Antti Holman ja Armi Toivasen ystävyydessä ei lässytetä turhista. Kuvat: Liisa Valonen
Antti Holman ja Armi Toivasen ystävyydessä ei lässytetä turhista. Kuvat: Liisa Valonen

Ystävykset Antti Holma ja Armi Toivanen pystyvät puhumaan mistä vain. Mutkattomasta asenteesta oli apua, kun Antti sairastui syöpään. – Yhdessä voimme iloita elämän kauheudesta.

Mihin mahtuu kaljatölkki? Kas siinä pulma, jota ystävykset Armi Toivanen ja Antti Holma yrittivät kiihkeästi ratkaista Turussa viime kesänä.

Kalja oli Armin, koska Antti ei juo. Paikka oli Ruisrock, koska tulevan Cheek-aiheisen Veljeni vartija -leffan takia näyttelijäkaksikon piti päästä näkemään Jare Tiihonen livenä lavalla. Ja kalja piti piilottaa, koska julkkiksia täynnä olevan VIP-lautan kyytiin astuminen tölkki kädessä tuntui – no, jotenkin juntilta.

Lopulta tölkki päätyi Armin hihaan, jossa se pullotti näkyvästi. Antin mielestä pullistuma näytti jättikasvaimelta. Lojaalina ystävänä hän seisoi silti kiltisti näkösuojana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lauttamatkasta selvittiin, ja myöhemmin backstagella huomattiin molempien fanituksen kohde, Alma. Kimppaselfie oli pakko saada, koska Alma nyt vain on niin makea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tänään muistot naurattavat molempia.

– Armi oli mun festarikummi, koska olen ihan pihalla tuollaisissa paikoissa. Väenpaljous ahdistaa, Antti, 35, sanoo.

– Ruisrockissa näimme ensi kertaa kunnolla kiireisen kevään jälkeen. Festarien etkoilla hotellissa juttelimme kasvokkain kaikesta, Armi, 37, kertoo.

Puhuttavaa oli kertynyt, koska Antti asuu Lontoossa ja oli reissannut pitkin maailmaa Antti Holma ja maastamuuttajat -ohjelmansa takia. Tilaisuutta puhua syvällisiä ei ollut aiemmin ilmaantunut.

Juttutuokio Turussa oli samanlainen kuin Armin ja Antin lähes viidentoista vuoden mittaisessa ystävyydessä aina. Rehellistä, viiston huumorin sävyttämää, jonkun korvissa ehkä karuakin puhetta.

– Puhuimme esimerkiksi Antin melanoomasta. Olimme viestitelleet asiasta, mutta nyt kysyin suoraan: Vituttaako? Onko kuolemanpelkoa? Armi kertoo.

”Olin juuri tullut kaapista ulos ja aika pihalla itseni kanssa.”

Aune ja Armanda

Huh, miten cool ja makea tyyppi, ajatteli Armi Toivanen, kun näki Antti Holman ensimmäisen kerran. Se tapahtui Ylioppilasteatterin kokouksessa joskus vuonna 2003. Armi oli juuri muuttanut Helsinkiin ja liittynyt kunniakkaan teatterin riveihin. Hänen kiihkein haaveensa oli päästä Teatterikorkeakouluun.

Antti opiskeli jo Teatterikorkeakoulussa eikä aluksi edes huomannut Armia.

– Teatterikorkeakoulun alussa olin itseäni täynnä. Muistan, miten pääsykokeiden kolmannessa vaiheessa katselin muita kokelaita ja ajattelin, ettei näistä ole minulle vastusta, Antti myöntää.

Hybristä seurasi itsetunnon notkahdus.

– Pullistelun alla nuo vuodet olivat itse asiassa vaikeaa aikaa. Olin juuri tullut kaapista ulos ja aika pihalla itseni kanssa. Teakissa tajusin yhtäkkiä, miten lahjakkaita kaikki ympärillä olivat. Luojalle kiitos tuosta romahduksesta. Vain nöyryyden ja epävarmuuden kautta voi kasvaa ammattilaiseksi, Antti Holma sanoo.

”Antille voi puhua mistä vain.”

