Koko Hubaran Ruskeat Tytöt on ensimmäinen suomalaiskirja ruskeilta tytöiltä ruskeille tytöille. Kuva: Sanoma-arkisto/Benjamin Suomela
Koko Hubaran Ruskeat Tytöt on ensimmäinen suomalaiskirja ruskeilta tytöiltä ruskeille tytöille. Kuva: Sanoma-arkisto/Benjamin Suomela

Ruskeat Tytöt -kirjan kirjoittajan Koko Hubaran mukaan tytöt ja naiset kohtaavat seksuaalista ahdistelua ja väkivaltaa ihonvärinsä takia. – Ystäväni ovat usein puolustaneet minua tilanteissa, joissa seksismi ja rasismi kohtaavat.

Kun esikoiskirjailija Koko Hubara, 32, perusti pari vuotta sitten Ruskeat Tytöt -bloginsa, jo ensimmäinen kirjoitus sai 20 000 tykkäystä Facebookissa. Blogin aihepiiri laajeni sekä Ruskeat Tytöt -nettilehdeksi että kirjaksi, joka ilmestyy tänään. Se on ensimmäinen suomenkielinen kirja ruskealta tytöltä ruskealle tytölle.

Kirjassaan Koko kertoo kohdanneensa seksuaalista väkivaltaa jo varhaisteininä ala- ja yläasteen vaihteessa: Tuolloin tuntematon, valkoihoinen mies syytti häntä kaupan kassajonossa suklaan varastamisesta ja tunki samalla kätensä syvälle Kokon pikkuhousujen sisään. Kokon mukaan ympärillä olevat ihmiset näkivät tilanteen, mutta kukaan ei reagoinut.

Jälkikäteen Kokon vanhemmat – jemeninjuutalainen, israelilainen isä ja suomalainen äiti – haastoivat miehen oikeuteen. Mies sai teostaan sakot.

”Muistikuvani tuosta tapahtumasta ovat järkytyksen vuoksi hataria.”

– Se oli ensimmäinen kerta, kun valkoinen mies kajosi minuun ilman suostumustani, mutta ei todellakaan viimeinen. Muistikuvani tuosta tapahtumasta ovat järkytyksen vuoksi hataria. En ole halunnut juurikaan puhua siitä vanhempieni kanssa, koska aihetta on niin vaikea käsitellä. En ole halunnut nähdä edes oikeudenkäyntipapereita, koska en pystyisi lukemaan niitä, Koko kertoo.

Karut raiskaustilastot

Ruskeat Tytöt -kirjaa kirjoittaessaan Koko tutki suomalaisia raiskaustilastoja. Niistä hänelle selvisi, että maahanmuuttajanaisten riski joutua raiskausten uhriksi on lähes kaksinkertainen kantaväestön naisiin verrattuna. Korkein riski tutkituista maahanmuuttajaryhmistä oli afrikkalaisilla ja vietnamilaisilla naisilla.

– Se oli häkellyttävä tieto, joka tuo järkyttävällä ja surullisella tavalla esiin sen, miten voimakasta seksualisointia mustuuteen ja rodullisuuteen liittyy. Ruskea nainen kohtaa jatkuvasti eksotismia: olen paitsi nainen, sen päälle vielä ruskea. En voi valita, kutsutaanko minua tänään n-sanalla vai sanotaanko minulle, että anna pesää.

Kirjassaan Koko huomauttaa, että suomalaisessa raiskausuutisoinnissa keskitytään eniten tilastoihin, joissa maahanmuuttajamiehet raiskaavat vaaleita naisia.

”Se, että korostetaan, kuinka mamumiehet raiskaavat valkoisia naisia, on rasismin lietsomisen keino.”

– Se, että korostetaan, kuinka mamumiehet raiskaavat valkoisia naisia, on rasismin lietsomisen keino. Se fokusoi keskustelun kohdistumaan vain osaan naisia. Ruskea nainen ei saa tukea edes ruskealta mieheltä: vaikka mies ymmärtäisi, miltä syrjintä ihonvärin vuoksi tuntuu, maskuliinisuus ja miehuus antavat silti hänelle mahdollisuuden harjoittaa seksuaalista väkivaltaa. Kaikki miehet eivät tietenkään ole seksistejä, mutta heillä on ikään kuin aina mahdollisuus tehdä se valinta.

Kokon mukaan vaaleat naiset voivat auttaa ruskeita naisia esimerkiksi puolustamalla näitä baarissa. Koko iloitseekin siitä, että hänellä on ystäviä, jotka uskaltavat puuttua epäkunnioittaviin lähestymisyrityksiin.

– Ystäväni ovat usein puolustaneet minua tilanteissa, joissa seksismi ja rasismi kohtaavat. Jos iskuyritys on mennyt pahasti pieleen, he ovat sanoneet, että älä puhu noin mun ystävälle, toi on kurjaa. Heille en myöskään koskaan ole joutunut selittelemään ruskeuttani. Se on ihanaa.

