Crohnin tauti on tulehduksellinen, parantumaton suolistosairaus, joka voi aiheuttaa vakavia vatsavaivoja sekä laihtumista, väsymystä ja kuumetta. Kuva: Shutterstock
Crohnin tauti on tulehduksellinen, parantumaton suolistosairaus, joka voi aiheuttaa vakavia vatsavaivoja sekä laihtumista, väsymystä ja kuumetta. Kuva: Shutterstock

Crohnin tautia sairastava Bethany Townsend aikoo palata malliksi vatsa-avanteestaan huolimatta. Hänen somessa jakamansa tarina on kerännyt ylistystä.

Englantilainen meikkaaja Bethany Townsend, 23, sairastui Crohnin tautiin kolmevuotiaana. Tulehduksellinen suolistosairaus äityi niin pahaksi, että neljä vuotta sitten hänelle oli pakko asentaa avanne eli vatsan ihoon kiinnitetty pussi, johon suolesta tuleva erite kertyy.

Aiemmin Bethany työskenteli mallina, mutta sairaus sai hänet vaihtamaan ammattia. Häntä on hoidettu useilla leikkauksilla, ja avanteen hän sai kolme ja puoli vuotta sitten.

Vähän aikaa sitten Bethany päätti, että lopettaa avanteensa piilottelun, ja jakoi tarinansa sosiaalisessa mediassa. Kuvaa, jossa Bethany makaa auringossa bikineissä, avannepussinsa rohkeasti esillä, on katsottu miljoonia kertoja Facebookissa ja Instagramissa.

Sosiaalisen median palaute on ollut niin kannustavaa, että nyt Bethany aikoo palata takaisin täysipäiväiseksi malliksi.

– Tunsin itseni tuhoontuomituksi, kun pussit asennettiin – kuvasta saamani palaute on auttanut minua hyväksymään ne, Bethany kommentoi Huffington Postille antamassaan haastattelussa.

Hän ei odottanut näin hurjaa suosiota, mutta on iloinen, että on tehnyt sairauttaan tunnetuksi, ja hänen tarinansa on nostettu esille laajasti niin sosiaalisessa mediassa kuin uutissivustoillakin.

– Jos voin innostaa tai auttaa muita samassa tilanteessa olevia tuntemaan olonsa vähän varmemmaksi omassa kehossaan, olen hyvin onnellinen.

Siinä Bethany on onnistunut, ja nyt sosiaalinen media on alkanut täyttyä samanlaisista kuvista. Avanteen kanssa voi elää normaalia elämää, mutta silti sen yllä leijuu stigma. Monille se on kuitenkin pakollinen sairauden hoitokeino.

Lue myös:

Onko tässä kaikkien aikojen ärsyttävin Instagram-päivitys?

Erotatuoinnit leviävät nyt somessa – keski-ikäisillä muotia jo aikoja sitten

Nyt tulevat after sex -selfiet

Rintasyövän sairastaneet naiset poseeraavat upeissa uikkarikuvissa

Maria Veitola on yksi Tähdet, tähdet -ohjelman tuomareista. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

”Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää, että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana”, Veitola kommentoi.

Laulaja Tomi Metsäketoa ei nähty eilisessä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksessä. Katsojille Metsäkedon hyllyttäminen ohjelmasta ei näkynyt erityisen silmiinpistävästi. Myös Ilta-Sanomien haastattelemat ohjelman muusikot totesivat, että tunnelma kuvauksissa oli samanlainen kuin ennenkin.

Ohjelman yksi tuomareista Maria Veitola kertoi IS:lle olevansa tyytyväinen siihen, ettei Metsäketoa enää nähdä ohjelmassa.

– Mun mielestä kaikelle tuollaiselle pitää olla nollatoleranssi. Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää – varsinkin nyt, kun on ollut tuo Me too -kampanja – että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana. On varmaan hänellekin parasta, että hän ei ole tässä enää, Veitola kertoi.

