Renée Zellweger puhuu uusimmassa Voguessa muun muassa roolihahmoonsa liittyvistä painoasioista. Kuva: Reuters
Renée Zellweger puhuu uusimmassa Voguessa muun muassa roolihahmoonsa liittyvistä painoasioista. Kuva: Reuters

Näyttelijä Renée Zellweger on turhautunut roolihahmojensa ”jatkuvasta valvonnasta” – etenkin painoasioissa.

Syksyllä ensi-iltaan tulevassa Bridget Jones's Baby -elokuvassa Renée Zellweger esittää raskaana olevaa Bridgetiä.

Bridget muistetaan painonsa kanssa kamppailevana hahmona. Renée itse on kuitenkin kokenut monia muodonmuutoksia viimeisten vuosien aikana. Välillä on hän laihtunut huomattavasti, ja viime aikoina hänen on epäilty ottaneen takaisin useita – jopa kymmeniä – kiloja takaisin rooliaan varten.

Lue: Renée Zellwegerillä erikoinen selitys rajusti muuttuneelle ulkonäölleen

47-vuotias näyttelijä sanoo nyt, että hän ei ymmärrä kaikkea sitä tarkastelua, joka kohdistuu näyttelijän roolityöhön valmistautumiseen.

Hän kertoo uudessa Vogue-lehdessä, että lihotti itseään uutta elokuvaa varten pari kiloa.

– Minulle laitettiin myös rinnat ja vauvavatsa.

Zellwegerin mukaan ketään miesnäyttelijää ei syynättäisi samalla tavalla, jos tämä joutuisi nostamaan painoaan rooliaan varten.

– Bridget on täysin normaalipainoinen, enkä ole koskaan ymmärtänyt, miksi siihen kiinnitetään niin paljon huomiota.

Lue myös: Tunnistatko vielä? Bridget Jones -tähti hämmästyttää taas muuttuvalla ulkonäöllään

Ensimmäisestä Bridget Jones -elokuvasta on kulunut jo 15 vuotta. Edellisen kerran Renée näytteli Bridgetin roolissa 12 vuotta sitten. Viime vuosina näyttelijätärtä ei ole muutenkaan nähty julkisuudessa kovin usein.

– Olin uupunut enkä ollut ottanut aikaa palautuakseni eri projektien välillä. Kyllästyin omaan ääneeni: oli aika lähteä pois ja kasvaa hieman, selittää hän tuoreessa haastattelussa poissaoloaan.

Huippusuositun elokuvasarjan kolmannessa osassa Bridget on 43-vuotias sinkku. Mutta se ei hidasta hänen menoaan: Bridget julistaa rakastavansa uutta elämäänsä erottuaan Mark Darcysta (Colin Firth).

Renée on sanonut monta kertaa, että hän palaa innoissaan Bridgetin rooliin.

– Koska olen luova ihminen, tälle ihanalle, kerran elämässä tapahtuvalle projektille oli vaikea sanoa ei, hän vahvistaa Voguen haastattelussa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...