Armi pääsi sisään Teatterikorkeaan syksyllä 2004. Sen myötä Antista ja Armista tuli ensin tuttavia, sitten kavereita, lopulta ystäviä. Heillä oli iso yhteinen kaveripiiri ja yhteisiä produktioita. Pian jaettiin jo syvempiäkin tuntoja.

– Muistan, miten opiskeluaikoina istuimme Teakin ravintolassa Tarmossa kittaamassa kaljaa, polttamassa ketjussa ja ulisemassa, miten surkeita olemme, Armi kertoo.

– Kaikkien kollegoiden kanssa ei voi puhua suoraan omista epävarmuuksista tai näyttelijäntyön nurjista puolista. Antille voi puhua mistä vain, hän toteaa.

– Emme odota toisiltamme muuta kuin armotonta rehellisyyttä, Antti sanoo.

Lukioajoista alkaen Antti on ollut lähiystävilleen Aune. Armi puolestaan sai Antilta lempinimen Armanda yhteisellä reissulla Italiaan kesällä 2009.

– Armi oli lähdössä lomalle ja heitti: tule sinäkin. Päätin että jumalauta, mä teen niin, Antti kertoo.

Antin proteiinipitoinen ruokavalio ihmetyttää joskus Armia. Armi on enemmän nautiskelija. Kuva: Liisa Valonen
Antin proteiinipitoinen ruokavalio ihmetyttää joskus Armia. Armi on enemmän nautiskelija. Kuva: Liisa Valonen

Trasteverestä päivää

Antti Holman elämän ensimmäinen Italian-reissu alkoi parilla yksinäisellä päivällä Roomassa. Hän ei osannut sanaakaan italiaa eikä ymmärtänyt maan tapoja – esimerkiksi sitä, että ravintolat avautuvat vasta illalla. Armin neuvosta Antti koetti löytää aitoa Italia-fiilistä Trasteveren kaupunginosasta.

– Yritin mennä syömään suomalaisittain kello viisi. Ravintolat olivat kiinni, helle oli hirveä, olkapääni paloivat ja kantapäissäni oli rakkoja. Juoksin pitkin Trasteveren pierunhajuisia kujia ja kirosin päässäni Armi Toivasta, Antti muistaa.

”Rooman auringosta varmaan melanoomanikin sain.”

– Vihasin Roomaa. Tein kaikki perusturistimokat. Rooman auringosta varmaan melanoomanikin sain. En mene sinne enää koskaan, hän julistaa.

Armia Antin mahtipontisuus naurattaa.

– Reissu parani siinä vaiheessa, kun tiemme kohtasivat Firenzessä. Sieltä jatkoimme matkailuautoilemaan Elballe. Mukana olivat myös minun silloinen poikaystäväni ja näyttelijä Kreeta Salminen, Armi kertoo.

Antti nyökkää. Hän muistaa Armin bravuurin, mozzarellapastan, jota syötiin harva se päivä. Ja totta kai Armin hillittömän huumorin. Kiperissä tilanteissa Armi solahti hetkessä keksimänsä tyytymättömän turistimuijan rooliin. Vitsi jatkui, kehittyi ja parani koko matkan ajan.

– Muistan yön, jolloin Armi oli aivan tulessa, sorvasi vitsiä vitsin perään. Nauroimme Kreetan kanssa niin, että olimme pudota matkailuauton patjoilta, Antti kertoo.

Ystävyys, joka ei noudata kaavoja

Hapan turistimuija oli prototyyppi, jonka pohjalta syntyi myöhemmin Armin kuuluisa Putous-sketsihahmo, Leena Hefner o.s. Herppeenluoma. Nimi oli Antin oivallus.

– Tykkäämme hassuista nimistä. Usein nappaamme niistä kuvia ja laitamme Whatsapp-viesteinä toisillemme, Armi paljastaa.

– Ja ahdistumme samoista jutuista, kuten leväperäisyydestä ja velttoilusta. Tai pitkistä ison porukan sähköpostiviestiketjuista, joissa kehotetaan jotakuta ottamaan koppi jostakin, Antti toteaa.