”Kaikella tuollaisella” Veitola viittaa syytöksiin, joita julkisuudessa on esitetty Metsäketoa kohtaan. Viime torstaina Seiska uutisoi, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä.

Sivuun tuotantorauhan takaamiseksi

MTV3-kanava tiedotti lauantaina hyllyttävänsä Metsäkedon ohjelman tulevista jaksoista. Kanava kertoi tiedotteessaan haluavansa taata tuotantorauhan.

Viikonloppuna Metsäketo kommentoi poisjääntiään ohjelmasta Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Kirjoituksessaan hän kertoo työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä.

Hän myönsi hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla” ja ”olleensa monille ihmisille öykkärimäinen”. Samalla hän pyytää anteeksi.

– Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon, Metsäketo kirjoitti.

#MeToo

Parin viime viikon ajan julkisuudessa on keskusteltu paljon häirinnästä, ahdistelusta ja asiallisen kohtelun rajoista. Syynä on Me too -kampanja, jonka tarkoituksena on tehdä näkyväksi, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on.

Myös Me Naiset on kirjoittanut kuluneen viikon aikana useita juttuja aiheesta. Lue ne kaikki tämän linkin takaa

Muusikko Jouni Hynynen on uudessa Facebook-profiilikuvassaan siilitukkainen. Parta sentään on jäljellä.

Kotiteollisuus-yhtyeen laulaja-kitaristi Jouni Hynynen on pitkään tunnettu pitkästä heviletistään. Nyt kuitenkin näyttää uhkaavasti siltä, että Jouni on luopunut kutreistaan. Hän vaihtoi julkisen Facebook-profiilikuvansa otokseen, jossa tukkaa on jäljellä vain muutaman millimetrin verran.

Kuvan kommenteissa muutosta ihmetellään ja epäillään. Osa kommentoijista ei ole meinannut tunnistaa Jounia, eikä ihme. 

”Joskus pitää aloittaa alusta,” Jouni on vastannut yhdelle kommentoineista. 

Jouni Hynynen vaihtoi Facebook-profiilikuvakseen tämän otoksen.

Vuonna 2011 Jouni kertoi televisiossa ajavansa hiuksensa pois, mikäli suomalainen kestävyysurheilu saadaan nousemaan entiseen loistoonsa. Tuolloin hän kertoi, että hänen tyttärensä oli alkanut itkemään kuullessaan isän mahdollisesta hiustenlähdöstä.

Ei tiedetä, johtuuko Jounin kuontalon lyhentyminen tällä kertaa suomalaisesta kestävyysurheilusta vai jostakin ihan muusta. Sitäkään mahdollisuutta ei voi sulkea pois, etteikö kyse olisi erittäin taidokkaasta maskeerauksesta.

Parta sentään näyttää olevan entisellään.

Napapiirin sankarit 3 -elokuvan ensi-illassa elokuussa Jouni Hynynen edusti vielä pitkätukkaisena. Vieressä Jounin vaimo, näyttelijä Mari Perankoski. Kuva: Sanoma-arkisto
Napapiirin sankarit 3 -elokuvan ensi-illassa elokuussa Jouni Hynynen edusti vielä pitkätukkaisena. Vieressä Jounin vaimo, näyttelijä Mari Perankoski. Kuva: Sanoma-arkisto

 

härpäke

Oho! Jouni Hynynen luopui ikonisesta tukastaan: ”Joskus pitää aloittaa alusta”

Kyllähän tuo tukka on ollut tavaramerkki "tuotteelle" Hynynen, mutta tukan huolto on aikaa vievää ja työtä vaativaa sen selvittäminen pesun jälkeen ja takkujen aukaisu. Tiedän ainakin oman pitkän tukkani kautta tuon, tosin hiuslaadut ovar erilaisia. Onhan se hienoa, kun uskaltaa uudistua. Onnellista tukatonta elämää klanipäänä!
Lue kommentti