Arttu joulukuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Arttu joulukuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

”Täytyy vain ajatella, ettei kaikkia voi miellyttää, ja tärkeintä on tehdä omaa juttuaan. Niinhän se menee lätkässäkin: kun tekee maalin, puoli katsomoa raivostuu”, räppäri kertoo. 

Räppäri Arttu Lindeman, 20, nappasi viime viikonloppuna Emma Gaalassa Yleisö-Emman. Pystillä palkitaan eniten yleisöääniä kerännyt artisti.

Vasta neljä kappaletta julkaissut Lindeman kirjoitti viime kesänä levytyssopimuksen Sony Musicin kanssa. Räppärinuraa ennen hänet on tunnettu ennen kaikkea tubettajana.

– Kun palkinto lävähti naamalle kaikkien kärkiartistien keskellä, en ajatellut muuta kuin, että minäkö? Lindeman muistelee viikonlopun tunnelmia naurahtaen.

”Kun palkinto lävähti naamalle kaikkien kärkiartistien keskellä, en ajatellut muuta kuin, että minäkö?”

– Olen pitkään ollut identiteettikriisissä siitä, olenko artisti vai tubettaja. Olen sitä mieltä, että tubettajat eivät voita Emmoja, eli sinne artistisuuntaan ollaan vahvasti menossa, hän toteaa.

Väärin äänestetty

Yleisö-Emman julkistuksessa moni vanhemman polven musadiggari höristi korviaan: kuka ihmeen Arttu Lindeman?

Gaalan jälkimainingeissa moni on ollut jopa sitä mieltä, ettei Lindemanin olisi pitänyt palkintoa voittaa. Osan mielestä hän on tunnustukselle liian tuntematon. Twitterissä Lindemanin voittoa on kritisoitu paikoitellen kovasanaisestikin.

”Arttu Lindeman? Ihan oikeesti. Sairas on maailma”, eräs Twitter-käyttäjä totesi.

”Vai että neljän sinkun ja äänestämään valjastetun tubejonnelauman voimin voi olla #VuodenArtisti. Semmosta”, toinen kirjoitti.

Miltä kritiikki on artistista itsestään tuntunut?

– Ei kukaan varmastikaan nauti siitä, että häneen kohdistuu vihapuhetta. Mutta toisaalta ajattelen, että se jossain mielessä kuuluu tähän, Lindeman tuumaa.

– Kommentointia pitää katsoa tietynlaisen filtterin läpi, eikä ottaa kaikkea itseensä. Täytyy vain ajatella, ettei kaikkia voi miellyttää, ja tärkeintä on tehdä omaa juttuaan. Niinhän se menee lätkässäkin: kun tekee maalin, puoli katsomoa raivostuu.

”Kommentointia pitää katsoa tietynlaisen filtterin läpi, eikä ottaa kaikkea itseensä.”

Jotkut ovat jopa sanoneet, ettei Lindemanin voitto ollut oikeutettu sen takia, että hän olisi kalastellut ääniä somekanavissaan.

– Olen saanut äänet rehellisesti, ja kansa on niiden kautta puhunut. Ymmärtäisin kritiikin, jos olisin voittanut palkinnon Emma Gaalan raadin valitsemana, mutta sitä minun on vaikea ymmärtää, miksi yleisöäänestyksellä palkittua kritisoidaan.

– Yleisö-Emma ei kerro siitä, että olisin Suomen tunnetuin tai suosituin artisti. Se vain kertoo, että minun fanini olivat aktiivisia ja he äänestivät.

Arttu fiilisteli Emma-pystin kanssa muusikko Alman kanssa.

”Nyt mennään eteenpäin”

On moni myös noussut puolustamaan Lindemania. Esimerkiksi YleX ja Helsingin Sanomat kirjoittivat maanantaina, että vasta aluillaan olevasta urastaan huolimatta Lindeman ansaitsi pystinsä täysin. Lindemanin itsensä mielestä keskustelun hänen voittonsa ympärillä on nyt aika unohtaa.

– Tänä vuonna tietyt tyypit saivat palkinnot, ja nyt mennään eteenpäin. Jengin pitäisi muistaa, että patsaat eivät ole kaikki kaikessa, hän sanoo.

– On toki hienoa, että minulla on Emma hyllyssä. En kuitenkaan usko, että olisin downereissa, vaikka en olisi voittanut. Eivät palkinnot muuta ihmistä. Ei Teemu Selänteenkään lämäristä tullut nopeampaa, vaikka hän voitti Stanley Cupin.

”Ei Teemu Selänteenkään lämäristä tullut nopeampaa, vaikka hän voitti Stanley Cupin.”

Eikä suorasanainen arvostelu ole Lindemanilla oikeastaan mitään uutta. Hän on tottunut siihen jo Youtube-maailmassa.

– Kommenttilaatikossa kaikki on tullut luettua, hän kertoo.

– Olen aina yrittänyt suhtautua kommentteihin iisisti, mutta niiden käsittelemiseen pitää ottaa aina ihan oma hetkensä. Sen verran hullua settiä siellä on.

Lukupuuhat vaihtuivat palkinnoksi

Tällä hetkellä Lindeman asuu Lahdessa. Hän kertoo viettävänsä siellä suurimmaksi osaksi ihan tavallista arkea. Tyttöystäväkin löytyy, mutta uran eteneminen vie ison osan hänen ajastaan. Keväällä hän vetää omaa Lindemania-viihdeohjelmaansa TV5-kanavalla.

Vasta viime keväänä Lindeman valmistui Lahden Lyseosta ylioppilaaksi. Tämänhetkinen suosio on välillä laittanut pään pyörälle.

– Onhan tämä tosi siistiä. Viime keväänä sain kutsun ainoastaan Emma Gaalan jatkoille, mutta en mennyt edes sinne, koska piti lukea kirjoituksiin. Tämä keväänä sain siellä palkinnon. Tahti on ollut ihan hurja!

– Toisaalta olen haaveillut tästä pitkään. Kun yläasteella ei ollut frendejä, mietin, että jonain päivänä haluan tehdä tätä. Siksi haluan nyt mennä hyvällä sykkeellä eteenpäin.

”Kun olen vapaalla, en jaksa hirveästi säätää vaan mieluummin harrastan ihan peruslaiskottelua.”

Vapaa-ajallaan Lindeman kertoo lukevansa kirjoja ja viettävänsä aikaa kavereiden kanssa.

– Teen kuukaudessa 13 keikkaa ja kuvaan ohjelmaa, joten aika on kortilla. Kun olen vapaalla, en jaksa hirveästi säätää vaan mieluummin harrastan ihan peruslaiskottelua. Paljon tulee pelattua pleikkaria kavereiden kanssa.

 

She my gf. ❤

Kuva, jonka lindemayn 💜 (@arttulindeman) julkaisi

Arttu tyttöystävänsä kanssa.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.