Mirva ja Heka Kuukasjärvi ovat asuneet vuoden Fuengirolassa pienten lastensa kanssa. Nyt mielessä on jo paluu Suomeen.

Aurinkorannikolla, Fuengirolassa, jälleen yksi aurinkoinen päivä on päättymässä.

Suomalaiset Mirva, 38, ja Heka Kuukasjärvi, 36, istuvat vuokrakolmionsa sohvalla Los Pacosin kaupunginosassa. Takana on melkein vuosi elämää Espanjassa.

Kuukasjärvet lapsineen tulivat tänne alun perin siksi, että lokakuussa 2016 Heka jäi työttömäksi autokorjaamolta. Perhe lähti nollamaan tilannetta lomamatkalle Espanjaan, missä syntyi nopeasti ajatus muutosta.

Kuukasjärvien elämässä on kaikki se, mistä rännässä tarpova kansa kaukana Suomessa haaveilee.

Joulukuussa Heka löysi uuden työpaikan Baronan asiakaspalveluagenttina Fuengirolassa. Perhe kävi Suomessa pakkamassa tavaransa, ja tammikuussa 2017 he olivat jo muuttaneet Espanjaan.

Nyt Kuukasjärvien elämässä on kaikki se, mistä rännässä tarpova kansa kaukana Suomessa haaveilee: Taloyhtiön sisäpihalla kimaltaa uima-allas, ja rantaankin on lyhyt matka. Ihan lähellä vietetään yötä myöten espanjalaista kansanjuhlaa. On sitä ”pöhinää”, josta suomalaisessa kaupunkisuunnittelussa haaveillaan.

Hoitovapaalla olevan Mirvan ei tarvitse enää kiskoa vuoden vanhan Emilin tai 3-vuotiaan Innan päälle kurahousuja tai kumisaappaita. Hän on kotona lasten kanssa, mutta pyörittää samalla Assistenttiapu-yritystään. Heka voi pyöräillä vartin matkan työpaikalleen ympäri vuoden.

"Kesäkuukausina Aurinkorannikolla on liian kuuma."

Perhe on alkanut löytää seudulta myös ystäviä, lähinnä muita suomalaisia. Espanjan kielikin alkaa jo tarttua.

Silti Kuukasjärvet aikovat palata Suomeen ennen ensi kesää. 

– En tahdo kokea toista peräkkäistä kesää täällä. Kesäkuukausina Aurinkorannikolla on liian kuuma. Kuumuus väsyttää, ja pienten lasten kanssa on vaikea keksiä tekemistä. Rannan hiekka polttaa aamusta iltaan. Leikkipuistot ammottavat tyhjyyttään, koska keinutkin ovat liian kuumia istua, Mirva sanoo.

– Neljänkympin helteella tilanne on sama kuin Suomessa kolmenkympin pakkasilla. Elämä keskittyy sisätiloihin, Heka kertoo.

Kuin pieni Suomi

Aurinkorannikon suomalaisista tehdyissä haastattelututkimuksissa on tullut ilmi, ettei elämä etelässä ole pelkkää päivänpaistetta. Ongelmiksi koetaan juuri kesän kuumuus, rikollisuus ja vuokra-asuntojen huono varustelutaso. Myös suomalaisyhteisön sisäänlämpiävyys ja paikallisten huono kielitaito ärsyttävät.

Kuukasjärvet ovat törmänneet samoihin asioihin. He ovat kuitenkin huomanneet, että jos niistä puhuu Suomi-yhteisön keskustelupalstalla, saa helposti juntin ja epäonnistujan leiman.

– Kuumuutta ja turvattomuutta ei saisi tuoda esiin, vaikka fakta on, että täällä on enemmän rikollisuutta kuin Suomessa. Talojen ympärillä on muurit ja ikkunoissa kalterit hyvästä syystä, Heka sanoo.

"Täällä näkee paljon suomalaisia, jotka juovat liikaa."

Aurinkorannikolla on niin paljon suomalaisia, ettei aina edes huomaa olevansa ulkomailla.

– Tämä on kuin pieni Suomi Välimeren rannalla, Heka sanoo.

Pienessä Suomessa näkyvät myös kotimaiset ongelmat.

– Täällä näkee paljon suomalaisia, jotka juovat liikaa. Juomien edullisuus ja helppo saatavuus lisäävät selvästi kulutusta, Mirva sanoo.

Pariskuntaa on jäänyt vaivaamaan eräs tuntematon suomalaislapsi, joka iltamyöhällä nuokkui tuolilla baarissa umpihumalaisten seurueessa. Näky teki niin pahaa, että Hekan ja Mirvan tuttava meni kysymään espanjalaiselta baarimikolta, voisiko tämä tehdä tilanteelle jotakin. Vastauksena oli olkapäiden kohautus ja anteeksipyytävä hymy.

– Lo siento, en voi. Espanjassa lapsetkin saavat olla ravintolassa.

Homekoti ja rahariitoja

Kuukasjärvien nykyinen koti Fuengirolassa on siisti ja hyvin varusteltu kahden makuhuoneen asunto. Vaaleat nahkasohvat ja keittiönpöydän vieressä seisova Ikean syöttötuoli luovat pohjoismaista henkeä.

Kuukasjärvet maksavat kodistaan vuokraa 850 euroa. Se ei ole ihan vähän, sillä Mirva on hoitovapaalla ja Heka saa työstään ”espanjalaista” palkkaa. Espanjassa keskivertoduunari ansitsee ennen veroja 2189 euroa, Suomessa 3380 euroa kuukaudessa.

"Rikastumaan täällä ei pääse, päinvastoin. Säästöt hupenevat pikkuhiljaa."

Asumisen lisäksi rahaa menee puhelimiin, nettiin ja sähköön. Nekään eivät ole halpoja. Ruoka, bensiini, alkoholi ja monet palvelut taas ovat edullisempia kuin kotimaassa.

– Rikastumaan täällä ei pääse, päinvastoin. Säästöt hupenevat pikkuhiljaa, Mirva sanoo.

Ensimmäinen asunto Espanjassa maksoi lähes yhtä paljon kuin nykyinen. Sieltä piti lähteä, kun Kuukasjärvien kuopus sai ilkeän ihottuman, jota mikään rasva ei taltuttanut. Kävi ilmi, että kosteus oli hiipinyt asunnon katosta läpi. Nurkissa haiskahti home.

Ratkaisuksi espanjalainen vuokraisäntä lähetti paikalle maalarin, joka suti pahimmat läiskät piiloon. Pian kosteus alkoi kuitenkin tihkua läpi tuoreesta maalista.

– Luulen, ettei homeasioita oteta täällä ihan tosissaan. Kun päätimme muuttaa pois ja aloimme puhua takuuvuokran palautuksesta, vuokraisäntä heittäytyi hankalaksi, Heka sanoo.

Kuukasjärvet ovat kuulleet muiltakin, että espanjalaiset alkavat helposti uhkailla lakimiehellä, jos sukset menevät ristiin raha-asioissa.

Viikko poismuuton jälkeen edellinen koti ilmestyi jälleen tarjolle netin vuokra-asuntosivulle – sata euroa entistä kalliimpana. Viimeinen erä perheen takuuvuokrasta on edelleen palauttamatta, mutta kuopuksen iho sentään parani heti muuton jälkeen.

Kulttuurisokki

Kuukasjärvet elävät Fuengirolassa suomalaisen päivärytmin mukaan: aikaisin ylös, sitten ulkoilua, lounas ja päiväunet. Hekan työaikojen ja lasten kannalta niin on parasta. Rytmi on espanjalaisittain erikoinen.

– Päivällä puistoissa ulkoilevat oikeastaan vain suomalaiset ja brittiläiset perheet. Espanjalaiset valtaavat puistot auringon laskettua, Mirva kertoo.

