Mirva ja Heka Kuukasjärvi ovat asuneet vuoden Fuengirolassa pienten lastensa kanssa. Nyt mielessä on jo paluu Suomeen.

Aurinkorannikolla, Fuengirolassa, jälleen yksi aurinkoinen päivä on päättymässä.

Suomalaiset Mirva, 38, ja Heka Kuukasjärvi, 36, istuvat vuokrakolmionsa sohvalla Los Pacosin kaupunginosassa. Takana on melkein vuosi elämää Espanjassa.

Kuukasjärvet lapsineen tulivat tänne alun perin siksi, että lokakuussa 2016 Heka jäi työttömäksi autokorjaamolta. Perhe lähti nollamaan tilannetta lomamatkalle Espanjaan, missä syntyi nopeasti ajatus muutosta.

Kuukasjärvien elämässä on kaikki se, mistä rännässä tarpova kansa kaukana Suomessa haaveilee.

Joulukuussa Heka löysi uuden työpaikan Baronan asiakaspalveluagenttina Fuengirolassa. Perhe kävi Suomessa pakkamassa tavaransa, ja tammikuussa 2017 he olivat jo muuttaneet Espanjaan.

Nyt Kuukasjärvien elämässä on kaikki se, mistä rännässä tarpova kansa kaukana Suomessa haaveilee: Taloyhtiön sisäpihalla kimaltaa uima-allas, ja rantaankin on lyhyt matka. Ihan lähellä vietetään yötä myöten espanjalaista kansanjuhlaa. On sitä ”pöhinää”, josta suomalaisessa kaupunkisuunnittelussa haaveillaan.

Hoitovapaalla olevan Mirvan ei tarvitse enää kiskoa vuoden vanhan Emilin tai 3-vuotiaan Innan päälle kurahousuja tai kumisaappaita. Hän on kotona lasten kanssa, mutta pyörittää samalla Assistenttiapu-yritystään. Heka voi pyöräillä vartin matkan työpaikalleen ympäri vuoden.

"Kesäkuukausina Aurinkorannikolla on liian kuuma."

Perhe on alkanut löytää seudulta myös ystäviä, lähinnä muita suomalaisia. Espanjan kielikin alkaa jo tarttua.

Silti Kuukasjärvet aikovat palata Suomeen ennen ensi kesää. 

– En tahdo kokea toista peräkkäistä kesää täällä. Kesäkuukausina Aurinkorannikolla on liian kuuma. Kuumuus väsyttää, ja pienten lasten kanssa on vaikea keksiä tekemistä. Rannan hiekka polttaa aamusta iltaan. Leikkipuistot ammottavat tyhjyyttään, koska keinutkin ovat liian kuumia istua, Mirva sanoo.

– Neljänkympin helteella tilanne on sama kuin Suomessa kolmenkympin pakkasilla. Elämä keskittyy sisätiloihin, Heka kertoo.

Kuin pieni Suomi

Aurinkorannikon suomalaisista tehdyissä haastattelututkimuksissa on tullut ilmi, ettei elämä etelässä ole pelkkää päivänpaistetta. Ongelmiksi koetaan juuri kesän kuumuus, rikollisuus ja vuokra-asuntojen huono varustelutaso. Myös suomalaisyhteisön sisäänlämpiävyys ja paikallisten huono kielitaito ärsyttävät.

Kuukasjärvet ovat törmänneet samoihin asioihin. He ovat kuitenkin huomanneet, että jos niistä puhuu Suomi-yhteisön keskustelupalstalla, saa helposti juntin ja epäonnistujan leiman.

– Kuumuutta ja turvattomuutta ei saisi tuoda esiin, vaikka fakta on, että täällä on enemmän rikollisuutta kuin Suomessa. Talojen ympärillä on muurit ja ikkunoissa kalterit hyvästä syystä, Heka sanoo.

"Täällä näkee paljon suomalaisia, jotka juovat liikaa."

Aurinkorannikolla on niin paljon suomalaisia, ettei aina edes huomaa olevansa ulkomailla.

– Tämä on kuin pieni Suomi Välimeren rannalla, Heka sanoo.

Pienessä Suomessa näkyvät myös kotimaiset ongelmat.

– Täällä näkee paljon suomalaisia, jotka juovat liikaa. Juomien edullisuus ja helppo saatavuus lisäävät selvästi kulutusta, Mirva sanoo.

Pariskuntaa on jäänyt vaivaamaan eräs tuntematon suomalaislapsi, joka iltamyöhällä nuokkui tuolilla baarissa umpihumalaisten seurueessa. Näky teki niin pahaa, että Hekan ja Mirvan tuttava meni kysymään espanjalaiselta baarimikolta, voisiko tämä tehdä tilanteelle jotakin. Vastauksena oli olkapäiden kohautus ja anteeksipyytävä hymy.

– Lo siento, en voi. Espanjassa lapsetkin saavat olla ravintolassa.

Homekoti ja rahariitoja

Kuukasjärvien nykyinen koti Fuengirolassa on siisti ja hyvin varusteltu kahden makuhuoneen asunto. Vaaleat nahkasohvat ja keittiönpöydän vieressä seisova Ikean syöttötuoli luovat pohjoismaista henkeä.

Kuukasjärvet maksavat kodistaan vuokraa 850 euroa. Se ei ole ihan vähän, sillä Mirva on hoitovapaalla ja Heka saa työstään ”espanjalaista” palkkaa. Espanjassa keskivertoduunari ansitsee ennen veroja 2189 euroa, Suomessa 3380 euroa kuukaudessa.

"Rikastumaan täällä ei pääse, päinvastoin. Säästöt hupenevat pikkuhiljaa."

Asumisen lisäksi rahaa menee puhelimiin, nettiin ja sähköön. Nekään eivät ole halpoja. Ruoka, bensiini, alkoholi ja monet palvelut taas ovat edullisempia kuin kotimaassa.

– Rikastumaan täällä ei pääse, päinvastoin. Säästöt hupenevat pikkuhiljaa, Mirva sanoo.

Ensimmäinen asunto Espanjassa maksoi lähes yhtä paljon kuin nykyinen. Sieltä piti lähteä, kun Kuukasjärvien kuopus sai ilkeän ihottuman, jota mikään rasva ei taltuttanut. Kävi ilmi, että kosteus oli hiipinyt asunnon katosta läpi. Nurkissa haiskahti home.

Ratkaisuksi espanjalainen vuokraisäntä lähetti paikalle maalarin, joka suti pahimmat läiskät piiloon. Pian kosteus alkoi kuitenkin tihkua läpi tuoreesta maalista.

– Luulen, ettei homeasioita oteta täällä ihan tosissaan. Kun päätimme muuttaa pois ja aloimme puhua takuuvuokran palautuksesta, vuokraisäntä heittäytyi hankalaksi, Heka sanoo.

Kuukasjärvet ovat kuulleet muiltakin, että espanjalaiset alkavat helposti uhkailla lakimiehellä, jos sukset menevät ristiin raha-asioissa.

Viikko poismuuton jälkeen edellinen koti ilmestyi jälleen tarjolle netin vuokra-asuntosivulle – sata euroa entistä kalliimpana. Viimeinen erä perheen takuuvuokrasta on edelleen palauttamatta, mutta kuopuksen iho sentään parani heti muuton jälkeen.

Kulttuurisokki

Kuukasjärvet elävät Fuengirolassa suomalaisen päivärytmin mukaan: aikaisin ylös, sitten ulkoilua, lounas ja päiväunet. Hekan työaikojen ja lasten kannalta niin on parasta. Rytmi on espanjalaisittain erikoinen.

– Päivällä puistoissa ulkoilevat oikeastaan vain suomalaiset ja brittiläiset perheet. Espanjalaiset valtaavat puistot auringon laskettua, Mirva kertoo.

Kulttuurisokki ilmenee usein niin, että pienet asiat alkavat ärsyttää.

Kontakteja paikallisiin ei pääse oikein syntymään, mutta Mirvaa se ei haittaa. Hänestä espanjalaislapsien leikit ovat usein melko rajuja: jonoissa tönitään, lelut viedään kädestä ja uima-altaalla hypitään päälle.

– Aikuiset eivät puutu tilanteisiin, kuten Suomessa on tapana.

Mirva on asunut aiemminkin ulkomailla. Hän tietää, että kulttuurisokki ilmenee usein niin, että tällaiset pienet asiat alkavat ärsyttää.

Kun aikaa kuluu, epämiellyttävät kokemukset lieventyvät.

– Jälkeenpäin kaikkea muistelee silti hyvällä, Mirva sanoo.

Jutun taustaksi on haastateltu kasvatustieteen tohtori Paula Könnilää, joka on tehnyt Aurinkorannikon suomalaisista tutkimukset Sisua ja mananaa (Siirtolaisinstituutti 2014) sekä Las Raices finlandesas en espana (2017). Könnilä asuu itsekin Aurinkorannikolla.

Ketkä?

*Mirva ja Heka Kuukasjärvi olivat mukana Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa 2014.

*He ovat asuneet Fuengirolassa Espanjan etelärannikolla tammikuusta 2017 saakka. Pariskunnan omakotitalo Lahdessa on annettu vuokralle. Kuulumisia voi seurata Facebookissa sivulla Kuukit reissaa.

*Heka työskentelee asiakaspalveluagenttina. Mirva on hoitovapaalla ja käynnistelee omaa Assistenttiapu-yritystään.

Espanjassa asuva suomalainen

Aurinkorannikolle muuttaneet Mirva ja Heka kertovat, millaista elämä Espanjassa oikeasti on: ”Kuin pieni Suomi Välimeren rannalla”

Vois olla hyvä jos ois jonkun verran intoa oppia espanjaa ja silloin vois puhua kenen kanssa tahansa. Vai odotatteko todella, että kaikki ihmiset puhuvat sitä kieltä mitä TE osaatte, suomea, ruotsia? tai englantia. OPETELKAA MAAN KIELI.
Lue kommentti

Moni julkisuudesta tuttu nuori tulee varsin maineikkaasta perheestä. Testaa, osaatko yhdistää jälkikasvun vanhempaansa!

 

Varoituksen sananen: tämä visa ei ole ihan helpoimmasta päästä.

1. Olivia on tullut tunnetuksi somejulkkiksena. Kuka suomalainen taidemaalari on hänen äitinsä?

2. Ava on nähty usein äitinsä kanssa Hollywoodin punaisilla matoilla. Kuka hänen äitinsä on?

3. Tässä kuvassa on vuoden 2014 Miss Suomi Bea. Kuka julkisuudesta tuttu tyyppi on hänen isänsä?

4. Shiloh on kiistatta perinyt huulensa äidiltään. Kuka hänen äitinsä mahtaa olla?

5. Vilman vanhemmat erosivat hänen ollessaan lapsi. Kuka tunnettu suomalainen kokki on hänen isänsä?

6. Kuka tunnettu amerikkalaisnäyttelijä on Lily-Rose Melodyn isä?

7. Kuka legendaarinen suomalaisnäyttelijä on Paavon isä?

8. Kuka vuonna 1946 syntyneistä Yhdysvaltain presidenteistä on Barronin isä?

9. Kuka tunnettu suomalainen näyttelijä on hänen äitinsä?

10. Kukapa ei tunnistaisi Roope Salmista! Mikä hänen näyttelijäisänsä etunimi on?

11. Myös Sonjan isä on yksi Salmisen suvun näyttelijöistä. Mikä Sonjan isän etunimi on?

12. Kuka edesmennyt pop-legenda on Parisin isä?

13. Räväkkätukkaisen Sofia Mäkkylän äitikin on tunnettu näyttävästä tyylistään. Kuka hänen äitinsä on?

14. Näyttelijä, laulaja ja malli Jadenilla on Instagramissa lähes 10 miljoonaa seuraaja. Kuka on hänen isänsä?

15. Kasperi seurasi isänsä jalanjäljissä jääkiekkokentille. Kuka kiekkoilija hänen isänsä on?

16. Kuka tunnettu urheilija on Brooklynin isä?

17. Rafael on seurannut isänsä jalanjäljissä kirjallisuuden maailmaan. Kuka hänen isänsä on?

18. Kuka maailmankuulu laulaja on Lourdes Leonin äiti?

Ei ollut ihan helppoa, vai oliko?

 

Jaa tuloksesi sosiaalisessa mediassa alla olevien painikkeiden avulla ja pyydä kavereitasi testaamaan, tietäisivätkö he paremmin.

