Anu Saagim on huomannut, ettei hänen juttujaan aina ymmärretä Suomessa. Kuva: Sanoma-arkisto/Jussi Helttunen
Anu Saagim on huomannut, ettei hänen juttujaan aina ymmärretä Suomessa. Kuva: Sanoma-arkisto/Jussi Helttunen

Anu Saagimin käytös Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa on hämmästyttänyt katsojia. Nyt Anu kertoo oman versionsa ohjelmasta ja siitä, mikä hänestä meni pieleen.

Moni katsoja hämmästeli Anu Saagimin tylyä käytöstä keskiviikkona esitetyssä Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa. Anu muun muassa arvosteli jaksossa Maria Veitolan vaatteita, ehdotti hänelle kauneusleikkausta ja kutsui häntä muijaksi. Lisäksi hän käytti rasistista kieltä. Ohjelmassa Maria vietti yhden yön Anun ja muotoilija Ristomatti Ratian Helsingin-kodissa.

Anun käytöstä on kommentoitu ilkeäksi ja epäasialliseksi. Anu ymmärtää kritiikin, mutta ei omasta mielestään ole oikeasti ole ilkeä.

"Vedin koko homman ihan piruuttani vähän leikiksi."

– Se oli semmoista näyttelemistä. Vedin koko homman ihan piruuttani vähän leikiksi, hän sanoo.

– Halusin sekoittaa Marian ja kuvausryhmän ”korttipakan” tarkoituksella. Tämä johtui siitä, että olin ehkä käsittänyt ohjelman idean väärin. Marialla ja kuvausryhmällä oli valmis käsikirjoitus siitä, mitä 24 tunnin aikana tapahtuu. Minusta se ei antanut todellista kuvaa siitä, mitä me teemme Ristomatin kanssa silloin, kun olen Helsingissä.

"Nauran myös itselleni"

Anu kertoo, että hän on saanut ohjelman jälkeen melkoisen palauteryöpyn. Hänen monet letkautuksensa päätyivät julkisuuteen jo ennen ohjelman varsinaista esitysaikaa.

– Olen saanut älyttömän määrän vihapuheluita  ja -sähköposteja. Pahimmat ovat olleet tappouhkauksia. Näitä on tullut jo ennen ohjelmaa, eilen sen aikana ja nyt ohjelman jälkeen. Onneksi minulla on assistentti, joka ei enää näytä pahimpia viestejä minulle, Anu sanoo.

"Kyllä minä nauran itsellekin enkä vain mollaa muita ihmisiä."

Anu sanoo nyt ajatelleensa, että hänen kannattaisi jatkossa olla harkitsevaisempi oman turvallisuutensakin takia.

– On sääli, että Suomessa sanomiseni otetaan niin vakavasti. Heitän paljon vitsejä, joita ei ymmärretä. Ja kyllä minä nauran itsellekin enkä vain mollaa muita ihmisiä. Ehkä minun pitää itsekin katsoa peiliin, etten heitä läskiksi ja leiki siten jatkossa toisten tunteilla. Joissain asioissa on myös puhtaita väärinkäsityksiä ja kulttuurieroja. Esimerkiksi Eestissa neekeri, ryssä tai vinosilmä eivät ole rasistisia termejä. 

Stereotypiat vahvistuivat

Yölylässä Maria Veitola -ohjelmassa Maria ja Anu kävivät kauneushoitolassa, vaateliikkeessä ja sisustuskaupassa. Anu harmittelee, että kaikki paikat valittiin hänen ja Ristomatin puolesta, eikä heillä ollut mahdollisuutta vaikuttaa niihin.

– Sanoin kyllä heti, että sori hei, mutta mä en käy Suomessa spassa enkä shoppaile. Pidän niitä ajantuhlauksena. Eestissä on niin paljon parempia hoitoloita kuin Suomessa, enkä jaksa ravata joissain vaateliikkeissä. Joskus kymmenen vuotta sitten olin himoshoppaaja, mutten enää. Tietysti olen hieman etuoikeutettu, koska minulla on stailistit, jotka valitsevat vaatteet puolestani.

 "Olisin mielelläni jutellut  esimerkiksi sodista ja pakolaistilanteesta."

Anun mukaan kuvausryhmän valitsemista paikoista sisustuskaupat ovat ainoita, joissa he todellisuudessa käyvät Ristomatin kanssa.

– Totta kai mä juhlin yhä paljon. Mutta muuten me vietetään Ristomatin kanssa paljon aikaa kirjakaupoissa, kahviloissa, näyttelyissä, luonnossa ja ystävien kanssa. Ohjelmaa tehdessä mulla oli jossain vaiheessa niin tylsää, että turhauduin ehkä liikaa. Keskusteluaiheetkin tuntuivat aivan turhanpäiväisiltä. Olisin mielelläni jutellut myös globaalimmista asioista, esimerkiksi sodista ja pakolaistilanteesta.

Anulle jäi mielikuva, että ohjelmassa haluttiin vahvistaa niitä stereotypioita, joista hänestä on vuosikymmenten aikana luotu. Hän silti myöntää, että myös hänen oma käytöksensä vahvisti niitä.

– Ehkä olin itse tyhmä, kun en heti sanonut, etten halua olla tällaisessa mukana. Sitten, kun meitä ei kuunneltu, minusta tuli esiin pikkupiru. Kiusasin Mariaa tarkoituksella, mutta oletin, että hän lähtisi siihen mukaan ja viihdealan konkarina piikittelisi takaisin. Oli yllätys, ettei näin käynyt. Hän oli lähes koko ajan sokissa.

Ei mitään Mariaa vastaan

Maria Veitola kertoi Me Naisille aikaisemmin, että hänelle ja Anulle jäi jäätävät välit ohjelman takia.

– Olin siellä toisen kodissa ja ihmettelin, että mitä Anulle tapahtui. Hänen ensimmäiset sanansa minulle olivat, että ”katsotaan kauanko kestät”. Lähtöasetelma oli selvä: kilpailu miehestä. Se tuntui oudolta, mutta ehkä hänen suhtautumisensa muihin naisiin on sellainen, Maria kertoi.

Anua Marian tulkinta naurattaa.

– Tästä ei todellakaan ollut kyse. Niin heikko itsetunto minulla ei ole. Kuten sanoin aikaisemmin, ohjelma meni vähän näyttelemiseksi osaltani. Mutta minulla ei ole mitään Mariaa vastaan, enhän edes tunne häntä.

Yhden neuvon Anu haluaa silti antaa Marialle.

– Toimittajana pitää aina olla valmis mihin tahansa. Aina asiat eivät mene käsikirjoituksen mukaan. Se, miten siihen reagoi, kertoo toimittajan ammattitaidosta. Pitää olla täysin avoin ja mennä virran mukana.

ei leikkinyt

Anu Saagim ilkeilystään Maria Veitola -ohjelmassa: ”Olen saanut tappouhkauksia sen takia”

Ristomatti kertoi Marialle,että jos Anua loukkaa, tulee turpiin! Vaikutti siltä, että herra tekee kuten arvon "kuningatar" haluaa, koska pelkää olla herra talossaan. Ei Anu BB talossakaan kovin maireaa mainetta saanut, oli soielläkin pomona muilla, jopa törkeä. Kannattaa todella miettiä mitä Suomessa sanoo, jos tuntuu siltä, että Virossa voi haukkua päin naamaa oudotkin ihmiset. Anulla on yksi persoona, minä, ei me, tai hän.
Lue kommentti

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.