”Meillä on ollut alusta asti hyvin vahva liekki. Ei avoin suhde ole vaikuttanut siihen suuntaan tai toiseen. Meillä on hyvin voimakas imu toisiimme”, Renne kertoo.
”Meillä on ollut alusta asti hyvin vahva liekki. Ei avoin suhde ole vaikuttanut siihen suuntaan tai toiseen. Meillä on hyvin voimakas imu toisiimme”, Renne kertoo.

Radiojuontajapari Iida Ketola ja Renne Korppila luottaa toisiinsa niin paljon, että heillä on lupa harrastaa seksiä muidenkin kuin toistensa kanssa. –Nyt meidän ei tarvitse salailla mitään, Iida sanoo.

Iida Ketola, 25, näyttää iltapäivälläkin pirteältä, vaikka hän on noussut tänä aamuna jo puoli neljän jälkeen, vähän ennen herätyskelloa. Aamun pimeinä tunteina hän on hypännyt autoon avomiehensä Renne Korppilan, 39, kanssa ja ajanut kaupungin halki ikkunat auki herätäkseen kunnolla.

Neljä vuotta yhdessä ollut pariskunta jakaa kotinsa ja nykyään myös työnsä radion aamushow’n juontajina.

He viettävät joka arkiaamu neljä tuntia yhdessä ja kertovat kuulijoille toisistaan ja yhteiselostaan. Parisuhde on tullut tutuksi jo Rennen radiouran aikana, mutta nyt Iidalla on mahdollisuus kertoa oma puolensa tarinasta.

– Kuulija voi sitten päätellä, mikä on totuus. Kyllähän moni asia menee mielestämme ihan eri tavoin, Iida nauraa.

"Pelkäsin, että suhteemme fyysisen puolen käy huonosti."

Yhteisen työn sujuvuus tutun ihmisen kanssa ei Iidaa arveluttanut. Häntä hirvitti se, miten parisuhteen käy, jos he viettävät yhdessä lähes kaiken aikansa.

– Aiemmin meillä ei ollut kauheasti aikaa yhdessä, ja se oli tehnyt arjestamme luksusta. Nyt pelkäsin, että suhteemme fyysisen puolen käy huonosti. Se on ollut niin vahva.

Kolme tärkeää sanaa

Iidan ja Rennen puheessa toistuu koko ajan kolme sanaa: luottamus, rehellisyys ja avoimuus. Ne ovat heidän tärkein ohjenuoransa sekä ohjelmassa että elämässä.

– Ohjelmasta kuulee heti, jos juontaja ei luota ja anna toiselle tilaa, radiokonkari Renne miettii.

– Me osaamme kuunnella toisiamme ja luottaa toisiimme.

Samat kolme sanaa mahdollistavat Iidan ja Rennen elämäntavan: avoimen suhteen. Se tarkoittaa sitä, että Iida ja Renne saavat halutessaan harrastaa seksiä muidenkin ihmisten kanssa.

Iida kertoi asiasta kesällä blogissaan:

”On olemassa monenlaisia pariskuntia. On niitä, jotka vuosi toisensa jälkeen syttyvät vain toisistaan. On niitä, jotka pikkuhiljaa kyllästyvät toisiinsa ja antavat libidonsa kuolla (tai pettävät toisiaan). Ja sitten on pariskuntia, jotka antavat kumppaninsa nauttia, iloita ja riemuita elämästään vapaasti ilman mitään kahleita. Me kuulumme jälkimmäiseen ryhmään.”

Paljastuksen jälkeen Iida sai miehiltä sata yhteydenottoa, Renne ei naisilta yhtään. Miehet kuvittelivat, että heillä kaikilla on oikeus ehdotella Iidalle.

– Se oli ällöttävää! Jos olemme baarissa, jurriset naiset ehdottelevat Rennelle, mutta miehet käyttäytyvät sikamaisesti netissä. Emme me mitään parinvaihtobileitä harrasta tai metsästä ihmisiä netistä, haloo! Tämä on ihan viatonta hauskanpitoa ja tapahtuu hyvin harvoin, Iida kertoo.

– Ihmiset aina kysyvät, mitä täytyy tapahtua, että aloittaa avoimen suhteen. Ei meille ole tapahtunut mitään dramaattista.

No, miten se sitten alkoi?

Puolivitsistä todeksi

Iida ja Renne tapasivat alkuvuodesta 2010. Iida oli tuolloin 19-vuotias, maaseudulta Espooseen muuttanut chat-juontaja. Renne oli 33-vuotias radiojulkkis, naimisissakin.

Katseet kohtasivat hyväntekeväisyystapahtumassa, jossa pelastettiin saimaannorppia. Renne juonsi tilaisuuden, Iida rakensi norpille pesäpaikkaa.

Tapahtuman jälkeen he alkoivat pitää yhteyttä. Virallisesti pari alkoi seurustella vasta pari vuotta myöhemmin. Siinä välissä Renne ehti erota.

Iidan voimakkaan persoonan ja kauneuden yhdistelmä teki Renneen vaikutuksen. Iidaa taas puhutti ajatusmaailma; he ajattelivat Rennen kanssa samalla tavalla esimerkiksi vapaaehtoisesta lapsettomuudesta.

Saman katon alle tuore pari muutti keväällä 2012. He huomasivat olevansa suhteestaan niin varmoja, että uskalsivat hankkia omistusasunnon ja yhteisen koiran.

– Olemme sitoutuneet toisiimme. Silti meistä kumpikaan ei missään vaiheessa ajatellut, että meidän täytyisi luvata, ettemme ikinä enää ole kenenkään muun kanssa, Iida huomauttaa.

– Olemme kahdestaan niin vahvoja, että miksi emme voisi nähdä tai kokea jotain, mitä haluamme? Tiedämme, että olemme aina toistemme ykkösiä.

Pariskunta keskusteli avoimesta suhteesta jo ensikuukausina, mutta koska molemmat tekevät töitä julkisuudessa, ajatus tuntui turhan riskaabelilta: kumpikaan ei halunnut petturin tai petetyn leimaa.

Suhde muuttui avoimeksi myöhemmin puolivitsistä. Iida kysyi, olisiko ihan hirveää, jos hän joskus olisi jonkun toisen kanssa. Renne vakuutti, että ei. Sen kuin olet.

– Heitimme sitä läppää suhteessamme niin pitkään, etten enää edes muista, miten oikeasti päädyimme tilanteeseen. Asetelma oli meille niin arkinen.

 


 

Sallittu ei kiinnosta

Moni parisuhteessa oleva kysyisi suoraan, miksi olla koko suhteessa, jos seksiä harrastaa muidenkin kanssa.

"Kun kaikki on saatavissa ja mahdollista, se kiinnostaa vähemmän."

Yksi syy on tunne vapaudesta. Se oli tärkeää erityisesti Renneä 14 vuotta nuoremmalle Iidalle.

– Emme ole omistushaluisia toisistamme. Olin Rennen tavatessani niin nuori, että haluan olla vapaa tekemään mitä tahansa. En halua olla kahleissa. Haluan olla oma itseni, Iida sanoo.

– Minulla on vapaampi olo, kun tiedän, että voin halutessani hetkenä minä hyvänsä tehdä jotain, vaikka näinkin on hyvä. Arvostan omaa vapaudenfiilistäni.

Toinen syy on se, että jos muutkin kuin oma kumppani ovat saatavilla, kielletty hedelmä ei enää kiehdokaan.

– Kun kaikki on saatavissa ja mahdollista, se kiinnostaa vähemmän.

Renne ja Iida eivät halua estää toistensa kokemuksia siksikään, etteivät tukahduttaisi toistensa tunteita. Iidan mielestä jarruttelu on elämässä täysin väärä lähtökohta.

– En halua jäädä mistään paitsi. Haluan tehdä niin kaikissa elämäni valinnoissa. Olen mieluummin sellainen ihminen, jonka kanssa Rennellä on olo, ettei hän jää mistään paitsi.

Pelisääntöjä heillä on oikeastaan kolme: Se, ettei kavereihin kosketa, on itsestäänselvyys. Tapaamisista täytyy myös kertoa rehellisesti ja etukäteen. Ja jos jostain syystä tuntuu huonolta, sekin täytyy sanoa.

– Emme me laske, että jos sinä olet ollut kolmen kanssa, minunkin täytyy olla, Iida nauraa.

– Tämä ei ole mitään matematiikkaa eikä vertailua. Jos tämä alkaa joskus tuntua huonolta, lopetamme.

Mustasukkaisuuden mörkö

Avoin suhde on kiinnostava ja kiusallinenkin puheenaihe, koska se rikkoo normeja. Toisaalta se voi kiehtoa sellaisissa suhteissa, joissa intohimo on sammahtamaisillaan. Sellaisessa suhteessa Iida ja Renne eivät halua olla.

– Tuolla taitaa olla pilvin pimein pariskuntia, jotka hommailevat toistensa selän takana vaikka mitä. Me emme halunneet koskaan olla sellaisia. Nyt ei tarvitse salailla mitään, Iida miettii.

– Sen jälkeen kun kerroimme tästä, moni tuttu on tullut kyselemään, että miten te sen teette, Renne jatkaa.

– Siitä huomaa, että monessa parisuhteessa ihmiset eivät puhu keskenään. Kun olen puhunut tästä ihmisten kanssa, olen huomannut, että miehet ja naiset keskustelevat keskenään ihan hirveän vähän.

– Ja me varmaan liikaakin! Iida naurahtaa.

– Vaatii ihmiseltä paljon, että pystyy olemaan avoin. Kun pääsee siihen tilaan, siitä tulee yllättävän helppoa. Rehellisyys on tärkeintä, mitä opin esimerkiksi avioliitostani, Renne pohtii.

Avoimessa suhteessa tärkeintä on, ettei kumpikaan ole toisesta mustasukkainen. Päinvastoin: Iidalle on kunnia, jos joku muukin haluaa Renneä. Hänestä mustasukkaisuus kertoo vain omasta epävarmuudesta. Se on päänsisäinen mörkö, joka syntyy omista tunteista, ei välttämättä toisen tekemisistä.

– Sehän on minulle tietynlainen kohteliaisuus. Eikö Renne olekin niin upea, että häntä kannattaa haluta, Iida kuvailee.

– En pelkää, että Renne rakastuu silloin johonkin toiseen. Hän voi rakastua yhtä hyvin tuolla kadulla kävellessäänkin. Olen iloinen, jos hänellä on kiva ilta. Ei se ole minulta mitenkään pois.

Renne huomauttaa, että juuri niin moni parisuhteessa elävä ajattelee.

– Se on kulttuurillinen seikka, joka on iskostettu meihin kristillisessä moraalikasvatuksessa. Meillä on niin vahva side, että avoimuus voi olla jopa plussaa.

Työ liimaa yhteen

Avoimuus ei kuitenkaan määrittele Rennen ja Iidan suhdetta. Pienet seikkailut ovat vain pienenpieni osa sitä, loppu on ihan normaalia arkea koiranpissityksineen ja kotitöineen.

"Yhteensopivuutemme henkisesti ja fyysisesti on sellaista, mitä en ole ennen kokenut."

Pariskunta ei tuputa elämäntapaansa muille. Kukin saa elää tavalla, joka tekee onnelliseksi.

– Meitä määrittelee rakkaus. Yhteensopivuutemme henkisesti ja fyysisesti on sellaista, mitä en ole ennen elämässäni kokenut, Renne sanoo.

– Tämä on myös ensimmäinen asuntolainani!

Yhteinen työ on liimannut parin yhteen entistä vahvemmin. Kävi nimittäin juuri päinvastoin kuin Iida pelkäsi: fyysinen vetovoima toista kohtaan ei laimentunutkaan. Se kasvoi.

– Minä saan katsoa Renneä ylöspäin studiossa, kun hän on siellä niin hyvä. Saan olla hänestä ylpeä monta kertaa päivässä, Iida kuvailee.

– Minä taas olen Iidasta ylpeä, sillä hän pärjää niin hienosti, vaikkei ole tehnyt radiota aiemmin. Jos meidän seksuaalinen kipinämme voi vielä kirkkaammaksi muuttua, siinä on käynyt juuri niin.

Vierailija

Avoimessa suhteessa elävät Iida Ketola ja Renne Korppila: "Olemme aina toistemme ykkösiä"

No mikä ettei, jos molemmat tasavertaisina asian ovat sopineet. Olisipa ihmisillä enemmän rohkeutta elää omaa elämäänsä, eikä pelätä kommentteja, joilla tämäkin palsta näyttää heti täyttyvän. Nämä taivastelijat elävät itse usein ahdistuneessa, surkeassa parisuhteessa ja saavat sitten toisten epäonnesta ja palstojen parisuhdesekoiluista itselleen jotenkin ylemmyyden ja paremmuuden tunnetta. Nyt kun onkin tarjolla vilpitöntä yhteisymmärrystä ja onnea, eikä formaatti sovikaan perinteiseen pirtaan...
Lue kommentti

Oletko samassa tuloluokassa Kerttu Niskasen, Manuela Boscon vai kenties Jutta Gustafsbergin kanssa?  

0–5 000 euroa tienasivat juontaja Axl Smith, laulaja Petra Gargano ja pyöräilijä Lotta Lepistö.

5 001–10 000 euroa tienasivat malli, yrittäjä Lotta Näkyvä ja hiihtäjä Kerttu Niskanen.

10 001–15 000 euroa tienasivat tanssija Jukka Haapalainen ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio.

15 001–20 000 euroa tienasivat malli Kirsi Pyrhönen, laulaja James Nikander, eli Musta Barbaari, ja laulaja Jannika Wirtanen, eli Jannika B.

