Toni Wirtanen (oik.) iloitsee siitä, että Sipe Santapukki on vihdoin löytänyt kalastamisen ilot. Kuva: Leena Koskela
Toni Wirtanen (oik.) iloitsee siitä, että Sipe Santapukki on vihdoin löytänyt kalastamisen ilot. Kuva: Leena Koskela

Joku voisi sanoa, että Apulannan jäsenten elämässä näkyy keski-ikäistymisen merkkejä.

Apulannan vakiintuneilla herroilla Sipe Santapukilla ja Toni Wirtasella on uusi harrastus. Sekä Sipen ja suunnistajakihlatun Minna Kaupin että Tonin ja muusikkopuoliso Jannika Wirtasen pihalla komeilee komposti. Miehet juttelevat innostuneesti kompostoinnin hyödyistä, joista riittää puhetta myös keikkamatkoilla.

– Paljon puhutaan hiilidioksidin vaaroista, vaikka biojätteestä muodostuu kaatopaikoilla metaania, joka on oikeasti myrkyllinen kaasu. Mutta kompostissa siitä samasta jätteestä saa multaa, jossa voi kasvattaa yrttejä ja vaikka vihanneksia, Sipe julistaa.

Nyt miehillä on käynnissä hauska kesäkisa. He mittaavat säännöllisesti, kumman kompostissa on korkeampi lämpötila. Tällä hetkellä Toni on johdossa noin 38 asteella.

– Voittaja julistetaan kompostikuninkaaksi, Toni kertoo.

Sipe elää omavaraisesti

Sipe kertoo, että hän ja Minna kiikuttavat kompostin mullan kasvimaalle, josta nousevat salaatit, yrtit ja tomaatit. Kerran kaniinit tosin popsivat salaatit suihinsa.

– Yritämme emännän kanssa elää mahdollisimman omavaraisesti. Minna tulee usein suunnistustreeneistä takaisin sienisaaliin kanssa, ja lisäksi käymme kalassa. Joskus kuluu viikkoja, ettemme käy ollenkaan kaupassa. Se tuntuu aika hienolta puuhastelulta, Sipe kertoo.

Intohimoinen kalastaja Toni iloitsee siitä, että myös Sipe on vihdoin löytänyt kalastusharrastuksen. Sipe puolestaan kertoo, että Minnan huippu-urheilijan ruokavalio on muuttanut hänenkin ruokailutottumuksiaan entistä terveellisemmiksi.

Kesäprojektit eivät pääty kompostointiin ja kalastujseen. Miehet ovat ostaneet Hennalan entiseltä varuskunta-alueelta rakennuksen, johon avataan loppukesästä Apulanta-museo.

– Sinne tulee esimerkiksi fanipostia eri vuosikymmeniltä, niin voi vertailla, miten se on muuttunut, Toni kertoo.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.