Tämä kokemus on lähentänyt minua ja Nikkeä, Heidi sanoo aviokriisistään. Kuva Jouni Harala
Tämä kokemus on lähentänyt minua ja Nikkeä, Heidi sanoo aviokriisistään. Kuva Jouni Harala

Juontaja-sisustussuunnittelija Heidi Sohlberg, 32, jätti miehensä Niklas Sohlbergin puolitoista vuotta sitten. Nyt hän on palannut kotiin. – Meidän piti käydä tämä läpi voidaksemme elää loppuelämämme onnellisempina.

 

Marraskuun ensimmäisestä päivästä lähtien Heidi Sohlberg on jälleen virallisestikin kirjoilla Niklaksen ja hänen entisessä yhteisessä kodissaan. Puolitoista vuotta sitten alkanut aviokriisi on nyt menneisyyttä.

– Olemme palanneet Niken kanssa yhteen ja olemme siitä äärettömän onnellisia. Parisuhdekriisien ei aina tarvitse päättyä surullisesti. Rakkauden vuoksi kannattaa taistella.

Heidin mielestä heidän ongelmiensa kärjistymisessä oli kyse hänen henkilökohtaisesta kasvustaan ja rimpuilustaan ruuhkavuosien myllerryksessä.

Takana oli lähes kymmen vuotta yhteistä elämää, kaksi pientä lasta, muutoksia kehossa ja mielessä. Oli vuodet kotiäitinä, oman yrityksen perustamista, suorittamista ja menestyksen tavoittelua. Harrastamaan tai baariin ei aina ehtinyt vaikka mieli teki. Harvoin oli kahdenkeskistäkään aikaa. Lopulta Heidi halusi ottaa selvää, onko elämä jossain muualla jännittävämpää.

– Ainahan pitkässä parisuhteessa on ongelmia, eikä ole epänormaalia, että pienten lasten vanhempien arkit ottaa välillä koville. Mutta en syytä Nikkeä mistään. Nikke on äärettömän rakastava isä ja aviomies. Minä olin se, joka lähdin, eikä se Nikestä johtunut.

Pariskunta jätti yhteiset eropaperit viime syksynä. Kumpikaan ei kuitenkaan hakenut lopullista eroa, kun harkinta-aika alkuvuodesta umpeutui.

Terapia auttoi

Näin jälkeenpäin Heidi soimaa itseään idiootiksi: mitä menin tekemään?

– Onneksi on harkinta-aika. Joskus pitää käydä katsomassa kauempaa nähdäkseen lähelle, hän toteaa harha-askeleestaan.

Vuosi sitten Heidillä oli rankkaa, hän ei jaksanut vasta ystäviensä puheluihin, eikä halunnut neuvoja.

Myöhemmin ystävät ja lopulta myös terapeutti olivat kuitenkin avainasemassa, kun hän alkoi selvitellä elämänsä umpisolmua.

Läheiset neuvoivat: mieti mitä sydän sanoo, äläkä lähde hötkyilemään. Virallinen apu löytyi terapiasta, jossa Heidi kävi yksin ja lopulta myös yhdessä Niken kanssa.

– Suosittelen parisuhdeterapiaa kaikille, jotka ovat vastaavassa tilanteessa.

Terapiassa Heidi oppi paljon itsestään.

– Tajusin, miten itsekäs omaan napaan tuijottaja olen ollut. Ja myös sen miten tärkeää on puhuminen.

Vaikeinta oli kohdata omiin ratkaisuihin liittyvät syyllisyyden tunteet.

– Erotessani kuvittelin tekeväni oikean ratkaisun. Mutta kun silmäni lopulta aukesivat, olin harmissani ja pettynyt itseeni. Olin aiheuttanut paljon pahaa mieltä ja satuttanut läheisiäni ja lopulta myös itseäni.

Suhteen uusi alku

Kevään ja kesän aikana Heidi ja Nikke alkoivat lähentyä toisiaan uudelleen.

– Käännekohta oli, kun pystyin myöntämään virheeni ja antamaan itselleni anteeksi. Ei ole häpeä tunnustaa virheitään. Olen pyytänyt ja saanut Nikeltä virheeni anteeksi. Ymmärsin, että rakastan Nikkeä.

