Näyttelijä Bill Cosby saapui tiistaina oikeudenkäyntiä edeltävään kuulemiseen Pennsylvaniassa. Kuva: Reuters
Näyttelijä Bill Cosby saapui tiistaina oikeudenkäyntiä edeltävään kuulemiseen Pennsylvaniassa. Kuva: Reuters

Kymmenet naiset ovat syyttäneet Cosbya seksuaalirikoksista. Nyt näyttelijä joutuu vastaamaan vuonna 2004 tapahtuneesta väitetystä seksuaalisesta ahdistelusta rikosoikeudessa.

Näyttelijä Bill Cosby, 78, joutuu rikosoikeuden eteen vastaamaan syytöksiin seksuaalisesta ahdistelusta. Tuomari hylkäsi tiistaisessa kuulemisessa näyttelijän asianajajien pyynnön hylätä syytteet, koska hänen mielestään todisteita oli riittävästi.

Cosbya syytetään entisen koripalloilijan ja Templen yliopiston entisen työntekijän Andrea Constandin huumaamisesta ja ahdistelusta vuonna 2004. Constandin mukaan Cosby ahdisteli häntä näyttelijän kodissa annettuaan hänelle pillereitä, jotka saivat jalat veteliksi ja näön sumentumaan.

Tapaus avattiin uusien todisteiden vuoksi.

Osapuolet sopivat tapauksen vuonna 2006, mutta tapaus avattiin viime vuonna uusien todisteiden vuoksi. Niitä ovat esimerkiksi useiden muiden naisten syytökset Cosbya kohtaan.

Kun Constandin tapausta käsiteltiin vuonna 2005 siviilioikeudessa, Cosby myönsi, että on huumannut ainakin yhden naisen. Tuolloin syyttäjä sai todistuksen sanomalla, ettei juttua avata enää. Nyt oikeus on kuitenkin sitä mieltä, että todistusta voi käyttää. Cosbyn asianajajat ovat vastustaneet sen käyttämistä.

Lähes kaikki tapaukset ovat jo vanhentuneet

Constand on ensimmäinen nainen, joka on julkisesti syyttänyt Cosbya ahdistelusta. Washington Post -lehden mukaan kaiken kaikkiaan 58 eri naista ovat syyttäneet julkisesti Cosbya seksuaalisesta ahdistelusta.

Useimmista tapauksista on kuitenkin jo kulunut niin kauan aikaa, ettei enää voi nostaa syytteitä. Constandin tapaus ehti nipin napin oikeuteen, sillä Pennsylvanian lain mukaan hänen tapauksensa olisi vanhentunut 12 vuodessa eli ensi vuoden alussa, kirjoittaa CNN.

Kuinka pitkän tuomion Cosby voi saada?

CNN:n mukaan Cosbylla voi olla edessä jopa kolmekymmentä vuotta vankeudessa, jos hänet todetaan syylliseksi. BBC:n jutussa taas arvellaan, että Cosbya odottaa kymmenen vuoden tuomio.

Cosby on kiistänyt kaikki syytteet.

Aiemmin muun muassa entinen huippumalli Janice Dickinson on sanonut, että Cosby huumasi ja raiskasi hänet vuonna 1982. Myös entinen huippumalli Beverly Johnson on kertonut, että Cosby huumasi hänet 1980-luvulla.

Cosby tunnetaan varsinkin perheenisän roolistaan 1980- ja 1990-luvulla pyörineessä suositussa The Cosby Show -sarjassa.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.