Elämänmuutoksen myötä Annika Metsäketo on saanut takaisin myös itsetuntonsa.
Elämänmuutoksen myötä Annika Metsäketo on saanut takaisin myös itsetuntonsa.

Juontaja koki lyhyessä ajassa kaksi niin rajua miessuhdetta, että elämä katosi hänen hallinnastaan. Annika ei jaksanut enää pitää itsestään huolta.

”Olit sinä sitten kauhea plösö puolitoista vuotta sitten!”

Näin rankan kommentin sai juontaja Annika Metsäketo, 38, vastikään kuulla tuttavaltaan. Mies muisteli aikaa, jolloin Annika oli juuri lopettanut pitkän pestinsä risteilyemäntänä ja vaaka näytti enemmän kuin koskaan.

Annikasta on hullua, että häntä edelleen muistutetaan ajasta, jolloin kroppa oli sekaisin ja itsetunto muutenkin matalalla. Kaksi rankkaa miessuhdetta sekä painon raju nousu olivat saaneet Annikan ajattelemaan, että kukaan ei pitäisi häntä enää koskaan viehättävänä.

– Pidin itseäni laiskana paskana, joka oli päästänyt itsensä huonoon kuntoon. Suoraan sanoen minua ällötti.

Nyt Annika tilaa ravintolassa salaattia ja näyttää keijulta. Puolitoista vuotta sitten maistuivat mieluummin kebabhampurilaiset ja raskaat drinkit.

– Lopulta kroppani tottui tolkuttomaan syömiseen. Minulla oli hirveä nälkä koko ajan.

Laivalla liikkumiseen ei vain löytynyt saumaa, ja vapailla Annika jäi mieluiten makaamaan kotiin. Syynä sulkeutumiseen olivat myös rankat kokemukset ihmissuhteissa.

– Olin tarkoituksella monta vuotta silmät kiinni. Koin kaksi vaikeaa miesjuttua lyhyen ajan sisällä. Näiden miesten pahuus ja kylmyys aiheuttivat minulle pahoja haavoja.

Tavallista kotiruokaa

Puolentoista vuoden laivapestin jälkeen Annika alkoi kaivata tavallista elämää. Töitä löytyi nopeasti Radio Novasta.

Annika myös suuntasi viikoksi Egyptiin rentoutuakseen. Siellä hän tajusi menneensä itselleen sopivan rajan yli. Ulkonäkö ei tuntunut omalta, itsekurin puute ja laiskuus harmittivat.

– Laihdutuskuuri alkoi kuin vahingossa. Rakastan lihaa, mutta Egyptissä lihapadat eivät olleet hyviä, joten nautin hyvistä iduista, pavuista ja linsseistä. Koska oli kuuma, join paljon vettä. Loman jälkeen oloni oli ihmeellisen kevyt, joten päätin, että tästä se nyt lähtee.

Aamupalaksi Annika nauttii nykyään puuroa, ja pääaterioilla tavallista kotiruokaa ja paljon kasviksia. Vettä kuluu jopa kolme litraa päivässä.

– En missään vaiheessa suostunut luopumaan herkuistani. Minun täytyy yhä saada McDonald’sin hampurilainen sekä suosikkipaikkani pizza kerran viikossa.

Annikan mielestä parasta elämänmuutoksessa on ollut, että hän on saanut itsevarmuutensa takaisin. Tulevaa kesää hän odottaa innolla, sillä hän aikoo pitää pitkästä aikaa silmänsä auki. Vastaanhan voi kävellä se elämän suuri rakkaus.

– Olen torjunut monta mahdollista miestä, koska olen pelännyt liikaa. En aio tehdä sitä enää.

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.