Savon sydämen, Pielaveden, lahja maailmalle: Antti Ruuskanen. Kuva: MVphotos
Savon sydämen, Pielaveden, lahja maailmalle: Antti Ruuskanen. Kuva: MVphotos

Kaikki rakastavat nyt EM-kultaa kiskaissutta Antti Ruuskasta. Eikä ihme! Syitä on ainakin neljä.

1. On aina hyvällä tuulella

Oletko nähnyt yrmyä Anttia? Et niin. Miehen äitikin todisti tv-haastattelussa, että Antti ei mökötä, vaikka asiat menisivät huonosti. Leppoisa ja lupsakka savolainen ei töksäyttele, töni kisamaskotteja tai syytä huonosta menestyksestä kisan järjestäjiä. Sen sijaan Antti jaksaa vastata tv-lähetyksissä "miltä nyt tuntuu?" -kysymyksiin ja jäädä kisojen jälkeen juttelemaan kisayleisön kanssa.

2. Puhuu Suomen seksikkäintä murretta

Savon murteen mannekiini ei sitä itse edes tiedosta, mutta hän puhuu Suomen seksikkäin murretta – ainakin jos on uskominen nettideittipalvelu E-kontaktin tutkimusta.

– No heh, ei ole seksikkyydestä tullut vielä palautetta. Minusta tärkeintä on olla oma itsensä, murretta myöten, Ruuskanen kommentoi tutkimusta Me Naisille tammikuussa.

3. Monipuolisempi kuin Remontti-Reiska

Antti on melkoinen monitaituri. 190-senttinen ja 30-vuotias keihäsmies on ehtinyt opiskella jo kolme tutkintoa: hän on urheiluhieroja, sähköasentaja ja liikuntaneuvoja. Kyllä noilla taidoilla ja senteillä hoituisi yhden miehen vuokra-aviomiespalvelut koko kylän rouville.

4. Poliitikkoainesta

Muistatteko, miten Seppo Räty kertoi valmistautuvansa Helsingin EM-kisoihin vuonna 1994? "Lepäilen tai ryyppään", keihässankari sanoi.

Monista loukkaantumisista kärsinyt Kimmo Kinnunen puolestaan kiteytti aikoinaan lopettamispäätöksensä sanoihin: "Että helevettiäkö tätä enää!"

Näihin kahteen suureen jässikkään verrattuna Antti Ruuskasessa on poliitikkoainesta. Hän osaa venkoilla, puhua paljon vastaamatta varsinaiseen kysymykseen. Ja silti hän onnistuu aina kuulostamaan lupsakalta.

Hopeaa voittanut (omasta mielestään hävinnyt) Räty ja 7. sijoittunut Kinnunen eivät olleet oikein juttutuulella Atlantan olympialaisissa 1996.

Antti Ruuskasen puhenäyte Itä-Savon haastattelussa olympiapronssin jälkeen vuonna 2012.