Me Naiset
|
Sari Parkkonen

Tv-juontaja Bettina Sågbom odotti vuosia ennen kuin myönsi olevansa alkoholiongelmaisen läheinen ja haki apua itselleen.

Bettina Sågbom, 45, tunnetaan Bettina S. -talk-shown rentona emäntänä, radiotoimittajana ja kolumnistina. Juuri nyt hän on virkavapaalla ja työstää syksyllä alkavaa uutta ohjelmaansa. Siinä hän haastattelee Ruotsissa asuvia suomalaisia.

Viime aikoina Bettina on ajatellut omaa hyvinvointiaan uudella tavalla. Hän on aina ollut nainen, joka ei ole osannut pyytää apua. Viime syksynä oli pakko.

Sosiaalinen erakko

”Minussa on aina ollut kaksi puolta. Työminäni on avoin ja kepeä, olen hyvä lähestymään ihmisiä. Mutta vapaa-ajalla viihdyn hyvin yksinäni, erakkonakin. En ole esimerkiksi erityisen sosiaalinen veneilijä. Merellä hakeudun mieluummin yksinäiseen poukamaan kuin muiden veneilijöiden seuraan. Rakastan hiljaisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Taisin tykätä jo lapsena enemmän eläimistä kuin ihmisistä. Olen nytkin sitä mieltä, että lajina ihminen on epäonnistunut. Tuhoamme ympäriltämme kaiken, emmekä kehity mihinkään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asuimme Hangossa vanhassa, usean perheen puutalossa, jossa oli korkeat huoneet, hiilikellari ja sisäpiha. Se oli ihana kasvuympäristö. Kesät vietimme mökillämme Pernajassa. Emme matkustelleet, se ei kuulunut asiaan. Nykyään asenne tuntuu olevan sellainen, että kalliit ulkomaanmatkat ovat jonkinlainen ihmisoikeus.

Rakkaus palloilijaan

Tapasin ensimmäisen mieheni jo lukiolaisena. Hän oli brittiläinen ammattilaisjalkapalloilija, joka tuli Hankoon pelaamaan.

Aika pian tajusin, että emme sopineet lainkaan yhteen. Havahduin siihen jo ennen kuin menimme naimisiin. Turhauduin, kun emme voineet keskustella jalkapallotuloksia syvällisimmistä asioista. Maailman tila ei näyttänyt häntä liikuttavan. Mutta ei häitä enää tohtinut peruakaan, varsinkin kun mieheni työluvan saaminen ratkesi naimisiin menolla. Sitten sain nopeasti lapsia.

Liittomme oli riitaisa ja olimme sen aikana myös paljon erillään. Näin jälkeenpäin ymmärrän, että kulttuurierot ovat aina vaikeita. Miehelleni ei varmasti ollut helppoa olla vieraalla maaperällä. Ura katkesi, tuli työttömyyttä, turhautumista ja masennusta. Ero tekee aina pahaa jälkeä. Tunnen yhä huonoa omaatuntoa siitä, että olen vienyt lapsiltani isän.

Nykyisen mieheni olen tuntenut Ylen kahvilasta jo ennen kuin lapseni olivat edes syntyneet. Meistä tuli pari vasta paljon myöhemmin. Tomas on paitsi mieheni, myös paras ystäväni. Hänen kanssaan pystyn puhumaan syvimmätkin tuntoni.

Häpeä alkaa hellittää

Elämässäni ei ole ollut paljon suuria murheita, mutta traumaattisinta on se, että olen vuosien varrella joutunut seuraamaan läheltä usean alkoholistin elämää. Minulla on siitä kokemusta jo lapsuudestani ja myöhemmin aikuisiältä.

Olen nähnyt, miten huonoon kuntoon ihminen voi juodessaan mennä ja miten kohtalokkaita, traagisia seurauksia siitä voi olla. Vasta viime syksynä myönsin, että oma paha oloni, läheisriippuvuuteni ja kontrollin tarpeeni liittyvät noihin kokemuksiin. Ymmärsin, että elämäni alkoholistin läheisenä on muokannut koko minä­kuvaani ja hain apua itselleni. Se ei ollut helppoa. Minä häpesin sitä, joten odotin monta vuotta.

Avun hakeminen on arkaluontoinen asia, siksi alkoholistin läheinen – niin minäkin – helposti sairastuu paapomiseen ja alkaa tehdä outoja tekoja. Peitellä, salailla, vahtia, kontrolloida. Voi käydä niin, että hoitaa toisen rikki ja tekee enemmän haittaa kuin hyvää.

Toipumiseni alkoi, kun ymmärsin, etten ole vastuussa toisen aikuisen juomisesta. Oli vapauttavaa tajuta, että on olemassa asioita, joille en voi mitään. Häpeäkin alkoi hellittää, vaikkei siitä kokonaan pääsekään eroon. Auttaa kuitenkin, että sen oppii tiedostamaan.

Sekin on tärkeää, että myöntää itselleen heikkouksiaan. Minä haluaisin oppia olemaan vähemmän vihainen ja ärtynyt ja kääntämään kielteiset tunteet myönteisiksi. On parempi tuntea myötätuntoa kuin suuttumusta. Se pätee kaikkiin asioihin elämässä.”

Bettina Sågbom

  • Syntynyt 1.9.1965 Hangossa. Asuu Espoossa.
  • Tunnetaan Ylen FST:n talk showsta Bettina S. 
  • Naimisissa toimittaja-muusikko Tomas Ekin kanssa.
  • Edellisestä liitosta kaksi poikaa.
  • Osallistui vuonna 2009 Tanssii tähtien kanssa -kilpailuun.
  • Pitää luonnosta, eläimistä ja käsillä tekemisestä.

Bettina on toiminut pitkään Me Naisten kolumnistina. Mikä kolumneista jäi mieleesi? Kerro! Julkaisemme suosituimmat netissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla