Cristal Snow hämmentyi euroviisuvoittajasta. Kuva: Viivi Huuska
Cristal Snow hämmentyi euroviisuvoittajasta. Kuva: Viivi Huuska

Mitä tämä oikein on? oli artisti Cristal Snow'n ensireaktio euroviisut voittaneesta Conchita Wurstista.

– Esityksestä puuttui kaikki se huumori, jota drageiltä yleensä odotetaan. Yhtäkkiä ruudussa oli vain vakavaa biisiä klassisesti laulava kaunis ja upea nainen iltapuvussaan – ja parrassaan. Ensimmäinen reaktioni olikin: aja se parta pois, drag-artistina itsekin julkisuuteen noussut Cristal Snow sanoo.

Itävaltalainen euroviisuvoittaja Conchita Wurst, 25, sai yllättäen myös paljon alan esityksiä nähneen Cristalin hämmentymään.

– Sitä aina ajattelee olevansa avomielinen ja hyväksyvä, mutta täytyy myöntää, että Conchita pakotti minutkin kohtaamaan ennakkoasenteeni ja kyseenalaistamaan niin omat kuin yhteisönikin ennakkoluulot, Cristal sanoo.

Conchita Wurstin parta hämmensi myös Cristalia.

Euroviisujen esikatselumaratonissa kommentoijana toiminut Cristal tunnustaa Conchitan herättäneen itsessään ensin ristiriitaisia tunteita. Ensireaktiona karkasi hymähdys ja hän epäili, oliko Conchita vakavissaan. Cristal pohti ääneen myös sitä, voiko drag-artistilla olla partaa.

Nyt alun hämmennys huvittaa Cristalia. Eikä vähiten sen vuoksi, että hän on itse drag-aikoinaan törmännyt samanlaiseen asenteellisuuteen.

– Kun ryhdyin esiintymään ilman peruukkia, minulle sanottiin, että laita nyt vain se peruukki päähän. Mutta välillä pitää vähän friikkailla. On virkistävää, että ihmiset tekevät asioita eri tavalla ja ravistelevat ajatusmalleja.

100-vuotias mummokin fanittaa

Conchita Wurstin valtaisaan näkyvyyteen ja menestykseen ei ole vähemmistöyhteisöissä suhtauduttu pelkästään varauksettomasti.

– Moni kokee vielä tarpeelliseksi painottaa, että emme ole friikkejä vaan ihan tavallisia ihmisiä: poliiseja, palomiehiä ja kauluspaitavirkamiehiä siinä missä muutkin. Vaatii aika paljon palleja tulla ulos kaapista, jos muu perhe on juuri kauhistellut ääneen televisiossa esiintynyttä parrakasta naista.

Toisaalta Conchitan Suomesta saamat täydet pisteet osoittavat Cristalin mielestä sen, etteivät suomalaiset ole niin takaperoisia kuin moni pelkää.

– Olen todella yllättynyt ja ylpeä suomalaisista. Conchitan voitto antoi toivoa ja uskoa ihmiskuntaan. Myös 100-vuotias mummoni on Conchita-fani!

Kuva: Viivi Huuska

Cristal Snow osallistui itse Euroviisujen karsintoihin vuonna 2008 kappaleellaan Can't save me ja sijoittui karsinnassa kolmanneksi. Mitä hän kadehtii Conchitalta?

– Hän on niin solakka! Toivottavasti Itävallassa pidetään Conchitalle pidot, joissa hänelle syötetään jotain perinneruokaa viikon verran. Saisi vähän lihaa luidensa ympärille!

Ex-kansanedustaja Sirpa Asko-Seljavaara Helsingin Sanomissa: Viisujen parrakas nainen oli puistattava ilmestys

Hiihtäjä Krista Pärmäkoski löysi puolisonsa yhteisten ystävien kautta. – Minulla on hyvä tilanne, koska Tommi kannustaa ja ymmärtää, mitä työni vaatii.

Olympiamitalisti Krista Pärmäkoski, 27, on valinnut kahden kodin taktiikan puolisonsa, valmentaja Tommi Pärmäkosken, 34, kanssa. Omakotitalo pohjalaismaisemissa Kuortaneella on avioparin ykköskoti, ja asunto Lahdessa toimii kaupunkikämppänä. Novascotiannoutaja Carla kulkee sujuvasti mukana molemmissa.

Krista matkustaa 250 päivää vuodessa, mutta Tommin työt keskittyvät nykyään enimmäkseen Suomeen hänen jätettyään pestinsä F1-kuljettaja Sebastian Vettelin kuntovalmentajana.

– Minulla ei ollut osuutta siihen päätökseen, Krista heittää.

Pariskunta tapasi aikoinaan yhteisten tuttujen kautta.

– Kaverimme taisivat tunnistaa, että olisimme sopiva mätsi. Asiat etenivät nopeasti tutustumisemme jälkeen.

Nyt Tommi vastaa Kristan voimavalmennuksesta ja yrittää välillä ehtiä mukaan harjoitusmatkoille. Silti pitkiin erojaksoihin on ollut pakko tottua.

– Nooh, siinä pysyy suhde tuoreena, Krista vitsailee ensin, mutta vakavoituu sitten.

– Kyllä ikävä ja yksinäisyys ovat iso haaste. Minulla on hyvä tilanne, koska Tommi kannustaa ja ymmärtää, mitä työni vaatii. Puolisoni ei ole koskaan painostanut, että tule jo kotiin sieltä.

Mitä Krista kertoo perhesuunnitelmistaan? Miksi hän oli vähällä lopettaa uransa? Lue Kristan koko haastattelu uusimmasta Me Naisista 16/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Maria Veitola muistelee kirjassaan, miten vaikeaa oli saada omat vanhemmat ymmärtämään, että kaikki hänen kaverinsa laihduttivat amfetamiinilla ja Nutriletilla.

Toimittaja Maria Veitola, 45, muistelee uutuuskirjassaan Veitola päihteidenhuuruista nuoruuttaan. Hän kirjoittaa, miten ihanaa 21-vuotiaana oli, kun elämä oli ”pelkkää nousua” ja ”hetkessä elämistä”.

– Joka ilta oli täynnä absurdeja tapahtumia ja hassuja ihmiskontakteja. Minä lörpöttelin ja tanssin niin, että mekot repesivät päältäni ja kengät hävisivät. Mennään yhdelle saattoi venyä kolmipäiväiseksi seikkailuksi, Veitola kirjoittaa.

”Olen kymmenen tuntemattoman ihmisen kanssa jatkoilla, ja me ollaan vedetty jotain, ja mä saan paniikkikohtauksen.”

Hän huomasi kuitenkin jossain vaiheessa, että kaikkeen kyllästyy. Klubeilla naamat kävivät tutuiksi, ja bileiden jälkeen yhä useammin tuntui ontolta. 

– Aina välillä minulla on ikävä sitä huumaavaa ja hasardia tunnetta, jonka muistan vanhoilta ajoilta. Sitä tunnetta ostaisin itselleni, jos voisin. Mutta sitä tunnetta en kyllä ostais, kun olen kymmenen tuntemattoman ihmisen kanssa jatkoilla, ja me ollaan vedetty jotain, ja mä saan paniikkikohtauksen eikä ole ketään kenelle voisin sanoa: ”Auta. Musta tuntuu, että mä joko sekoan tai kuolen”, Veitola kirjoittaa.

”Söin pari päivää sitten jotain missä oli Fido Didon kuva tai Mersun merkki.”

Amfetamiinilla ja Nutriletilla laihduttaminen ei ollut epätavallista

Hän muistelee myös erästä reissua Saimaan-mökille vanhempiensa kanssa. Ennen sitä Veitola oli ollut juhlimassa pari päivää putkeen.

– Siellä tutussa mökkisaaren metsässä mustikanvarvut muuttuivat väriseväksi ja hehkuvaksi sotkuksi ja tuntui siltä kuin metsä olisi halunnut imaista mut sisäänsä. Rämmin sieltä metsästä ulos ja itkin holtittomasti.

– Kerroin vanhemmille, että tämä johtuu siitä, kun söin pari päivää sitten jotain missä oli Fido Didon kuva tai Mersun merkki enkä oo paljon sen jälkeen nukkunut. Äiti ja isä oli kamalan järkyttyneitä, huolissaan ja vihaisia. – – On vaikea saada heitä ymmärtämään, että hei, ei tässä oo mitään ihmeellistä, kaikki mun kaverit laihduttavat amfetamiinilla ja Nutriletilla, se on ihan tavallista.

”Me tarvittiin apua niiden kaikkien tunteiden käsittelyyn.”

Veitola kirjoittaa, että sekä hän itse että hänen ystävänsä elivät parikymppisinä vaihetta, jolloin arki ei välillä riittänyt ja välillä se oli liikaa.

– Me tarvittiin apua niiden kaikkien tunteiden käsittelyyn. Tai eihän niitä tunteita käsitelty. Ne herätettiin, voimistettiin tai turrutettiin. – – Mutta onko mitään surullisempaa fiilistä kuin etsiä jonkun klubin vessan kiiltäviltä pinnoilta, että olisiko jollain jäänyt sinne joku murunen jotain valkoista.

Veitolan mukaan hänen oma päihdetoleranssinsa oli hänen onnekseen niin onneton, että hän itse oli usein se, joka huolehti muista. 

Maria Veitola: Veitola (Johnny Kniga, kirja on juuri ilmestynyt)