Mirva ja Heka Kuukasjärvi ovat asuneet vuoden Fuengirolassa pienten lastensa kanssa. Nyt mielessä on jo paluu Suomeen.

Aurinkorannikolla, Fuengirolassa, jälleen yksi aurinkoinen päivä on päättymässä.

Suomalaiset Mirva, 38, ja Heka Kuukasjärvi, 36, istuvat vuokrakolmionsa sohvalla Los Pacosin kaupunginosassa. Takana on melkein vuosi elämää Espanjassa.

Kuukasjärvet lapsineen tulivat tänne alun perin siksi, että lokakuussa 2016 Heka jäi työttömäksi autokorjaamolta. Perhe lähti nollamaan tilannetta lomamatkalle Espanjaan, missä syntyi nopeasti ajatus muutosta.

Kuukasjärvien elämässä on kaikki se, mistä rännässä tarpova kansa kaukana Suomessa haaveilee.

Joulukuussa Heka löysi uuden työpaikan Baronan asiakaspalveluagenttina Fuengirolassa. Perhe kävi Suomessa pakkamassa tavaransa, ja tammikuussa 2017 he olivat jo muuttaneet Espanjaan.

Nyt Kuukasjärvien elämässä on kaikki se, mistä rännässä tarpova kansa kaukana Suomessa haaveilee: Taloyhtiön sisäpihalla kimaltaa uima-allas, ja rantaankin on lyhyt matka. Ihan lähellä vietetään yötä myöten espanjalaista kansanjuhlaa. On sitä ”pöhinää”, josta suomalaisessa kaupunkisuunnittelussa haaveillaan.

Hoitovapaalla olevan Mirvan ei tarvitse enää kiskoa vuoden vanhan Emilin tai 3-vuotiaan Innan päälle kurahousuja tai kumisaappaita. Hän on kotona lasten kanssa, mutta pyörittää samalla Assistenttiapu-yritystään. Heka voi pyöräillä vartin matkan työpaikalleen ympäri vuoden.

"Kesäkuukausina Aurinkorannikolla on liian kuuma."

Perhe on alkanut löytää seudulta myös ystäviä, lähinnä muita suomalaisia. Espanjan kielikin alkaa jo tarttua.

Silti Kuukasjärvet aikovat palata Suomeen ennen ensi kesää. 

– En tahdo kokea toista peräkkäistä kesää täällä. Kesäkuukausina Aurinkorannikolla on liian kuuma. Kuumuus väsyttää, ja pienten lasten kanssa on vaikea keksiä tekemistä. Rannan hiekka polttaa aamusta iltaan. Leikkipuistot ammottavat tyhjyyttään, koska keinutkin ovat liian kuumia istua, Mirva sanoo.

– Neljänkympin helteella tilanne on sama kuin Suomessa kolmenkympin pakkasilla. Elämä keskittyy sisätiloihin, Heka kertoo.

Kuin pieni Suomi

Aurinkorannikon suomalaisista tehdyissä haastattelututkimuksissa on tullut ilmi, ettei elämä etelässä ole pelkkää päivänpaistetta. Ongelmiksi koetaan juuri kesän kuumuus, rikollisuus ja vuokra-asuntojen huono varustelutaso. Myös suomalaisyhteisön sisäänlämpiävyys ja paikallisten huono kielitaito ärsyttävät.

Kuukasjärvet ovat törmänneet samoihin asioihin. He ovat kuitenkin huomanneet, että jos niistä puhuu Suomi-yhteisön keskustelupalstalla, saa helposti juntin ja epäonnistujan leiman.

– Kuumuutta ja turvattomuutta ei saisi tuoda esiin, vaikka fakta on, että täällä on enemmän rikollisuutta kuin Suomessa. Talojen ympärillä on muurit ja ikkunoissa kalterit hyvästä syystä, Heka sanoo.

"Täällä näkee paljon suomalaisia, jotka juovat liikaa."

Aurinkorannikolla on niin paljon suomalaisia, ettei aina edes huomaa olevansa ulkomailla.

– Tämä on kuin pieni Suomi Välimeren rannalla, Heka sanoo.

Pienessä Suomessa näkyvät myös kotimaiset ongelmat.

– Täällä näkee paljon suomalaisia, jotka juovat liikaa. Juomien edullisuus ja helppo saatavuus lisäävät selvästi kulutusta, Mirva sanoo.

Pariskuntaa on jäänyt vaivaamaan eräs tuntematon suomalaislapsi, joka iltamyöhällä nuokkui tuolilla baarissa umpihumalaisten seurueessa. Näky teki niin pahaa, että Hekan ja Mirvan tuttava meni kysymään espanjalaiselta baarimikolta, voisiko tämä tehdä tilanteelle jotakin. Vastauksena oli olkapäiden kohautus ja anteeksipyytävä hymy.

– Lo siento, en voi. Espanjassa lapsetkin saavat olla ravintolassa.

Homekoti ja rahariitoja

Kuukasjärvien nykyinen koti Fuengirolassa on siisti ja hyvin varusteltu kahden makuhuoneen asunto. Vaaleat nahkasohvat ja keittiönpöydän vieressä seisova Ikean syöttötuoli luovat pohjoismaista henkeä.

