Onnettomuus, joka muutti koko elämän. Leikkaus, johon vakava sairaus pakotti. Halu saada isot rinnat. Lapset, jotka muuten eivät olisi syntyneet elävinä. Suomalaisnaiset kertovat tarinat arpiensa takaa.

"Sisäisetkin arvet ovat nyt parantuneet"

"Arpi olkavarressani muistuttaa minua siitä, että joskus voi antaa periksi. Sain sen kädenvääntöskabassa, jossa olin jo hävinnyt oikealla kädellä. Vääntäessäni seuraavaksi vasemmalla päätin, että en luovuta. Lihakseni kesti vastuksen, mutta luu antoi periksi ja olkavarteni murtui. Arpi on näin komea leikkauksen takia: olkavarteeni jouduttiin laittamaan metallilevy vahvistamaan murtunutta luuta. Tapahtuma oli traaginen, koska teen töitä käsilläni sekä samalla erittäin surkuhupaisa, sillä jalkani oli kipsissä samaan aikaan. Onneksi kaikki raajani tulivat nopeasti kuntoon, ja sisäisetkin arvet tapahtuneiden jäljiltä ovat parantuneet." Petra, 36

"En halunnut olla loppuelämääni yksirintainen nainen"

"Ensimmäinen arpeni tuli, kun vasen rintani poistettiin ärhäkän syöpäkasvaimen takia. Sairastin syöpää vain 12 päivää: se aika kului diagnoosin saamisesta rinnanpoistoon. Helakanpunaisen, järkyttävän ruman arven parantumisesta alkoi parantumistarina joka on jatkunut miltei näihin päiviin asti, kymmenisen vuotta.

Ensimmäisen vuoden vihasin poiston tuomaa toispuoleisuuttani ja lättänää ex-rintaani, joka oli vain outo kohta vatsan yläpuolella. Onneksi hoitava lääkäri piti itsestään selvänä että minulle tehdään rintarekonstruktio. En halunnut loppuelämääni olla yksirintainen nainen. Rinnanpoiston jälkeen olin kyseenalaistanut rintojeni tarpeellisuuden ylipäätään. Lapset oli jo imetetty ja olihan minulla erotiikkamielessä jäljellä vielä muita mukavia paikkoja. Olin 30-vuotias ja tajusin, että edessäni on toivottavasti vielä monta kymmentä vuotta bikinielämää. Mutta sitten oli toinenkin puoli. Seksuaalinen identiteettini oli murskana eikä minulla ollut aavistustakaan, miten se korjattaisiin. Ajattelin silloin että asiaa ei ainakaan auta se, jos en kestä katsoa itseäni peilistä.

Ensimmäinen arpi poistettiiin uuden rinnan rakentamisen yhteydessä.Olin juuri ennen sairastumistani ollut kahdesti raskaana, joten vatsani oli yhtä kuin vararengas, josta saattoi hyvin ottaa rasvaa yhden rinnan verran. Näin sain uuden kauniin rinnan sekä litteän vatsani läpi kulkevan arven. Vaikka se todella kulkee kyljestä kylkeen, ei sitä juuri huomaa koska se on niin vaalea ja ohut.

Nänni on tatuoitu. Oli kieltämättä kummallista keskustella tatuoijan kanssa siitä, minkä kokoisen, muotoisen ja värisen nännin tahtoisin. Ehkä vielä kummallisempaa oli se, että vatsan alueen leikkauksessa menetin myös napani!  Kun kysyin saanko uuden navan, kirurgi sanoi: “Kyllä vaan, viillän sopivan kolon.” Ihan nätti siitä mielestäni tuli!

Lääkärini suositteli, että suuren uusiutumisriskin takia olisi hyvä, että minulla ei olisi ollenkaan omaa rintakudosta jäljellä. Se tarkoitti toisenkin rinnan poistamista. En halunnut kantaa mukanani mahdollista sairastumispommia. Isompi pohdinta tuli siitä, mistä materiaali rintaan tällä kertaa löydettäisiin. Plastiikkakirurgin kanssa päädyimme yhdistelmään, jossa käytettäisiin sekä selässäni olevaa lihasta että silikonia. Kas näin sain uuden arven selkääni ja uuden rinnan, joka tuli oikein kaunis.

Kaikki arvet ovat saman plastiikkakirurgi Maijan kädestä. Arvostan hänen osaamistaan ja asennettaan enemmän kuin juuri mitään muuta. Leikkauksen jälkeen hän on aina tullut moikkaamaan valkoinen takki liehuen ja bändipaita sen alta vilkkuen.

Olen iloinen, että nyt minulla oli kaksi kaunista rintaa eikä yhtään omaa rintakudosta jäljellä. Rinnan leikkausarpi tulehtui aika pahasti ja siihen on jäänyt punaisuutta ja röpöä. Rinnan muoto on kuitenkin niin kaunis, että en ole antanut arven juurikaan haitata." Marjaana, 40

 

 

"Leikkaus oli ainoa vaihtoehto"

"Alavatsassani on kahteen kertaan viilletty sektiohaava. Minulla on poikkeavan mallinen kohtu, ja molemmat lapseni olivat tulossa maailmaan kyykkyasennossa, jalat edellä. Leikkaus oli ainoa vaihtoehto. Ensimmäinen viilto arpeutui nätisti, toisessa leikkauksessa suostuin lääkekokeeseen, jossa haavaan jätettiin ensimmäisiksi toipumispäiviksi pieni aukko ja katetri. Sen jäljiltä arpi jäi vasemmalta puolelta vähän repsottamaan, ja sen päälle laskeutuu hoikimmillaankin viipale ihraa. Toisen leikkauksen jälkeen iho arven ympäriltä oli miltei pari vuotta tunnoton. Kun tunto palasi, arpi ei ole koskaan häirinnyt minua. Päinvastoin, se on muistutus siitä, että olen saanut kaksi elävää lasta. Sata vuotta sitten olisimme todennäköisesti menehtyneet jo ensimmäisessä synnytyksessä molemmat, minä sekä lapsi." Maija, 39

"Arpeni kertovat, että olen vahva"

"Teini-iässä, 12 – 16 -vuotiaana, minulle tehtiin viisi selkäleikkausta. Fyysisenä muistona niistä minulla on viisi isoa arpea.

Muistan, kun katsoin sairaalan vessassa viimeisen kerran kylkeäni ennen neljättä operaatiota. Iho oli sileä, vaalea ja pehmeä. Tiesin, että leikkaus oli välttämätön. Tiesin myös, että arpi ei olisi iso asia kaiken muun rinnalla. Se hinta minun pitäisi maksaa, jotta ylipäätään pystyisin vielä kävelemään. Halusin silti nähdä kylkeni ehjänä vielä viimeisen kerran. Teinille arpikin oli iso asia. Itketti ja pelotti.

Nuorempana häpesin arpiani. Kammoksuin ihmisten katseita ja mietin, mitä he ajattelevat. En vieläkään mielelläni näytä niitä. Ne ovat oma, yksityinen asiani. Mutta kun nyt katson arpiani, olen ylpeä niistä. Ne osoittavat, että kestin sen kaiken. Selvisin halvaantumisesta, kävelytaidon opettelemisesta, ystäväpiirin kaikkoamisesta, outolinnun roolista ikäisteni joukossa. Arpeni kertovat, että olen vahva. Ne kertovat matkastani siksi ihmiseksi, joka nyt olen." Päivi, 44

 

"Isot rinnat paransivat itsetuntoani"

"Suurennutin rintani vuonna 2003, kun olin 28-vuotias. Silloin minulle oli todella tärkeää saada suuret rinnat. Operaation jälkeen kokoni oli 75E. Leikkaus tehtiin helsinkiläisessä yksityissairaalassa, ja maksoin niistä noin 7000 euroa. Muistoksi jäi myös tämä arpi, joka on hyvin pieni ja huomaamaton. En ajattele sitä ollenkaan, eikä se tunnu. Isoista rinnoista on ollut paljon iloa, koska ne paransivat itsetuntoani. Biletin nuorempana paljon, ja rinnat saivat välillä jopa liikaa huomiota. Nyt ajatusmaailmani on muuttunut sen verran, etten enää ehkä laitattaisi näin kookkaita. En ole silti koskaan katunut leikkausta." Kristiina, 40


