"Lukijani ovat avautuneet minulle raadollisen rehellisesti omista kokemuksistaan ja ongelmistaan. Aallon pohjassa itsekin vuosia rypeneenä tiedän tarkalleen miltä heistä tuntuu ja kuunteleminen ja niistä kirjoittaminen ovat auttaneet monia." Näin kertoo Leena Juoperi, Lihavan naisen markkinat -blogin pitäjä. Kuvat: Kotialbumi
"Lukijani ovat avautuneet minulle raadollisen rehellisesti omista kokemuksistaan ja ongelmistaan. Aallon pohjassa itsekin vuosia rypeneenä tiedän tarkalleen miltä heistä tuntuu ja kuunteleminen ja niistä kirjoittaminen ovat auttaneet monia." Näin kertoo Leena Juoperi, Lihavan naisen markkinat -blogin pitäjä. Kuvat: Kotialbumi

Lihavat ihmiset nähdään tyhminä ja laiskoina vätyksinä, joiden sairastelu tulee kalliiksi yhteiskunnalle ja yrityksille, sanoo suorasanainen bloggaaja.

”Erityisesti yksi teema on noussut vahvasti esille saamistani kommenteista. Viesti on se, että läskin on Suomessa pidettävä turpansa kiinni. Läski, kuten minä, on vain tyhmä ja katkeroitunut ääliö. Kaikki epäoikeudenmukaisuudet on hänen omasta asennevammastaan johtuvia. Läski on toisin sanoen ansainnut kohtelunsa itse.”

 Kun Leena Juoperi, 41, oli aloittanut Lihavan naisen markkinat -bloginsa, kului vain kaksi viikkoa ja kommentointi kävi jo vilkkaana. Osa lukijoista kiitteli Leenan suorasukaisuutta, toiset suosittelevat terapiaa ja laihduttamista.

Leena kertookin lihavuudesta ja siitä seuraavasta syrjinnästä silottelematta menaiset.fin lukijablogissaan. Hän ei säästele sanojaan, kun hän kirjoittaa esimerkiksi postauksen Tällaista on olla läski Suomessa.

– Vaikeista ja vaietuista asioista pitää puhua sekä tabuja täytyy rikkoa. Blogissani kiteytyvät turhautumiseni yhteiskuntamme epäkohtiin ja ihmisluonteen kummalliseen ilkeämielisyyteen.

Blogissa omakohtaiset kokemukset niin lihavuudesta kuin ylipainoisuudesta työmarkkinoilla solahtavat julkkishaastatteluiden ja sairauskertomusten sekaan. Leenan raja kulkee hänen miehensä ja lapsiensa yksityisasioissa: niistä hän ei postauksissaan kerro. Sen sijaan henkilökohtaisista asioistaan Leena on kolmen kuukauden aikana avautunut ja sanoo avautuvansa tulevaisuudessakin hyvin rehellisesti.

– Minulla on paljon lihavuuteen liittyviä kauhukokemuksia, alkaen koulukiusaamisesta syömishäiriön puhkeamiseen. En soisi kenenkään tuntevan Itseinhoa, joka riistäytyy käsistä ja purkautuu lopulta oman hyvinvoinnin tietoisena riskeeraamisena mitä järkyttävimmin keinoin.

Minulla on paljon lihavuuteen liittyviä kauhukokemuksia, alkaen koulukiusaamisesta syömishäiriön puhkeamiseen.

– Ymmärrän hyvin heitä, joilla vääristynyt kehonkuva on johtanut äärimmäisten tekojen kautta hautaan. Ilman lastani minulle olisi saattanut käydä samoin.

”Syrjintää on vaikeaa todistaa”

”Karmeaa. Olen keski-ikäinen, lihava nainen vailla työpaikkaa. Mitä sitten? Sitä sitten, että lihavana, keski-ikäisenä naisena ei ole helppoa päästä takaisin työmarkkinoille. Ei siitäkään huolimatta, että takataskussa on useampi ammattitutkinto, lukuisia sertifikaatteja ja CV täynnä mittavia urasaavutuksia.”

Projektipäällikkö. Kouluttaja. Elokuvakäsikirjoittaja. Ruokakirjailija. Bloggaamisen ohella Leena on ehtinyt tehdä paljon muutakin. Nyt hän etsii parhaillaan uutta työtä. 

Leena on puhunut blogissaan moneen kertaan työelämän syrjinnästä, joka kohdistuu ylipainoisiin, etenkin naisiin. Leenan mukaan lihavat ihmiset nähdään yleisesti tyhminä ja laiskoina vätyksinä, jotka eivät tuota mitään, mutta jotka tulevat sairasteluillaan kalliiksi yrityksille ja yhteiskunnalle.

On täysin käsittämätöntä, että erilaisuutta on nykyäänkin niin vaikea hyväksyä, Leena toteaa.

– Lihavuutta ajatellaan välinpitämättömyytenä ja selkärangattomuutena, eikä ymmärretä, että ylipainon taustalla voi olla muitakin asioita, kuten sairauksia.

Leena on ikäviä kokemuksia myös työelämästä.

– Syrjintää on hyvin vaikeaa todistaa, mutta onhan niitä omia päätelmiä tullut tehtyä vuosien varrella. Kun työnäytöt ja työstä saatu palaute eivät riitä ylennyksiin tai palkankorotuksiin, vaikka muita on huomioitu sellaisilla vähemmästäkin, niin kieltämättä on käynyt mielessä, josko se johtuukin siitä, että olen nainen tai koska en täytä tiettyjä ulkonäkövaatimuksia.

”Olen oppinut olemaan armollinen”

”Lihavuus koskettaa jo joka viidettä suomalaista ja yli puolet aikuisista on ylipainoisia. Ylipaino ei ole aina tervettä, vaikka ylipainoinenkin voi olla terve. En kannata lihavuutta, mutta puolustan lihavien oikeuksia olla ja elää. Puolustan tasa-arvoa ja vastustan syrjintää.”

Leena Juoperi tietää omasta kokemuksestaan, että ylipainoinen voi olla täysin terve ja hyvinvoiva.

Kontrolloimaton painonnousuni alkoi parikymppisenä, ja näin jälkikäteen olen melko varma, että sairastuin jo tuolloin kilpirauhasen vajaatoimintaan.

Hän sanoo itse olleensa kahdesti elämässään normaalipainoinen. Väliin mahtuu enemmän ja vähemmän lihavia vuosia. Sellaista perinteistä jojottelua, Leena mainitsee.

– Kahden ikihoikan vanhemman pullukasta lapsesta kasvoi lihava aikuinen. Sinänsä se on omituista, koska perimän piti olla puolellani ja kaikki me söimme samaa ruokaakin. Kontrolloimaton painonnousuni alkoi parikymppisenä, ja näin jälkikäteen olen melko varma, että sairastuin jo tuolloin kilpirauhasen vajaatoimintaan. Silloin asiaa ei tutkittu, vaikka hain lihomiseeni apua niin lääkäriltä kuin ravitsemusterapeutilta.

Kahdeksan vuotta sitten Leena sai diagnoosin kilpirauhassairaudesta. Lääkitys helpotti hänen oireitaan, mutta ne eivät poistuneet kokonaan.

– Läskit jäivät. Kilpirauhasen vajaatoiminnassa aineenvaihdunta hidastuu jopa puolella, joten laihduttaminen on työn ja tuskan takana. Olen kuitenkin oppinut olemaan itselleni armollinen.

Hänen mielestään vain oma terveys ja hyvinvointi ovat aiheellisia syitä laihduttaa. Kenenkään ei ole syytä ryhtyä dieetille ulkopuolisten paineesta! Mutta jos liikapaino haittaa liikkumista ja tavallisista arkiaskareista on hankala selviytyä tai jos ylipainosta on selvää terveydellistä haittaa, kannattaa asialle ehdottomasti tehdä jotakin, Leena sanoo.

Parhaillaan Leena työstää ruokakirjaa kilpirauhasen vajaatoimintapotilaille. Haaveissaan Leena herkuttelee ajatuksella, että vielä joskus hän pääsisi toteuttamaan myös isokokoisten naisten tyylikkään alastonkalenterin – jolla hän osoittaisi, kuinka kaunis ja viettelevä suurempikin nainen voi olla.

Leena toivoo, että joskus vielä näkisimme elokuvissa isoja naisia rakkauden ja himojen kohteena tai vakavasti otettavina toimintasankareina.