Kuukasjärvet maksavat kodistaan vuokraa 850 euroa. Se ei ole ihan vähän, sillä Mirva on hoitovapaalla ja Heka saa työstään ”espanjalaista” palkkaa. Espanjassa keskivertoduunari ansitsee ennen veroja 2189 euroa, Suomessa 3380 euroa kuukaudessa.

"Rikastumaan täällä ei pääse, päinvastoin. Säästöt hupenevat pikkuhiljaa."

Asumisen lisäksi rahaa menee puhelimiin, nettiin ja sähköön. Nekään eivät ole halpoja. Ruoka, bensiini, alkoholi ja monet palvelut taas ovat edullisempia kuin kotimaassa.

– Rikastumaan täällä ei pääse, päinvastoin. Säästöt hupenevat pikkuhiljaa, Mirva sanoo.

Ensimmäinen asunto Espanjassa maksoi lähes yhtä paljon kuin nykyinen. Sieltä piti lähteä, kun Kuukasjärvien kuopus sai ilkeän ihottuman, jota mikään rasva ei taltuttanut. Kävi ilmi, että kosteus oli hiipinyt asunnon katosta läpi. Nurkissa haiskahti home.

Ratkaisuksi espanjalainen vuokraisäntä lähetti paikalle maalarin, joka suti pahimmat läiskät piiloon. Pian kosteus alkoi kuitenkin tihkua läpi tuoreesta maalista.

– Luulen, ettei homeasioita oteta täällä ihan tosissaan. Kun päätimme muuttaa pois ja aloimme puhua takuuvuokran palautuksesta, vuokraisäntä heittäytyi hankalaksi, Heka sanoo.

Kuukasjärvet ovat kuulleet muiltakin, että espanjalaiset alkavat helposti uhkailla lakimiehellä, jos sukset menevät ristiin raha-asioissa.

Viikko poismuuton jälkeen edellinen koti ilmestyi jälleen tarjolle netin vuokra-asuntosivulle – sata euroa entistä kalliimpana. Viimeinen erä perheen takuuvuokrasta on edelleen palauttamatta, mutta kuopuksen iho sentään parani heti muuton jälkeen.

Kulttuurisokki

Kuukasjärvet elävät Fuengirolassa suomalaisen päivärytmin mukaan: aikaisin ylös, sitten ulkoilua, lounas ja päiväunet. Hekan työaikojen ja lasten kannalta niin on parasta. Rytmi on espanjalaisittain erikoinen.

– Päivällä puistoissa ulkoilevat oikeastaan vain suomalaiset ja brittiläiset perheet. Espanjalaiset valtaavat puistot auringon laskettua, Mirva kertoo.

Kulttuurisokki ilmenee usein niin, että pienet asiat alkavat ärsyttää.

Kontakteja paikallisiin ei pääse oikein syntymään, mutta Mirvaa se ei haittaa. Hänestä espanjalaislapsien leikit ovat usein melko rajuja: jonoissa tönitään, lelut viedään kädestä ja uima-altaalla hypitään päälle.

– Aikuiset eivät puutu tilanteisiin, kuten Suomessa on tapana.

Mirva on asunut aiemminkin ulkomailla. Hän tietää, että kulttuurisokki ilmenee usein niin, että tällaiset pienet asiat alkavat ärsyttää.

Kun aikaa kuluu, epämiellyttävät kokemukset lieventyvät.

– Jälkeenpäin kaikkea muistelee silti hyvällä, Mirva sanoo.

Jutun taustaksi on haastateltu kasvatustieteen tohtori Paula Könnilää, joka on tehnyt Aurinkorannikon suomalaisista tutkimukset Sisua ja mananaa (Siirtolaisinstituutti 2014) sekä Las Raices finlandesas en espana (2017). Könnilä asuu itsekin Aurinkorannikolla.

Ketkä?

*Mirva ja Heka Kuukasjärvi olivat mukana Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa 2014.

*He ovat asuneet Fuengirolassa Espanjan etelärannikolla tammikuusta 2017 saakka. Pariskunnan omakotitalo Lahdessa on annettu vuokralle. Kuulumisia voi seurata Facebookissa sivulla Kuukit reissaa.

*Heka työskentelee asiakaspalveluagenttina. Mirva on hoitovapaalla ja käynnistelee omaa Assistenttiapu-yritystään.

Espanjassa asuva suomalainen

Aurinkorannikolle muuttaneet Mirva ja Heka kertovat, millaista elämä Espanjassa oikeasti on: ”Kuin pieni Suomi Välimeren rannalla”

Vois olla hyvä jos ois jonkun verran intoa oppia espanjaa ja silloin vois puhua kenen kanssa tahansa. Vai odotatteko todella, että kaikki ihmiset puhuvat sitä kieltä mitä TE osaatte, suomea, ruotsia? tai englantia. OPETELKAA MAAN KIELI.
Lue kommentti

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Malla Malmivaara ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä. Krista voitti parhaan naispääosan Jussin.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.