Kuva Jouni Harala
Kuva Jouni Harala

Kun kiihtyvä britti ja viileä suomalainen päätyvät yhteen, heitä ei erota edes 16 vuoden ikäero, eri kulttuuri ja yhteinen työ. Muusikkopari Astrid Swan ja Nick Triani ovat pitäneet yhtä 12 vuotta – omista ja muiden ennakkoluuloista huolimatta.

Kun taiteilijapari Astrid Swan, 31, ja Nick Triani, 47, alkoivat seurustella 12 vuotta sitten, koko juttu alkoi hauskanpitona ilman pitkän tähtäimen suunnitelmia tai paineita. Nick oli vastaeronnut pienen tyttären isä, Astrid häntä 16 vuotta nuorempi ja vasta 19-vuotias.

– Emme koskaan suunnitelleet jäävämme yhteen. Ulkoapäin se varmaan näytti laastarisuhteelta. Pikkupiireissä meistä juoruttiin aika tavalla, Astrid sanoo.

– Meistä puhuttiin varsinkin ikäeromme vuoksi ja koska olin ulkomaalainen ja eronnut ja minulla oli pieni lapsi. Minuun suhtauduttiin vihamielisesti. Se tuntui hankalalta, vaikka oikeastihan asia ei olisi kuulunut kenellekään, Nick muistelee.

– Minä taas olin niin nuori ja piittaamaton, etten välittänyt muiden puheista, Astrid kuvailee.

– Ja tässä sitä nyt ollaan, 12 vuotta myöhemmin, pari hymähtää kuin ihmeissään.

Tulinen ja tyyni

Paria eivät ole haitanneet kulttuuri-, luonne- eikä ikäerot. Perusluonteeltaan Astrid on tyynempi ja tasainen, Nickin käytöksessä italialaisten vanhempien temperamenttinen perimä näkyy ja varsinkin kuuluu.

– Minun on vaikeampi ilmaista tunteitani, kun taas Nick on välitön ja dramaattinen. Hän itkee ja huutaa, tosin vuosien mittaan meteli on vähän lauhtunut. Nykyään hän lähinnä mutisee itsekseen keittiössä, kun kahvi läikkyy pöydälle, Astrid kuvailee.

Nick pitää ikäerokeskustelua turhanpäiväisenä, ja Astridkin sanoo jo unohtaneensa seikan arjessa.

– Nuorempana mietin sitä enemmän. Pohdin, että kun Nick alkaa vanheta, minä olen vielä menoiässä. Nykyään ikäeromme näkyy vain, jos puhumme vaikka teinivuosien kokemuksista. Nick saattaa muistella bändiä 70-luvulta, jolloin minä en ollut syntynyt.

Nick myöntää, että lähestyvä viisikymppisyys alkaa näkyä painona vyötäröllä tai siinä, ettei jaksa enää juosta yhtä kovaa.

– Mutta olen edelleen se suhteemme pöhkö teini. Astrid on aina ollut meistä kahdesta viisaampi ja kypsempi järjen ääni.

Astrid ja Nick ovat olleet naimisissa vuoden verran.

– Silloin tällöin Nick ehdotti naimisiinmenoa, mutta minusta ajoitus tai tapa kosia olivat aina jotenkin pielessä.

Kun Nick sitten kosi heti yhteisen pojan syntymän jälkeen, Astrid oli valmista naista.

– Lopulta ajatus avioliitosta tuntui kivalta. Tai ehkä minä vain oivalsin, ettei oikeanlaista romanttista kosintaa koskaan tulisi, Astrid tuumii.

Yhteistä työtä

Nyt pariskunta vie Astridin viimeisintä levyä, Astrid4, ulkomaille, levy julkaistaan ensimmäiseksi Iso-Britanniassa maaliskuussa. Vaikka Nickillä brittinä on sinne hyvät suhteet, harvoin pienten indie-yhtiöiden julkaisuista nousee supermyyntimenestyksiä.

– Menestystä voi mitata niin monella tapaa. Olen kokenut, millaista on tuottaa listaykkösiä, mutta silti jokin muutaman kappaleen myynyt levy on tuntunut itsestä suuremmalta onnistumiselta, Nick sanoo. Astridia marginaalissa paistattelu on joskus jurppinutkin.

– Siihen nähden, että levyni ovat saaneet loistavaa palautetta, ne olisivat voineet myydä enemmän. Se tuntuu joskus turhauttavalta ja on päiviä, jolloin huokaan, että olemme niin aliarvostettuja, Astrid kertoo.

Astrid4, joka on tekijänsä viides albumi mutta nimensä mukaisesti neljäs soololevy. Sen julkaisi Nickin levy-yhtiö, mutta toisin kuin aiemmilla kerroilla, puoliso ei enää vastannut albumin tuotannosta. Tällä kertaa ohjakset olivat kokonaan Astridin, ja Nick osallistui levyntekoon vain miksaajana ja äänittäjänä.

– Astridilla on taiteilijana vahva näkemys työstään. Nykyään olen onnekas, kun saan edes jonkin roolin hänen hommissaan, Nick vinoilee mutta selvästi ylpeyttä äänessään.

Lue Astridin ja Nickin koko haastattelu Me Naisten numerosta 5/2014. Voit myös ostaa digilehden täältä.

Lue myös:

Tommi Liimatainen myöntää suhteen Katri Helenaan: ”Mitä presidentti ensin, sitä pitkätukat perässä”

Kirjailijan ja rakkaan 19 vuoden ikäero: "Mieheni ystävä teitittelee sinnikkäästi"

Astrid Swan

■ Laulaja, lauluntekijä ja dj syntyi 1982 Helsingissä. Valmistunut sukupuolentutkimuksen maisteriksi.

■ Aloitti musiikkiharrastuksen klassisen pianonsoiton tunneilla.

■ Julkaissut neljä soololevyä sekä yhden coveralbumin. Pitää blogia astridswan.blog­spot.fi. Avioparilla on leffablogi My Lawyer Will Call Your Lawyer.

■ Astrid esiintyy seuraavaksi Vaasassa 7.2. ja Helsingin Tavastialla 12.2.

Nick Triani

■ Levy-yhtiö Solitin omistaja, tuottaja, muusikko ja dj syntyi 1966 Lontoossa, jonne vanhemmat olivat tulleet Italiasta.

■ Aloitti muusikon­uransa 17-vuotiaana bändissä The Bridge.

■ Muutti Suomeen 1998, tunnetaan indiemusiikin kummi­setänä.

■ Tuottanut muun muassa yhtyeitä Apulanta, Manboy, Sister Flo, Giant Robot.

■ Juontaa The New Music Show -ohjelmaansa ­Radio Helsingissä.