"Kuntoni nousi kohisten luistelukisan aikana, mutta voisihan se olla vieläkin parempi. Muutoksen huomaa kuitenkin jo esimerkiksi yöunissa", muusikko Arttu Wiskari jutteli. Kuva Karoliina Paatos
"Kuntoni nousi kohisten luistelukisan aikana, mutta voisihan se olla vieläkin parempi. Muutoksen huomaa kuitenkin jo esimerkiksi yöunissa", muusikko Arttu Wiskari jutteli. Kuva Karoliina Paatos

Muusikko Arttu Wiskari on kehitellyt oman vaipanvaihtolaulun lapselleen.

Muusikko Arttu Wiskarin kotona vauvaperheen arki on pyörähtänyt käyntiin sulavasti. Artun ja hänen vaimonsa Pauliinan esikoispoika syntyi parisen viikkoa sitten.

– Vaavi on kiltti poika ja hän nukkuu yöllä neljän tunnin siivuja. Meillä on jo oma vaipanvaihtolaulukin, jonka avulla hän pysyy rauhallisempana. Biisi on joka kerta hieman erilainen, sillä melodia vaihtelee Apinaorkesterista luisteluesitystemme kappaleisiin, Arttu kertoi Me Naisille.

Arttu sijoittui hopeasijalle Dancing on Ice -kilpailussa parinsa Eveliina Pölläsen kanssa. Heidän humoristiset esityksensä ja etenkin Artun mielikuvitukselliset asut nousivat puheenaiheiksi kerta toisensa jälkeen. Lauantai-iltana Arttu nähdään jäällä vielä kerran.

– Minulla oli kisassa kyllä aika perverssejä pukuja, mutta oli mahtavaa heittäytyä välillä ihan idiootiksi. Suurimman osan asuista olimme vielä Eveliinan kanssa suunnitelleet itse. Jossain vaiheessa tiedustelin Eveltä, olisiko meillä mahdollisesti mitään ballerinapukuhommia, mutta siihen hän sanoi vetävänsä rajan.

Arttu satutti olkapäänsä kisassa, mutta hänen kuntonsa on noussut huimasti syksyn aikana. Se on vaikuttanut muusikon yöuniin.

– Minulle ei tule enää hiki luistimien sitomisesta. Aluksi oli tuskaa painella jäällä menemään, mutta nyt minulla on pirun hyvä kondis. Olen ylpeä siitä, etten jäänyt vauhdissa muille kakkoseksi.

Arttu sai finaalilähetyksessä videoterveiset ystävältään, jääkiekkoilija Teemu Selänteeltä. Teemu ja Arttu tutustuivat muutamia vuosia sitten yhteisen kaverin kautta.

– Olemme parin vuoden ajan saaneet kesähöntsyjäät sopimaan yhteen ja tutustuneet enemmän.

Videossa Teemun lisäksi terveisensä lähettivät myös NHL-kiekkoilijat Ryan Getzlaf ja Corey Perry.

– Teemu oli vielä niin ystävällinen ja sydämellinen tyyppi, että hän pyysi jätkätkin puhumaan suomea videolle. Se oli Teemulta hieno ele.

Dancing on Ice: Plan-gaala Nelosella lauantaina klo 19.30.

Lue myös:

Arttu Wiskarin lapselle kelpaa Mikko Alatalon koko tuotanto

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...