Kulttuurisokki ilmenee usein niin, että pienet asiat alkavat ärsyttää.

Kontakteja paikallisiin ei pääse oikein syntymään, mutta Mirvaa se ei haittaa. Hänestä espanjalaislapsien leikit ovat usein melko rajuja: jonoissa tönitään, lelut viedään kädestä ja uima-altaalla hypitään päälle.

– Aikuiset eivät puutu tilanteisiin, kuten Suomessa on tapana.

Mirva on asunut aiemminkin ulkomailla. Hän tietää, että kulttuurisokki ilmenee usein niin, että tällaiset pienet asiat alkavat ärsyttää.

Kun aikaa kuluu, epämiellyttävät kokemukset lieventyvät.

– Jälkeenpäin kaikkea muistelee silti hyvällä, Mirva sanoo.

Jutun taustaksi on haastateltu kasvatustieteen tohtori Paula Könnilää, joka on tehnyt Aurinkorannikon suomalaisista tutkimukset Sisua ja mananaa (Siirtolaisinstituutti 2014) sekä Las Raices finlandesas en espana (2017). Könnilä asuu itsekin Aurinkorannikolla.

Ketkä?

*Mirva ja Heka Kuukasjärvi olivat mukana Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa 2014.

*He ovat asuneet Fuengirolassa Espanjan etelärannikolla tammikuusta 2017 saakka. Pariskunnan omakotitalo Lahdessa on annettu vuokralle. Kuulumisia voi seurata Facebookissa sivulla Kuukit reissaa.

*Heka työskentelee asiakaspalveluagenttina. Mirva on hoitovapaalla ja käynnistelee omaa Assistenttiapu-yritystään.

Espanjassa asuva suomalainen

Aurinkorannikolle muuttaneet Mirva ja Heka kertovat, millaista elämä Espanjassa oikeasti on: ”Kuin pieni Suomi Välimeren rannalla”

Vois olla hyvä jos ois jonkun verran intoa oppia espanjaa ja silloin vois puhua kenen kanssa tahansa. Vai odotatteko todella, että kaikki ihmiset puhuvat sitä kieltä mitä TE osaatte, suomea, ruotsia? tai englantia. OPETELKAA MAAN KIELI.
Lue kommentti

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.

Jenni Dahlman ja Ossi Väänänen ovat kummatkin täysipäiväisesti kotona vauvan kanssa. Välillä Jennin on kuitenkin päästävä tuulettumaan. – Uskon olevani parempi äiti, kun olen välillä erossa lapsestani.

Kuulisitpa tämän tyhjän surinan, joka pääni sisällä käy, Jenni Dahlman, 36, parahtaa. Vaikka Jenni yrittää pinnistellä muistellakseen, millaista elämä oli ennen lasta, kaikki ajatukset palautuvat bumerangina nykyhetkeen ja omaan kymmenkuiseen poikaan.

– Poikani on vilkas tapaus. Hän taitaa olla tullut äitiinsä, sillä oma lempinimeni oli aikanaan Turbo. Hän on tosi hyväntuulinen ja erittäin hymyilevä. Moni kysyy meiltä: eikö hän itke koskaan? Jenni kertoo hymyillen.

Jennin elämä on vuodessa vaihtunut kansainvälisestä ja lennokkaasta elämästä vauva-arkeen Espoossa. Jenni asui Sveitsissä yli kymmenen vuotta, osan ajasta ex-miehensä, F1-kuski Kimi Räikkösen kanssa. Eron jälkeen Jenni oli ajatellut jäävänsä ulkomaille, mutta tavattuaan jääkiekkoilija Ossi Väänäsen hän päätti muuttaa Suomeen.

– Kyllä lapsi on muuttanut paljon. Ex tempore -elämäni on vaihtunut elämään vauvan ehdoilla. Silti lapsi on paras asia maailmassa, en vaihtaisi päivääkään.