– Ystävyytemme ei noudata mitään tavanomaisia kaavoja, Armi sanoo.

”Ei tulisi mieleenkään lähteä Armin kanssa shoppailemaan tai antaa hänelle muotivinkkejä.”

Tärkeintä on tieto siitä, että toinen on saatavilla.

– Olen allerginen kliseiselle homoystävä-termille. Ei tulisi mieleenkään lähteä Armin kanssa shoppailemaan tai antaa hänelle muotivinkkejä, Antti sanoo.

– En mieti ystävieni sukupuolta. Suurin osa ihmisistä on mielestäni ikävystyttäviä. Ne harvat, jotka eivät ole, ovat minulle supertärkeitä.Armi on vahva ja karismaattinen, upea ihminen ja kova tekemään töitä. Hän ei ole koskaan tylsä, Antti toteaa.

Armikin pudistaa päätään leffoista ja tv-sarjoista tutulle stereotypialle heteronaisen ja homomiehen ystävyydestä.

– Sellainen ei ole meidän juttumme ollenkaan. Yhden ainoan kerran muistan Antin kommentoineen ulkonäköäni. Hän ehdotti, että taivuta kuule vähän noita hiustenlatvoja suoristusraudalla, kun menet lehtikuviin. Siinä se, Armi kertoo.

– Antti on sairaan lahjakas niin laulajana, kirjoittajana kuin näyttelijänäkin. Ihmisenä hän on paljon empaattisempi kuin itse kuvittelee.

”Armi on vahva ja karismaattinen, upea ihminen ja kova tekemään töitä.”

Armi iloitsee Antin huikesta menestyksestä.
Armi iloitsee Antin huikesta menestyksestä.

Kielisuudelma ja kiukkukohtaus

Suomessa freelance-näyttelijän leipä on harvoin kovin leveä. Välillä kohdalle osuu ammatillisesti hiljaisempia kausia. Armikin on kokenut niitä.

Antin uralla viime vuodet ovat olleet nousujohteisia. Hänen tähdittämänsä tv-ohjelmat ovat keränneet katsojia. Helmikuussa ensi-iltansa saavassa Veljeni vartija -elokuvassa Antilla on päärooli Cheekinä.

– En kadehdi Antin huikeaa menestystä. Hän on tehnyt valtavasti töitä sen eteen ja todellakin ansainnut kaiken hyvän, Armi sanoo.

– Mutta se, joka väittää, etteivät näyttelijät ylipäätään kadehdi toisiaan, valehtelee. Isoja ja näkyviä rooleja kun ei vain riitä kaikille.

Armi ja Antti ovat työskennelleet yhdessä useammankin kerran. Myllyrinne Companyssa 2014 he tekivät yhdessä komiikkaa.

– Muistan, että meidän piti esittää limaisesti suutelevaa teiniparia. Nuolin vahingossa Antin hampaita, ja repesimme täysin, Armi muistaa.

Karumpiakin tunteita on yhteisissä töissä tullut vastaan.

– Kun kuvasimme viime kesänä Veljeni vartijaa, sain kiukkukohtauksen juuri siinä päivänä, kun Armi tuli settiin. Ystävän läsnä ollessa uskalsin näyttää ikäviäkin tunteita. Armi auttoi minut kiukun yli huumorilla, Antti kertoo.

– Ei se ollut niin iso juttu. Hoidat aina homman kotiin. Sinä päivänä olit vain väsynyt, Armi lohduttaa.

Yksin Lontoossa

Armi Toivanen ei hämmästynyt, kun Antti Holma puolitoista vuotta sitten muutti yksin Lontooseen.

– Ymmärrän hyvin irtiottojen tarpeen. Kaksi vuotta sitten asuin New Yorkissa kolme kuukautta ja nautin joka hetkestä, Armi sanoo.

Lontoossa Anttia kiehtoo miljoonakaupungin syke ja brittien kohteliaisuus. Hän asuu Lontoossa soluasunnossa, jossa on myös vierashuone. Siihen voivat majoittua Suomesta vierailevat ystävät.

”Armia ei tarvitse kannatella eikä paijailla.”

Armi on aina tervetullut. Joulukuussa hänen oli tarkoitus mennä toviksi Antin luo tämän 35-vuotissynttäreitä juhlimaan, mutta suunnitelmat muuttuivat viime tingassa.

– Olen kyllä varoittanut Armia, etten osaa esitellä Lontoosta kuin kotini, työhuoneeni, kuntosalin ja lähimarketin, Antti sanoo.

Armia naurattaa.

– Minua ei tarvitse viihdyttää. Hengaillaan vaan yhdessä, hän ehdottaa Antille.

– Tuollainen Armi on. Häntä ei tarvitse kannatella eikä paijailla, Antti toteaa.

Armi ei Antin mukaan koskaan dramatisoi. Ei edes tiukoissa paikoissa. Kuten silloin, kun hän viime keväänä sai muiden suomalaisten tapaan lukea Instagramista, että Antti Holmalla on melanooma. Ystävälle lähti heti yksinkertainen mutta lämmin viesti, joka päättyi sanoihin: Jos haluat puhua, täällä olen.

– Armin viestistä välittyvä mutkaton asenne helpotti oloani syövän aiheuttaman myllerryksen keskellä, Antti muistaa.

– Ennen somepostausta diagnoosista tiesivät vain vanhempani ja neljä pikkusiskoani. He järkyttyivät niin, ettei minulla ollut enää voimia soittaa kavereille ja käydä taas läpi samoja tunnekuohuja, Antti selittää.

”Syöpä ei ahdistanut eikä pelottanut, vaan otti raskaasti päähän.”

Antti tietää, että Armiin voi luottaa.
Antti tietää, että Armiin voi luottaa.

Ei sääliä, ei lässytystä

Kesällä Turussa, kun sairaudesta vihdoin päästiin puhumaan kasvokkain, Armin koruttomasta suhtautumisesta oli apua.

– Armille sanoin suoraan, ettei syöpä ahdistanut eikä pelottanut, vaan otti raskaasti päähän. Hänelle myönsin, etten ensimmäisenä miettinyt kuolemaa, vaan sitä, miten ihmeessä tungen syöpäleikkauksen täpötäyteen kalenteriini, Antti kertoo.

– Armi ymmärsi hyvin myös sen, että vakavan sairauden edessä voi iskeä sellainenkin asia kuin turhamaisuus. Eniten harmitti se, etten leikkauksen jälkeen päässyt salille pariin viikkoon.

– Omat menetykseni ovat opettaneet, että kovassa paikassa tärkeintä on läsnäolo. Se, ettei jätä kolauksen kokenutta yksin, Armi sanoo.

Hän kokee, että Antti puolestaan on ollut hyvä kuuntelija ja arvokas tuki esimerkiksi silloin, kun ihmissuhteissa on tullut vastaan karikoita.

– Kunnioitus toista kohtaan on sitä, ettei vaikeissakaan tilanteissa lässytetä eikä säälitellä. En odota ystävieni ratkaisevan ongelmiani, mutta niiden pallottelu antaa perspektiiviä, Armi toteaa.

”Olen tullut juttuun kaikkien Armin miesystävien kanssa.”

Antti sanoo, ettei voisi pitää lähiystävinään yltiöpositiivisia ihmisiä.

– Live, laugh, love -tyyppien kanssa pitäisi aina olla niin saamarin reipas. Armin kanssa voimme iloita elämän kauheudesta, Antti sanoo.

Ihmissuhdeasioissa ei heidän ystävyydessään lähdetä neuvomaan toista.

– Olen ikuinen yksineläjä, yhden hengen perhe. Armi taas on seurustellut aina. Onneksi hänellä on hyvä miesmaku, olen tullut juttuun kaikkien hänen miesystäviensä kanssa, Antti sanoo.

Armi ei ole huolissaan siitä, ettei Antti ole koskaan seurustellut.

– En ikinä mieti ystävistäni, kenen kanssa he ovat tai onko perhettä suunnitteilla. Antti elää yksin, mutta se on hänen valintansa. Tiedän, että hän on onnellinen juuri noin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla