Monica Bellucci on ollut Sean Conneryn Bondien suuri fani. ”Conneryn Bondilla oli aina tilanne hallussa. Tuohon hahmoon verrattuna Danielin Bond on hyvin eksyksissä, arvaamaton ja moderni”, näyttelijä sanoo.
Monica Bellucci on ollut Sean Conneryn Bondien suuri fani. ”Conneryn Bondilla oli aina tilanne hallussa. Tuohon hahmoon verrattuna Danielin Bond on hyvin eksyksissä, arvaamaton ja moderni”, näyttelijä sanoo.

Monica Bellucci, 51, on vanhin Bond-tyttö kautta aikojen – eikä häntä pidäkään tytötellä. Mutta iästä viis, sanoo näyttelijä itse. – 50-vuotiaalla on jäljellä vielä puolet elämästä.

Ensin Monica Bellucci luuli, että hän saisi olla M, James Bondin pomo.

Niin kertoivat maailmalla levinneet huhut, ja eihän agenttileffoissa edes olisi muita rooleja aikuiselle naiselle. Monica, 51, kun ei ollut todellakaan Bond-tyttöjen ikäluokkaa.

Judi Denchin seuraajaa näyttelijästä ei kuitenkaan tullut. Juuri ensi-iltaan tulleessa 007 Spectre -elokuvassa Monica näyttelee italialaista Luciaa, jolla on tärkeä salaisuus. Daniel Craig, 47, on elokuvan Bond.

Lucian roolia on jo kutsuttu kaikkien aikojen vanhimmaksi Bond-tytöksi. Se ei harmita näyttelijää lainkaan.

– Ei, en tietenkään ole Bond-tyttö, Monica naurahtaa.

– Pitäisikö sanoa, että näyttelen Bond-rouvaa? Kun agenttini soitti, hän sanoi: haluatko hyvät naurut? Sinulle ehdotetaan roolia Bondista. Sanoin, että mitä ihmettä minä Bondissa tekisin, hän muistelee huvittuneena.

Uraa leimaa rohkeus

On helppo ymmärtää, miksi ohjaaja Sam Mendes halusi Monican Bondiin. Näyttelijä on seksikäs nainen, jonka italialainen eleganssi sopii täydellisesti agenttiseikkailujen eksoottiseen maailmaan.

Aika, jolloin Bond-tytöt olivat kuin sankarin käsivarressa roikkuvia asusteita, on ohi. Uusimmissa elokuvissa naiset ovat tasa-arvoisia.

– Toisaalta, jos he kaikki olisivat olleet pelkkiä asusteita, en muistaisi nimiäkään. Bondin naisten traditio on pitkä, Monica sanoo.

– Eva Green, Halle Berry, Sophie Marceau ja tietenkin Ursula Andress. Seksikkäitä, kauniita, loistavia näyttelijöitä. Entä Famke Janssen! Voimakas, yllättävä, ilkeäkin hahmo.

Mallina aloittaneen Monica Belluccin uraa on leimannut rohkeus. Hänet on nähty muun muassa Mel Gibsonin ohjaamassa The Passion of the Christissa Maria Magdalenana ja toisaalta ranskalaisessa Irreversiblessa raiskauksen uhrina.

Euroopassa Monica muistetaan draamarooleistaan. Toisen maailmansodan Italiaan sijoittuvassa romanttisessa Malenassa hän teki yhden kiitetyimmistä pääosistaan. Viime vuonna hän käveli Cannesin punaista mattoa näyteltyään italialaisessa mehiläistenkasvattajaperheen tarinassa The Wonders.

Kun näyttelijä istuu lontoolaisen Corinthia-hotellin sviitissä kertomassa Bondista ja urastaan, hän on hyvin erilainen kuin Spectren alistettu Lucia.

– Lucia tulee toisesta ajasta. Hän elää maailmassa, jossa vain miehillä on valtaa, eikä hän osaa paeta. Ei ole sattumaa, että hahmo on italialainen, Monica kuvailee.

