Yrittäjänä pitkään työskennellyt Merja-äiti auttaa Arttu Wiskaria edelleen esimerkiksi veroasioissa. Kuva: Pete Aarre-Ahtio / Sanoma-arkisto
Yrittäjänä pitkään työskennellyt Merja-äiti auttaa Arttu Wiskaria edelleen esimerkiksi veroasioissa. Kuva: Pete Aarre-Ahtio / Sanoma-arkisto

Arttu Wiskarin äiti Merja Lehtonen on auttanut kärsivällisesti poikaansa.

Muusikko ja yksivuotiaan Aatto-pojan koti-isä Arttu Wiskari, 30, kertoo tänään ilmestyneessä Kodin Kuvalehdessä, millainen hänen ja äitinsä Merja Lehtosen, 61, suhde on. Artun mukaan äidillä on aina riittänyt kärsivällisyyttä pojalleen – jopa raha-asioissa.

– Jos kysyy kovinta rahoittajaani, se on mutsi. Aina tuli apua, kun fyrkat olivat loppu ja jääkaappi ja tankki tyhjillään. Raha ei silti ollut itsestäänselvyys. Sitä piti ruinata ja tehdä selvitys, mihin fyrkat menevät, Arttu kertoo KK:ssa.

Hän ei omien sanojensa mukaan ole puhunut juuri koskaan murheistaan, ja ne, joista hän on, ovat liittyneet yleensä rahaan.

– Kun käynnistin yritystäni, rahaa alkoi mennä heti, vaikka en tiennyt, alkaako radio edes soittaa biisejäni. Mutsi minun yritykseni pani pystyyn. Kävin hänen kanssaan läpi paperiasiat, ja hän selvitti rivi kerrallaan, mitä mikäkin tarkoittaa. Edelleen kysyn häneltä verojutuista ja kaikesta.

Lasten iltapäiväkerhoja Espoossa pitävä Merja-äiti kertoo haastattelussa ollessaan huolissaan, kun Arttu valitsi urakseen musiikin.

– Taiteilijan elämä on niukkaa. Arttu kävi töissä rautakaupassa, jotta saisi leipää pöytää, Merja muistelee ajoista ennen Artun ensimmäistä hittikappaletta, Mökkitietä.

Lue koko Arttu Wiskarin ja hänen äitinsä Merja Lehtosen haastattelu uusimmasta Kodin Kuvalehdestä. Voit lukea sen myös Kodin Kuvalehden nettissivuilla.

Lue myös:

Arttu Wiskari on arjet koti-isänä: "Katsomme kalsarit jalassa Muumeja"

Koti-isä Arttu Wiskari perusti isikerhon: "Pää hajoaa, jos on koko ajan lapsen kanssa himassa"

Kuka on Arttu Wiskarin mystinen Sirpa?

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla