toisiaan kolme kuukautta julkisuudelta salassa, kunnes ensimmäinen yhteinen elokuvailta leffateatterissa paljasti parin.

”Ensitreffimme olivat New Yorkissa.”

– Ensitreffimme olivat New Yorkissa. Menimme sinne samalla lennolla, mutta istuimme eri penkkiriveillä. Leffaan menimme myöhemmin yhdessä, koska hävisin Simolle yhden vedon. Hän ei enää halunnut elää kaapissa, Minna muistelee.

– Nykyään saamme onneksi kulkea Lahden kaduilla ihan rauhassa. Pyörimme vauvauinneissa ja ruokakaupoissa ihan kuten kuka tahansa lapsiperhe.

Minna Kauppi

Suomen menestynein suunnistaja syntyi Asikkalassa 25.11.1982.

Asuu Lahdessa avopuolisonsa, Apulanta-muusikko Sipe Santapukin ja lapsensa Ukon, 10 kk, kanssa.

Opiskeli Jyväskylän yliopistossa kieliä, kasvatustieteitä, journalistiikkaa ja taloustieteitä.

Perhevapaalla Novasol-yrityksen markkinointipäällikön töistä.

Laulaja Nelli Matula vihaa kiristäviä housuja ja löytää suosikkinsa nopeammin astiahyllystä kuin vaatekaapista.

Tähdet tähdet -ohjelmassa hänet näki puoli miljoonaa suomalaista viikoittain. Ääni on tuttu Robinin Hula hula -hitistä, Kesäkumi-kampanjasta sekä fiittaamasta Cheekin ja Elastisen yhteisessä Profeetat-projektissa. Nelli Matulan omaa Lemmikki-musiikkivideota on katsottu Youtubessa yli 3,4 miljoonaa kertaa, ja nyt hänen nimensä nostettiin Vuoden tulokas -ehdokkaaksi Emma-gaalassa.
Silti laulaja kainosti jännittää torstaina julkaistun uuden kappaleensa, Tää ei oo ohi, vastaanottoa.

– Mä olen niin nobody vielä, kyllä tässä ramppikuumetta pukkaa!

Pöksytön kotihiiri

21-vuotias Nelli on hip hopiin ja R&B-musiikkiin keskittyneen Rähinä Recordsin ainoa naisartisti. Asema äijäporukassa ei silti hätkäytä.

– Vaikka olen vasta aloittelija, minulla on vahva oma visio siitä, mitä olen tekemässä. Seison kaiken tekemisteni takana musiikin kirjoittamisesta videoiden suunnitteluun.

Sama pätee Nellin tyyliinkin: pintaa paljastava look on oma valinta. Beyoncén kaltaisten jenkkidiivaesikuviensa tapaan Nelli poseeraa usein pelkässä bodyssa tai superlyhyissä shortseissa ja hameissa. 

– En todellakaan pukeudu hot pantseihin siksi, että levy-yhtiön sedät olisivat käskeneet niin. Käytän sellaisia vaatteita, jotka koen voimauttaviksi ja joista saan hyvää fiilistä, Nelli sanoo.

– Urbaanimusassa tällainen pukeutuminen on osa kulttuuria ja luontainen osa genreä. Tanssijana olen tottunut ajattelemaan kroppaani työvälineenä. Ei sen esitteleminen ole minusta kohahduttavaa tai erityisesti ilmennä seksikkyyttä tai uhmakkuutta.

Ja vielä: eipä unohdeta housuttomuuden mukavuutta!

– Olen kotihiiri ja parhaiten rentoudun kotona, löhöämällä lattialla meritähtiasennossa, päälläni iso huppari ja pantsit. Housut tuntuvat vain kiristäviltä – housut pois ja boikottiin! Nelli tuulettaa.

Ei Nellikään joka hetki pukeudu ihonmyötäisesti. ”Sellaisena päivänä, kun olen mättänyt kolme burritoa, valitsen mieluusti ison hupparin”, laulaja heittää. Kuva: Viivi Huuska / Rähinä Records
Ei Nellikään joka hetki pukeudu ihonmyötäisesti. ”Sellaisena päivänä, kun olen mättänyt kolme burritoa, valitsen mieluusti ison hupparin”, laulaja heittää. Kuva: Viivi Huuska / Rähinä Records

Muotia enemmän Nelli on kiinnostuneempi sisustuksesta ja sekoaa ennemmin astiahyllyllä kuin vaatekaupassa.

– Ymmärrän, että look on iso osa brändiäni, mutta en suhtaudu vaatteisiin superintohimoisesti. Mieluummin pukeutuisin lautasiin, niistä suosikin valinta sujuu paljon helpommin kuin vaatekaapilla.

Skarppi taiteilija

Musiikkiuran rinnalla Nelli opiskelee liiketaloutta Haaga-Helia -ammattikorkeassa. Liiketaloutta siksi, että olisi artisti-yrittäjänä kartalla myös uransa numeropuolesta.

– En haluaisi olla se taiteilija, jolle pitää tulkata kaikki bisnespuolen asiat. Olen suorittajaluonne, mutta opiskelu ei ole ollut ihan helppoa lievän kirjoitus- ja lukihäiriöni vuoksi.

Kallion ilmaistaidelukiosta kirjoittaneen ylioppilaan kouluvuosiin kuuluu myös vaihto-oppilasvuosi Sveitsin ranskankielisessä osassa.

”Stressitasoni nousivat niin, että oireilin menettämällä puolet hiuksistani.”

– Vanhempani olivat käyneet vaihtareina ja kannustivat lähtemään. Vuosi oli supermagea mutta myös superrankka. Halusin hoitaa kaiken tip top, ja jossain vaiheessa stressitasoni nousivat niin, että oireilin menettämällä puolet hiuksistani. Tukkaa lähti ihan nyrkeittäin, Nelli kertoo.

– Suosittelen vaihtarivuotta silti, se oli ainutlaatuinen kokemus itsenäistymisestä ja aikuistumisesta.

Matulan harvinainen sukunimi on puolalaisen lasinpuhaltaja-esi-isän peruja. Joskus Nelli heittää vitsiä sukunimikaimastaan Josef Matulasta, joka oli saksalaisen Kahden keikka -tv-dekkarin särmikäs etsivä. Sarjaa tehtiin 30 vuotta.

– Harmi vain, ettei moni ikäisistäni kavereista ole nähnyt koko sarjaa. Kun yritän heittää siitä läppää, seuraakin vain vaivautunutta hiljaisuutta, Nelli paljastaa nauraen.

Nelli Matula

  • 18.12.1995 syntynyt espoolainen laulaja.
  • Julkaisi Tää ei oo ohi -sinkun 14.12. (Rähinä Records).
  • Ollut mukana Tähdet tähdet -kisassa, Robinin Hula hula -biisillä sekä Kesäkumi-kampanjassa 2017.
  • Soittaa poikkihuilua.