– Uskon, että Lucia saa naiskatsojat ajattelemaan, että tuosta häkistä on päästävä ulos. Ainakin italialaisten naisten on opittava, että he ansaitsevat vapauden. Olemme kuin lintuja häkeissä, ja vaikka häkki avataan, emme uskalla lentää ulos.

Bondin seurassa Lucia ymmärtää, että hänellä on naisellista valtaa, ja uskoo voivansa vihdoin paeta.

Hyvät kipinät

Bondin ja Lucian vaarallinen suhde on Spectren tunteellisinta antia. Monica näkee Daniel Craigin näyttelemässä 007-hahmon luonteessa jotain kiehtovan makaaberia.

– Craigin esittämällä Bondilla on outo suhde kuolemaan. Hän etsii pimeyttä. Se on sisäistä taistelua, joka tekee hänestä arvoituksellisen, Monica kuvailee.

Belluccin mukaan uusimpien Bond-elokuvien vakava sävy on ennen kaikkea ohjaajan käsialaa. Sam Mendes tunnetaan yhtä paljon teatterintekijänä kuin draamaelokuvistaan American Beauty ja Revolutionary Road. Bond-ohjaajaksi hän oli outo valinta, mutta taito yhdistää viihteellisyyttä ja vakavaa teki edellisestä 007-leffasta Skyfallista koko 53-vuotiaan elokuvasarjan suosituimman.

– Näissä elokuvissa on samaa luonnetta kuin American Beautyssa. Sam Mendes kyseenalaistaa sen, mihin on totuttu, Monica summaa.

Mikä tärkeintä, Craigin ja Belluccin kemia todella toimii valkokankaalla. Romanssi on lyhyt, mutta koko Bond-historian kipinöivimpiä.

– Daniel on herrasmies. Hän saa muut näyttelijät tuntemaan olonsa tervetulleiksi, Monica kertoo.

– Ja sanotaan niin, että koska hän on hyvin seksikäs, suutelukohtausten näytteleminen on helppoa.

Ero toi paineita lapsista

Kotona Pariisissa Monica on 5- ja 11-vuotiaiden tytärten äiti. Lapset syntyivät suhteesta ranskalaisnäyttelijä Vincent Casselin kanssa. Pariskunta tapasi vuonna 1996. Kumpikin oli yksi oman maansa suurimmista tähdistä, ja he tekivät kansainvälisiä uria, joihin kuului elokuvia sekä Euroopassa että Hollywoodissa.

Suhde kesti 18 vuotta. Eron jälkeen Vincent Cassel muutti Brasiliaan. Lapset Leva ja Deonie jäivät äidilleen Pariisiin.

Kuten ne italialaiset naiset, jotka Belluccin mukaan tarvitsevat Spectren Lucian mallia omanarvontuntonsa vahvistamiseen, näyttelijä itsekin on kamppaillut vapautensa hyväksymisen kanssa.

– Nautin nyt vapaudesta. Opettelen sitä yhä. 18 vuotta on pitkä aika, Monica sanoo.

– Olemme yhä väleissä. Lapset ovat meidän, ja se pitää sidettä yllä.

"Työ aiheuttaa minulle joskus syyllisyydentuntoa."

Tasapainottelu uran ja perheen välillä on jäänyt eron jälkeen enemmän Monican harteille.

– Työ aiheuttaa minulle joskus syyllisyydentuntoa. Joskus lapset ovat mukana kuvauspaikoilla, mutta ei se aina ole mahdollista, näyttelijä kertoo.

– Näyttelijäntyön hyvä puoli kuitenkin on, että usein on kuukausien, puolen vuodenkin tauko töiden välillä. Silloin saan olla perheeni kanssa.

Äidin leipätyö saattaa olla julkista, mutta se ei ole lasten asia. Belluccin elokuvista harvat ovat lapsille sopivia, ja ainoa jonka hän on heille näyttänyt, on koheltava menestyskomedia Asterix ja Cleopatra.

– Haluan, että he keskittyvät omana elämäänsä. Minä olen läsnä heitä, eivät he minua varten.

