Miss Suomi Bea Toivonen lähtee tammikuun alussa Miss Universum -kilpailuun Teuvo Lomanin ja Niko Heleniuksen suunnittelemassa fantasiapuvussa. ”Vaatteita lähtee mukaan neljä matkalaukullista”, hän kertoo.

Hallitseva Miss Suomi Bea Toivonen elää jännittäviä aikoja, sillä missivuoden huipennus – kansainvälinen Miss Universum -kisa – odottaa nurkan takana. Universumin kaunein kruunataan tammikuussa Miamissa. Bea matkustaa tapahtumapaikalle heti vuodenvaihteen jälkeen.

– Lennän Jenkkeihin 4. tammikuuta. Pientä jännitystä on jo ilmassa. Olen löytänyt onneksi hyvin asuja kisaan. Viimeistelen vielä puvustoa ja teen pientä hienosäätöä kropalle. Sitten paketti on kasassa, hän kertoi keskiviikkona Helsingissä pidetyissä Miami-henkisissä läksiäisjuhlissaan.

Bealle matka on erityisen merkityksellinen, sillä hänen äitinsä, vuoden 1985 Miss Suomi Marja Kinnunen, kilpaili Miss Universumin kruunusta 30 vuotta sitten juuri Miamissa.

– Äiti on antanut paljon hyviä ohjeita. Kuuntelen kaiken, mutta joissain asioissa väittelen vähän vastaan. Hän on suojelevainen äiti, joka on varoitellut kaikesta mitä voi tapahtua. Sanon vain, että kyllä minä pärjään, Bea kertoo.

Miss Suomi Bea Toivonen kertoo, ettei lentäminen ole hänen lempijuttunsa. ”Olen tottunut onneksi nyt yksin liikkumiseen ja lentokoneisiin, kun olen käynyt useampia kertoja tapaamassa Lontoossa ystäviäni. Olen matkustellut syksyn aikana paljon ja itsenäistynyt hirveästi eroni jälkeen.” Bea erosi poikaystävästään elokuussa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Tukijoukot mukaan

Bea iloitsee läheistensä tuesta ja kannustuksesta. Hän on saanut hyviä käytännön vinkkejä viime vuoden Miss Suomelta Lotta Hintsalta. Bean ei tarvitse lentää rapakon taakse yksin, sillä mukaan lähtevät Marja-äiti, missikeisarinna Sunneva Kantola sekä Bean fantasiapuvun tehneet vaatesuunnittelijat Teuvo Loman ja Niko Helenius.

– Kun mietin fantasiapukua ja Suomea, ensimmäisenä mieleen tuli Suomen Joutsen. Teuvon ja Nikon suunnittelema asu on valkoinen, ja se on ommeltu sadoista kangaskaistaleista, jotka muistuttavat linnun sulkia. Kangasta kului 60 metriä. Pukuun kuuluvat myös isot siivet, joiden kärkiväli on kolme metriä. Lisäksi saan lainaksi 200 000 euron arvoisen timanttikaulakorun, Bea kertoo.

Kisamatka kestää kolme viikkoa, joten erilaisia asuja pitää pakata runsaasti.

– Mukaan lähtee fantasia-asun ja finaali-iltapuvun lisäksi kymmeniä mekkoja. Luvassa on cocktail-tilaisuuksia ja muita edustusjuhlia. Tarvitsen neljä matkalaukkua. En ole hommannut niitä vielä, täytyykin alkaa kysyä laukkuja lainaan sukulaisilta ja ystäviltä, Bea virnistää.

Katso videolta, miltä Bean puku näyttää.

Lue myös:

Elokuussa eronnut Bea Toivonen muutti Keravalle

Miten hyvin rallikuski-isä tuntee tyttärensä Bea Toivosen? Katso video

Miss Suomi 2014 Bea Toivosen rallikuski-isä: "Avioerossa olisi pitänyt ajatella enemmän tyttöjen tunteita"

Miss Suomi Bea Toivosen perheessä naiset kisaavat kauneudesta

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla

Näyttelijä Elisabeth Moss on television uuden kultakauden ykkösnainen. – Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin tv-sarjoja lopun elämääni.

Kun Elisabeth Mossin, 35, tähdittämää The Handmaid’s Tale -sarjaa käsikirjoitettiin, Donald Trumpin tie presidentiksi näytti vielä melkein mahdottomalta. Mutta sitten lähes koko maailman yllätykseksi Trump valittiin Yhdysvaltain johtoon ja The Handmaid’s Talesta tuli äkkiä pelottavan ajankohtainen.

– Me halusimme vain tehdä mahdollisimman hienon sarjan. Tapa, jolla The Handmaid’s Tale koskettaa nyt katsojia, tuntuu karmaisevalta, näyttelijä Elisabeth Moss kertoo cannesilaisen hotellin patiolla.

Moss esittää tulevaisuuteen sijoittuvassa sarjassa Offred-nimistä naista, joka on pakotettu synnytyskoneeksi. Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaaniin perustuva tarina on lähes kauhuelokuvamainen. Kun Trumpin valtaantulon jälkeen Yhdysvaltain hallinto ryhtyi ajamaan naisten oikeuksien rajoittamiseen tähtääviä lakeja, dystopia ei enää näyttänytkään etäiseltä.

Elisabeth Moss on sarjassa mukana myös tuottajana.

– Joskus taiteessa saavutetaan osin tiedostamattakin jotain olennaista tästä ajasta, hän sanoo.

Kahdeksan kuukauden avioliitto

Syyskuussa Moss valittiin arvostetussa New York Magazinessa television uuden kultakauden kuningattareksi. Mossin ansiolistalla ovat myös The Handmaid’s Talea edeltäneet Mad Men ja Top of the Lake, joiden naissankarit ovat monella tapaa edelläkävijöitä. Mad Menin Peggy Olsonin roolista Moss sai vuosien varrella peräti kuusi Emmy-palkintoa.

– Urallani ei ole ollut vaihetta, jolloin olisin joutunut todella taistelemaan ja torjumaan epätoivoa, Moss myöntää menestyksensä.

Mad Menin alkutaipaleella Moss näytti talkshow-esiintymisissään usein hieman hermostuneelta. Kiitosten ja palkintojen kertyessä varautuneisuus on kuitenkin vaihtunut lennokkuudeksi.

”Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut.”

Nytkin Moss hymähtelee usein haastattelun lomassa. Hän nauraa kertoessaan, kuinka vaikeaa on saada ylle Cannesin punaiselle matolle tarkoitettu iltapuku.

– Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut, Moss sanoo.

Top of the Lake -sarjan ohjannut Jane Campion on kuvaillut Mossia Mona Lisaa muistuttavaksi hahmoksi.

– Roolihahmoni Robin on ehkä monalisamainen. Hän kätkee tunteensa ja motivaationsa. Mutta en kai ole sellainen tosielämässä, Moss arvelee.

Yksityiselämästään Moss on ollut joka tapauksessa vähäsanainen. Viime vuonna hänen huhuttiin seurustelevan brittinäyttelijä Tom Hiddlestonin kanssa, mutta sitten Hiddleston alkoi tapailla laulaja Taylor Swiftiä. Syyskuussa Moss saapui Emmy-gaalaan seuralaisenaan oma äitinsä Linda.

Se tiedetään, että Moss meni vuonna 2010 naimisiin koomikko Fred Armisenin kanssa. Liitto kesti kahdeksan kuukautta. Myöhemmin Moss on kuvaillut suhdetta traumatisoivaksi ja itseään 15 vuotta vanhempaa Armisenia epänormaaliksi.

Mutta on Mosskin ristiriitainen hahmo. Hän kertoo olevansa feministi ja tekee hyväntekeväisyystyötä naisasia- ja perhesuunnittelujärjestöjen puolesta. Toisaalta hän kuuluu skientologiakirkkoon. Vaikka näyttelijä ei yleensä avaudu yksityisasioistaan, elokuussa hän yllättäen puolusti skientologiaa julkisesti. Taustalla oli Instagram-kommentissa esitetty kritiikki: miten autoritaarisesta maailmasta varoittavan The Handmaid’s Talen tähti voi kuulua lahkoon, joka kohtelee jäseniään kuin sarjan painajaismaailman hallinto? Moss vastasi lyhyesti ilmoittamalla, että uskonnonvapaus, suvaitsevaisuus ja tasa-arvo ovat hänelle tärkeitä.

Kylpytakissa töllön ääressä

Suomessa odotetaan yhä Top of the Laken toista tuotantokautta, joka valmistui melkein vuosi sitten. Ensimmäinen kausi esitettiin Ylellä, mutta toista kautta ei ole ostettu siitä yksinkertaisesta syystä, että se on niin kallis. Mossin nimestä voi nyt pyytää isoja rahoja.

Aikoinaan elokuvanäyttelijät olivat tähtiä, ja jos joku siirtyi televisioon, kyseessä oli askel alaspäin ja pysyvä arvonalennus. Moss on kiistatta tähti, mutta ei tee silti Hollywoodissa elokuvia oikeastaan lainkaan.

– Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin sarjoja lopun elämääni, hän kommentoi.

Mossilla on kuitenkin uusi työkenttä eurooppalaisissa elokuvissa. Näyteltyään parissa brittielokuvassa hän otti vastaan roolin ruotsalaisessa satiirissa. Ruben Östlundin ohjaama The Square voitti tänä vuonna Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun.

”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.
”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.

Moss nauraa muistellessaan, millaista oli lukea käsikirjoitus ensimmäisen kerran.

– Se oli aivan hullu! Yhdysvalloissa elokuvat ovat yleensä sellaisia, että ne on mahdollisimman helppo selittää. Perusidean pitää olla näppärä, jotta leffa ylipäänsä rahoitetaan. Media selittääkin ne sitten puhki.

Mossin roolihahmoja yhdistää eräs seikka: he pistävät luun kurkkuun turhantärkeille miehille.

– Minua kiinnostaa kaksinaismoraalisuuden paljastaminen huumorin keinoin. Saarnaamisella tavoitat vain samanmieliset. Ajattelutapojen muuttamiseen sen sijaan tarvitaan oivalluksia ja uusia näkökulmia.

Vapaa-ajan puutettaan Moss pahoittelee vasta päästessään mehustelemaan, miten hän sen käyttäisi.

– Luksusta on se, että saan olla vähän aikaa yksin. Joskus en halua nähdä ketään. Olen kylpytakissa ilman meikkiä ja katson televisiota. Sellainen on lomaa.

Näyttelijä syntyi 24.7.1982 Los Angelesissa Yhdysvalloissa.

Tunnetaan mm. rooleistaan tv-sarjoissa Mad Men, Top of the Lake ja The Handmaid’s Tale.

Saanut mm. parhaan naispääosan Golden Globen ja peräti kuusi Emmyä Mad Men -sarjan Peggy Olsonina.