Elokuva Koti eläintarhassa pohjautuu englantilaisen Benjamin Meen elämään. Miten hänestä tuli eläintarhan omistaja?

Elokuvassa Benjaminia näyttelee Matt Damon.

– Se oli vahinko, etsimme tarpeeksi isoa taloa kolmelle sukupolvelle, ja tämä tuli vastaan: 12 makuuhuonetta, kolme kylpyhuonetta, seitsemän tiikeriä... selittää Benjamin Mee sitä, kuinka hänestä tuli eläintarhan omistaja.

Hän perheineen omistaa Dartmoorin eläintarhan Devonissa Lounais-Englannissa.

– Ainoastaan perhe, joka on hulluna eläimiin ostaisi sellaisen. Ja me olemme perhe, joka on hulluna eläimiin.

Sitten alkoi tapahtua. He tiesivät eläimistä paljon, mutta eivät tarpeeksi. Oli otettava selvää siitä, mitä eläintarhan omistaminen ja kunnostaminen vaatii. Sitä varten heidän oli palkattava kuraattori ja noudatettava hänen ohjeitaan tarkasti.

Mikään ei mennyt kuten suunnitelmissa, mutta kesällä 2007 eläintarhassa vietettiin avajaisia.

Mukava jätkä Matt

Aiemmin The Guardian -lehdelle kolumneja kirjoittanut Benjamin koosti kokemuksensa eläintarhan kunnostamisesta ja siellä asumisesta kirjaksi. Siihen pohjautuva Hollywood-elokuva Koti eläintarhassa tulee Suomessa ensi-iltaan huomenna. Elokuvassa Benjaminia näyttelee Matt Damon.

– Minulta pyydettiin lista nimistä, joiden haluaisin esittävän itseäni. Koska kyseessä oli suuren budjetin elokuva, toiveitani ei rajoitettu. "Any A-lister at all", minulle sanottiin, Benjamin kertoo.

Hänelle ei ollut antaa sellaista listausta suoralta kädeltä, joten hän pyysi apua ystäviltään.

– Ensin he ehdottivat Hugh Grantia, en ollut ihan varma. Ewan McGregor oli ihan hyvä ehdotus. Ben Stiller, huumorin takia. 

Asuessaan Ranskassa Benjamin oli englannin kielen kaipuussaan katsellut Jason Bourne -dvd:t aina ohjaajan kommentteja ja kulissien takana -ekstroja myöten. Silloin hän tykästyi Matt Damoniin, joka oli kulissien takanakin ihan tavallinen, mukava jätkä.

– Sitten joku sanoi Matt Damon. Ajattelin, että ehdottomasti. Ei siksi, että olisimme samanlaisia, vaan koska pidän hänestä. Hän on hyvä näyttelijä ja hieno ihminen.

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.