Vierailija

Bloggaaja Koko Hubara joutui nuorena seksuaalisen väkivallan uhriksi: ”Tuntematon mies kajosi minuun kassajonossa”

Valkoinen Mies tekee tilastollisesti paljon vähemmän seksuaalista väkivaltaa kuin Tumma Mies. Se on fakta. Kaikki seksuaalinen väkivalta on aina tietysti kamalaa paskaa, mutta Hubara voisi sitten muuttaa vaikkapa johonkin rauhan uskonnon hallitsemaan maahan taikka afrikkaan, mikäli Tumma Mies siellä mielestään kohtelee naista niin paljon paremmin.
Lue kommentti
Vierailija

Bloggaaja Koko Hubara joutui nuorena seksuaalisen väkivallan uhriksi: ”Tuntematon mies kajosi minuun kassajonossa”

Kyse ei ole feminismistä, vaan rikollisesta toiminnasta. Ne ovat ihan eri asioita. Ei minkään uskonnon, aatteen tai päähänpiston perusteella Suomessa saa käydä toiseen käsiksi. Siksi minusta feminismin ja islaminkin demonisointi on turhaa. Kaikkia Suomen rajojen sisällä koskee sama laki. Noutata sitä, niin sinulla pitää (!) olla oikeus saada arvo ja kunnioutus; eikä kommenttisi kaltaista yleistystä tai mustamaalausta. Jos on feministi, muslimi, moottoripyöräjengiläinen... olet ok, jos...
Lue kommentti

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja yökerhonomistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos

Toni Wirtanen kertoo tällä viikolla tv:ssä syyttävänsä vaimonsa masennuksesta musabisnestä. ”Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi.”

Apulanta-yhtyeen keulakuva Toni Wirtanen, 42, ja hänen muusikkovaimonsa Jannika B, 32, nähdään tämän viikon torstaina Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa.

Jaksossa Maria Veitola vierailee Tonin ja Jannikan kesämökillä Lahden kupeessa, Hollolassa. Pariskunta keskustelee Marian kanssa rakkaudestaan, perhe-elämästään ja kamppailuistaan mielenterveyden kanssa. Kumpikin pariskunnasta on puhunut avoimesti sairastaneensa masennusta.

Toni kertoo Marialle elämänsä vaikeimmaksi paikaksi sen, kun vuonna 2003 alkoi kärsiä paniikkihäiriöstä ja ahdistuksesta.

– Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha. Siinä oli elämässä vähän kaikenlaista ja sitten tuli paniikkihäiriöshow’t ja ahdistuskysymys siihen perään, Toni sanoo.

– Se veti todella synkkyyteen. Se oli pahinta.

Tonin mukaan mielenterveyden kanssa painiskelu on musiikkialalla yleistä.

”Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha.”

– Meidän alalla ei ole ketään, joka vetäisi ilman nappeja ja terapiaa, mikä on hyvin hämmentävää.

Myöhemmin Marian yökyläilyn aikana pariskunta kertoo myös Jannikan uupumuksesta ja masennuksesta, johon hän sairastui pari vuotta sitten. Jannikan mukaan hänen tilanteensa johtui monesta tekijästä. Yksi syistä oli se, että hän on painanut töitä 15-vuotiaasta saakka ilman kesälomia: kiireinen elämä ajoi siihen, ettei Jannika ehtinyt käsitellä vaikeuksiaan.

Toni toteaa, että hänen mielestään yksi syy Jannikan sairastumiseen löytyy musabisneksestä:

– Mä syytän tätä hiton musabisnestä. Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi. Jannika on tehnyt aina helvetisti töitä ja uskonut siihen, että mitä enemmän tekee, niin se myös palkitaan. Mutta musa-ala ei toimi niin.

Rakkaus otti aikansa

Jannika ja Toni tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 2011, kun Jannika lähestyi Tonia saadakseen apua artistinuralleen. Jannikan mukaan heidän ensimmäinen tapaaminen ei ollut erityisen innostava.

– Täytyy sanoa, etten ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä. Toni sanoi, että älä jätä työtäsi, älä tule alalle, tämä on perseala, Jannika kertoo.

Rakkaus ei syttynyt Jannikan mukaan todellakaan ensisilmäyksellä. Pariskunta tapasi kuitenkin uudelleen ja uudelleen yhteisten tuttujen kautta, ja lopulta se oli menoa.

”En ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä kuin Toni.”

– En tiedä miten, mutta tässä sitä ollaan. Olen sanonut kaikille, ettei koskaan kannata ensimmäisen hetken perusteella tehdä päätelmää ihmisestä. Rakastan tuota miestä joka päivä enemmän, Jannika kertoo.

Haastattelimme Jannikaa viime kesänä, kun hän oli toipumisprosessinsa alussa. Lue juttu tästä: