Arman Alizad on kohdannut reissuillaan väkivaltaa, mutta joutunut oikeaan tappeluun vain 90-luvun Suomessa. Kuva: Liisa Valonen
Arman Alizad on kohdannut reissuillaan väkivaltaa, mutta joutunut oikeaan tappeluun vain 90-luvun Suomessa. Kuva: Liisa Valonen

Taistelulajeja harrastava Arman Alizad on kiertänyt sarjojensa vuoksi vaarallisissa paikoissa ja kokeillut monia eri taistelulajeja, mutta ainoastaan kerran, koti-Suomessa, hän on joutunut oikeaan tappeluun.

Tv-kasvo ja somepersoona Arman Alizad, 43, on nähty Kill Armanissa kovapäisenä maailmanmatkaajana, joka kokeilee sarjan kahden tuotantokauden aikana yhteensä 19 eri taistelulajia kung fusta ranskalaiseen potkunyrkkeilyyn savateen ja saa taisteluissa monesti köniinsä. Hänen oma lajinsa on hokutoryu jujutsu.

Tänään ilmestyneessä elämäkertakirjassa Arman kertoo taistelukokemuksesta huolimatta joutuneensa vain kerran elämänsä aikana oikeaan tappeluun.

– Mä olen joutunut tappeluun kerran. Se tapahtui 90-luvun alussa.

Arman oli menossa kaverinsa kanssa elokuviin Helsingissä. Kolme nuorta miestä kysyi Armanilta tupakkaa, mutta koska hän ei polttanut, tilanne äityi väkivaltaiseksi.

– Ne alkoivat töniä. Huomasin, että ne halusivat vain tapella. Yritin päästä
pois, mutta ne eivät antaneet mun mennä. Homma eskaloitui nopeasti käsirysyksi ja pystypainiksi. Sain kaadettua yhden tyypin, mutta toinen huitaisi mua fillarikettingillä selkään. Se sattui niin perkeleesti, ja mulla pamahti pinna. Tajusin, että nyt oli pakko selviytyä. Potkaisin polvella päähän sitä kaveria, joka makasi maassa, nousin ylös, potkaisin sitä kettingillä lyönyttä reiteen, se pyörähti ympäri ja latasin sitä nyrkillä takaraivoon niin lujaa kuin vain ikinä lähti. Se huusi, että ai saatana, mun silmät, silmät. Mun nyrkki oli osunut sen näkökeskukseen. Kolmas lähti karkuun. Katsoin hetken, mitä hemmettiä mä olen tehnyt. Siinä ne makasivat, olivat jossain tolkuissa. Mun raivo alkoi laantua
ja mä lähdin pois, Arman kertoo.

Tappelun jälkeen Armania hirvitti.

– Entä jos niille kävi pahasti? Toisaalta olin iloinen, että olin selvinnyt. Tajusin silloin, että tappeleminen voi olla tosi vaarallista.

Kill Arman -sarjaa varten kuvatuista otteluista Arman ei ole saanut pahoja vammoja.

– Venäjällä sambo-ottelun jälkeen oli päänsärkyä ja pahoinvointia, pieni aivotärähdys varmaan. Mutta pahimmat vammat on tulleet omissa treeneissä Suomessa, on mennyt sormi silmään ja oltu puolisokeina, tai kyynärpää on irronnut paikoiltaan. Jälkimmäisestä palautuminen kesti vuoden, Arman kirjoittaa.

Arman Alizadin ja rockmuusikko-kirjailija Kauko Röyhkän toimittama Armanin maailma -kirja (Docendo) julkaistiin torstaina 16.10. Ennen tätä Kauko Röyhkä on kirjoittanut kaksi elämäkertakirjaa näyttelijä Ville Haapasalosta.

Lue myös:

Lapsena ympärileikattu Arman Alizad: "Saatanan järkyttävä perinne"

Arman Alizad: "Olin koulukiusaaja"

Arman Alizad

■ Vuonna 1971 Teheranissa syntynyt tv-tuottaja on koulutukseltaan alun perin vaatturi­mestari. Tekee keikkoja motivaatiopuhujana.

■ Aloitti tv-uransa MoonTv:n Dresscode-ohjelmasta. Sen jälkeen esiintynyt ohjelmissa Unisex, Kill Arman sekä Arman ja viimeinen ristiretki. Arman ja viimeinen ristiretki jatkuu televisiossa vuonna 2015.

■ Asuu Espoossa vaimonsa Emilian kanssa. Armanilla on kolme tytärtä.

■ Harrastaa hokutoryu jujutsua.

Oman äidin neuvo siitä, että työ on paras lääke, auttaa Aira Samulinia surussa.

Aira Samulinin, 91, tytär on kuollut.

– Tyttäreni Pirjo on kuollut. Kaikki on kesken, hautajaiset ja muut, Aira kertoo.

Pirjo-tytär sairasti pitkään skitsofreniaa. Hän menehtyi muutama viikko sitten. Tuolloin Aira ei päässyt paikalle, koska oli matkoilla. 

– Me elettiin yhdessä 71 vuotta, hän kuitenkin sanoo.

Tytär sai skitsofreniadiagnoosin teini-iässä ja oli laitoshoidossa 50 vuotta. Vuosien aikana Aira vieraili hänen luonaan aktiivisesti. Kuukausittaisista visiiteistä kertyi ainakin 500, ehkä jopa tuhat kertaa, Aira laskee.

Työ jatkuu

Hiljattaisen suru-uutisen johdosta tunteet ovat vielä sekavat.

– Turha yrittää muutamalla sanalla kuvailla.

”Äiti sanoi aina, että työ on paras lääke.”

Menetys ei ole vierasta Airalle. Hänen oman äitinsä kahdeksasta lapsesta vain kolme kasvoi aikuisiksi.

– Äiti sanoi aina, että työ on paras lääke. Hoidan työni ja käyn tilaisuuksissa, Aira toteaa Specsaversin tilaisuudessa.

Hänen kesänsä on kulunut Hyrsylänmutkassa sijaitsevan matkailuyrityksen parissa.

Tanssikoulu pystyyn yhdessä

Aira kertoo, että Pirjo-tytär oli hänen elämässään ”mahdottoman vaikuttava” henkilö.

– Hän viitoitti mun tieni. Läksin tekemään töitä hänen kanssaan, ja sitten hänen mielensä murtui. Minä olen jatkanut, Aira viittaa tanssikouluunsa.

Airalla on myös poika Jari, joka hänkin on kärsinyt mielenterveyden ongelmista.

Huomio! Juttu sisältää paljastuksen Vain elämää -sarjan tulevan jakson biisikattauksesta.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään Anne Mattilan päivää. Annen päivänä muusikkojoukko versioi yli 20 vuotta uraa tehneen iskelmätähden kappaleita, joilla on vahva asema suomalaisen musiikin kaanonissa.

Päivän hauskimman version Annen kappaleesta tekee räppäri Pyhimys eli Mikko Kuoppala. Hän esittää oman versionsa Annen hittikappaleesta Perutaan häät.

Anne on innoissaan Pyhimyksen biisivalinnasta. Jo jakson alkupuoliskolla hän toteaa odottavansa, että joku vetää kyseisen kappaleen.

– Minulla on ollut viha–rakkaus-suhde tähän biisiin. Tämä on todella bilebiisi! Mihin vain menen ja tuo biisi tulee, kaikki osaavat sen ulkoa. Se on biisi, josta en pääse eroon, enkä haluakaan, Anne kertoo.

Pyhimyksen kanssa biisin tulee vetämään räppärit Heikki Kuula ja Voli. Kolmikko muodostaa yhdessä Teflon Brothers -rap-yhtyeen.

– Teflonit on Suomen keski-ikäisin poikabändi. Heti, kun kuulin, että Anne on tässä, tämä oli mulle ihan selkeä, että tämä biisi pitää tehdä ja nimenomaan Tefloneilla, Pyhimys kertoo.

”Teflonit on Suomen keski-ikäisin poikabändi.”

Teflon Brothersin versiota varten Pyhimys on laittanut Annen kappaleen sanoitukset uusiksi. Kaikista hauskin uudelleenversiointi löytyy tarttuvasta kertosäkeestä, joka menee alkuperäisversiossa näin: 

Perutaan häät, perutaan yhteinen hautapaikka

Perutaan siitä välistä kaikki mistä voisi matkalla murheita kantaa

Perutaan häät, perutaan kakku ja veljesi bändi

Tefloneiden versiossa suurin osa sanoista vastaa alkuperäistä, mutta veljen bändin sijasta perutaan ”mikä lie Anneli Mattila onkaan, kun ei meistä ollutkaan siihen hommaan.”

Säkeistö on selkeä silmänisku Annen siskoja Annelia, Anniinaa ja Anittaa kohtaan. Hekin tekevät musiikkiuraa, ja jaksossa Anne myös kertoo, että hänet toisinaan sekoitetaan siskoihinsa. Jaksossa Anne myöntää, että se on ärsyttävää.

Katso Tefloneiden hulvaton versio Annen biisistä jutun yläpuolelta!

Vain elämää -ohjelma Nelosella perjantaisin klo 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluu samaan Sanoma-konserniin.