Toipuessaan näyttelijä Anu Sinisalo oppi paljon itsestään.

Kuva Jouni Harala

Näyttelijä Anu Sinisalo loukkaantui kesällä liikenneonnettomuudessa, ja muistaa hetket törmäyksen jälkeen: kuinka hän makaa sokissa metsässä ja tekee tsekkauslistaa, toimivatko niska, kädet, jalat.

– Helpotuksen jälkeen paikallistin kivun sääressäni ja ajattelin: sehän on vain jalka. Sitten alkoi mennä taju.

Vahingoittuneessa jalassa ei ollut avohaavaa, mutta sääri oli useasta kohdasta murtunut ja se leikattiin ja raudoitettiin paikallisessa keskussairaalassa.

Täydellinen pysähdys

Palkitusta Helppo elämä -sarjasta tähdeksi ponnahtanut Anu on ollut viime vuodet täystyöllistetty. Monien työttömyysjaksojen koulima freelance-näyttelijä on nauttinut suosiostaan.

Keväällä ja alkukesästä Anulla oli ruuhkaksi asti niin teatteriharjoituksia kuin tv-sarjan ja elokuvankin kuvauksia. Hän oli kiireinen ja ylirasittunut päällekkäisten projektiensa kanssa ja sinnitteli edessään häämöttävän loman voimalla.

– En minä burnoutista puhuisi, mutta olin aika uupunut aikataulujeni vuoksi. Onnettomuuden jälkeen tuli sitten niin täydellinen pysähdys, etten ole ikinä kokenut mitään vastaavaa.

Anun elämästä tuli hidasta elämää, ihan konkreettisella tavalla.

Fyysinen toipuminen on sujunut suunnitellusti, mutta henkisen toipumisen tunnelmat ovat yllättäneet Anun.

Toipilasaikanaan Anun on ollut vaikeaa myöntää omaa heikkouttaan. Sitä, että sattuu eikä hallitse itseään. Ja ettei pärjää ilman muiden apua.

Nyt, kipuilujensa vastapainona, Anu hämmästelee seesteisyyttä, jota hän on toipilasaikanaan tuntenut.

– Minulla on kaikesta huolimatta rauhallinen ja turvallinen olo ja suuri luottamus elämään. Tietoisuus tästä hetkestä ja sen arvokkuudesta. Vaikka menetin useimmat työni, en ole siitäkään huolissani. Freelancerina olen tottunut varautumaan pahan päivän varalle ja pistämään rahaa syrjään.

Anun mielestä loukkaantuminen on ollut yksi hänen elämänsä merkittävimpiä tapahtumia, jolla on tarkoituksensa.

– En usko sattumiin. Tarvitsin tämän kokemuksen kaiken hektisyyden ja suorittamisen vastapainoksi. Olen oppinut taas paljon itsestäni. Aiemmin olen välttänyt pelkojani, nyt menen niitä päin kaikilla tasoilla.

Anu Sinisalo

  • Näyttelijä on syntynyt 3.31966 Helsingissä.
  • Perheeseen kuuluu aikuinen poika, rockyhtye Fuerteventuran laulaja Aleksi.
  • Valmistui Teatterikorkeakoulusta 1995.
  • Näytellyt teatterin lisäksi  ja lukuisissa draamasarjoissa ja elokuvissa. Viimeksi tammikuuussa elokuvassa Vares – pahan suudelma.
  • Sai parhaan naisnäyttelijän Venlan 2010 roolistaan tv-sarjassa Helppo elämä.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla