Lotta Hintsa, 25, joutui teini-ikäisenä anoreksian takia sairaalaan hoidettavaksi. ”Sairaala oli lopulta minulle turvapaikka.”
Lotta Hintsa, 25, joutui teini-ikäisenä anoreksian takia sairaalaan hoidettavaksi. ”Sairaala oli lopulta minulle turvapaikka.”

Lotta Hintsa osallistui missikisoihin osoittaakseen itselleen olevansa tarpeeksi vahva.

Vielä joitakin vuosia sitten Miss Suomi Lotta Hintsan elämää hallitsi anoreksia. Pahimmillaan syömishäiriö sitoi hänet teini-iässä sairaalan letkuihin. Nyt Lotta, 25, on kuitenkin toipunut, eikä rajoita enää syömisiään.

– Syömisen ajatteleminen on todella kahlitsevaa. Sen sijaan yritän tehdä itsestäni koko ajan vahvemman ja hyväksyä itseni sellaisena kuin olen, Lotta sanoo.

Siksi Lotta uskalsi myös lähteä myös missikisoihin – toipuneena ja tarpeeksi vahvana.

– Vaikka en kelpaisi kaikille, läheisilleni ja itselleni kelpaan. Minun ei tarvitse muuttaa ulkonäköäni tai ottaa siitä paineita, Lotta sanoo.

Onnistumisen tunteita laihduttamisesta

Lotta uskoo, että anoreksia oli seurausta useammasta epäonnisesta sattumasta. Viimeinen niitti oli, kun yläasteella luokan tytöt alkoivat kohkata kaloreista ja kuntoilusta: vertailla, kuinka paljon olivat laihtuneet ja syöneet. Kilpailuhenkinen Lotta halusi päihittää muut.

– Aluksi se oli viatonta. Mutta onnistumiset lietsoivat toisiaan. Aloin asettaa itselleni tavoitteita: tällä viikolla minun pitää laihtua kilo, seuraavalla kaksi.

Lotta ei haaveillut niinkään siitä, että olisi pienempi. Hän sai laihduttamisesta onnistumisen tunteita, jotka pönkittivät itsetuntoa. Putoavat puntarin lukemat tuottivat valtavaa mielihyvää.

– Luulin, että kontrolloin syömistäni, mutta jälkikäteen olen tajunnut, että se kontrolloi täysin minua, Lotta sanoo.

Sairauden akuuttivaihe kesti ylä¬asteen kaksi ensimmäistä vuotta. Sinä aikana Lotan paino putosi 52 kilosta 39 kiloon. Viimein Lotta ei jaksanut nousta edes kahta porrasaskelmaa kerrallaan.

– Oloni oli epätoivoinen, sillä tiedostin, että tilanne oli huono. En vain pystynyt tekemään asialle mitään, Lotta sanoo.

Toipuminen alkaa sairaalasta

Lopulta Lotan vanhemmat veivät tyttärensä terveydenhoitajan kehotuksesta sairaalaan. Siellä Lotan nenään ujutettiin letku, jota pitkin hänen sisuksiinsa virtasi ravintoliuosta. Hoitojakso kesti kaksi kuukautta, mikä tuntui nuoresta tytöstä ikuisuudelta.

– Olin aluksi hyvin vihainen, että minut laitettiin pakkohoitoon. Silloin en vielä ymmärtänyt, miten onnekas olin, että selvisin. Sairaalahenkilökunta oli ihmeissään, että olin ylipäätään hengissä, Lotta sanoo hiljaa.

Pitkään aikaan Lotta ei halunnut puhua anoreksiasta ollenkaan.

– Ajattelin, että ihmiset pitävät minua epäonnistuneena anorektikkona.

Vähitellen Lotta alkoi kuitenkin toipua. Pitkät ajat sairaalan sängyssä pakottivat käymään läpi omia ajatuksia. Hän tajusi, ettei halunnut jäädä rypemään sairauteensa.

Lotan pelasti myös se, että hän suuntasi suorittamisen tarpeensa sairaalasta päästyään uuteen harrastukseen: kilpacheerleadingin. Lotta ymmärsi, että jos halusi pärjätä lajissa, oli pakko syödä.

– Aloin hyväksyä, että ruoka ei ole viholliseni, vaan tekee minulle hyvää. Tuntui hyvin vapauttavalta ja terapeuttiselta, että sain onnistumisen tunteita muualta kuin painonpudottamisesta.  

Itsekäs sairaus

Vaikka syömishäiriö on vahvistanut Lottaa, se ei poista katumusta. Lotta tietää, että on voinut vaikuttaa tulevaisuuteensa radikaalisti, sillä anoreksia voi heikentää hedelmällisyyttä.

– Kaduttaa, että olen voinut pilata mahdollisuuteni saada lapsia. 

Häntä harmittaa myös, miten suurta tuskaa hän on läheisilleen tuottanut.

– Anoreksiahan on kamalan itsekäs sairaus. Kaikki ajatukset ovat silloin omissa onnistumisissa. Läheiset joutuvat vain seuraamaan sivusta, kun itse tekee hidasta itsemurhaa. 

Tällä hetkellä Lotasta tuntuu kuitenkin paremmalta kuin kenties koskaan aiemmin. Yksi suurimmista oivalluksista on se, että Lotta on oppinut rakastamaan vartaloaan. Kun hän aamulla vilkaisee peiliin, hän ei yritä löytää enää itsestään vikoja vaan miettii, mistä kehossaan pitää.