Vapaa-aikanaan Monica keskittyykin kotiin. Kuntosalilla hän ei viihdy lainkaan.

– Lapset auttavat minua pysymään fyysisesti kunnossa. Olen läsnä kotona ja teen kotitöitä itse, hän kertoo.

– Sitä paitsi rakastan hyvää ruokaa ja hyvää punaviiniä. Pukeutumalla mustaan saa peitettyä parit lisäkilot. Mutta jos pitää näytellä Bondissa, täytyy sitä ennen miettiä pasta-annosten kokoa.

Supertähtien perintö

Spectre oli jättituotanto, jota kuvattiin lähes puoli vuotta. Sen parista Monica jatkoi Serbiaan.

– Olen aina tehnyt hyvin erityyppisiä elokuvia. Bondin jälkeen menin Emir Kusturican kuvauksiin, aivan toisenlaiseen maailmaan, hän kertoo.

Mustalaiselokuvistaan tunnetun Kusturican ensi vuonna valmistuvassa elokuvassa Monica puhuu serbiaa. Aiemmin hän on näytellyt paitsi italiaksi ja englanniksi, myös ranskaksi ja aramean kielellä.

– Nykyään on vaikeaa luoda kansainvälistä uraa Italiasta käsin. Olen tehnyt elokuvia myös amerikkalaisten, serbialaisten ja ranskalaisten ohjaajien kanssa. Olen ollut sikäli onnekas.

1970-luvulle asti monet maailman arvostetuimmista leffantekijöistä olivat italialaisia. Vaikka suuruuden ajat ovat takana, perinnöstä voi yhä ammentaa. Rooman oman Hollywoodin naiset olivat tummia, temperamenttisia ja tarvittaessa kohtalokkaita. Siellä ovat Lucia-hahmonkin juuret.

– Italiassa esikuviani ovat Anna Magnani, Claudia Cardinale, Gina Lollobrigida ja Sophia Loren. Huikeita naisia! Suuria näyttelijöitä, Bellucci toteaa.

Ammattiinsa näyttelijä suhtautuu jopa pelonsekaisella kunnioituksella, eikä hän halua rinnastaa mennyttä loistoa ja omaa uraansa.

– En uskalla koskaan verrata itseäni toisiin näyttelijöihin. Voin vain ihailla loistavia suorituksia, Bellucci toteaa.

Ikärasismi laantumassa

Etenkin naisnäyttelijöille ikä on iso haaste uralla. Meryl Streep on ainoita ykköskaartin näyttelijöitä, joille työtä on riittänyt tasaisesti. Italiassa Monica Belluccille on tarjottu yhä hyviä rooleja, mutta kutsut Hollywoodiin loppuivat neljänkympin kynnyksellä melkein kuin seinään.

"Olen 51. Olen hengissä, vaikka täytin 50!"

Hän itse ei kuitenkaan asiasta suostu stressaamaan. Monican mukaan nyt koko alalla ollaan menossa parempaa päin, ja Lucian rooli Bondissa on siitä todiste.

– Maailma on muuttunut. 50-vuotias ei ole enää vanha. Hänellä on puolet elämäänsä jäljellä. Minusta kauneus on lahja, joka ei katoa, mutta muuttuu, Bellucci pohtii.

Viidenkympin rajapyykin ylittäminen on hänestä suorastaan iloinen juttu.

– Olen 51. Olen hengissä, vaikka täytin 50!

Numeroiden korostaminen on aika hassua, hän nauraa.

– Voimme kaikki olla iloisia siitä, että olemme elossa. Olen iloinen terveydestäni, ja haluan elää satavuotiaaksi.

Eläkepäiviin on pitkä aika, mutta suunnitelmat ovat jo valmiina.

– Haluan olla vanha, ikivanha, ja nähdä kuinka lapsistani tulee onnellisia aikuisia. Minusta tulee isoäiti, ehkä isoisoäiti, ja juon hyvää cappuccinoa kahvilassa Piazza di Spagnan laidalla.

