Muusikkopari Beyoncén ja Jay-Z:n suhde alkoi vuosituhannen vaihteessa. Kuva: Reuters
Muusikkopari Beyoncén ja Jay-Z:n suhde alkoi vuosituhannen vaihteessa. Kuva: Reuters

Pettämisestä ja mustasukkaisuudesta kertovat sanoitukset ovat saaneet fanit arvelemaan jopa, että superpari Beyoncé ja Jay-Z ovat eroamassa.

Laulajatähti Beyoncén , 34, uusi levy sysäsi liikkeelle huhumyrskyn tähden avioliitosta. Levyn sanoituksissa käsitellään mustasukkaisuutta ja pettämistä, ja niiden epäillään viittaavan suoraan Beyoncén muusikkoaviomiehen Jay-Z:n uskottomuuteen.  

Beyoncé julkaisi lauantai-iltana täysin yllättäen uuden levynsä Lemonaden HBO-tv-kanavalla. Ilmiö ei ole uusi, sillä esimerkiksi räppäri Kanye West on julkaissut aiemmin levynsä ilman, että siitä on tiedotettu mitään ennakkoon.

Kanavalla nähtiin tunnin verran näyttäviä musiikkivideoita. Osalla kappaleista laulaja tulkitsee 26-vuotiaan somali-brittikirjailijan Warsan Shiren runoja. Tv-esityksen jälkeen levy tuli kuunneltavaksi maksulliseen Tidal-suoratoistopalveluun. Yksi Tidalin omistajista on Jay-Z.

Mustasukkaisuutta ja vihaa

Levy on saanut haltioituneen vastaanoton, mutta sen tunteelliset sanoitukset ovat kohuttaneet. Jotkut ovat tulkinneet, että ne vahvistavat Beyoncén ja Jay-Z:n pitkän suhteen huhutut ongelmat.

Pitkin albumia esimerkiksi viitataan uskottomaan kumppaniin – eikä säästellä raivoa tätä tai ”toista naista” kohtaan.

– Petätkö minua? kameraan katsova Beyoncé kysyy Denial-kappaleella.

Keltaiseen iltapukuun pukeutunut laulaja myös lyö videolla autoja baseball-mailalla.

– He eivät rakasta sinua niin kuin minä rakastan, toistetaan monta kertaa Hold Up -kappaleella.

Beyoncé laulaa samalla kappaleella olevansa ”mustasukkainen ja hullu”.

”Isäni varoitti minua sinun kaltaisistasi miehistä.”

Pisimmälle viedyissä teorioissa on veikattu, että albumi on Beyoncén tapa kertoa, että pariskunta on eroamassa.

– Isäni varoitti minua sinun kaltaisistasi miehistä. -- Mikään ei tunnu satuttavan niin kuin hymy kasvoillasi, Beyoncé laulaa Daddy Lessons -kappaleella.

Sorry-kappale viittaa tähden vanhaan hittibiisiin Single Ladies (Put a Ring on It):

– Tänä iltana kadun, että panin sen sormuksen sormeeni.

Toisaalta Lemonadella tuodaan esille myös superparin rakkautta. Videoilla on mukana onnellisia kotivideopätkiä, joilla Jay-Z leikkii parin tyttären Blue Ivyn kanssa sekä pari leikkaa hääkakkuaan ja hankkii samanlaiset tatuoinnit.

Ennennäkemättömät romanttiset hetket yllättivät monet, sillä Beyoncé ja Jay-Z hempeilevät harvoin julkisesti.

Faniraivo puhkesi somessa

Jotkut fanit ovat spekuloineet, että Jay-Z on pettänyt Beyoncéa muotisuunnittelija Rachel Royn kanssa. Beyoncé vittaa nimittäin levyllään ”Beckyyn, jolla on hyvät hiukset”.

Roy julkaisi tämän jälkeen Instagram-kuvan, jossa hän nauraa auton takapenkillä, vaikuttaa käyttävän itsestään samaa ”good hair” -termiä ja lisää hahstagin #nodramaqueens.

Tästä Beyoncén fanit raivostuivat. Pian Roy poisti kuvan ja muutti Instagram-tilinä yksityiseksi.

Royta on epäilty syyksi pari vuotta sitten turvakameraan tallentuneeseen kohtaukseen, jossa Beyoncén sisko Solange kävi hotellin hississä Jay-Z:n kimppuun

Kaiken kukkuraksi myös amerikkalainen julkkiskokki Rachael Ray on saanut vihaa niskaansa, koska jotkut ovat sekoittaneet hänet ja Royn.

Mustien ja naisten oikeuksien puolesta

Lemonade ei ole pelkkiä ihmissuhdekiemuroita, vaan levy ottaa myös poliittisesti kantaa. Beyoncé muun muassa siteeraa Voguen mukaan levyllään kansalaisoikeusaktivisti Malcolm X:n puhetta vuodelta 1962.

– Amerikan epäkunnioitetuin ihminen on musta nainen. Amerikan suojattomin ihminen on musta nainen. Amerikan laiminlyödyin ihminen on musta nainen, kuuluvat laulajan poimimat lauseet.

Videoilla nähdään paljon naisia, ja miehet loistavat poissaolollaan. Rolling Stone -lehti arvelee, että Beyoncé haluaa sillä korostaa naisten välistä solidaarisuutta.

Levyä edelsivät salaperäiset vihjeet

Vain Beyoncén kaltainen supertähti voi julkaista albumin tällä tavalla, koska muut eivät nauti samanlaisesta huomiosta.

Aiemmin huhtikuussa Beyoncé vihjaili Instagramissa ja YouTubessa, että jonkilainen ”maailman ensi-ilta“ on tulossa. Se, että Lemonade on kokonainen levy, löi kuitenkin fanit ällikällä.

 

#LEMONADE 4.23 9PM ET | 6PM PT | HBO

Video, jonka Beyoncé (@beyonce) julkaisi

Beyoncé on vihjaillut albumista myös jakamalla mystisiä kuvia sitruunoista.

Ja miksi albumin nimi on Lemonade? Videoilla kerrotaan, että Jay-Zn isoäiti Hattie viittasi 90-vuotissyntymäpäivillään klassikkosanontaan:

– Sain sitruunoita ja tein niistä sitruunalimonadia (lemonade).

Eli kun elämä kohtelee kaltoin, pitää jatkaa matkaa pystyssä päin.

 

Kuva, jonka Beyoncé (@beyonce) julkaisi

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.