– Olisi hienoa, jos me isokokoiset saisimme oman radio- tai tv-ohjelman, jossa ylipainosta ja lihavuudesta puhutaan avoimesti. Vielä hienompaa olisi, jos saisimme yksinomaan ylipainoisilla ja lihavilla ihmisillä roolitetun, laadukkaan kotimaisen tv-sarjan, josta nousisi uusiksi seksisymboleiksi upeita, kauniita ihmisiä.

”Kaikki ihmiset ovat seksikkäitä”

”Itsetunto on upea työväline, silloin kun se on kohdallaan. Hyvä itsetunto on kuin loton päävoitto, joka avaa ovia ja saa tuntemaan, että kaikki on mahdollista. Murentunut itsetunto, sitä vastoin, voi eristää ihmisen kotiinsa ja estää häntä elämästä elämäänsä.”

Vaikka Leenaa on ollut ylipainoinen lapsuudesta saakka ja kokenut kovia itsetunto-ongelmia muun muassa koulukiusattuna, on hän esimerkki selviytyjästä. Oman kehon tyytymättömyydestä ja ylipainon häpeilemisestä pääsee eroon, hän vakuuttaa.

– Tärkeintä on, ettei kukaan vahingoita itseään, koska ei juuri nyt viihdy kehossaan. Tyytyväisyys omaan itseen ja kehoon lähtee korvien välistä sekä siitä, että löytää ja tiedostaa oman kauneutensa sekä haluttavuutensa.

Itse hän sai apua aikanaan ennen kaikkea aviomieheltään.

Mieheni sai minut ymmärtämään, että jos hän näkee minut haluttavana ja seksikkäänä ja rakastaa minua tällaisena kuin olen, miksi ihmeessä en kelpaisi itselleni?

– Mieheni sai minut ymmärtämään, että jos hän näkee minut haluttavana ja seksikkäänä ja rakastaa minua tällaisena kuin olen, miksi ihmeessä en kelpaisi itselleni? Hän on saanut minut tuntemaan itseni naiseksi ja rakastettavaksi, mutta jos jostain syystä avioliittomme joskus päättyisi, se tunne ei enää muuttuisi mihinkään. Kyse on siis itsevarmuudesta ja itsensä hyväksymisestä.

Leena ei usko, että seksuaalinen haluttavuus on kiinni ulkoisista seikoista. Se ei myöskään liity millään tavalla ruumiinrakenteeseen, vaan sisältä huokuvaan karismaan, hän toteaa.

– Kaikki ihmiset ovat omalla, persoonallisella tavallaan kauniita ja seksikkäitä, vaikka joskus ne ominaisuudet vaativatkin esiin houkuttelua.

Kursivoidut sitaatit ovat Lihavan naisen markkinat -blogista.

Leenan 2 yllättävää paljastusta, jota kukaan ei ole aiemmin kuullut

1. ”Tällä hetkellä kirjoitan ensimmäistä teatterikappalettani. Se on monologi vanhenemisesta ja esityksen aloittamista kaavaillaan ensi vuoden kesäkuulle. Monologin tilasi ja tulee esittämään näyttelijä-ohjaaja Minna Kangas ja esityksen voi nähdä ainakin jossain päin Pirkanmaata. Työstän myös elokuvakäsikirjoitusta parisuhdeväkivallasta ja suhteessa tapahtuvista raiskauksista.”

2. ”Kirjoitin ylioppilaaksi kahdessa vuodessa. Vuosi oli 1995, ja kirjoitusten aikaan kärsin valtavasta raskauspahoinvoinnista. Ylioppilastodistukseni ei siis ole häävi, vaan keskinkertainen, mutta ainakin minä tein jotain, mitä kukaan muu ei ollut aikaisemmin tehnyt.”

Kim Kardashian sai kolmannen lapsen, mutta kuka sen synnytti? Ei ehkä kuitenkaan Kylie.

Kardashian-Jennerin tosi-tv-perheen elämässä on riittänyt viime kuukausina säpinää. Vauva-aiheista säpinää.

Millon jonkun on huhuttu olevan raskaana, toinen on kertonut olevansa raskaana ja heti perään kolmas raskausvatsa on alkanut näkyä.

Etkö pysy kärryillä? Lue seuraavat kohdat, niin Kardashian-aiheiset kahvipöytäkeskustelut sujuvat kuin vettä vaan.

 1. Kim Kardashian West, 37, ja räppäri-muotisuunnittelijasiippa Kanye West saivat maanantaina kolmannen lapsen. Parilla on ennestään kaksi lasta, 2-vuotias poika Saint ja 4-vuotias tytär North. Tulokas on tyttö. Kim tiedotti lapsen syntymästä Twitterissä ja kotisivuillaan.

   

 2. Lapsen synnytti sijaissynnyttäjä. Kim on kertonut kärsineensä aiemmissa raskauksissaan pre-eklampsiasta eli raskaudenaikaisesta verenpaineen noususta, joka ennen tunnettiin myös raskausmyrkytyksenä. Lisäksi häntä vaivasi istukan poikkeava kiinnittyminen eli placenta accreta. Kolmannen raskauden riskien vuoksi pariskunta päätyi käyttämään sijaissynnyttäjää.
 3. Kimin ja Kanyen (eli Kimyen) käyttämän sijaissynnyttäjän henkilöllisyys on toistaiseksi pidetty salassa. Villeimmissä teorioissa on päätelty, että Kimin sijaissynnyttäjä olisi 20-vuotias siskopuoli ja meikkimoguli Kylie Jenner, jonka huhutaan olevan raskaana.
 4. Kylie ei ole vahvistanut raskauttaan ja on pitänyt vatsansa huolella piilossa sosiaalisessa mediassa. Kokovartalokuvien sijaan hän on julkaissut kasvokuvia sekä otoksia menneiltä vuosilta. Hänet on kuitenkin salakuvattu väljissä vaatteissa sen näköisenä, että hän saattaa hyvinkin odottaa lasta.
   

  so... the Holiday Collection launches today 🤩

  Henkilön Kylie (@kyliejenner) jakama julkaisu

   

 5. Viime viikon lopulla huhuttiin, että Kylien synnytys olisi alkanut ja hän olisi sairaalassa. TMZ-sivusto kiirehti kuitenkin kertomaan, että huhuilla ei ole perää – vielä. Sivuston mukaan Kylien laskettu aika on maaliskuussa.
 6. Kylie Jennerin mahdollisen lapsen isä on oletettavasti räppäripoikaystävä Travis Scott, 25. Kylie erosi edellisestä räppäripoikaystävästään Tygasta keväällä 2017 eli mitään varsinaista aikailua nuoret eivät ole harrastaneet.
 7. Kylie on myös kertonut haluavansa lapsia nuorena. ”Minusta tuntuu, että 30 on liian myöhään”, hän totesi Keeping Up With The Kardashian -realityn jaksossa vuonna 2016.
 8. Kolmaskin Kardashian saa lapsen! Joulukuussa myös Khloé Kardashian, 33, vahvisti odottavansa lasta. Hänen raskautensa on edennyt jo kuudennelle kuukaudelle.
   

  ❥ Officially 6 months ❥

  Henkilön Khloé (@khloekardashian) jakama julkaisu

   

 9. Khloén raskauteenkin liittyy pientä draamaa, sillä hän ja ex-puoliso Lamar Odom yrittivät saada lasta yhdessä ollessaan, mutta se ei onnistunut. Syntyvä lapsi on ensimmäinen Khloélle. Koripalloilijapuoliso Tristan Thompsonilla on edellisestä suhteestaan vuoden ikäinen poika.
 10. Muita Kardashian-Jennereiden synnytysikäisiä sisaruksia ovat mallina tunnettu Kendall Jenner, 22, jonka ei toistaiseksi tiedetä tai ole huhuttu odottavan lasta. Siskoksista vanhimmalla, Kourtney Kardashianilla, 38, on kolme lasta ex-puolisonsa Scott Disickin kanssa.

Siis täh? Jos mietit vieläkin, että ketkä Kardashianit ja kuka on kukin, tsekkaa tämä Refinery29-sivuston tekemä ansiokas sukupuu.

Vuoristotaudista kärsineet morsian ja sulhanen vaihtoivat häätamineisiin jäisen kiven takana kymmenen asteen pakkasessa. 

