Mirva ja Heka Kuukasjärvi ovat asuneet vuoden Fuengirolassa pienten lastensa kanssa. Nyt mielessä on jo paluu Suomeen.

Aurinkorannikolla, Fuengirolassa, jälleen yksi aurinkoinen päivä on päättymässä.

Suomalaiset Mirva, 38, ja Heka Kuukasjärvi, 36, istuvat vuokrakolmionsa sohvalla Los Pacosin kaupunginosassa. Takana on melkein vuosi elämää Espanjassa.

Kuukasjärvet lapsineen tulivat tänne alun perin siksi, että lokakuussa 2016 Heka jäi työttömäksi autokorjaamolta. Perhe lähti nollamaan tilannetta lomamatkalle Espanjaan, missä syntyi nopeasti ajatus muutosta.

Kuukasjärvien elämässä on kaikki se, mistä rännässä tarpova kansa kaukana Suomessa haaveilee.

Joulukuussa Heka löysi uuden työpaikan Baronan asiakaspalveluagenttina Fuengirolassa. Perhe kävi Suomessa pakkamassa tavaransa, ja tammikuussa 2017 he olivat jo muuttaneet Espanjaan.

Nyt Kuukasjärvien elämässä on kaikki se, mistä rännässä tarpova kansa kaukana Suomessa haaveilee: Taloyhtiön sisäpihalla kimaltaa uima-allas, ja rantaankin on lyhyt matka. Ihan lähellä vietetään yötä myöten espanjalaista kansanjuhlaa. On sitä ”pöhinää”, josta suomalaisessa kaupunkisuunnittelussa haaveillaan.

Hoitovapaalla olevan Mirvan ei tarvitse enää kiskoa vuoden vanhan Emilin tai 3-vuotiaan Innan päälle kurahousuja tai kumisaappaita. Hän on kotona lasten kanssa, mutta pyörittää samalla Assistenttiapu-yritystään. Heka voi pyöräillä vartin matkan työpaikalleen ympäri vuoden.

"Kesäkuukausina Aurinkorannikolla on liian kuuma."

Perhe on alkanut löytää seudulta myös ystäviä, lähinnä muita suomalaisia. Espanjan kielikin alkaa jo tarttua.

Silti Kuukasjärvet aikovat palata Suomeen ennen ensi kesää. 

– En tahdo kokea toista peräkkäistä kesää täällä. Kesäkuukausina Aurinkorannikolla on liian kuuma. Kuumuus väsyttää, ja pienten lasten kanssa on vaikea keksiä tekemistä. Rannan hiekka polttaa aamusta iltaan. Leikkipuistot ammottavat tyhjyyttään, koska keinutkin ovat liian kuumia istua, Mirva sanoo.

– Neljänkympin helteella tilanne on sama kuin Suomessa kolmenkympin pakkasilla. Elämä keskittyy sisätiloihin, Heka kertoo.

Kuin pieni Suomi

Aurinkorannikon suomalaisista tehdyissä haastattelututkimuksissa on tullut ilmi, ettei elämä etelässä ole pelkkää päivänpaistetta. Ongelmiksi koetaan juuri kesän kuumuus, rikollisuus ja vuokra-asuntojen huono varustelutaso. Myös suomalaisyhteisön sisäänlämpiävyys ja paikallisten huono kielitaito ärsyttävät.

Kuukasjärvet ovat törmänneet samoihin asioihin. He ovat kuitenkin huomanneet, että jos niistä puhuu Suomi-yhteisön keskustelupalstalla, saa helposti juntin ja epäonnistujan leiman.

– Kuumuutta ja turvattomuutta ei saisi tuoda esiin, vaikka fakta on, että täällä on enemmän rikollisuutta kuin Suomessa. Talojen ympärillä on muurit ja ikkunoissa kalterit hyvästä syystä, Heka sanoo.

"Täällä näkee paljon suomalaisia, jotka juovat liikaa."

Aurinkorannikolla on niin paljon suomalaisia, ettei aina edes huomaa olevansa ulkomailla.

– Tämä on kuin pieni Suomi Välimeren rannalla, Heka sanoo.

Pienessä Suomessa näkyvät myös kotimaiset ongelmat.

– Täällä näkee paljon suomalaisia, jotka juovat liikaa. Juomien edullisuus ja helppo saatavuus lisäävät selvästi kulutusta, Mirva sanoo.

Pariskuntaa on jäänyt vaivaamaan eräs tuntematon suomalaislapsi, joka iltamyöhällä nuokkui tuolilla baarissa umpihumalaisten seurueessa. Näky teki niin pahaa, että Hekan ja Mirvan tuttava meni kysymään espanjalaiselta baarimikolta, voisiko tämä tehdä tilanteelle jotakin. Vastauksena oli olkapäiden kohautus ja anteeksipyytävä hymy.

– Lo siento, en voi. Espanjassa lapsetkin saavat olla ravintolassa.

