Arman Alizad. Kuva: Liisa Valonen
Arman Alizad. Kuva: Liisa Valonen

Arman Alizad ja 17 muuta suomalaista julkkismiestä haluaa puhdistaa feminismin maineen.

"Ihmisoikeuksiin ei kuulu oikeus saada naarasta", suomalaiset feministeiksi tunnustautuvat julkkismiehet toteavat FemActin pian julkaistavalla F-sana-videolla.

FemAct on Naisasialiitto Unionin alaisuuteen perustettu kaveriporukan työryhmä, joka haluaa videonsa avulla muuttaa feminismin ääriliikkeestä kansanliikkeeksi.

– Haluamme murtaa feministeihin liitettyjä stereotypioita. Pyysimme videolle mahdollisimman erilaisia miehiä. Heidän joukostaan löytyy miehiä somepersoonasta tutkijaan, FemActiin kuuluva Emma Keränen kertoo.

Yksi FemActin videolla esiintyvistä feministimiehistä on tv-kasvo ja somepersoona Arman Alizad, 42.

– Aina, jos jotain voi sanoa ääneen, niin pitäisi tehdä. Minun mielestäni kaikilla pitäisi olla samat oikeudet sukupuolesta riippumatta, Arman kertoo.

Hus, mörkö!

FemAct haluaa, että feminismistä puhutaan, koska sanasta on tullut mörkö. Arman on samaa mieltä.

– Joku on saanut päähänsä, että feminismi on naisten kostotoimenpide miehille. Minulle feminismi tarkoittaa sitä, että kaikki saavat samat oikeudet palkasta uskontoon, Arman toteaa.

Armanin arjessa feminismi näkyy siinä, miten hän kasvattaa lapsiansa, 1-, 4- ja 11-vuotiaita tyttöjä.

– Tytöt voivat ryhtyä painonnostajiksi tai vaikka nyrkkeilijöiksi ja pukeutua sen värisiin vaatteisiin kuin haluavat. Kasvatan tyttäreni lapsina, en sukupuolen mukaan.

Armanin lisäksi FemActin videolla feministiksi tunnustautuu 17  suomalaista julkkismiestä. Heidän joukostaan löytyvät esimerkiksi muusikot Stig, Paleface ja Tommy Lindgren, Putouksesta tuttu näyttelijä Riku Nieminen, poliitikko Jani Toivola ja juontaja Henkka Hyppönen.

F-sana-videosta on julkaistu kolme maistiaista. Koko video julkaistaan lähipäivinä.

Lue myös:

Arman Alizad: "Olin koulukiusaaja"

Daniel Craig ja Rachel Weisz kertovat odottavansa ensimmäistä yhteistä lastaan.

Viimein on selvinnyt, mitä Daniel Craig, 50, alkaa tehdä James Bond -uransa jälkeen. Näyttelijä on kertonut, että seuraava 007-leffa jää todennäköisesti hänen viimeisekseen salaisena agenttina.

Sen jälkeen pyssyhommat jäävät vähemmälle, ja mies katoaa vauvakuplaan!

No vitsi vitsi, eiköhän Craigia yhä nähdä myös valkokankaalla. Hänen näyttelijävaimonsa Rachel Weisz, 48, on kuitenkin kertonut The New York Timesille, että pari odottaa ensimmäistä yhteistä lastaan. Weiszin paljastus antaa ymmärtää, että molemmat ovat uutisesta varsin haltioissaan.

– Vatsani alkaa näkyä pian. Daniel ja minä olemme niin onnellisia. Meille tulee pieni ihminen. Emme malta odottaa, että tapaamme hänet. Kaikki on niin mystistä, Weisz hehkutti onneaan haastattelussa.

Rachel Weiszilla on 11-vuotias poika Henry edellisestä liitostaan ohjaaja Darren Aronofskyn kanssa. Daniel Craigin Ella-tytär suhteesta näyttelijä Fiona Loudonin kanssa on jo 25-vuotias. Weisz ja Craig ovat olleet naimisissa seitsemän vuotta.

Maaret Kallio on nelilapsisesta perheestä. Kuva: Satu Kemppainen
Maaret Kallio on nelilapsisesta perheestä. Kuva: Satu Kemppainen

”Olihan se karmeaa tulla pikkusiskona perässä keskinkertaisin paperein, kun toinen oli kirjoittanut jotain 15 ällää”, Maaret Kallio muistelee kouluaikojaan Kodin Kuvalehdessä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio kertoo Kodin Kuvalehdessä, ettei ollut koululaisena mikään kympin oppilas. Toisin oli hänen isoveljensä Jarno Limnéllin laita. Jarno on kyberturvallisuuden professori Aalto-yliopistossa, sotatieteiden tohtori, valtiotieteiden maisteri ja upseeri. 

Maaretin ja Jarnon lapsuudenperheessä oli neljä sisarusta, joista Jarno on vanhin ja Maaret toiseksi vanhin. He kertovat jutussa, että Jarno nosti keskiarvonsa kymppiin lukion alussa. Maaret keskittyi koulun sijaan kavereihin ja teatteriharrastukseen.

– Toisaalta tunsin myös huonommuutta ja kateutta. Olihan se karmeaa tulla pikkusiskona perässä keskinkertaisin paperein, kun toinen oli kirjoittanut jotain 15 ällää. Kun sain kutosia matematiikan kokeista, vanhempani lohduttivat, että heilläkin on huono matikkapää, Maaret toteaa jutussa.

Sisarukset kertovat jutussa olevansa erilaisia, mutta läheisiä. Lempeydestään tunnettu Maaret kertoo, että Jarno on aina ollut suorittaja.

– Jarno oli itseään kohtaan armoton jo lapsena. Muistan yhdet hiihtokisat, joissa hän hiihti niin kovaa, että oksensi maalissa. 

”Minulla on sellainen periaate, että yritän unohtaa ikävät ajatukset.”

Jarno puolestaan kertoo Kodin Kuvalehdessä, että Maaretista on ollut hänelle tukea ja apua esimerkiksi avioeron jälkeen. Psykoterapeutilla ja kyberturvallisuuden professorilla on kylläkin hyvin erilaiset käsitykset siitä, miten tunteita käsitellään.

– Minulla on sellainen periaate, että yritän unohtaa ikävät ajatukset. En käsittele niitä vaan laitan aivoissani niiden päälle rastin ja jätän ne sinne, Jarno toteaa. 

Maaretin mukaan vaikeat asiat pitää avata, jakaa ja selittää. Kuten kaikki psykoterapeutit, hänkin on käsitellyt lapsuuttaan terapiassa. Maaret on aiemmin kertonut, että lapsuudenperhe oli puuhakas ja tavallinen.