– On kauheaa, jos joku mollaa sinua joka aamu, varsinkin jos se olet sinä itse, Lotta sanoo.

Onko Lotta havainnut missien keskuudessa muita syömishäiriöitä? Lue Me Naisten numerosta 36/2013, mitä Lotta ajattelee missimaailmassa vallitsevista ulkonäköpaineista.

Lue myös:

Lotta osallistui Me Naisten Mielikuvaleikkiin: Katso videolta, mitä hänellä tulee mieleen sanoista jääkiekko, sote-uudistus ja maailmanrauha.

Lotta Hintsa

Miss Suomi on syntynyt 29.6.1988 Nurmossa.

Asuu jääkiekkoilijapoikaystävänsä Kristian Näkyvän kanssa puoliksi Jyväskylässä ja puoliksi Helsingissä.

Opiskelee kauppatieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopistossa.

Pariskunnalla on kaksi koiraa, pomeranianpentu Naomi ja chihuahua Lilian.

Valmistautuu parhaillaan Miss Universum -kisoihin, jotka pidetään marraskuussa Moskovassa.

Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg
Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg

Voice of Finlandin uusi tähtivalmentaja Toni Wirtanen on viettänyt syksyn koti-isänä, kun vaimo Jannika B kilpaili Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Apulanta-muusikko Toni Wirtanen on pitänyt syksyn aikana sosiaalisessa mediassa yllä näkyvää kampanjaa Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailleen vaimonsa Jannika B:n puolesta. Joka viikko hän on ylistänyt ylpeänä vaimoaan ja kannustanut häntä eteenpäin.

Ja sitä Wirtanen todella on – ylpeä. Jannika kertoi kesällä kamppailleensa uupumusta ja väsymystä vastaan. Siitä huolimatta hän päätti lähteä haastamaan itsensä vaativiin suoriin lähetyksiin – ja tuli kilpailussa lopulta toiseksi.

”Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois,”

– Pidän häntä sen ohjelman ehdottomana kaikkien aikojen henkisenä voittajana juuri siksi, että hän voitti itsensä niin monin kerroin siinä. Toivon, että ihmiset, jotka käyvät samoja asioita läpi, ottaisivat sen ikään kuin majakaksi. Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois, Wirtanen kuvailee.

Jannikan keskittyessä kilpailuun Toni vietti aikaa pariskunnan kaksivuotiaan Martta-tyttären koti-isänä. Seuraavaksi on kuitenkin isän vuoro hypätä jälleen television maailmaan, kun hän aloittaa yhtenä tammikuussa alkavan uuden Voice of Finland -kauden tähtivalmentajista.

Ottaako Jannika nyt roolin perheen somevastaavana?

– Jonkinlaista roolinvaihtoa tässä varmasti tapahtuu. Sen näkee sitten livelähteyksissä. Uskon kyllä, että saan hyvin Twitter-tukea, sillä rouva on kova twiittaamaan, Wirtanen pohdiskeli ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Hän kertoo löytäneensä itse television katselun uudestaan sosiaalisen tv:n nousun myötä.

– Vitsi, miten paljon enemmän sai esimerkiksi Vain elämäästä irti, kun kävi vetojen välissä katsomassa Twitteristä, mitä niistä puhuttiin. Onhan se tavallaan sellaista oman egon buustausta, mutta toisaalta siellä voisi olla myös jotain ihan muuta. Se on kaksiteräinen miekka, hän miettii.

”Ensimmäistä kertaa elämässäni olen tilanteessa, että haluan pysähtyä aloilleni”, Antti kertoo.

Laulaja Antti Tuisku avaa tuoreessa Apu-lehden numerossa tulevaisuuden suunnitelmiaan.

Muusikko kertoi marraskuun alussa jäävänsä tauolle kevään 2018 areenakiertueen ja Provinssi Rockin keikan jälkeen. Syystä hän on kuitenkin vaiennut.

Nyt hän paljastaa, että aikoo hankkia tauon aikana hyvinvointivalmentajan pätevyyden.

– Ensimmäistä kertaa elämässäni olen tilanteessa, että haluan pysähtyä aloilleni. Musiikkia haluan tehdä seuraavan kerran vasta sitten, kun itselläni on oikeanlainen kipinä ja visio siitä, mitä todella haluan tehdä, hän kertoo Apulle.

”Olo on äärimmäisen kiitollinen, mutta myös haikea.”

Kun Antti marraskuussa ilmoitti tauostaan, hän kertoi tuntevansa ristiriitaisia fiiliksiä.

– Sen jälkeen aloitankin sitten määrittelemättömän pituisen keikkatauon. Olo on äärimmäisen kiitollinen, mutta myös haikea. Kiertueen päättävän festarivedon jälkeen on aika pistää pillit pussiin ja miettiä elämää muiltakin kanteilta. Ja ladata akkuja tulevaa varten – milloin ikinä sen uuden tulemisen aika sitten onkaan, hän kertoi.

Kesällä Antti kertoi Me Naisten haastattelussa, että haluaa panostaa omaan ja läheistensä hyvinvointiin. Hän rakennutti kotiinsa suolahuoneen, vei äitinsä viime talvena lomalle Los Angelesiin ja siskonsa miehineen Berliiniin Céline Dionin keikalle.

– Olen halunnut satsata siihen, että jaksan tehdä työni mahdollisimman hyvin. Mutta haluan tarjota elämyksiä myös läheisilleni. Hiljattain mökillä yritin sanoa sukulaisille, että kertokaa, jos tarvitsette tänne jotakin, hän kertoi.