Homekoti ja rahariitoja

Kuukasjärvien nykyinen koti Fuengirolassa on siisti ja hyvin varusteltu kahden makuhuoneen asunto. Vaaleat nahkasohvat ja keittiönpöydän vieressä seisova Ikean syöttötuoli luovat pohjoismaista henkeä.

Kuukasjärvet maksavat kodistaan vuokraa 850 euroa. Se ei ole ihan vähän, sillä Mirva on hoitovapaalla ja Heka saa työstään ”espanjalaista” palkkaa. Espanjassa keskivertoduunari ansitsee ennen veroja 2189 euroa, Suomessa 3380 euroa kuukaudessa.

"Rikastumaan täällä ei pääse, päinvastoin. Säästöt hupenevat pikkuhiljaa."

Asumisen lisäksi rahaa menee puhelimiin, nettiin ja sähköön. Nekään eivät ole halpoja. Ruoka, bensiini, alkoholi ja monet palvelut taas ovat edullisempia kuin kotimaassa.

– Rikastumaan täällä ei pääse, päinvastoin. Säästöt hupenevat pikkuhiljaa, Mirva sanoo.

Ensimmäinen asunto Espanjassa maksoi lähes yhtä paljon kuin nykyinen. Sieltä piti lähteä, kun Kuukasjärvien kuopus sai ilkeän ihottuman, jota mikään rasva ei taltuttanut. Kävi ilmi, että kosteus oli hiipinyt asunnon katosta läpi. Nurkissa haiskahti home.

Ratkaisuksi espanjalainen vuokraisäntä lähetti paikalle maalarin, joka suti pahimmat läiskät piiloon. Pian kosteus alkoi kuitenkin tihkua läpi tuoreesta maalista.

– Luulen, ettei homeasioita oteta täällä ihan tosissaan. Kun päätimme muuttaa pois ja aloimme puhua takuuvuokran palautuksesta, vuokraisäntä heittäytyi hankalaksi, Heka sanoo.

Kuukasjärvet ovat kuulleet muiltakin, että espanjalaiset alkavat helposti uhkailla lakimiehellä, jos sukset menevät ristiin raha-asioissa.

Viikko poismuuton jälkeen edellinen koti ilmestyi jälleen tarjolle netin vuokra-asuntosivulle – sata euroa entistä kalliimpana. Viimeinen erä perheen takuuvuokrasta on edelleen palauttamatta, mutta kuopuksen iho sentään parani heti muuton jälkeen.

Kulttuurisokki

Kuukasjärvet elävät Fuengirolassa suomalaisen päivärytmin mukaan: aikaisin ylös, sitten ulkoilua, lounas ja päiväunet. Hekan työaikojen ja lasten kannalta niin on parasta. Rytmi on espanjalaisittain erikoinen.

– Päivällä puistoissa ulkoilevat oikeastaan vain suomalaiset ja brittiläiset perheet. Espanjalaiset valtaavat puistot auringon laskettua, Mirva kertoo.

Kulttuurisokki ilmenee usein niin, että pienet asiat alkavat ärsyttää.

Kontakteja paikallisiin ei pääse oikein syntymään, mutta Mirvaa se ei haittaa. Hänestä espanjalaislapsien leikit ovat usein melko rajuja: jonoissa tönitään, lelut viedään kädestä ja uima-altaalla hypitään päälle.

– Aikuiset eivät puutu tilanteisiin, kuten Suomessa on tapana.

Mirva on asunut aiemminkin ulkomailla. Hän tietää, että kulttuurisokki ilmenee usein niin, että tällaiset pienet asiat alkavat ärsyttää.

Kun aikaa kuluu, epämiellyttävät kokemukset lieventyvät.

– Jälkeenpäin kaikkea muistelee silti hyvällä, Mirva sanoo.

Jutun taustaksi on haastateltu kasvatustieteen tohtori Paula Könnilää, joka on tehnyt Aurinkorannikon suomalaisista tutkimukset Sisua ja mananaa (Siirtolaisinstituutti 2014) sekä Las Raices finlandesas en espana (2017). Könnilä asuu itsekin Aurinkorannikolla.

Ketkä?

*Mirva ja Heka Kuukasjärvi olivat mukana Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa 2014.

*He ovat asuneet Fuengirolassa Espanjan etelärannikolla tammikuusta 2017 saakka. Pariskunnan omakotitalo Lahdessa on annettu vuokralle. Kuulumisia voi seurata Facebookissa sivulla Kuukit reissaa.

*Heka työskentelee asiakaspalveluagenttina. Mirva on hoitovapaalla ja käynnistelee omaa Assistenttiapu-yritystään.

Espanjassa asuva suomalainen

Aurinkorannikolle muuttaneet Mirva ja Heka kertovat, millaista elämä Espanjassa oikeasti on: ”Kuin pieni Suomi Välimeren rannalla”

Vois olla hyvä jos ois jonkun verran intoa oppia espanjaa ja silloin vois puhua kenen kanssa tahansa. Vai odotatteko todella, että kaikki ihmiset puhuvat sitä kieltä mitä TE osaatte, suomea, ruotsia? tai englantia. OPETELKAA MAAN KIELI.
Lue kommentti