Arman Alizadin maailma muuttui mustavalkoisesta harmaaksi sen jälkeen, kun uskaltautui ulos kuplastaan. Kuva: Sanoma-arkisto
Arman Alizadin maailma muuttui mustavalkoisesta harmaaksi sen jälkeen, kun uskaltautui ulos kuplastaan. Kuva: Sanoma-arkisto

Arman Alizad suosittelee, että jokainen kohtaisi joka päivä jonkin pelkonsa.

Olet haastatellut Riisuttu Suomi -kirjaasi kolmeakymmentä suomalaista. Aikaisemmin olet tv-ohjelmissasi kertonut tarinoita maailmalta. Miksi halusit nyt antaa äänen suomalaisille?

Täällä on paljon asioita, joista emme tiedä. Olen haastatellut kirjaan muun muassa haudankaivajaa, poliisia, seksityöläistä, salakuljettajaa, kolmoismurhasta tuomittua, taksinkuljettajaa, huumediileriä ja moottoripyöräkerholaista. Nämä kaikki ovat ihmisiä, joista monilla on ennakkokäsitys. Heidät on helppo lokeroida, kun ei tiedä riittävästi. Toivon, että näiden ihmisten tarinat murtavat ennakkoluuloja ja avaavat ihmisten silmiä – jokaisen roolin takana on ihminen.

Kirjassa on monia rankkoja ja koskettavia kohtaloita. Kenen tarina jäi erityisesti mieleesi?

Saattohoitopotilas kertoi, että vaikeinta elämän loppusuoralla on ollut se, kun joku on luvannut tulla käymään, muttei ikinä tulekaan. Haudankaivaja kertoi, että vaikka työssä joutuu turruttamaan tunteita, niin yhteen asiaan ei totu: lapsen arkkuun.

Lisäksi mieleeni jäi Cannonball-moottoripyöräkerhon jäsenten vahva kunniakäsitys. Vaikka he elävät täysin yhteiskunnan ulkopuolella, he pitävät omistaan huolta viimeiseen asti. Kaveria ei jätetä eikä petetä. Jos joku joutuu linnaan, hänestä ja hänen perheestään pidetään huolta.

"Jos pelkää turvapaikanhakijoita, kannattaa mennä tutustumaan heihin vastaanottokeskukseen."

Vielä kymmenen vuotta sitten sinut tunnettiin pröystäilevänä riikinkukkona. Milloin sinusta tuli nöyrä humanisti?

Kohtaamisten kautta. Kill Arman -ohjelma vei minut maailmalle ja jouduin epämukavuusalueelleni: kohtamaan eri kulttuureita ja ihmisiä. Kun olen uskaltautunut oman kuplani ulkopuolelle, mustavalkoinen maailma on muuttunut harmaaksi. Ymmärrys ja empatia ovat lisääntyneet. Nykyään minua ajavat eteenpäin uteliaisuus ja aito kiinnostus ihmisiä kohtaan. Suosittelen, että jokainen kohtaisi joka päivä jonkin asian tai ihmisen, joka pelottaa. Jos esimerkiksi pelkää turvapaikanhakijoita, kannattaa mennä tutustumaan heihin vastaanottokeskukseen.

Mitä sanoisit ihmisille, joiden mielestä Suomessa asiat ovat vain huonosti?

Yhtäkään ongelmaa väheksymättä Suomi on mielestäni paratiisi, utopia. En edes kehtaa puhua Suomesta ihmisille, joita olen tavannut maailman köyhimmillä alueilla. Olen haastatellut esimerkiksi parikymppistä bangladeshilaista nuorta naista, joka työskenteli tekstiilitehtaalla ilman vapaapäiviä. Häntä ei päästetty kotiin synnyttämään vaan pidettiin ylitöissä, kunnes hän synnytti lapsen sinne. Lapsi syntyi kuolleena. Ei tulisi mielenkään kertoa hänelle 4–6 viikon lomista, lomaltapaluurahoista, sosiaaliturvasta tai äitiysvapaista ja -pakkauksista. Millä tahansa mittarilla mitattuna Suomi on yhä hyvinvoinnissa top 10:ssä.

Arman Alizad & Meeri Koutaniemi: Riisuttu Suomi (Docendo) ilmestyi juuri.

Armanoikeassa

Arman Alizad: "Suomi on paratiisi, josta ei edes kehtaa puhua maailmalla"

Vierailija kirjoitti: Arman voisi avata silmänsä ja tutustua suomen (syntyperäisiin kansalaisiin) köyhyyttä ja väkivaltaa riittää monessa kodissa PALJON. suomi ei ole mikään partatiisi. Arman juoksee omissa porukoissaan ja näkee vain pinnan. (ei sen alle) Et näköjään ymmärtänyt mitä luit, vai luitko edes koko juttua? Toki väkivaltaa ja köyhyyttä löytyy Suomessakin, mutta suhteessa valtaosaan maailman maista sitä on kuitenkin hyvin vähän. Meidän ei tarvitse pelätä joka kerta kauppareissulla...
Lue kommentti

Joillakin niitä ei ole ollenkaan ja joillakin vaikka muille jakaa. Arvaatko hiusten perusteella, ketkä julkisuuden henkilöt ovat kuvissa?

 

Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen ovat nyt kolmen lapsen vanhempia.

Vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti, 30, ja hänen puolisonsa, ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet lapsen. Lapsi on parille kolmas. Ville kertoi perheenlisäyksestä Facebook-sivuillaan tänään lauantaina.

”Äiti ja poika voivat hyvin.”

– Kauan jo rakastettu pikkuveikka on syntynyt tänään 11.50. Äiti ja poika voivat hyvin, Ville kirjoitti julkaisemansa kuvan yhteyteen.

Essi kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko on varjostanut raskautta aikaisempien keskenmenojen takia.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola
Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola

Essillä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle.