Bono on oikealta nimeltään Paul Hewson. Kuva: Reuters
Bono on oikealta nimeltään Paul Hewson. Kuva: Reuters

Bono on ensimmäinen Vuoden nainen -ehdokkuuden saanut mies. Twitterissä moni on kritisoinut ratkaisua.

U2-yhtyeen keulakuva Bono, 56, on ehdolla Vuoden naiseksi yhdysvaltalaisen Glamour Magazinen järjestämässä kilpailussa. Kilpailu on järjestytty jo 36 kertaa, ja Bono on ensimmäinen mies, joka on saanut ehdokkuuden.

Lehden päätoimittaja Cindi Leiven mukaan monen muunkin miehen ehdokkuutta on aikaisemmin harkittu, mutta lopulta on aina ajateltu, että miehet saavat muutenkin jo riittävästi erilaisia palkintoja. Ajat ovat nyt kuitenkin muuttuneet.

– Se alkoi tuntua vanhanaikaiselta tavalta ajatella. Nykyään on niin paljon miehiä, jotka tekevät hienoja asioita naisten aseman parantamiseksi. Bono on juuri sellainen, Leive perusteli Hollywood Reporter -lehden mukaan. 

Bono onkin kampanjoinut näyttävästi niin sukupuolineutraaliuden kuin naisten oikeuksien puolesta. Esimerkiksi viime vuonna hän järjesti Poverty Is Sexist -kampanjan. Sen tarkoitus on auttaa köyhien maiden naisia kouluttautumaan, parantaa heidän terveydenhuoltoaan ja auttaa pääsemään työelämään.

Moni ei silti ole ymmärtänyt päätoimittajan perusteluja, ja Twitterissä on kritisoitu ehdokkuutta kärkkäästi. 

”Jos Bono välittäisi naisista, hän olisi kieltäytynyt ehdokkuudesta, koska palkinto on tarkoitettu naisille”, yksi twiittaja kommentoi.

Twitterissä irvailtiin myös, että tyttöjen on tärkeä saada ymmärtää, että heistäkin voi tulla isona Bonoja.

BBC Music Magazine puolestaan vitsaili, että hekin ovat nyt päättäneet, että Beethoven on kaikkien aikojen naissäveltäjä.

Bonon mielestä hän ei ansaitse ehdokkuutta, mutta on siitä silti otettu. Hänen puolisonsa Ali Hewson suhtautuu ehdokkuuteen kriittisesti.

– Eh, luulen, että sinulla riittää vielä parannettavaa, Hewson kommentoi Bonolle, kun kuuli ehdokkuudesta.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.