"Olen yhä kivun vuoksi sairauslomalla"

"Liukastuin jalkakäytävällä joulukuussa 2012. Vasemman kyynärvarren kumpikin luu naksahti keskeltä irtipoikki. Katketessaan luut repivät yhden isoista kyynärvarren hermopunoksista sekä venyttivät kahta muuta. Luut ruuvattiin ja levytettiin, mutta hermojen tilaa ei tarkistettu, vaikken tuntenut kädellä mitään. Siitä alkoi show.

Tammikuussa 2013 keskihermoa yritettiin vielä korjata, mutta se oli myöhäistä: hermovaurion aiheuttama jatkuva kipu on ollut kaatumisesta asti seuranani. Olen edelleen jatkuvan ja esimerkiksi ilmanpaineenvaihteluista kasvavan kivun vuoksi sairauslomalla. Kipua hoidetaan muun muassa epilepsialääkkeellä ja tammikuussa 2015 asennetulla neurostimulaattorilla, josta olen saanut arvet rintaan ja niskaan.

Arven liikakasvu on kasvattanut osan arvista makkaroiksi. Käsivarren iso arpi on ikuinen muistutus siitä, miten olen joutunut luopumaan tuntemastani elämästä. Olen opetellut uutta elämää, johon kuuluvat lääkkeiden sivuvaikutukset ja kivut, arki ilman työtä ja tavanomaista aikuisen ihmisen päivärytmiä sekä siihen kuuluvia iloja ja suruja.

Stimulaattoriarvista olen vain kiitollinen: kun stimulaattori vaimensi kipuja, pääsin eroon kolmanneksen verran epilepsialääkeannoksesta, ja elämä on nyt vähän tavallisempaa." Kati, 48.

 

 

vetoketjuvatsa

"Arpi muistuttaa siitä, että jouduin luopumaan koko entisestä elämästäni" – katso koskettavat kuvat suomalaisnaisten arvista

Omalla kohdalla suuri pettymys on se että traumaattisen, ison vatsaleikkauksen arpi on edelleen vuosien jälkeen näkyvä, pitkä ja leveä - kuin jätti vetoketju. Ei puhettakaan että menisin bikineissä yleiselle uimarannalle tai edes uimahallin saunaan. Luulin että leikkauksesta jäisi vain tuskin näkyvä "viiva" vatsalle.
Lue kommentti

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.

Jenni Dahlman ja Ossi Väänänen ovat kummatkin täysipäiväisesti kotona vauvan kanssa. Välillä Jennin on kuitenkin päästävä tuulettumaan. – Uskon olevani parempi äiti, kun olen välillä erossa lapsestani.

Kuulisitpa tämän tyhjän surinan, joka pääni sisällä käy, Jenni Dahlman, 36, parahtaa. Vaikka Jenni yrittää pinnistellä muistellakseen, millaista elämä oli ennen lasta, kaikki ajatukset palautuvat bumerangina nykyhetkeen ja omaan kymmenkuiseen poikaan.

– Poikani on vilkas tapaus. Hän taitaa olla tullut äitiinsä, sillä oma lempinimeni oli aikanaan Turbo. Hän on tosi hyväntuulinen ja erittäin hymyilevä. Moni kysyy meiltä: eikö hän itke koskaan? Jenni kertoo hymyillen.

Jennin elämä on vuodessa vaihtunut kansainvälisestä ja lennokkaasta elämästä vauva-arkeen Espoossa. Jenni asui Sveitsissä yli kymmenen vuotta, osan ajasta ex-miehensä, F1-kuski Kimi Räikkösen kanssa. Eron jälkeen Jenni oli ajatellut jäävänsä ulkomaille, mutta tavattuaan jääkiekkoilija Ossi Väänäsen hän päätti muuttaa Suomeen.