”Ossi on äärettömän hyvä isä. Arvostan sitä, että hän on vahvasti mukana lapsen elämässä.”

Lapsen isä Ossi lopetti aktiivisen jääkiekkouransa heinäkuussa 2016. Hän ehti pelata NHL:ssä seitsemän kautta ja oli sen jälkeen Jokereiden kapteeni. Nyt kuitenkin sekä Jenni että Ossi viihtyvät kotona täysipäiväisesti.

– Koska Ossi ei enää pelaa, hänellä on aikaa meille. Olen kiitollinen siitä, että voimme molemmat olla lapsen kanssa kotona. On mahtavaa, että saamme olla läsnä lapsellemme nyt, kun hän on vielä niin pieni, Jenni iloitsee.

– Ossi on äärettömän hyvä isä. Arvostan sitä, että hän on vahvasti mukana lapsen elämässä. Tiedän, ettei se ole itsestäänselvyys. Vaikka isä hoitaa lasta omalla tavallaan ja äiti omallaan, lapsi tottuu siihen kyllä.

Jenni ja Ossi tapasivat vuonna 2013 ja ehtivät viettää usean vuoden yhdessä ennen vauvan tuloa. Jenni kertoo olevansa iloinen, että lapsi tuli juuri nyt.

– Minulle oli tärkeää, että meille ehti kehittyä hyvä ja tasapainoinen suhde ennen lasta. Olin 35-vuotias, kun minusta tuli äiti, joten olen ehtinyt kokea kaikenlaista. Mutta kaikki on lopulta mennyt juuri oikein. Menneisyys on muokannut minusta minut. En kadu mitään.

Suomeen asettumisensa jälkeen Jenni on tehnyt jonkin verran tv-töitä: hänet on nähty sekä Possessa että juontamassa Mallikoulu-ohjelmaa. Silti Jenni pitää tv-töitä harrastuksenaan. Hän ei ole koskaan tehnyt töitä kahdeksasta neljään, vaan aina projektiluontoisesti.

– Juuri nyt minulla ei ole sen suurempia suunnitelmia tulevaisuuden varalle. Nautin kotielämästä. En oikein itsekään tiedä, mitä haluaisin tehdä. Käyn neuvotteluja muutamasta tulevasta projektista, mutta mikään ei ole vielä varmaa.

Jennin hyvän olon eväät


Koti

Koti on minulle tosi tärkeä paikka, paras, mitä maailmassa on. En silti ole kotihiiri, vaan haluan mennä ja tehdä asioita. Tykkään kutsua kotiini myös ystäviäni.

Kodissa pitää olla hyvä fiilis, kun sinne astuu sisään. Siksi haluan panostaa sisustukseen. Erityisen paljon tykkään puhtaista linjoista. Tavaraa ei saa olla liikaa, mutta silti pitää tuntua kodikkaalta. Olen rakastunut Balmuirin tuotteisiin, ne ovat samaan aikaan tyylikkäitä, kodikkaita ja kaiken lisäksi suomalaisiakin.

Minulle on tärkeää, että koti on siisti. Haluan, että lakanat ovat puhtaat ja tavarat niille varatuilla paikoillaan. Lapsen kanssa tästä on tosin tullut lipsuttua: painavat kynttilänjalat on ollut pakko siirtää pois hänen ulottuviltaan. Tykkään myös harmonisista väreistä, vaikka lapsen värikkäät lelut ovatkin tuoneet siihen pienen lisämausteen.”

Hassuttelu ja huumori

”Nauraminen on parasta. Jos muuten ei naurata, itselleen voi nauraa aina. Kotonamme hauskuutellaan ja heitetään paljon läppää. Ehkä poikamme iloinen olemus on perua siitä? Ainakin hän saa minulle aina hymyn huulille.

Myös Ossi on erittäin huumorintajuinen ja hassutteleva. Välillä huumorimme on niin rankkaa, että osan voisi jättää sanomattakin. Silti minusta on mahtavaa, että kotona on ihminen, joka on huumorissa kanssani samalla tasolla – tai astetta pahemmallakin. Olen tosin aika helppo nauratettava, sitä varten ei tarvitse hirveästi vääntää.

