Aste eli Jani Sutelainen kehuu Lahden hiphop-skeneä.
Aste eli Jani Sutelainen kehuu Lahden hiphop-skeneä.

Kesähitin väsännyt hiphoppari ihailee oikeasti Juicen sanoituksia, mutta Ressu Redfordia hän ei fanita.

Kuuletko usein nimestäsi vitsejä?

Kyllähän niitä kuulee, ja usein ne ovat aika väsyneitä. Tyyliin ”Aste, ootko celsiuksen kaveri?”

Poikkeus sääntöön -kappaleessasi räppäät Bogartin All the Best Girls -klassikon tahtiin. Fanitatko Ressu Redfordia?

Heheh, en. Bogart ei ole aikani musiikkia, eikä se ollut mielessä, kun lähdimme tekemään biisiä. Halusimme tuottajani MGI:n kanssa tehdä kierrätyksen jostain vanhasta kappaleesta. Kiersimme divareita, ja mukaan tarttui paljon turhaa. All the Best Girls löytyi vanhalta Suomi-kokoelmalta, ja ajattelin heti, että tässä se on.

Poikkeus sääntöön valittiin Voice-kanavan kesähitiksi. Miltä se tuntuu?

Olen tosi iloinen. Etenkin, koska tunnustus tuli kuuntelijoilta eikä raadilta. Pidän itsekin biisiä onnistuneena. Onhan se huvittavaa, että sanat ovat suomea, mutta kertosäkeessä lauletaan englanniksi.

Hiphop-piireissä kaikki eivät pidä siitä, että musiikkisi soi kaupallisilla radiokanavilla ja olet isossa levy-yhtiössä. Etkö pelkää katu-uskottavuutesi puolesta?

En välitä sellaisesta. Jos joku ei halua kuunnella musiikkiani, koska olen isossa levy-yhtiössä tai koska se soi radiossa, ei tarvitse.

Lämmittelit juuri jenkkihiphoptähti Flo Ridaa. Ketkä ovat esikuviasi?

Amerikkalaisista räppäreistä The Game on karismaattinen, kova hahmo. Suomalaisista ihailen Juicen, Gösta Sundqvistin ja Maija Vilkkumaan sanoituksia. Suomessa on kova tekstitysten taso, ja sitä toivoisin enemmän myös hiphopiin.

Aste

- 24-vuotias hiphop-artisti. Oikealta nimeltään Jani Sutelainen.

- Asuu Lahdessa. ”Hiphop on Suomessa varmasti parhaiten esillä Lahdessa. Se näkyy katukuvassa, vaatetuksessa ja tapahtumissa.”

- Ensilevy ADHD ilmestyi 2008, toinen albumi Surullisiilauluja kesäkuussa.

- Asteen tuottaja Henri “MGI” Lanz on tehnyt yhteistyötä myös hip hop -tähtien 50 Centin ja Akonin kanssa.

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.