Cristal Snow hämmentyi euroviisuvoittajasta. Kuva: <span class="photographer">Viivi Huuska</span>
Cristal Snow hämmentyi euroviisuvoittajasta. Kuva: Viivi Huuska

Mitä tämä oikein on? oli artisti Cristal Snow'n ensireaktio euroviisut voittaneesta Conchita Wurstista.

– Esityksestä puuttui kaikki se huumori, jota drageiltä yleensä odotetaan. Yhtäkkiä ruudussa oli vain vakavaa biisiä klassisesti laulava kaunis ja upea nainen iltapuvussaan – ja parrassaan. Ensimmäinen reaktioni olikin: aja se parta pois, drag-artistina itsekin julkisuuteen noussut Cristal Snow sanoo.

Itävaltalainen euroviisuvoittaja Conchita Wurst, 25, sai yllättäen myös paljon alan esityksiä nähneen Cristalin hämmentymään.

– Sitä aina ajattelee olevansa avomielinen ja hyväksyvä, mutta täytyy myöntää, että Conchita pakotti minutkin kohtaamaan ennakkoasenteeni ja kyseenalaistamaan niin omat kuin yhteisönikin ennakkoluulot, Cristal sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Conchita Wurstin parta hämmensi myös Cristalia.

Euroviisujen esikatselumaratonissa kommentoijana toiminut Cristal tunnustaa Conchitan herättäneen itsessään ensin ristiriitaisia tunteita. Ensireaktiona karkasi hymähdys ja hän epäili, oliko Conchita vakavissaan. Cristal pohti ääneen myös sitä, voiko drag-artistilla olla partaa.

Nyt alun hämmennys huvittaa Cristalia. Eikä vähiten sen vuoksi, että hän on itse drag-aikoinaan törmännyt samanlaiseen asenteellisuuteen.

– Kun ryhdyin esiintymään ilman peruukkia, minulle sanottiin, että laita nyt vain se peruukki päähän. Mutta välillä pitää vähän friikkailla. On virkistävää, että ihmiset tekevät asioita eri tavalla ja ravistelevat ajatusmalleja.

100-vuotias mummokin fanittaa

Conchita Wurstin valtaisaan näkyvyyteen ja menestykseen ei ole vähemmistöyhteisöissä suhtauduttu pelkästään varauksettomasti.

– Moni kokee vielä tarpeelliseksi painottaa, että emme ole friikkejä vaan ihan tavallisia ihmisiä: poliiseja, palomiehiä ja kauluspaitavirkamiehiä siinä missä muutkin. Vaatii aika paljon palleja tulla ulos kaapista, jos muu perhe on juuri kauhistellut ääneen televisiossa esiintynyttä parrakasta naista.

Toisaalta Conchitan Suomesta saamat täydet pisteet osoittavat Cristalin mielestä sen, etteivät suomalaiset ole niin takaperoisia kuin moni pelkää.

– Olen todella yllättynyt ja ylpeä suomalaisista. Conchitan voitto antoi toivoa ja uskoa ihmiskuntaan. Myös 100-vuotias mummoni on Conchita-fani!

Kuva: Viivi Huuska

Cristal Snow osallistui itse Euroviisujen karsintoihin vuonna 2008 kappaleellaan Can't save me ja sijoittui karsinnassa kolmanneksi. Mitä hän kadehtii Conchitalta?

– Hän on niin solakka! Toivottavasti Itävallassa pidetään Conchitalle pidot, joissa hänelle syötetään jotain perinneruokaa viikon verran. Saisi vähän lihaa luidensa ympärille!

Ex-kansanedustaja Sirpa Asko-Seljavaara Helsingin Sanomissa: Viisujen parrakas nainen oli puistattava ilmestys

Sisältö jatkuu mainoksen alla