Arman Alizad. Kuva: Liisa Valonen
Arman Alizad. Kuva: Liisa Valonen

Arman Alizad ja 17 muuta suomalaista julkkismiestä haluaa puhdistaa feminismin maineen.

"Ihmisoikeuksiin ei kuulu oikeus saada naarasta", suomalaiset feministeiksi tunnustautuvat julkkismiehet toteavat FemActin pian julkaistavalla F-sana-videolla.

FemAct on Naisasialiitto Unionin alaisuuteen perustettu kaveriporukan työryhmä, joka haluaa videonsa avulla muuttaa feminismin ääriliikkeestä kansanliikkeeksi.

– Haluamme murtaa feministeihin liitettyjä stereotypioita. Pyysimme videolle mahdollisimman erilaisia miehiä. Heidän joukostaan löytyy miehiä somepersoonasta tutkijaan, FemActiin kuuluva Emma Keränen kertoo.

Yksi FemActin videolla esiintyvistä feministimiehistä on tv-kasvo ja somepersoona Arman Alizad, 42.

– Aina, jos jotain voi sanoa ääneen, niin pitäisi tehdä. Minun mielestäni kaikilla pitäisi olla samat oikeudet sukupuolesta riippumatta, Arman kertoo.

Hus, mörkö!

FemAct haluaa, että feminismistä puhutaan, koska sanasta on tullut mörkö. Arman on samaa mieltä.

– Joku on saanut päähänsä, että feminismi on naisten kostotoimenpide miehille. Minulle feminismi tarkoittaa sitä, että kaikki saavat samat oikeudet palkasta uskontoon, Arman toteaa.

Armanin arjessa feminismi näkyy siinä, miten hän kasvattaa lapsiansa, 1-, 4- ja 11-vuotiaita tyttöjä.

– Tytöt voivat ryhtyä painonnostajiksi tai vaikka nyrkkeilijöiksi ja pukeutua sen värisiin vaatteisiin kuin haluavat. Kasvatan tyttäreni lapsina, en sukupuolen mukaan.

Armanin lisäksi FemActin videolla feministiksi tunnustautuu 17  suomalaista julkkismiestä. Heidän joukostaan löytyvät esimerkiksi muusikot Stig, Paleface ja Tommy Lindgren, Putouksesta tuttu näyttelijä Riku Nieminen, poliitikko Jani Toivola ja juontaja Henkka Hyppönen.

F-sana-videosta on julkaistu kolme maistiaista. Koko video julkaistaan lähipäivinä.

Lue myös:

Arman Alizad: "Olin koulukiusaaja"

Reilu vuosi sitten Sauli Koskinen opiskeli itsensä personal traineriksi.

Sauli Koskinen, 32, tuli alun perin tunnetuksi Big Brother -voittajana, sittemmin juontajana. Reilu vuosi sitten Sauli opiskeli itsensä personal traineriksi. 

– Olen pidemmän aikaa treenannut aktiivisesti. Kun aloin harjoitella personal trainerini Jari Sorsan kanssa, ymmärsin, että pt:n homma kiinnostaisi minuakin. Lopulta kävin koulun ja tykkäsin kovasti.

Nuorena Sauli kokeili kaikkea jalkapallosta mäkihyppyyn ja lumilautailuun. Omaa lajia ei silti löytynyt.  Aktiivisemmasta treenaamisesta hän innostui vuonna 2010, kun hän muutti Los Angelesiin, jossa asui hänen silloinen miesystävänsä poptähti Adam Lambert.

– Siellä tuli pieni muutos myös ruokavalioon. Losissa on trendikästä olla hyvässä kunnossa, ja minun aikana siellä yleistyivät vihersmoothiet. Oma ruokavaliokin muuttui siihen suuntaan.

”Ollaan tosi hyviä kavereita. Nähdään aina kun nähdään.”

Losissa Sauli treenasi salilla, patikoi kukkuloilla ja kävin ohjatuilla tunneilla. Kun hän muutti neljän Kalifornian vuoden jälkeen Suomeen, treenaaminen jatkui. Amerikka-vuosien jälkeen Sauli kotiutui Suomeen hyvin.

– Vaikka onhan se ilmasto kiva, niin arvostan sitä, että Suomessa asiat on helppo järjestää. Ja olen käynyt Kaliforniassa kuitenkin aika usein.

Välit Adamiin ovat pysyneet hyvinä eron jälkeenkin.

– Ollaan tosi hyviä kavereita. Nähdään aina kun nähdään, mutta hän on minulle yhä tärkeä ihminen, Sauli kertoo XS Sports Nutrition –ravinnesarjan lanseerauksessa.

Näyttelijäpari Minka Kuustosen ja Aku Sipolan lapsen laskettu aika on helmikuussa.

Näyttelijäpariskunta Minka Kuustonen, 32, ja Aku Sipola, 27, saavat lapsen. Minka kertoi asiasta Ilta-Sanomille.

– Lapsi on odotettu ja toivottu, ja tämä on ihana asia, Kuustonen kertoo IS:lle.

Minka aikoo jäädä äitiyslomalle vuodenvaihteen jälkeen.

– Vauvan laskettu aika on helmikuussa.

Aku Sipola Syysprinssi-elokuvan ensi-illassa vuosi sitten. Aku näytteli itsekin elokuvassa. Kuva: Jonna Öhrnberg
Aku Sipola Syysprinssi-elokuvan ensi-illassa vuosi sitten. Aku näytteli itsekin elokuvassa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Minka ja Aku ovat olleet yhdessä 3,5 vuotta. Minka tunnetaan muun muassa Putous- ja Tellus-sarjoista. Lisäksi hän on näytellyt Onnenonkijat- ja Kesäkaverit-elokuvissa. Aku on näytellyt esimerkiksi Uusi päivä -sarjassa.