20 001–25 000 euroa tienasivat entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja räppäri Sini-Maria Makkonen, eli Sini Sabotage.

25 001–30 000 euroa tienasivat Miss Suomi 2016 Shirly Karvinen ja laulaja Jonna Tervomaa.

Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.
Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.

30 001–35 000 euroa tienasivat ruokakirjailija, bloggaaja Hanna Gullichsen ja lumilautailija Enni Rukajärvi.

35 001–40 000 euroa tienasivat mentalisti Noora Karma ja pikaluistelija Mika Poutala.

40 001–45 000 euroa tienasivat malli ja yrittäjä Janina Fry, juontaja sekä koreografi Marco Bjurström ja laulaja Ilkka Lipsanen, eli Danny.

45 001–50 000 euroa tienasivat juontaja ja muusikko Tapio Huuska, eli Cristal Snow, ja tubettaja Maiju Voutilainen, eli Mansikkka.

50 001–55 000 euroa tienasivat näyttelijä Manuela Bosco ja tubettaja Maria Verho, eli Mariieveronica.

55 001–60 000 euroa tienasivat näyttelijä Pihla Viitala ja muusikko Iiro Rantala.

60 001–65 000 euroa tienasivat yrittäjä Kaarina Kivilahti, mallitoimiston johtaja Laila Snellman sekä yrittäjä, juontaja ja malli Anne Kukkohovi.

Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.
Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.

65 001–70 000 euroa tienasivat näyttelijä Lena Meriläinen ja sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola

70 001–75 000 euroa tienasivat juontaja Anni Hautala ja näyttelijät Antti Holma sekä Antti Luusuaniemi

75 001–80 000 euroa tienasivat juontaja Esko Eerikäinen ja laulaja Saara Aalto.

80 001–85 000 euroa tienasivat näyttelijä Lauri Tilkanen ja bloggaaja Sara Vanninen.

85 001–90 000 euroa tienasivat tanssija, koreografi Jorma Uotinen ja juontajat Jenni Alexandrova ja Kimmo Vehviläinen.

90 001–95 000 euroa tienasivat kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentula, kansanedustaja Jani Toivola ja fitness-malli Eevi Teittinen.

95 001–100 000 euroa tienasivat juontaja Jone Nikula ja stand up -koomikko Heli Sutela.

100 001–105 000 euroa tienasivat yrittäjä Jutta Gustafsberg ja radiojuontaja, toimittaja sekä kirjailija Anna Perho.

Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.
Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.

105 001–110 000 euroa tienasivat juontaja Sami Kuronen, näyttelijä Tiina Lymi ja ohjaaja Antti Jokinen.

110 001–115 000 euroa tienasivat yrityskouluttaja Juhani ”Tami” Tamminen ja sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla.

115 001–120 000 euroa tienasivat koomikko Krisse Salminen, ex-jääkiekkoilija Jere Karalehti, radiojuontaja Juha Perälä ja psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio.

120 001–125 000 euroa tienasivat bloggaaja Natalia Tolmatsova ja laulaja Sanni Kurkisuo.

125 001–130 000 euroa tienasivat muusikko Tuure Kilpeläinen ja näyttelijä Kari Ketonen.

130 001–135 000 euroa tienasivat räppäri, kirjailija Henri Pulkkinen ja näyttelijä Aku Hirviniemi.

135 001–140 000 euroa tienasivat laulaja Thomas Kirjonen, eli Kasmir, ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

140 001–145 000 euroa tienasi juontaja Vappu Pimiä.

145 001–150 000 euroa tienasi ohjaaja Aku Louhimies.

150 001–155 000 euroa tienasivat laulajat Toni Wirtanen ja Olli Lindholm sekä juontaja Janne Kataja.

Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.
Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.

155 001–160 000 euroa tienasivat stand up -koomikko Sami Hedberg ja laulaja Maija Vilkkumaa.

160 001–165 000 euroa tienasivat tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola ja laulaja Paula Koivuniemi.

165 001–170 000 euroa tienasi radio- ja tv-juontaja Jari ”Jaajo” Linnonmaa.

170 001–175 000 euroa tienasivat näyttelijä Esko Salminen ja huutokauppakeisari Aki Palsanmäki.

175 001–180 000 euroa tienasivat laulajat Kimmo Laiho, eli Elastinen, ja Jenni Vartiainen sekä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

180 001–185 000 euroa tienasi laulaja Elisa Tiilikainen, eli Elli Haloo.

185 001–190 000 euroa tienasivat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius.

190 001–195 000 euroa tienasi entinen painija ja olympiavoittaja Jouko Salomäki.

195 001–200 000 euroa tienasivat laulaja Juha Tapio ja juontaja, toimittaja Tuomas Enbuske.

Yli 200 000 euroa tienasivat muiden muassa räppäri Jare Tiihonen (201 411 euroa), eli Cheek, kirjailija Laura Lindstedt (201 590 euroa) ja laulaja Kaija Kokkola, eli Kaija Koo (313 464 euroa).

Tulot perustuvat vuoden 2016 verotietoihin. Lähde: Ilta-Sanomat.

Piispan työhuone sijaitsee Tuomiokapitulin tiloissa. Arkiasu ja juhlapuku säilytetään siellä, liturginen asu eli kaapu, hiippa ja sauva taas Tuomiokirkossa. Piispanristi on vuodelta 1959. ”Sen painoarvo tuntuu myös fyysisenä.” Kuva: Heli Blåfield
Piispan työhuone sijaitsee Tuomiokapitulin tiloissa. Arkiasu ja juhlapuku säilytetään siellä, liturginen asu eli kaapu, hiippa ja sauva taas Tuomiokirkossa. Piispanristi on vuodelta 1959. ”Sen painoarvo tuntuu myös fyysisenä.” Kuva: Heli Blåfield

Ennen piispanvirkaansa Teemu Laajasalo tunnettiin poliittisen satiirin taitajana Yle Leaksissa. Huumori sopii hänen mielestään myös kirkkoon. – Tilannetaju on siinä oleellista.

Yhdellä joululaululla on piispa Teemu Laajasalolle, 43, erityinen merkitys. Ei itkeä saa, ei meluta saa avasi show’n joka kerta, kun nuori Teemu kävi isänsä kanssa viihdyttämässä vanhainkodin asukkaita Itä-Helsingissä. Isä esitti joulupukkia, Teemu oli viulua soittava tonttu.

– Kun isäukko ikääntyi, minut upgradattiin joulupukiksi. Esiinnyimme samassa vanhainkodissa ainakin kymmenenä peräkkäisenä jouluna, Teemu kertoo Matkalla minuksi -haastattelussa.

Tänä jouluna estradi on toinen. Laajasalo pitää ensimmäisen joulusaarnansa Helsingin hiippakunnan piispana Helsingin Tuomiokirkossa. Aattohartauden jälkeen piispa viettää joulua perheensä kanssa: hän on kolmen pienen lapsen isä.

– En ole yrittänyt siirtää lapsuudenkotini dynamiikkaa meille, joitain samoja perusarvoja kyllä. Rakkauden, turvallisuuden ja rohkaisun henki ovat esillä omassakin kodissani, hän sanoo.

– Minua kannustettiin ja kehuttiin varmaan vähän liikaakin.

Laajasalo arvioi, että tausta on joskus näyttäytynyt liiallisena itsevarmuutena.

– Olen pitänyt itseäni kaikkien alojen asiantuntijana, joka kertoo vastauksen silloinkin, kun kukaan ei sitä kysy.

Huumoria kirkkoon

Ennen piispanvirkaansa Teemu Laajasalo tunnettiin Kallion kirkkoherrana sekä poliittisen satiirin taitajana television Yle Leaksissa.

– Komedian tekeminen oli minulle rakas harrastus, jota muistelen hyvällä. Enää en voi heilua telkkarissa vitsihahmona. Piispan virkaan se ei sovi.

Hän ajattelee kuitenkin, että myös huumori sopii kirkkoon.

– Kirkkoon ei tulla kuuntelemaan vitsejä, mutta kyllä hauskat jutut sopivat saarnaan. Tilannetaju on siinä oleellista. Ilosanoman asiallahan tässä ollaan.

Miksi Teemu Laajasalo kuvailee itseään hihhuliksi uskonharjoittajaksi? Miksi hän vertaa kirkkoa makkarapakettiin? Tiesitkö, että sama risti on kulkenut Helsingin piispoilla vuodesta 1959? Lue koko haastattelu Me Naisten joulutuplasta 50–51/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

  • Helsingin hiippakunnan piispa asuu Helsingissä vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa.
  • Teologian maisteri, kasvatustieteen tohtori. Edisti Aleppon kellot -kampanjaa Kallion kirkkoherrana. Tuttu ohjelmista Yle Leaks sekä Hyvät ja huonot uutiset.
  • Harrastaa kitaransoittoa. Toiveharrastuksena liikunta: ”Toivon harrastavani liikuntaa, mutta teen sitä liian harvoin.”
  • Saarnaa Helsingin Tuomiokirkon aattohartaudessa 24.12. klo 15.30.