Moni naimisiinmenoa suunnitteleva haaveilee destination weddingistä eli häiden järjestämisestä jossakin ihanassa, usein lämpimässä ja eksoottisessa paikassa. 

Myös Australiassa asuvalla suomalaisella Heidi Turusella, 32, oli tällainen haave. Hänen ja australialaisen Tom-puolison, 31, häistä tulikin melkoinen reissu – voisi sanoa destination wedding 2.0. 

Heidi ja Tomi tapasivat vuonna 2013 Australian Queenslandissa. Heidi oli lähtenyt yliopistosta valmistumisen jälkeen reppureissaamaan, päätynyt Aasian-vuosien jälkeen Australiaan ja havitteli uutta viisumia pidentääkseen oleskeluaan Australiassa. 

– Siitä asti olemme olleet yhdessä kuin paita ja peppu, Heidi kertoo sähköpostitse Australiasta. 

Pari alkoi seurustella pian ensitapaamisensa jälkeen, ja vuonna 2015 Tomi kosi Heidiä, kun he olivat viettämässä joulua Suomessa. 

Suunnitelmat käyntiin

Häiden suunnittelu sai sysäyksen helmikuussa 2017, kun Heidin päähän pälkähti idea Mount Everestin -reissusta. 

– Laitoin Tomille viestiä, että kiinnostaako lähteä Everestille tänä vuonna. Tunnin päästä siitä varasin meille lentoliput, ja aloimme innolla suunnitella reissua. 

”Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella,”

Pariskunnalta oli jo pitkään udeltu, missä häät pidettäisiin, sillä Tomin perhe asuu Australiassa ja Heidin Suomessa. 

– Idea pitaa häät Everestilla lähti aluksi vitsistä. Sen jälkeen aloimme miettiä, että niistä tulisi kyllä mahtavat häät. Voiko olla hienompaa paikkaa menna naimisiin kun maailman huipulla! Heidi muistelee.

Selvää oli, että kummankaan perhe tai muut läheiset eivät lähtisi hääparin mukaan vuorelle juhlimaan häitä, joten Everestin-reissun jatkoksi päätettiin järjestää pienimuotoinen hääillallinen Koh Samuilla Thaimaassa. 

– Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella, Heidi kertoo. 

Häitä ryhdyttiin suunnittelemaan samalle kesälle. Thaimaan hääillalliselle varattiin kaikenlaista valokuvaajasta kukka-asetelmiin, mutta Mount Everestin seremonian suunnitteleminen oli vaikeampaa, sillä vuorella vallitsevia olosuhteita ei voinut tietää varmaksi.

Heidi oli käynyt vuosia sitten Nepalissa Annapurna-vuoriston perusleirissä. Tomilla ei ollut lainkaan kokemusta vuorikiipeilustä. Pariskunta alkoi harjoitella tulevaa koitosta varten Australiassa, mutta siellä heillä ei ollut mahdollisuutta treenata 700 metriä korkeammalla. Happivaje ja siitä johtuva vuoristotauti eivät siis tulleet tutuiksi – vielä. 

Tomi ja Heidi halusivat kiivetä häävarusteineen itsenäisesti, ilman ulkopuolista kantoapua. Heidin avoselkäinen pitsimekko, pitkä huntu ja muu hääasu matkustivat Tomin 25-kiloisessa rinkassa, ja Heidin oma rinkka painoi noin 12 kiloa. 

Vuoristotautinen morsian

Heidin ja Tomin tavoite oli pitää häät Mount Everestin perusleirissä, joka on noin 5 380 metriä merenpinnan yläpuolella.

Parin päivän kiipeämisen jälkeen, kun pariskunta oli saavuttanut 4 000 metrin korkeuden, kumpikin sai vuoristotaudin oireita, kuten päänsärkyä. Erityisesti Heidin olo oli tukala.

– Emme olleet varmoja, selviämmekö huipulle asti. Päätimme aikaistaa häitä päivällä ja kiirehtiä ylös, jotta voisimme aloittaa matkan takaisin. En ollut valmis luopumaan haaveestani mennä naimisiin huipulla, Heidi kertoo.

Lopullisen päätöksen hän ja Tom tekivät Gorak Shepin kylässä muutama sata metriä perusleirin alapuolella. 

– Lounaan jälkeen päätimme, että this is it, tänään mennään naimisiin. Jätimme kaikki muut varusteemme Gorak Shepiin, pakkasimme hääpukumme ja aloitimme patikoinnin Everestin perusleiriin lumisateessa. 

Heidin olo helpottui yllättäen korkeammalle noustessa. 

– Olin kai niin motivoitunut häistä.

”Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa.”

Kiven takana hääasuun

Ylhäällä odotti yllätys: perusleirissä yli 5 000 metrin korkeudessa oli kyllä muitakin kiipeilijöitä, mutta kukaan heistä ei ollut pystyttänyt paikalle telttaa.

– Meidän ei auttanut muu kuin vaihtaa hääasusteisiin ison jäisen kiven takana. Tom suojasi minua takillaan, kun vaihdoin mekon päälle. Lämpötila oli noin -10 astetta, ja satoi lunta. 

Tom ja Heidi olivat kertoneet muille paikalla olleille menevänsä naimisiin. Kun he ilmestyivät häätamineissaan kiven takaa, lähelle oli kerääntynyt hymyilevä ja häämarssia hyräilevä yleisö. 

Heidi ja Tom lausuivat toisilleen kirjoittamansa häävalat ja vaihtoivat sormukset. 

Yleisö hurrasi, ja sitten otettiin kuvia. 

– Emme kumpikaan kuulu kirkkoon tai ole kovin uskonnollisia, joten seremonia maailman huipulla vuoristossa oli juuri meidän näköisemme juhla, Heidi toteaa. 

Kuvien jälkeen oli aika laittaa retkeilyvaatteet takaisin päälle ja aloittaa patikka alaspäin, takaisin majapaikkaan. 

Seuraavana aamuna Heidi ja Tom nousivat vielä hieman perusleiriä korkeammalle, runsaassa 5 600 metrissä olevalle Kala Pattharin huipulle ottamaan valokuvia. Sää oli niin kylmä, että rinkat jäätyivät, mutta maisemat olivat Heidin mukaan mielettömät. 

Seuraava huippu kiikarissa

Nepalin vuoristoisista maisemista tuore aviopari lensi Koh Samuille Thaimaahan. Siellä molempien perheet olivat mukana hääjuhlassa, ja Heidin isä saattoi saattaa Heidin alttarille – tai siis rantaan, jossa seremonia järjestettiin – kuten Heidi oli toivonut. 

Heidi oli alun perin ajatellut laittavansa meikin ja kampauksen myös Everestin-seremoniaa varten, mutta vuoristotaudin takia se jäi tekemättä. Thaimaassa aviopari pääsi nauttimaan spa-hoidoista ja laittautuminenkin onnistui paremmin. 

Kuva: Cherry May Ward Photography
Kuva: Cherry May Ward Photography

Reissuhäiden jälkeen Heidi ja Tom eivät lähteneet erilliselle häämatkalle. 

– Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa, Heidi sanoo patikoinnista Everestille. 

– Yövyimme erittäin vaatimattomissa paikoissa matkan varrella ja nautimme joka hetkestä ilman puhelimia ja sosiaalista mediaa. 

Häiden jälkeen pariskunta palasi arkeen Australiassa. 

– Vuorilla patikointi haasteineen toi meitä entistäkin lähemmäs toisiamme ja synnytti varsinaisen vuoristokuumeen. Suunnittelemme jo seuraavaa reissua Nepaliin ja kartoitamme seuraavaa valloitettavaa huippua, Heidi kertoo. 

Face palm

Suomalainen Heidi meni naimisiin Mount Everestillä yli 5 000 metrin korkeudessa: ”Emme olleet varmoja, selviämmekö huipulle asti”

Kukin tyylillään tietysti, mutta väkisinkin tulee mieleen, että joillain se erikoisuuden tavoittelu nyt vaan tuntuu menevän totaalisesti yli ja merkitsevän ehkä enemmänkin kuin se varsinainen asia eli tässä tapauksessa naimisiinmeno. Ja mahtoikohan tämä vuorella tapahtunut vihkiminen edes olla virallinen? Mutta kuten sanottu, kukin tyylillään... tyylejä vaan on niin monia, aina tyylittömyyteen saakka ;D
Lue kommentti