Myös ystävilläni on samanlainen huumorintaju. Vanessa Kurrilla on tosi räiskyvä huumori ja kielenkäyttö. Kun pääsemme hänen kanssaan vauhtiin, pitää katsoa, ettei kukaan kuule: tuntemattomat saattaisivat olla jutuistamme ihmeissään.”

Jenni on ollut aina lapsirakas. "Minulla on monta kummilasta."
Jenni on ollut aina lapsirakas. "Minulla on monta kummilasta."

Tyttöjen illat

”Meitä on Espoossa tiivis äitiporukka, johon kuuluvat minun ja Vanessan lisäksi Janina Fry ja Suvi Tiilikainen. Olen saanut meistä lapsen viimeisimpänä, ja on helpottavaa, että voin kysellä kokeneemmilta ystäviltäni mielipiteitä ja suuntaa-antavia vinkkejä vanhemmuuteen.

Äitiporukallemme on myös tärkeää viettää aikaa yhdessä vain naisten kesken. Yleensä menemme syömään ravintolaan, otamme muutaman lasin kuplivaa ja vaihdamme kuulumiset. Emme useinkaan ehdi soitella, joten jutellessa ilta tuntuu aina loppuvan kesken.

Vaikka tapaamisemme vaativat aikamoista järjestelyä, kukaan ei pahastu, jos joku ilmoittaa viime hetkellä olevansa liian väsynyt lähtemään. Kaikki tajuavat tilanteen. On ihanaa, että ymmärrämme toisiamme.

Olen lähdössä pian Suvin kanssa Sveitsiin viettämään tyttöjen viikonloppua. Odotan sitä innolla. Nautin tällaisista irtiotoista ihan eri tavalla kuin ennen, koska nykyään ne ovat niin harvinaisia.

Minulla on muutenkin laaja kaveripiiri. Osa ystävistäni on kulkenut mukana liki 30 vuotta. Osaan arvostaa näitä ystävyyssuhteita iän myötä yhä enemmän. Ystäväni ovat aina olleet tukenani, mikä on vuosien myötä tullut todistettua. Se tuntuu hyvältä.”

Matkailu

”Ennen olin spontaani ja lähdin matkalle päivänkin varoitusajalla. Mieleeni on jäänyt erityisesti vuoden 2015 kamala kesäkuu: satoi, oli jäätävän kylmä ja minulla päälläni kevytuntuvatoppatakki. Silloin totesin, että nyt saa riittää. Katsoin netistä, missä oli lämmintä ja lensin seuraavana aamuna Barcelonaan viikoksi.

”Suomessa on ihanaa asua, mutta kyllä se lamauttaa, kun ei ole valoa.”

Lapsen kanssa matkustelu vaatii aika paljon lisää suunnitelmallisuutta, mutta on toki mahdollista. Vietimme perheen kesken marraskuun Espanjassa paossa pimeää aikaa. Huomasin, että energiatasoni siellä olivat aivan erilaiset kuin kotimaassa. Suomessa on ihanaa asua, mutta kyllä se lamauttaa, kun ei ole valoa.

Ulkomailla rakastan istua ostoskaduilla kahviloissa ja katsella ohikulkijoita. Lapsi on tuonut matkailuun uuden lisän: hänelle pysähdytään juttelemaan, jopa suukottelemaan, ja kysytään hänen nimeään. Viime reissulla poika oppi oikein odottamaan sitä.

Myös Sveitsissä asuessani totuin siihen, että ihmiset tervehtivät vaikkapa iltakävelyllä toisiaan. Kun muutin Suomeen ja moikkasin naapuria rappukäytävässä, hän melkein pelästyi. Mutta ei se ruoho silti aina ole vihreämpää aidan toisella puolella: ovat sveitsiläisetkin omanlaisensa, sisäänpäin kääntynyt kansa.