Ei ollut ihan helppoa, vai oliko?

 

Jaa tuloksesi sosiaalisessa mediassa alla olevien painikkeiden avulla ja pyydä kavereitasi testaamaan, tietäisivätkö he paremmin.

Presidentti Tarja Halonen, laulaja Cheek ja näyttelijä Seela Sella ovat vuodenvaihteen lapsia eli kauriita. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on puolestaan neitsyt. Katso listasta, keillä julkkiksilla on kanssasi sama tähtimerkki!

Vesimies 21.1–19.2.

Sami Kuronen (juontaja) 21.1.1974

Jaana Pelkonen (poliitikko, juontaja) 27.1.1977 

Aino-Kaisa Saarinen (hiihtäjä) 1.2.1979

Jari Tervo (kirjailija ja runoilija) 2.2.1959

Anna Puu (laulaja) 3.2.1982

Juha Tapio (laulaja) 5.2.1974

Jörn Donner (kirjailija, ohjaaja ja poliitikko) 5.2.1933

Anna Abreu (laulaja) 7.2.1990

Kirsi Salo (televisiopersoona, hyvinvointivalmentaja) 7.2.1967

Pete Parkkonen (laulaja) 8.2.1990

Miitta Sorvali (näyttelijä) 10.2.1956

Pelle Miljoona (muusikko) 10.2.1955

Hannu-Pekka Björkman (näyttelijä) 11.2.1969

Anneli Jäätteenmäki (poliitikko ja pääministeri) 11.2.1955

Mauri Kunnas (kuvataiteilija ja sarjakuvapiirtäjä) 11.2.1950

Kirsti Paakkanen (toimitusjohtaja ja yrittäjäneuvos) 12.2.1929

Jouni Hynynen (muusikko) 15.2.1970

Eeva Kilpi (kirjailija) 18.2.1928

Lue lisää: Luova uudistaja, tyly määräilijä – tällainen vesimies (21.1.–19.2.) on luonteeltaan

Kalat 20.2.–20.3.

Jari Litmanen (jalkapalloilija) 20.2.1971

Antti Litja (näyttelijä) 21.2.1938

Outi Mäenpää (näyttelijä) 24.2.1962

Maria Veitola (radio- ja televisiotoimittaja) 26.2.1973

Jaakko Hämeen-Anttila (islamin tutkimuksen professori) 26.2.1963

Paperi T (räppäri) 26.2.1986

Antti Tuisku (laulaja) 27.2.1984

Aira Samulin (yrittäjä) 27.2.1927

Jannika B (laulaja) 28.2.1985

Ville Haapasalo (televisiojuontaja) 28.2.1972

Mikko Kuustonen (laulaja ja lauluntekijä) 4.3.1960

Mari Perankoski (näyttelijä) 10.3.1970

Leena Lehtolainen (kirjailija) 11.3.1964

Peter Vesterbacka (mobiilipelien kehittäjä) 12.3.1968

Sandhja Kuivalainen (laulaja) 16.3.1991

Olli Lindholm (laulaja) 19.3.1964

Jenni Vartiainen (laulaja) 20.3.1983

Lue lisää: Pehmeä herkkis, kateellinen manipuloija – tällainen kalat (20.2.–20.3.) on luonteeltaan

Oinas 21.3.–19.4.

Pekka Haavisto (poliitikko) 23.3.1958

Tommi Uschanov (kirjailija) 27.3.1975

Laura Huhtasaari (poliitikko) 30.3.1979

Klaus Härö (elokuvaohjaaja) 31.3.1971

Samu Haber (laulaja) 2.4.1976

Pirjo Heikkilä (koomikko) 3.4.1980

Toni Wirtanen (muusikko) 4.4.1975

Aki Kaurismäki (elokuvaohjaaja) 4.4.1957

Elisabeth Rehn (poliitikko) 6.4.1935

Jenni Haukio (runoilija, presidentin puoliso) 7.4.1977

Johanna Kurkela (laulaja) 10.4.1985

Katja Kettu (kirjailija ja animaatio-ohjaaja) 10.4.1978

Anna-Leena Härkönen (näyttelijä ja kirjailija) 10.4.1965

Pirkko Saisio (kirjailija, näyttelijä ja ohjaaja) 16.4.1949

Patrik Laine (jääkiekkoilija) 19.4.1998

Lue lisää: Ikuinen innostuja, itsekeskeinen möläyttelijä – tällainen oinas (21.3.–19.4.) on luonteeltaan

Härkä 20.4–20.5.

Arja Koriseva (laulaja) 21.4.1965

Paavo Lipponen (poliitikko, pääministeri ja eduskunnan puhemies) 23.4.1941

Juha Sipilä (poliitikko ja pääministeri) 25.4.1961

Nikke Ankara (räppäri) 26.4.1991

Antti J. Jokinen (elokuvantekijä) 26.4.1968

Jenny Lehtinen (mediapersoona) 28.4.1978

Saara Aalto (laulaja-lauluntekijä) 2.5.1987

Kalle Palander (alppihiihtäjä) 2.5.1977

Jesse Puljujärvi (jääkiekkoilija) 7.5.1998

Hanna Sumari (toimittaja, juontaja) 9.5.1958

Harri Kirvesniemi (hiihtäjä) 10.5.1958

Enni Rukajärvi (lumilautailija) 13.5.1990

Li Andersson (poliitikko) 13.5.1987

Vappu Pimiä (radio- ja tv-juontaja) 16.5.1978

Laura Voutilainen (laulaja) 17.5.1975

Assi Koivisto (ekonomi ja toimitusjohtaja) 20.5.1957

Pekka Pouta (meteorologi) 20.5.1968

Lue lisää: Kärsivällinen nautiskelija, joustamaton jäärä – tällainen härkä (20.4.–20.5.) on luonteeltaan

Kaksonen 21.5.–21.6.

Lauri Markkanen (koripalloilija) 22.5.1997

Anja Snellman (kirjailija) 23.5.1954

Ristomatti Ratia (muotoilija) 23.5.1941

Heli Sutela (näyttelijä ja koomikko) 24.5.1968

Anni Vuohijoki (painonnostaja) 24.5.1988

Reino Nordin (laulaja) 25.5.1983

Eveliina ”Evelina” Tammenlaakso (laulaja ja lauluntekijä) 27.5.1995

Krista Kosonen (näyttelijä) 29.5.1983

Timo Soini (poliitikko, europarlamentaarikko ja ministeri) 30.5.1962

Pirkka-Pekka Petelius (näyttelijä, ohjaaja ja tuottaja) 31.5.1953

Marco Bjurström (tanssija, juontaja) 31.5.1966

Sara Sieppi (vuoden 2011 Miss Suomi) 3.6.1991

Tuomas Kyrö (kirjailija) 4.6.1974

Elina Knihtilä (näyttelijä, professori) 6.6.1971

Laila Hirvisaari (kirjailija) 7.6.1938

Helena Ranta (oikeushammaslääkäri) 11.6.1946

Kerttu Niskanen (hiihtäjä) 13.6.1988

Riitta Uosukainen (eduskunnan ensimmäinen naispuhemies) 18.6.1942

Paula Koivuniemi (laulaja) 19.6.1947

Esko Valtaoja (avaruustähtitieteen professori) 20.6.1951

Lue lisää: Iloinen suupaltti, tunteeton kakara – tällainen kaksonen (21.5.–21.6.) on luonteeltaan

Rapu 22.6.–22.7.

Martti Ahtisaari (presidentti) 23.6.1937

Jorma Uotinen (tanssija ja koreografi) 28.6.1950

Erin Anttila (laulaja) 2.7.1977

Teemu Selänne (jääkiekkoilija) 3.7.1970

Merja Larivaara (näyttelijä) 4.7.1964

Miki Liukkonen (kirjailija, runoilija ja muusikko) 8.7.1989

Maria Nordin (yrittäjä, arkkitehti) 13.7.1983

Jasper Pääkkönen (näyttelijä) 15.7.1980

Martina Aitolehti (malli ja televisioesiintyjä) 16.7.1982

Terhi Kokkonen (laulaja) 16.7.1974

Matti Nykänen (mäkihyppääjä) 17.7.1963

Samuli Edelmann (näyttelijä ja laulaja) 21.7.1968

Hannele Lauri (näyttelijä) 21.7.1952

Lilli Paasikivi (oopperalaulaja ja Kansallisoopperan taiteellinen johtaja) 22.7.1965

Pekka Strang (näyttelijä ja teatterinjohtaja) 23.7.1977

Jarkko Nieminen (tennispelaaja) 23.7.1981

Lue lisää: Ymmärtäväinen huolehtija, oikukas murehtija – tällainen rapu (22.6.–22.7.) on luonteeltaan

Leijona 23.7.–22.8.

Minttu Mustakallio (suomalainen näyttelijä) 23.7.1973

Olavi Uusivirta (muusikko) 28.7.1983

Kaari Utrio (kirjailija) 28.7.1942

Anssi Kela (suomalainen muusikko) 29.7.1972

Johanna Tukiainen (malli, tanssija, juontaja) 29.7.1978

Ville Niinistö (poliitikko) 30.7.1976

Satu Silvo (näyttelijä) 2.8.1962

Jukka Hildén (Duudsoni) 3.8.1980

Jutta Urpilainen (poliitikko) 4.8.1975

Diandra Flores (laulaja) 12.8.1994

Peter Franzén (näyttelijä) 14.8.1971

Jari Sillanpää (laulaja) 16.8.1965

Tarja Turunen (laulaja) 17.8.1977

Kati Outinen (näyttelijä) 17.8.1961

Katri Helena (laulaja) 17.8.1945

Armi Kuusela (vuoden 1952 Miss Universum) 20.8.1934

Lue lisää: Arvokas johtaja, pöyhkeä kaikkitietäjä – tällainen leijona (23.7.–22.8.) on luonteeltaan

Neitsyt 23.8–22.9.

Jarkko Ruutu (jääkiekkoilija) 23.8.1975

Sauli Niinistö (tasavallan presidentti) 24.8.1948

Robin (laulaja) 24.8.1998

Panu Rajala (kirjailija ja tutkija) 27.8.1945

Anne Brunila (ekonomisti) 31.8.1957

Pekka Hyysalo (freestylehiihtäjä) 2.9.1990

Kirsi Alm-Siira (uutistoimittaja) 2.9.1974

Paavo Väyrynen (poliitikko) 2.9.1946

Tiina Lymi (näyttelijä, ohjaaja, käsikirjoittaja) 3.9.1971

Simo Frangén (koomikko, käsikirjoittaja, juontaja) 6.9.1963

Jutta Gustafsberg (hyvinvointiyrittäjä) 6.9.1973

Kaija Koo (laulaja) 10.9.1962

Marja-Liisa Kirvesniemi (hiihtäjä) 10.9.1955

Nasima Razmyar (poliitikko) 13.9.1984

Janni Hussi (fitnessmalli, yrittäjä) 14.9.1991

Arttu Wiskari (muusikko) 16.9.1984

Rakel Liekki (taiteilija, toimittaja) 20.9.1979

Tuomas Enbuske (juontaja, toimittaja, kolumnisti) 22.9.1977

Lue lisää: Tarkkanäköinen älykkö, pikkumainen saivartelija – tällainen neitsyt (23.8–22.9.) on luonteeltaan

Vaaka 23.9.–22.10.

Matleena Kuusniemi (näyttelijä) 24.9.1973

Kiira Korpi (taitoluistelija) 26.9.1988

Peter Nyman (toimittaja, uutisankkuri) 27.9.1966

Pihla Viitala (näyttelijä) 30.9.1982

Anne Kukkohovi (malli, juontaja) 3.10.1970

Kiti Kokkonen (näyttelijä) 4.10.1974

Sami Hyypiä (jalkapalloilija) 7.10.1973

Björn Wahlroos (konsernijohtaja) 10.10.1952

Miia Nuutila (näyttelijä, juontaja) 12.10.1972

Reijo Mäki (dekkarikirjailija) 12.10.1958

Pamela Tola (näyttelijä) 15.10.1981

Virpi Hämeen-Anttila (kirjailija ja tutkija) 15.10.1958

Kimi Räikkönen (Formula 1 -kuljettaja) 17.9.1979

Sanna Stellan (näyttelijä) 19.10.1974

Lue lisää: Ymmärtäväinen sovittelija, oikukas vitkuttelija – tällainen vaaka (23.9.–22.10.) on luonteeltaan

Skorpioni 23.10.–22.11.