Monica Bellucci

  • Syntyi 30.9.1964 Città di Castellossa Umbriassa, Italiassa.
  • Opiskeli lakia ja rahoitti opintojaan mallintöillä.
  • Teki 1988 ison mallisopimuksen Milanossa. Alkoi opiskella näyttelemistä.
  • Ensimmäinen merkittävä englanninkielinen elokuvarooli Bram Stokerin Draculassa 1992.
  • Kaksi tytärtä.

Suomalaiset miehet kunniaan!

Räppäri Jare Tiihonen ja Star Wars -elokuvien Chewbaccaa esittävä näyttelijä Joonas Suotamo ovat saaneet viime päivinä ylistävää huomiota kansainvälisissä medioissa.

Viikonloppuna huippusuosittu Bright Side -verkkosivusto listasi jutussaan maita, joissa miehiä on enemmän kuin naisia. Jutun tilastoja väritettiin kuvilla kunkin maan ”unelmamiehistä”. Suomen kohdassa havainnollistavaksi esimerkiksi oli nostettu kuka muu muka kuin Cheek!

Joonas Suotamo saa hehkutusta sen sijaan Hello Giggles -sivustolta, jonka mukaan ”meidän on aika puhua siitä faktasta, että Chewbaccaa näyttelee hyvin viehättävä mies.” Eli siis ihana Joonas!

Me suomalaiset naiset olemme tietenkin jo pitkään tienneet, että kyllä Suomessa riittää upeita miehiä – jotka ovat kaiken lisäksi paljon muutakin kuin pelkkää silmänruokaa. Kysyimme naisilta, ketkä suomalaiset julkisuudesta tutut miehet pitäisi seuraavaksi noteerata ulkomaisissa medioissa.

Kokosimme vastaukset listaksi perusteluiden kera:

1. Näyttelijä Pekka Strang

”Hän on uskomattoman karismaattinen.”

2. Poliitikko Erkki Tuomioja

”Hänellä on hyvin viehättävä olemus. Jotenkin sympaattinen – ja tietenkin älykäs.”

3. Näyttelijä Eero Ritala

”Hyväntuulinen, rauhallinen ja aina mainio Eero on juuri sellainen tyyppi, jonka kanssa haluaisi herätä samasta sängystä. Ihan vaikka vain kavereina.”

4. Koripalloilija Lauri Markkanen

”Hän on niin pitkä ja arvostaa äidin lihapullia.”

5. Poliitikko Jani Toivola

”Hän näkee maailman niin avarakatseisesti ja jaksaa perustella asioita pitkäjänteisesti. Lisäksi hän puhuu omista haastaistaan avoimesti niin, että se kannustaa muitakin avautumaan. Ja onhan hän aina pirun tyylikäs.”

6. Näyttelijä Martti Suosalo

”Ihana! Haluaisin, että Martti ja Virpi Suutari adoptoisivat minut.”

7. Kirjailija Tuomas Kyrö

”Niin rehellinen ja hauska tyyppi, että huh huh.”

8. Tennistähti Jarkko Nieminen

”Älykkään ja sympaattisen oloinen tyyppi, joka vaikuttaa siltä, että hän jaksaa aina kuunnella ja keskustella.”

9. Liikemies Jari Sarasvuo

”No onhan hän nyt kovin ihana, kun hän haluaa aina keskustella kaikesta.”

10. Näyttelijä Lauri Tilkanen

”Perinteisellä tavalla viehättävä. Sellainen sympaattinen nappisilmä.”

11. Laulaja Pete Parkkonen

”Perusteluksi riittänee: Kohta sataa.”

12. Kirjailija ja psykiatri Claes Andersson

”Hän on niin viisas, että oksat pois.”

13. Näyttelijä Tommi Korpela

”The one and only! Tommilla on lempeä, kiva ja rauhallinen rytmi olla ja puhua. Hän ei nöyristele, mutta ei kuitenkaan ole myöskään koppava.”

14. Koomikko Antti Holma

”Absoluuttisesti maailman hauskin mies.”

15. Jääkiekkoilija Patrik Laine

”Niin suoraselkäinen, peritamperelainen mies, että häntä ei voi kuin rakastaa.”

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.