Suomalaisissa parasta on aitous. Me olemme ehkä ujoja, mutta kyllä täällä silti asiat ovat kokonaisuudessaan hyvin. Nyt, kun olen lapsen myötä tutustunut muun muassa julkiseen neuvolaan, ei voi kuin ihailla sitä, miten hienosti täällä on asiat järjestetty. Haluan ehdottomasti kasvattaa lapseni Suomessa.”

Itsestä huolehtiminen

”Aina toisinaan tarvitsen äitiydestä pientä happihyppelyä. Lapsi on minulle ykkösprioriteetti, mutta haluan, että minulla on muutakin elämää. Vaikka minulla on vauva, voin silti käydä hieronnassa, kasvohoidossa tai ostaa kauniita asioita. Mikään niistä ei ole pois vauvalta.

Äitiys on niin kokonaisvaltaista, että itsestä huolehtiminen unohtuu helposti. Vastasyntynyt toki tarvitseekin äitiä jo ihan imetyksen takia, eivätkä silloin ole kasvohoidot ensimmäisenä mielessä. Mutta se ei silti tarkoita, että on pakko vain pyöriä tukka pystyssä kotona.

Uskon olevani parempi äiti, kun olen välillä erossa lapsestani. Olen silti häneen ihan yhtä hurahtanut kuin kuka tahansa vanhempi.

Välillä tarvitsemme Ossin kanssa myös parisuhdeaikaa ilman lasta. Olemme onnekkaita, sillä meidän molempien vanhemmat haluavat olla mukana poikamme elämässä. Heidän avullaan yhteinen aika onnistuu. Ei se vaadi mitään ihmeellistä: jo rauhallinen lounaskin tekee hyvää.”

"Kodissa pitää olla hyvä fiilis, kun sinne astuu sisään. Siksi haluan panostaa sisustukseen."
"Kodissa pitää olla hyvä fiilis, kun sinne astuu sisään. Siksi haluan panostaa sisustukseen."

Hevoset

”En kaipaa kilparatsastuksen aiheuttamaa stressiä. Olen todella kilpailuhenkinen ja otin ratsastuksen niin tosissani, että väsyin. Oli henkisesti raskasta elää jatkuvan paineen alla, joten lopetin urani. Nyt olen ihmisenä paljon vapautuneempi.

Vuonna 2011 tipuin hevosen selästä ja mursin nilkkani, joka piti leikata. Sen jälkeen rohkeuteni ei enää riittänyt. Lopetinkin urani vuotta myöhemmin.

Kun olin tänä syksynä ystäväni kanssa katsomassa Helsinki Horse Show’ta, hän haikaili kilparatsastuksen perään. Huomasin, ettei minulla ollut yhtään samanlainen olo. Siitä tiesin tehneeni oikean ratkaisun.

Jouduin luopumaan kesällä viimeisestä omasta hevosestani. Se jouduttiin ikävä kyllä lopettamaan, koska sen jalassa oli parantumaton vamma.

Nykyään ratsastus on nautinto eikä työ. Parasta siinä on keskittyminen: hevosen selässä on oltava täysin läsnä. Ja onhan se myös äärettömän hyvä kuntoilumuoto. Tykkään myös talli-ilmapiirin rentoudesta, siellä on samanhenkisiä ihmisiä kuin minä.

Ylipäätään olen aina ollut eläinrakas. Minulla on 12-vuotias jackrussellinterrieri, jonka kanssa tykkään käydä pitkillä kävelyillä luonnossa.”

 

Jenni Dahlman

Syntyi 27.10.1981 Piikkiössä.

Asuu Espoossa jääkiekkoilija Ossi Väänäsen ja parin kymmenkuisen pojan kanssa.

Oli Kimi Räikkösen kanssa naimisissa vuosina 2004–2014.

Työskennellyt mallina ja juontajana. Miss Suomen perintöprinsessa vuodelta 2000.