Pauli Hanhiniemi (muusikko) 24.10.1964

Laura Malmivaara (näyttelijä) 26.10.1973

Tiina Jylhä (kauneusalan yrittäjä) 26.10.1962

Katariina Souri (kirjailija, kolumnisti) 27.10.1968

Timo Koivusalo (elokuvaohjaaja, lauluntekijä) 31.10.1963

Riku Nieminen (näyttelijä) 1.11.1986

Meeri Koutaniemi (valokuvaaja) 1.11.1987

Hjallis Harkimo (liikemies, poliitikko) 2.11.1953

Antti Rinne (poliitikko) 3.11.1962

Matti Vanhanen (poliitikko) 4.11.1955

Nooralotta Neziri (aitajuoksija) 9.11.1992

Lauri Tähkä (laulaja) 9.11.1973

Maija Vilkkumaa (laulaja) 9.11.1973

Virve Rosti (laulaja) 10.11.1958

Heidi Hautala (poliitikko) 14.11.1955

Aki Palsanmäki (huutokauppayrittäjä) 15.11.1969

Jenni Pääskysaari (toimittaja, juontaja) 18.11.1975

Ulla Tapaninen (näyttelijä) 19.11.1955

Juha Mieto (hiihtäjä) 20.11.1949

Ville Valo (laulaja) 22.11.1976

Lue lisää: Syvällinen älykkö, kostonhimoinen piikittelijä – tällainen skorpioni (23.10.–22.11.) on luonteeltaan

Jousimies 23.11–21.12.

Niina Lahtinen (näyttelijä, ohjaaja, käsikirjoittaja) 23.11.1979

Krista Siegfrids (laulaja) 4.12.1985

Antti Holma (näyttelijä) 6.12.1982

Pentti Linkola (filosofi) 7.12.1932

Heikki Turunen (kirjailija) 9.12.1945

Paula Vesala (muusikko) 10.12.1981

Roope Salminen (näyttelijä) 11.12.1989

Krista Pärmäkoski (maastohiihtäjä) 12.12.1990

Paavo Arhinmäki (poliitikko) 13.12.1976

Siiri Rantanen (hiihtäjä) 14.12.1924

Kirsi Kunnas (lastenkirjailija, runoilija) 14.12.1924

Irja Askola (pappi) 18.12.1952

Tero Pitkämäki (keihäänheittäjä) 19.12.1982

Janna Hurmerinta (laulaja) 20.12.1981

Arvi Lind (uutisankkuri) 21.12.1940

Lue lisää: Suuri optimisti, röyhkeä jäärä – tällainen jousimies (23.11.–21.12.) on luonteeltaan

Kauris 22.12.–20.1.

Jare Tiihonen eli Cheek (räppäri) 22.12.1981

Tarja Halonen (presidentti) 24.12.1943

Isac Elliot (laulaja) 26.12.2000

Dome Karukoski (elokuvaohjaaja) 29.12.1976

Seela Sella (näyttelijä) 30.12.1936

Rosa Meriläinen (kirjailija, poliitikko) 31.12.1975

Lenita Airisto (toimitusjohtaja) 1.1.1937

Tellervo Koivisto (poliitikko ja ekonomisti) 2.1.1929

Christel ”Chisu” Sundberg (muusikko) 3.1.1982

Jari ”Bull” Mentula (ammattilaiskehonrakentaja) 4.1.1976

Vesa-Matti Loiri (näyttelijä, koomikko, laulaja) 4.1.1945

Sofi Oksanen (kirjailija) 7.1.1977

Kari Hotakainen (kirjailija) 9.1.1957

Iivo Niskanen (maastohiihtäjä) 12.1.1992

Anne Berner (yritysjohtaja, poliitikko) 16.1.1964

Alma Miettinen (laulaja) 17.1.1996

Laura Närhi (laulaja) 19.1.1978

Lue lisää: Sinnikäs vastuunkantaja, itsekäs niuhottaja – tällainen kauris (22.12.–20.1.) on luonteeltaan

Juttua muokattu 22.7. Korjattu Maria Nordin, Terhi Kokkonen ja Jasper Pääkkönen oikean horoskooppimerkin alle.