Tv-juontaja Bettina Sågbom odotti vuosia ennen kuin myönsi olevansa alkoholiongelmaisen läheinen ja haki apua itselleen.

Bettina Sågbom, 45, tunnetaan Bettina S. -talk-shown rentona emäntänä, radiotoimittajana ja kolumnistina. Juuri nyt hän on virkavapaalla ja työstää syksyllä alkavaa uutta ohjelmaansa. Siinä hän haastattelee Ruotsissa asuvia suomalaisia.

Viime aikoina Bettina on ajatellut omaa hyvinvointiaan uudella tavalla. Hän on aina ollut nainen, joka ei ole osannut pyytää apua. Viime syksynä oli pakko.

Sosiaalinen erakko

”Minussa on aina ollut kaksi puolta. Työminäni on avoin ja kepeä, olen hyvä lähestymään ihmisiä. Mutta vapaa-ajalla viihdyn hyvin yksinäni, erakkonakin. En ole esimerkiksi erityisen sosiaalinen veneilijä. Merellä hakeudun mieluummin yksinäiseen poukamaan kuin muiden veneilijöiden seuraan. Rakastan hiljaisuutta.

Taisin tykätä jo lapsena enemmän eläimistä kuin ihmisistä. Olen nytkin sitä mieltä, että lajina ihminen on epäonnistunut. Tuhoamme ympäriltämme kaiken, emmekä kehity mihinkään.

Asuimme Hangossa vanhassa, usean perheen puutalossa, jossa oli korkeat huoneet, hiilikellari ja sisäpiha. Se oli ihana kasvuympäristö. Kesät vietimme mökillämme Pernajassa. Emme matkustelleet, se ei kuulunut asiaan. Nykyään asenne tuntuu olevan sellainen, että kalliit ulkomaanmatkat ovat jonkinlainen ihmisoikeus.

Rakkaus palloilijaan

Tapasin ensimmäisen mieheni jo lukiolaisena. Hän oli brittiläinen ammattilaisjalkapalloilija, joka tuli Hankoon pelaamaan.

Aika pian tajusin, että emme sopineet lainkaan yhteen. Havahduin siihen jo ennen kuin menimme naimisiin. Turhauduin, kun emme voineet keskustella jalkapallotuloksia syvällisimmistä asioista. Maailman tila ei näyttänyt häntä liikuttavan. Mutta ei häitä enää tohtinut peruakaan, varsinkin kun mieheni työluvan saaminen ratkesi naimisiin menolla. Sitten sain nopeasti lapsia.

Liittomme oli riitaisa ja olimme sen aikana myös paljon erillään. Näin jälkeenpäin ymmärrän, että kulttuurierot ovat aina vaikeita. Miehelleni ei varmasti ollut helppoa olla vieraalla maaperällä. Ura katkesi, tuli työttömyyttä, turhautumista ja masennusta. Ero tekee aina pahaa jälkeä. Tunnen yhä huonoa omaatuntoa siitä, että olen vienyt lapsiltani isän.

Nykyisen mieheni olen tuntenut Ylen kahvilasta jo ennen kuin lapseni olivat edes syntyneet. Meistä tuli pari vasta paljon myöhemmin. Tomas on paitsi mieheni, myös paras ystäväni. Hänen kanssaan pystyn puhumaan syvimmätkin tuntoni.

Häpeä alkaa hellittää

Elämässäni ei ole ollut paljon suuria murheita, mutta traumaattisinta on se, että olen vuosien varrella joutunut seuraamaan läheltä usean alkoholistin elämää. Minulla on siitä kokemusta jo lapsuudestani ja myöhemmin aikuisiältä.

Olen nähnyt, miten huonoon kuntoon ihminen voi juodessaan mennä ja miten kohtalokkaita, traagisia seurauksia siitä voi olla. Vasta viime syksynä myönsin, että oma paha oloni, läheisriippuvuuteni ja kontrollin tarpeeni liittyvät noihin kokemuksiin. Ymmärsin, että elämäni alkoholistin läheisenä on muokannut koko minä­kuvaani ja hain apua itselleni. Se ei ollut helppoa. Minä häpesin sitä, joten odotin monta vuotta.

