”Salaa kaikilta olen palanut loppuun jo useamman kerran”, Antti Railio kirjoittaa Facebookissa. Kuva: Terhi Ylimäinen / Sanoma-arkisto
”Salaa kaikilta olen palanut loppuun jo useamman kerran”, Antti Railio kirjoittaa Facebookissa. Kuva: Terhi Ylimäinen / Sanoma-arkisto

The Voice of Finland -voittaja Antti Railio kertoo Facebookissa sairastavansa kaksisuuntaista mielialahäiriötä.

The Voice of Finland -laulukilpailun vuoden 2013 voittaja Antti Railio, 29, kertoo Facebookissa sairastavansa kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Hän selittää julkisessa päivityksessä, kuinka jo nuorena todettu sairaus on aiheuttanut hänelle paljon yksinäisyyttä, tuskaa, ahdistusta ja kiusaa.

– Olen aina yrittänyt olla kaikille kiltti, mutta siinä samalla satuttanut montaa ihmistä sillä, etten ole kyennyt puhumaan omasta päänsisäisestä maailmastani, jossa olen elänyt kohta 20 vuotta täysin yksin. En osaa laskea, monta kertaa olen miettinyt, lopettaako kaiken vai mitä, hän kertoo.

Hän kertoo palaneensa loppuun useita kertoja, mutta salanneensa sen kaikilta. Alkuvuodesta Antti sai elämänsä pahimman burnoutin, ja nyt hän haluaa jakaa tarinansa ja toivoo, että se auttaisi muita samassa tilanteessa olevia.

– Vietin pari viikkoa yksin lähestulkoon kokonaan käymättä pesulla, ajamatta partaa. Heräsin ehkä joskus 22–24 aikaan ja valvoin yksin yön katsellen, kun pimeys pikkuhiljaa vaihtui valoisempaan. Kuuntelin lintujen laulua, kyynelehdin ja nauroin samaan aikaan. Kysyin iteltäni monesti, mitä haluan, miksi teen näin. Minulla ei pitäisi olla mitään hätää minkään suhteen, mutta jos jatkan näin, minulla ei ole kohta enää yhtään mitään tai ketään.

Hän uskoo päässeensä niskan päälle sairaudestaan siitäkin huolimatta, että menetti vuosi sitten parhaan ystävänsä.

– Musta tuntuu, että jollain ihmeellä olen päässyt ensimmäistä kertaa vuosiin niskan päälle tämän taistelun kanssa. Olin jo myymässä kaikki omaisuuteni jollekin jollain rahalla, jotta pääsisin katoamaan tai aloittamaan alusta, mutta ajatus siitä, että jättäisin yksin rakkaani, sai minut inhoamaan itseäni vielä enemmän.

Hän kiittää kirjoituksessaan lähimmäisiään, jotka ovat aina antaneet tukea ja rakkautta, ymmärtäneet häntä.

Antti Railiolla ja hänen avopuolisollaan Helillä on kaksi tytärtä, joista nuorin syntyi vuosi sitten. Pariskunta on suunnitellut menevänsä naimisiin kesällä 2015.

Myös entinen radiotoimittaja ja kansanedustaja Pertti Salovaara on kertonut sairastavansa kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Hän salaili sairauttaan vuosia häpeän takia.

Antin pitkän kirjoituksen voi lukea kokonaan Facebookissa.

Lue myös:

Antti Railio haastettiin laihduttamaan 50 kiloa – tämän verran hän pudotti

Antti Railio: ”Tykkään, että naisella on vähän pebaa

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla