Arman Alizad on kohdannut reissuillaan väkivaltaa, mutta joutunut oikeaan tappeluun vain 90-luvun Suomessa. Kuva: Liisa Valonen
Arman Alizad on kohdannut reissuillaan väkivaltaa, mutta joutunut oikeaan tappeluun vain 90-luvun Suomessa. Kuva: Liisa Valonen

Taistelulajeja harrastava Arman Alizad on kiertänyt sarjojensa vuoksi vaarallisissa paikoissa ja kokeillut monia eri taistelulajeja, mutta ainoastaan kerran, koti-Suomessa, hän on joutunut oikeaan tappeluun.

Tv-kasvo ja somepersoona Arman Alizad, 43, on nähty Kill Armanissa kovapäisenä maailmanmatkaajana, joka kokeilee sarjan kahden tuotantokauden aikana yhteensä 19 eri taistelulajia kung fusta ranskalaiseen potkunyrkkeilyyn savateen ja saa taisteluissa monesti köniinsä. Hänen oma lajinsa on hokutoryu jujutsu.

Tänään ilmestyneessä elämäkertakirjassa Arman kertoo taistelukokemuksesta huolimatta joutuneensa vain kerran elämänsä aikana oikeaan tappeluun.

– Mä olen joutunut tappeluun kerran. Se tapahtui 90-luvun alussa.

Arman oli menossa kaverinsa kanssa elokuviin Helsingissä. Kolme nuorta miestä kysyi Armanilta tupakkaa, mutta koska hän ei polttanut, tilanne äityi väkivaltaiseksi.

– Ne alkoivat töniä. Huomasin, että ne halusivat vain tapella. Yritin päästä
pois, mutta ne eivät antaneet mun mennä. Homma eskaloitui nopeasti käsirysyksi ja pystypainiksi. Sain kaadettua yhden tyypin, mutta toinen huitaisi mua fillarikettingillä selkään. Se sattui niin perkeleesti, ja mulla pamahti pinna. Tajusin, että nyt oli pakko selviytyä. Potkaisin polvella päähän sitä kaveria, joka makasi maassa, nousin ylös, potkaisin sitä kettingillä lyönyttä reiteen, se pyörähti ympäri ja latasin sitä nyrkillä takaraivoon niin lujaa kuin vain ikinä lähti. Se huusi, että ai saatana, mun silmät, silmät. Mun nyrkki oli osunut sen näkökeskukseen. Kolmas lähti karkuun. Katsoin hetken, mitä hemmettiä mä olen tehnyt. Siinä ne makasivat, olivat jossain tolkuissa. Mun raivo alkoi laantua
ja mä lähdin pois, Arman kertoo.

Tappelun jälkeen Armania hirvitti.

– Entä jos niille kävi pahasti? Toisaalta olin iloinen, että olin selvinnyt. Tajusin silloin, että tappeleminen voi olla tosi vaarallista.

Kill Arman -sarjaa varten kuvatuista otteluista Arman ei ole saanut pahoja vammoja.

– Venäjällä sambo-ottelun jälkeen oli päänsärkyä ja pahoinvointia, pieni aivotärähdys varmaan. Mutta pahimmat vammat on tulleet omissa treeneissä Suomessa, on mennyt sormi silmään ja oltu puolisokeina, tai kyynärpää on irronnut paikoiltaan. Jälkimmäisestä palautuminen kesti vuoden, Arman kirjoittaa.

Arman Alizadin ja rockmuusikko-kirjailija Kauko Röyhkän toimittama Armanin maailma -kirja (Docendo) julkaistiin torstaina 16.10. Ennen tätä Kauko Röyhkä on kirjoittanut kaksi elämäkertakirjaa näyttelijä Ville Haapasalosta.

Lue myös:

Lapsena ympärileikattu Arman Alizad: "Saatanan järkyttävä perinne"

Arman Alizad: "Olin koulukiusaaja"

Arman Alizad

■ Vuonna 1971 Teheranissa syntynyt tv-tuottaja on koulutukseltaan alun perin vaatturi­mestari. Tekee keikkoja motivaatiopuhujana.

■ Aloitti tv-uransa MoonTv:n Dresscode-ohjelmasta. Sen jälkeen esiintynyt ohjelmissa Unisex, Kill Arman sekä Arman ja viimeinen ristiretki. Arman ja viimeinen ristiretki jatkuu televisiossa vuonna 2015.

■ Asuu Espoossa vaimonsa Emilian kanssa. Armanilla on kolme tytärtä.

■ Harrastaa hokutoryu jujutsua.

Laulaja Tomi Metsäketo kertoo tuoreessa Facebook-päivityksessään olleensa vauhtisokea ja stressaantunut.

Laulaja Tomi Metsäketo on suljettu pois huomenna televisiossa nähtävästä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksestä. 

– Tämän hetkisillä tiedoilla päädyimme ohjelman tuotantorauhan takaamiseksi ratkaisuun, että Tomi Metsäketo ei jatka Tähdet, tähdet -ohjelmassa, sisältöjohtaja Marko Karvo toteaa MTV:n tiedotteessa.

Seiska uutisoi torstaina, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä. 

Metsäketo kommentoi väitteitä Facebook-sivullaan. Laulaja kertoi, että hänestä kirjoitetaan ikävään sävyyn naisten Facebook-ryhmässä ja että ryhmää sekä siihen kuuluvia kirjoittajia vastaan on tehty rikosilmoituksia. Samalla hän myös pyysi anteeksi.

Myöhemmässä päivityksessään Metsäketo toivoi malttia somekeskusteluun ja jatkoi pahoittelua.

”Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa.”

”Pyydän samalla anteeksi kaikilta niiltä, joita olen omalla ajattelemattomalla käytökselläni joskus loukannut. Se ei ole ollut tarkoitukseni,” hän kirjoitti.

Stressiä, vauhtisokeutta ja juhlimista

Tieto Metsäkedon poisjäämisestä Tähdet, tähdet -ohjelmasta tuli tänään lauantaina. MTV:n sisältöjohtaja Karvon mukaan ohjelmassa jatkaa yhdeksän artistia. 

Tomi Metsäketo kommentoi poisjääntiään Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Pitkässä kirjoituksessaan hän kertoo viime vuosien työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä. 

Hän kuvailee olleensa vuosia poikamies ja hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla”.

”Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon.”

”Olen ollut öykkärimäinen”

Ei ole julkisesti tiedossa, millaisista teoista Metsäkedon väitetyssä epäasiallisessa käytöksessä tarkalleen ottaen on kyse. 

”Olen käyttäytynyt elämässäni typerästi ja ollut monille ihmisille öykkärimäinen. En lähde näitä tosiasioita kiistämään,” Metsäketo itse kuvailee tapahtunutta Facebookissa.

Kaija Koota on tituleerattu esimerkiksi voimaeläimeksi, kansallisaarteeksi ja naiseuden puolestapuhujaksi. Kukapa meistä ei haluaisi olla ainakin himpun verran kuin hän!