Avun hakeminen on arkaluontoinen asia, siksi alkoholistin läheinen – niin minäkin – helposti sairastuu paapomiseen ja alkaa tehdä outoja tekoja. Peitellä, salailla, vahtia, kontrolloida. Voi käydä niin, että hoitaa toisen rikki ja tekee enemmän haittaa kuin hyvää.

Toipumiseni alkoi, kun ymmärsin, etten ole vastuussa toisen aikuisen juomisesta. Oli vapauttavaa tajuta, että on olemassa asioita, joille en voi mitään. Häpeäkin alkoi hellittää, vaikkei siitä kokonaan pääsekään eroon. Auttaa kuitenkin, että sen oppii tiedostamaan.

Sekin on tärkeää, että myöntää itselleen heikkouksiaan. Minä haluaisin oppia olemaan vähemmän vihainen ja ärtynyt ja kääntämään kielteiset tunteet myönteisiksi. On parempi tuntea myötätuntoa kuin suuttumusta. Se pätee kaikkiin asioihin elämässä.”

Bettina Sågbom

  • Syntynyt 1.9.1965 Hangossa. Asuu Espoossa.
  • Tunnetaan Ylen FST:n talk showsta Bettina S. 
  • Naimisissa toimittaja-muusikko Tomas Ekin kanssa.
  • Edellisestä liitosta kaksi poikaa.
  • Osallistui vuonna 2009 Tanssii tähtien kanssa -kilpailuun.
  • Pitää luonnosta, eläimistä ja käsillä tekemisestä.

Bettina on toiminut pitkään Me Naisten kolumnistina. Mikä kolumneista jäi mieleesi? Kerro! Julkaisemme suosituimmat netissä.

Hanna-Maria ja Anssi ovat tehneet häiden jälkeen myös avioehdon.

Entinen MM-kilpauimari Hanna-Maria Seppälä, 33, on avioitunut pitkäaikaisen kumppaninsa, liikemies Anssi Hintsan, 56, kanssa. Hanna-Maria vahvistaa asian Me Naisille puhelimitse.

– Pitää paikkansa, olemme menneet vuoden alussa naimisiin, Hanna-Maria kertoo.

Sen enempää yksityiskohtia häistä Hanna-Maria ei halua paljastaa. Hän haluaa pitää häiden kokoon ja järjestämispaikkaan liittyvät asiat vain lähipiirinsä tiedossa.

Hanna-Marian ja Anssin avioitumisesta kertoi ensimmäisenä Seiska. Lehden maistraatilta saamien tietojen mukaan pariskunta on tehnyt häiden jälkeen avioehdon, joka on rekisteröity maistraattiin elokuun lopulla. Asia vahvistetaan maistraatista myös Me Naisille. Sopimuksen mukaan pariskunta asteli avioon tammikuun 31. päivä.

Pariskunta kihlautui vuonna 2016 Havajilla. He asuvat yhdessä Helsingissä.

Hanna-Marialla ja Anssilla on 23 vuotta ikäeroa. Vuonna 2016 Hanna-Maria kertoi Eeva-lehdelle, että hänen ja Anssin suhde aiheutti aikoinaan monenlaisia reaktioita.

– Ymmärrän, että suhteemme oli monelle yllätys. Itselleni asia on ollut alusta saakka aivan luonnollinen juttu, sillä mielestäni rakkaudessa ikäerolla ei ole merkitystä. Tärkeintä on se, mitä löytyy korvien välistä ja mitä tuntee sydämessään, Hanna-Maria kertoi haastattelussa.

Anssilla on viisi lasta edellisestä liitostaan. Hän on viime vuonna menehtyneen urheilu- ja F1-lääkäri Aki Hintsan veli.

Käyttäjä4631
Seuraa 
Liittynyt31.8.2016

Hanna-Maria Seppälä, 33, kertoo avioituneensa Anssi Hintsan, 56, kanssa: ”Olemme menneet vuoden alussa naimisiin”

Itselläni 25 vuotta nuorempi mies. Olen 57-vuotias nuorekas nainen. Olen ollut myös 10 vuotta itseäni 18 vuotta vanhemman miehen kanssa. Olin tuolloin 27 ja mies 45 kun tutustuimme. Oli mies parhaassa iässä ja tietysti hänen itsevarmuutensa iski. Valitettavasti vuosien saatossa hänestä tuli vanha ukko. Itse olin nainen parhaassa iässä. Ero tuli!
Lue kommentti
Anneliga

Hanna-Maria Seppälä, 33, kertoo avioituneensa Anssi Hintsan, 56, kanssa: ”Olemme menneet vuoden alussa naimisiin”

Mitä ihmeellistä tässä on. Jos naisella sattuu olemaan nuorenpi mies, pidetään sitä kummajaisena naista puumana, mutta kun miehellä on puolet nuorenpi vaimo, niin sehän onkin hyväksyttävää. Treffisivustot on täynnä ukonrahjuksia, joiden mielestä heillä on velvollisuus hakea nuorta, vaikka omat edelletykset ei ole edes itseä vanhenpaan.
Lue kommentti

Pyhimyksenä tunnettu Mikko Kuoppala, 36, ahdistuu tilanteissa, joissa ympärillä on paljon vieraita ihmisiä, joiden kanssa pitäisi small talkata.

Pyhimyksenä tunnettu Mikko Kuoppala, 36, oli varsinkin uransa alussa niin sisäänpäinkääntynyt, että räppäsi lavalla selkä yleisöön päin.

– Vaimokin on sanonut, että olen haastavin hänen tuntemistaan ihmisistä, mutta toisaalta minun kanssani ei ole kuulemma koskaan tylsää.

Mikko on yksi tämän syksyn Vain elämää -tähdistä. Ennen kuvausten alkamista uran alkuajoilta tutut tuntemukset ja jännitys nousivat pintaan.

– Ahdistus tai jännitys eivät liity enää esiintymiseen, vaan ennemmin uusiin sosiaalisiin tilanteisiin. Minulle isot tilaisuudet, joissa pitää moikkailla puolituntemattomia ihmisiä ja käyttäytyä tiettyjen sosiaalisten normien mukaisesti ovat ahdistavia, päivätyönään levy-yhtiön tuotantopäällikkönä työskentelevä Mikko selvittää.

Nuoruudessa ahdistuskohtaukset tuntuivat fyysisinä. Pahimmillaan Mikko pelkäsi saavansa sydänkohtauksen.

– Yritin rauhoittaa mieltä, mutta en saanut fyysisiä oireita kuriin.

Myöhemmin kivikasvoisuudesta ja introverttiydestä on tullut Pyhimyksen tavaramerkkejä. Mikko on pystynyt pysymään tinkimättömänä siinä, että hän pyrkii aina olemaan oma itsensä, vaikka ympäristö asettaisi paineita olla sosiaalinen ja hymyilevä.

– En ole lähtenyt tekemään kaupallista menestyäkseni, enkä esittelemään lavalla itseäni. Kerron tarinoita.

Mies arvelee, että introverttiydestä ei ole ollut läheisimmissä ihmissuhteissa haittaa.

– Olen hyvä ihmistuntija, ja tunnistan kyllä ihmiset, joiden kanssa voin olla oma itseni.

Millainen oli Mikon lapsuus helsinkiläisessä lähiössä? Miten Mikko selätti ahdistuksensa ja miten hän hallitsee sitä nykyään? Mitä Mikko ajattelee isyydestä? Lue Mikon haastattelu kokonaisuudessaan tämän linkin kautta. Voit lukea jutun myös Me Naisten uusimmasta numerosta 38/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.