Heidi uskoo, että välirikolla oli tarkoituksensa.

– Suhteellamme on nyt uusi alku. Meidän piti käydä tämä läpi voidaksemme elää loppuelämämme onnellisempina.

Mitä Heidi oppi  parisuhdeterapiassa? Lue lisää Me Naisten numerosta 44/2013. Voit ostaa digilehden iPadillesi myös täältä.

Lue myös:

Heidi Sohlberg ja isä – mutkaton suhde syntyi kovista kokemuksista

Suomalaiset miehet kunniaan!

Räppäri Jare Tiihonen ja Star Wars -elokuvien Chewbaccaa esittävä näyttelijä Joonas Suotamo ovat saaneet viime päivinä ylistävää huomiota kansainvälisissä medioissa.

Viikonloppuna huippusuosittu Bright Side -verkkosivusto listasi jutussaan maita, joissa miehiä on enemmän kuin naisia. Jutun tilastoja väritettiin kuvilla kunkin maan ”unelmamiehistä”. Suomen kohdassa havainnollistavaksi esimerkiksi oli nostettu kuka muu muka kuin Cheek!

Joonas Suotamo saa hehkutusta sen sijaan Hello Giggles -sivustolta, jonka mukaan ”meidän on aika puhua siitä faktasta, että Chewbaccaa näyttelee hyvin viehättävä mies.” Eli siis ihana Joonas!

Me suomalaiset naiset olemme tietenkin jo pitkään tienneet, että kyllä Suomessa riittää upeita miehiä – jotka ovat kaiken lisäksi paljon muutakin kuin pelkkää silmänruokaa. Kysyimme naisilta, ketkä suomalaiset julkisuudesta tutut miehet pitäisi seuraavaksi noteerata ulkomaisissa medioissa.

Kokosimme vastaukset listaksi perusteluiden kera:

1. Näyttelijä Pekka Strang

”Hän on uskomattoman karismaattinen.”

2. Poliitikko Erkki Tuomioja

”Hänellä on hyvin viehättävä olemus. Jotenkin sympaattinen – ja tietenkin älykäs.”

3. Näyttelijä Eero Ritala

”Hyväntuulinen, rauhallinen ja aina mainio Eero on juuri sellainen tyyppi, jonka kanssa haluaisi herätä samasta sängystä. Ihan vaikka vain kavereina.”

4. Koripalloilija Lauri Markkanen

”Hän on niin pitkä ja arvostaa äidin lihapullia.”

5. Poliitikko Jani Toivola

”Hän näkee maailman niin avarakatseisesti ja jaksaa perustella asioita pitkäjänteisesti. Lisäksi hän puhuu omista haastaistaan avoimesti niin, että se kannustaa muitakin avautumaan. Ja onhan hän aina pirun tyylikäs.”

6. Näyttelijä Martti Suosalo

”Ihana! Haluaisin, että Martti ja Virpi Suutari adoptoisivat minut.”

7. Kirjailija Tuomas Kyrö

”Niin rehellinen ja hauska tyyppi, että huh huh.”

8. Tennistähti Jarkko Nieminen

”Älykkään ja sympaattisen oloinen tyyppi, joka vaikuttaa siltä, että hän jaksaa aina kuunnella ja keskustella.”

9. Liikemies Jari Sarasvuo

”No onhan hän nyt kovin ihana, kun hän haluaa aina keskustella kaikesta.”

10. Näyttelijä Lauri Tilkanen

”Perinteisellä tavalla viehättävä. Sellainen sympaattinen nappisilmä.”

11. Laulaja Pete Parkkonen

”Perusteluksi riittänee: Kohta sataa.”

12. Kirjailija ja psykiatri Claes Andersson

”Hän on niin viisas, että oksat pois.”

13. Näyttelijä Tommi Korpela

”The one and only! Tommilla on lempeä, kiva ja rauhallinen rytmi olla ja puhua. Hän ei nöyristele, mutta ei kuitenkaan ole myöskään koppava.”

14. Koomikko Antti Holma

”Absoluuttisesti maailman hauskin mies.”

15. Jääkiekkoilija Patrik Laine

”Niin suoraselkäinen, peritamperelainen mies, että häntä ei voi kuin rakastaa.”

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.