– Kyllä lapsi on muuttanut paljon. Ex tempore -elämäni on vaihtunut elämään vauvan ehdoilla. Silti lapsi on paras asia maailmassa, en vaihtaisi päivääkään.

”Ossi on äärettömän hyvä isä. Arvostan sitä, että hän on vahvasti mukana lapsen elämässä.”

Lapsen isä Ossi lopetti aktiivisen jääkiekkouransa heinäkuussa 2016. Hän ehti pelata NHL:ssä seitsemän kautta ja oli sen jälkeen Jokereiden kapteeni. Nyt kuitenkin sekä Jenni että Ossi viihtyvät kotona täysipäiväisesti.

– Koska Ossi ei enää pelaa, hänellä on aikaa meille. Olen kiitollinen siitä, että voimme molemmat olla lapsen kanssa kotona. On mahtavaa, että saamme olla läsnä lapsellemme nyt, kun hän on vielä niin pieni, Jenni iloitsee.

– Ossi on äärettömän hyvä isä. Arvostan sitä, että hän on vahvasti mukana lapsen elämässä. Tiedän, ettei se ole itsestäänselvyys. Vaikka isä hoitaa lasta omalla tavallaan ja äiti omallaan, lapsi tottuu siihen kyllä.

Jenni ja Ossi tapasivat vuonna 2013 ja ehtivät viettää usean vuoden yhdessä ennen vauvan tuloa. Jenni kertoo olevansa iloinen, että lapsi tuli juuri nyt.

– Minulle oli tärkeää, että meille ehti kehittyä hyvä ja tasapainoinen suhde ennen lasta. Olin 35-vuotias, kun minusta tuli äiti, joten olen ehtinyt kokea kaikenlaista. Mutta kaikki on lopulta mennyt juuri oikein. Menneisyys on muokannut minusta minut. En kadu mitään.

Suomeen asettumisensa jälkeen Jenni on tehnyt jonkin verran tv-töitä: hänet on nähty sekä Possessa että juontamassa Mallikoulu-ohjelmaa. Silti Jenni pitää tv-töitä harrastuksenaan. Hän ei ole koskaan tehnyt töitä kahdeksasta neljään, vaan aina projektiluontoisesti.

– Juuri nyt minulla ei ole sen suurempia suunnitelmia tulevaisuuden varalle. Nautin kotielämästä. En oikein itsekään tiedä, mitä haluaisin tehdä. Käyn neuvotteluja muutamasta tulevasta projektista, mutta mikään ei ole vielä varmaa.

Jennin hyvän olon eväät


Koti

Koti on minulle tosi tärkeä paikka, paras, mitä maailmassa on. En silti ole kotihiiri, vaan haluan mennä ja tehdä asioita. Tykkään kutsua kotiini myös ystäviäni.

Kodissa pitää olla hyvä fiilis, kun sinne astuu sisään. Siksi haluan panostaa sisustukseen. Erityisen paljon tykkään puhtaista linjoista. Tavaraa ei saa olla liikaa, mutta silti pitää tuntua kodikkaalta. Olen rakastunut Balmuirin tuotteisiin, ne ovat samaan aikaan tyylikkäitä, kodikkaita ja kaiken lisäksi suomalaisiakin.

Minulle on tärkeää, että koti on siisti. Haluan, että lakanat ovat puhtaat ja tavarat niille varatuilla paikoillaan. Lapsen kanssa tästä on tosin tullut lipsuttua: painavat kynttilänjalat on ollut pakko siirtää pois hänen ulottuviltaan. Tykkään myös harmonisista väreistä, vaikka lapsen värikkäät lelut ovatkin tuoneet siihen pienen lisämausteen.”

Hassuttelu ja huumori

”Nauraminen on parasta. Jos muuten ei naurata, itselleen voi nauraa aina. Kotonamme hauskuutellaan ja heitetään paljon läppää. Ehkä poikamme iloinen olemus on perua siitä? Ainakin hän saa minulle aina hymyn huulille.

Myös Ossi on erittäin huumorintajuinen ja hassutteleva. Välillä huumorimme on niin rankkaa, että osan voisi jättää sanomattakin. Silti minusta on mahtavaa, että kotona on ihminen, joka on huumorissa kanssani samalla tasolla – tai astetta pahemmallakin. Olen tosin aika helppo nauratettava, sitä varten ei tarvitse hirveästi vääntää.

Myös ystävilläni on samanlainen huumorintaju. Vanessa Kurrilla on tosi räiskyvä huumori ja kielenkäyttö. Kun pääsemme hänen kanssaan vauhtiin, pitää katsoa, ettei kukaan kuule: tuntemattomat saattaisivat olla jutuistamme ihmeissään.”

Jenni on ollut aina lapsirakas. "Minulla on monta kummilasta."
Jenni on ollut aina lapsirakas. "Minulla on monta kummilasta."

Tyttöjen illat

”Meitä on Espoossa tiivis äitiporukka, johon kuuluvat minun ja Vanessan lisäksi Janina Fry ja Suvi Tiilikainen. Olen saanut meistä lapsen viimeisimpänä, ja on helpottavaa, että voin kysellä kokeneemmilta ystäviltäni mielipiteitä ja suuntaa-antavia vinkkejä vanhemmuuteen.

Äitiporukallemme on myös tärkeää viettää aikaa yhdessä vain naisten kesken. Yleensä menemme syömään ravintolaan, otamme muutaman lasin kuplivaa ja vaihdamme kuulumiset. Emme useinkaan ehdi soitella, joten jutellessa ilta tuntuu aina loppuvan kesken.

Vaikka tapaamisemme vaativat aikamoista järjestelyä, kukaan ei pahastu, jos joku ilmoittaa viime hetkellä olevansa liian väsynyt lähtemään. Kaikki tajuavat tilanteen. On ihanaa, että ymmärrämme toisiamme.

Olen lähdössä pian Suvin kanssa Sveitsiin viettämään tyttöjen viikonloppua. Odotan sitä innolla. Nautin tällaisista irtiotoista ihan eri tavalla kuin ennen, koska nykyään ne ovat niin harvinaisia.

Minulla on muutenkin laaja kaveripiiri. Osa ystävistäni on kulkenut mukana liki 30 vuotta. Osaan arvostaa näitä ystävyyssuhteita iän myötä yhä enemmän. Ystäväni ovat aina olleet tukenani, mikä on vuosien myötä tullut todistettua. Se tuntuu hyvältä.”

Matkailu

”Ennen olin spontaani ja lähdin matkalle päivänkin varoitusajalla. Mieleeni on jäänyt erityisesti vuoden 2015 kamala kesäkuu: satoi, oli jäätävän kylmä ja minulla päälläni kevytuntuvatoppatakki. Silloin totesin, että nyt saa riittää. Katsoin netistä, missä oli lämmintä ja lensin seuraavana aamuna Barcelonaan viikoksi.

”Suomessa on ihanaa asua, mutta kyllä se lamauttaa, kun ei ole valoa.”

Lapsen kanssa matkustelu vaatii aika paljon lisää suunnitelmallisuutta, mutta on toki mahdollista. Vietimme perheen kesken marraskuun Espanjassa paossa pimeää aikaa. Huomasin, että energiatasoni siellä olivat aivan erilaiset kuin kotimaassa. Suomessa on ihanaa asua, mutta kyllä se lamauttaa, kun ei ole valoa.

Ulkomailla rakastan istua ostoskaduilla kahviloissa ja katsella ohikulkijoita. Lapsi on tuonut matkailuun uuden lisän: hänelle pysähdytään juttelemaan, jopa suukottelemaan, ja kysytään hänen nimeään. Viime reissulla poika oppi oikein odottamaan sitä.

Myös Sveitsissä asuessani totuin siihen, että ihmiset tervehtivät vaikkapa iltakävelyllä toisiaan. Kun muutin Suomeen ja moikkasin naapuria rappukäytävässä, hän melkein pelästyi. Mutta ei se ruoho silti aina ole vihreämpää aidan toisella puolella: ovat sveitsiläisetkin omanlaisensa, sisäänpäin kääntynyt kansa.

