Tv-juontaja Bettina Sågbom odotti vuosia ennen kuin myönsi olevansa alkoholiongelmaisen läheinen ja haki apua itselleen.

Bettina Sågbom, 45, tunnetaan Bettina S. -talk-shown rentona emäntänä, radiotoimittajana ja kolumnistina. Juuri nyt hän on virkavapaalla ja työstää syksyllä alkavaa uutta ohjelmaansa. Siinä hän haastattelee Ruotsissa asuvia suomalaisia.

Viime aikoina Bettina on ajatellut omaa hyvinvointiaan uudella tavalla. Hän on aina ollut nainen, joka ei ole osannut pyytää apua. Viime syksynä oli pakko.

Sosiaalinen erakko

”Minussa on aina ollut kaksi puolta. Työminäni on avoin ja kepeä, olen hyvä lähestymään ihmisiä. Mutta vapaa-ajalla viihdyn hyvin yksinäni, erakkonakin. En ole esimerkiksi erityisen sosiaalinen veneilijä. Merellä hakeudun mieluummin yksinäiseen poukamaan kuin muiden veneilijöiden seuraan. Rakastan hiljaisuutta.

Taisin tykätä jo lapsena enemmän eläimistä kuin ihmisistä. Olen nytkin sitä mieltä, että lajina ihminen on epäonnistunut. Tuhoamme ympäriltämme kaiken, emmekä kehity mihinkään.

Asuimme Hangossa vanhassa, usean perheen puutalossa, jossa oli korkeat huoneet, hiilikellari ja sisäpiha. Se oli ihana kasvuympäristö. Kesät vietimme mökillämme Pernajassa. Emme matkustelleet, se ei kuulunut asiaan. Nykyään asenne tuntuu olevan sellainen, että kalliit ulkomaanmatkat ovat jonkinlainen ihmisoikeus.

Rakkaus palloilijaan

Tapasin ensimmäisen mieheni jo lukiolaisena. Hän oli brittiläinen ammattilaisjalkapalloilija, joka tuli Hankoon pelaamaan.

Aika pian tajusin, että emme sopineet lainkaan yhteen. Havahduin siihen jo ennen kuin menimme naimisiin. Turhauduin, kun emme voineet keskustella jalkapallotuloksia syvällisimmistä asioista. Maailman tila ei näyttänyt häntä liikuttavan. Mutta ei häitä enää tohtinut peruakaan, varsinkin kun mieheni työluvan saaminen ratkesi naimisiin menolla. Sitten sain nopeasti lapsia.

Liittomme oli riitaisa ja olimme sen aikana myös paljon erillään. Näin jälkeenpäin ymmärrän, että kulttuurierot ovat aina vaikeita. Miehelleni ei varmasti ollut helppoa olla vieraalla maaperällä. Ura katkesi, tuli työttömyyttä, turhautumista ja masennusta. Ero tekee aina pahaa jälkeä. Tunnen yhä huonoa omaatuntoa siitä, että olen vienyt lapsiltani isän.

Nykyisen mieheni olen tuntenut Ylen kahvilasta jo ennen kuin lapseni olivat edes syntyneet. Meistä tuli pari vasta paljon myöhemmin. Tomas on paitsi mieheni, myös paras ystäväni. Hänen kanssaan pystyn puhumaan syvimmätkin tuntoni.

Häpeä alkaa hellittää

Elämässäni ei ole ollut paljon suuria murheita, mutta traumaattisinta on se, että olen vuosien varrella joutunut seuraamaan läheltä usean alkoholistin elämää. Minulla on siitä kokemusta jo lapsuudestani ja myöhemmin aikuisiältä.

Olen nähnyt, miten huonoon kuntoon ihminen voi juodessaan mennä ja miten kohtalokkaita, traagisia seurauksia siitä voi olla. Vasta viime syksynä myönsin, että oma paha oloni, läheisriippuvuuteni ja kontrollin tarpeeni liittyvät noihin kokemuksiin. Ymmärsin, että elämäni alkoholistin läheisenä on muokannut koko minä­kuvaani ja hain apua itselleni. Se ei ollut helppoa. Minä häpesin sitä, joten odotin monta vuotta.

Avun hakeminen on arkaluontoinen asia, siksi alkoholistin läheinen – niin minäkin – helposti sairastuu paapomiseen ja alkaa tehdä outoja tekoja. Peitellä, salailla, vahtia, kontrolloida. Voi käydä niin, että hoitaa toisen rikki ja tekee enemmän haittaa kuin hyvää.

Toipumiseni alkoi, kun ymmärsin, etten ole vastuussa toisen aikuisen juomisesta. Oli vapauttavaa tajuta, että on olemassa asioita, joille en voi mitään. Häpeäkin alkoi hellittää, vaikkei siitä kokonaan pääsekään eroon. Auttaa kuitenkin, että sen oppii tiedostamaan.

Sekin on tärkeää, että myöntää itselleen heikkouksiaan. Minä haluaisin oppia olemaan vähemmän vihainen ja ärtynyt ja kääntämään kielteiset tunteet myönteisiksi. On parempi tuntea myötätuntoa kuin suuttumusta. Se pätee kaikkiin asioihin elämässä.”

Bettina Sågbom

  • Syntynyt 1.9.1965 Hangossa. Asuu Espoossa.
  • Tunnetaan Ylen FST:n talk showsta Bettina S. 
  • Naimisissa toimittaja-muusikko Tomas Ekin kanssa.
  • Edellisestä liitosta kaksi poikaa.
  • Osallistui vuonna 2009 Tanssii tähtien kanssa -kilpailuun.
  • Pitää luonnosta, eläimistä ja käsillä tekemisestä.

Bettina on toiminut pitkään Me Naisten kolumnistina. Mikä kolumneista jäi mieleesi? Kerro! Julkaisemme suosituimmat netissä.

Muut kauhistelevat, mutta ambulanssissa työskentelevä Kiira ja kehitysvammaisten asumispalveluyksikön yöhoitaja Raisa tykkäävät eksoottisista työvuoroista.

Raisa, 56: ”Muutun yö yöltä hiljaisemmaksi”

”Olen tehnyt seitsemän vuotta pelkkää yövuoroa lähihoitajana kehitysvammaisten asumispalveluyksikössä. Tykkäsin yötöistä jo 80-luvulla; olen selvästi yöeläjä ja nukun parempaa unta päivällä kuin yöllä. Yötyö on sopinut minulle perheenkin takia paremmin kuin kaksivuorotyö – olen yksinhuoltaja, ja yötyöläisenä olen joka ilta kotona. Lisäksi seitsemän yön työputken jälkeen on kuusi vapaapäivää, joina voi tehdä lisäkeikkoja. Lähihoitajan palkka kun ei oikein elätä.

Työvuoroni alkaa klo 20–21 ja loppuu klo 7.15. Seitsemän yön putket ovat normaaleja, mutta tällä hetkellä minulla on menossa kolmentoista yön työputki, koska teen vapailla keikkaa. Ennen yöputken alkamista koetan valvoa neljään yöllä ja nukun sitten niin pitkään kunnes nukuttaa. Töistä tullessa olen muutaman tunnin hereillä, käyn nukkumaan ja laitan kellon soimaan viiden jälkeen iltapäivällä.

Tällä hetkellä on menossa kolmentoista yön työputki.

Kun nukun päivällä, huoneen ei tarvitse olla säkkipimeä. Mutta olen tullut riippuvaiseksi Youtubesta löytyvistä luonnonäänikohinoista ja -ropinoista. Laitan läppäristä niitä viereen soimaan hiljaa. Ne lyhentävät nukahtamisaikaa, eikä ympäristön häly häiritse. Olen kyllä aikanani herättänyt kauhua lasten luokkakavereissa, kun meillä on metelöity minun unieni aikana. Ne eivät ole mitkään nokoset, ne ovat minun uneni!

Tiedän, että jotkut koettavat pysyä viimeisen yövuoron jälkeen päivällä hereillä, jotta saisivat vuorokausirytmin vaihdettua. Näin vanhemmiten rytmi ei vain tahdo vaihtua, ja uni maistuu päivällä. Aamuihmistä minusta ei enää tule. Pitemmillä vapaillakin käyn nukkumaan pitkälti puolenyön jälkeen.

Jos päivällä ei saa kunnolla nukuttua, seuraava yö menee vielä hyvin. Väsymys tulee sitä seuraavana yönä. Onneksi minun työpaikkani on rauhaisa ja olen siellä ennen kaikkea yllättävien tilanteiden varalta. Joskus nukun kaksikymmentä minuuttia – se on parempi vaihtoehto kuin että katson kelloa minuutin välein.

Yötyö alkaa nostaa vanhemmiten verenpainetta, vaikka se sopisikin.

Hankalimpia ovat asiat, joita on pakko hoitaa päiväsaikaan. Voin esimerkiksi vääntäytyä iltapäivällä koululle keskustelemaan lapsen kouluasioista, mutta on eri asia, mitä muistan keskustelusta jälkeenpäin. Tietysti yötyö hankaloittaa ystävyyssuhteita ja alkaa vanhemmiten nostaa verenpainetta, vaikka se tuntuisikin itselle sopivan. En ole ollut sairauslomalla vuosikausiin, mutta on minullakin verenpaine koholla. 

Me yötyöläiset elämme itse asiassa hyvin säännöllistä elämää, rytmi on vain erilainen kuin muilla. Nyt ollaan valtakunnallisesti siirtymässä kolmivuorotyöhön, ja pelkän yövuoron teko ei tulevaisuudessa enää onnistu. Se on monen yötyöläisen mielestä huono juttu: on pakko olla raskaampaa, että aamu- ja yövuorot ovat sikin sokin. Aamuvuorot ovat minulle kauhistus, ja minun on silti pakko tehdä jatkossakin lisätöitä, koska tulot romahtavat muuten.

Nyt, kun teen kolmentoista yön putkea, fysiikka kestää kyllä, mutta pää alkaa hiukan levitä. Huomaan, että muutun yö yöltä hiljaisemmaksi. En pahantuulisemmaksi, mutta erakommaksi. Onneksi työvuoron aikana on leppoisuutta – ja onneksi on some! Se pelastaa, siellä on unettomia ja meitä yökköjä.”

Kiira, 30: ”Työnteko ja autolla ajaminen virkistävät”

”Olen ollut kahdeksan vuotta töissä ambulanssissa. Meillä on 12 ja 24 tunnin työvuoroja. Kuulun siihen porukkaan, jotka tykkäävät 24 tunnin vuoroista – toiset saavat niistä rytmihäiriöitä tai huonoa oloa, ja haluavat tehdä vain 12 tuntia. Minulle työaika ei ole toistaiseksi tuottanut ongelmia, mutta voihan tilanne vanhemmiten muuttua. Harvemmin näistä vuoroista jäädään eläkkeelle. Minusta päivätyö maanantaista perjantaihin tuntuu raskaammalta. Näillä erikoisemmilla työvuoroilla on helppo hoitaa asioita arkivapailla, ja kaupassa ja kuntosalilla on hyvin tilaa.

Pitkä työvuoro alkaa aamukahdeksalta ja loppuu seuraavana aamuna kahdeksalta. Edellisenä päivänä koetan ottaa rennosti ja nukkua hyvät yöunet varastoon. Jotkut nukkuvat työvuoroa edeltävän yön huonosti, mutta minä saan yleensä hyvin unta.

Pahinta on, jos ehtii nukkua illalla tai yöllä tunnin.

Työtehtäviä on eniten illalla ja yöllä, joten päivän aikana voi ottaa asemalla päivälevot. Illalla tai yölläkin voi ehtiessään nukkua, mutta pahinta on, jos nukahtaa tunniksi ja joutuu sitten heräämään töihin. Silloin herää syvästä unesta ja joutuu hetken miettimään, missä mennään. Yöllä väsymys painaa eniten silloin, kun on hiljaista ja ehtii juoda kahvia asemalla. Työnteko ja autolla ajaminen virkistävät. Aika menee nopeasti, kun on paljon tehtäviä.

Jos koko 24 tunnin vuoron joutuu valvomaan, olo on turvonnut ja höntti. Seuraavana päivänä tekee mieli syödä kaikkea mahdollista eivätkä voimat riitä urheiluun. Pitkän vuoron jälkeen onkin vähintään kaksi vapaapäivää, ensin nukkumispäivä ja sitten vapaa. Minä nukun maksimissaan neljään asti iltapäivällä ja koetan pysyä ylhäällä ainakin iltakahdeksaan. Muuten valvon seuraavankin yön.”
 


 

Tilaajille
Karoliina ja Niklas Lindgren ovat yhdessä käsikirjoittaneet muun muassa Elisa Viihteen Jättekiva-uutuussarjan, joka naureskelee parisuhteen kulttuurieroille. Kuvat: Juha Salminen
Karoliina ja Niklas Lindgren ovat yhdessä käsikirjoittaneet muun muassa Elisa Viihteen Jättekiva-uutuussarjan, joka naureskelee parisuhteen kulttuurieroille. Kuvat: Juha Salminen

Mitä tapahtuu, kun lappilainen menee naimisiin suomenruotsalaisen kanssa? Ainakin siitä syntyy hyvää komediaa, Niklas ja Karoliina Lindgren todistavat.

Jos ihmisellä on ollut noin onnellinen lapsuus, hän ei voi olla kovin viisas tai empaattinen. Näin Karoliina Lindgren kuvitteli, kun tapasi tulevan miehensä Niklaksen.

– Ajattelin, ettei Niklas ymmärrä elämästä tarpeeksi, koska hän ei ole kohdannut...