Suomalaisissa parasta on aitous. Me olemme ehkä ujoja, mutta kyllä täällä silti asiat ovat kokonaisuudessaan hyvin. Nyt, kun olen lapsen myötä tutustunut muun muassa julkiseen neuvolaan, ei voi kuin ihailla sitä, miten hienosti täällä on asiat järjestetty. Haluan ehdottomasti kasvattaa lapseni Suomessa.”

Itsestä huolehtiminen

”Aina toisinaan tarvitsen äitiydestä pientä happihyppelyä. Lapsi on minulle ykkösprioriteetti, mutta haluan, että minulla on muutakin elämää. Vaikka minulla on vauva, voin silti käydä hieronnassa, kasvohoidossa tai ostaa kauniita asioita. Mikään niistä ei ole pois vauvalta.

Äitiys on niin kokonaisvaltaista, että itsestä huolehtiminen unohtuu helposti. Vastasyntynyt toki tarvitseekin äitiä jo ihan imetyksen takia, eivätkä silloin ole kasvohoidot ensimmäisenä mielessä. Mutta se ei silti tarkoita, että on pakko vain pyöriä tukka pystyssä kotona.

Uskon olevani parempi äiti, kun olen välillä erossa lapsestani. Olen silti häneen ihan yhtä hurahtanut kuin kuka tahansa vanhempi.

Välillä tarvitsemme Ossin kanssa myös parisuhdeaikaa ilman lasta. Olemme onnekkaita, sillä meidän molempien vanhemmat haluavat olla mukana poikamme elämässä. Heidän avullaan yhteinen aika onnistuu. Ei se vaadi mitään ihmeellistä: jo rauhallinen lounaskin tekee hyvää.”

"Kodissa pitää olla hyvä fiilis, kun sinne astuu sisään. Siksi haluan panostaa sisustukseen."
"Kodissa pitää olla hyvä fiilis, kun sinne astuu sisään. Siksi haluan panostaa sisustukseen."

Hevoset

”En kaipaa kilparatsastuksen aiheuttamaa stressiä. Olen todella kilpailuhenkinen ja otin ratsastuksen niin tosissani, että väsyin. Oli henkisesti raskasta elää jatkuvan paineen alla, joten lopetin urani. Nyt olen ihmisenä paljon vapautuneempi.

Vuonna 2011 tipuin hevosen selästä ja mursin nilkkani, joka piti leikata. Sen jälkeen rohkeuteni ei enää riittänyt. Lopetinkin urani vuotta myöhemmin.

Kun olin tänä syksynä ystäväni kanssa katsomassa Helsinki Horse Show’ta, hän haikaili kilparatsastuksen perään. Huomasin, ettei minulla ollut yhtään samanlainen olo. Siitä tiesin tehneeni oikean ratkaisun.

Jouduin luopumaan kesällä viimeisestä omasta hevosestani. Se jouduttiin ikävä kyllä lopettamaan, koska sen jalassa oli parantumaton vamma.

Nykyään ratsastus on nautinto eikä työ. Parasta siinä on keskittyminen: hevosen selässä on oltava täysin läsnä. Ja onhan se myös äärettömän hyvä kuntoilumuoto. Tykkään myös talli-ilmapiirin rentoudesta, siellä on samanhenkisiä ihmisiä kuin minä.

Ylipäätään olen aina ollut eläinrakas. Minulla on 12-vuotias jackrussellinterrieri, jonka kanssa tykkään käydä pitkillä kävelyillä luonnossa.”

 

Jenni Dahlman

Syntyi 27.10.1981 Piikkiössä.

Asuu Espoossa jääkiekkoilija Ossi Väänäsen ja parin kymmenkuisen pojan kanssa.

Oli Kimi Räikkösen kanssa naimisissa vuosina 2004–2014.

Työskennellyt mallina ja juontajana. Miss Suomen perintöprinsessa vuodelta 2000.