Autismi vaikuttaa Anniina Ala-Soinin arkeen monilla tavoilla. Esimerkiksi liukuportaat ovat hänelle hankalia. Kuva: Sanoma-arkisto.
Autismi vaikuttaa Anniina Ala-Soinin arkeen monilla tavoilla. Esimerkiksi liukuportaat ovat hänelle hankalia. Kuva: Sanoma-arkisto.

Anniina Ala-Soini tykkää työstään päiväkodissa sekä musiikista, kirjoittamisesta ja esiintymisestä. Hänen arkensa ei kuitenkaan ole aivan mutkatonta, sillä autismikirjon häiriö vaikuttaa elämään monin tavoin.

Kuka olet?

"Olen Anniina Ala-Soini Helsingistä. Täytän pian 32. Työskentelen päiväkodissa lastenhoitajana. Sivutoimisesti olen Autismi- ja Aspergerliiton kokemusasiantuntija. Diagnoosini on F84.8 eli muu määritelty laaja-alainen kehityshäiriö. Minua on tutkittu lapsesta asti, mutta diagnoosin sain vasta aikuisena, 23-vuotiaana. Saamani diagnoosi yllätti aluksi, sillä en ollut koskaan aiemmin kuullut siitä."

Vaikuttiko autismi koulunkäyntiin ja kaverisuhteisiisi nuorena?

"En ollut mikään muottiin sopiva hymytyttö. Sain koulussa moitteita esimerkiksi huolimattomuudesta. Ala-aste oli aika kuormittava ympäristö. Äitini on joskus todennut, että hänestä tuntui kouluvuosinani, ettei opettajilla ollut koskaan minusta mitään iloista kerrottavaa. Yläasteesta eteenpäin koulu alkoi sujua paremmin. Kavereita minulla on onneksi aina ollut, vaikka en ole mikään helppo ystävä. Esimerkiksi isot muutokset ovat minulle vaikeita, jos ne eivät tapahdu omasta tahdostani. Parikymppisenä minun oli vaikea työllistyä ja saada opiskelupaikkaa, ja työpaikkojen sosiaaliset suhteet tuntuivat hankalilta. Kun asiaa alettiin tutkia, sain diagnoosini. "

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Työn tekeminen on tärkeää, hiusten harjaaminen ei niinkään."

Miten se vaikuttaa elämääsi nyt aikuisena?

"Arki olisi helpompaa, jos aikaa ei menisi jatkuvaan sähläämiseen. Minulla on hahmotusvaikeuksia ja eksyn helposti. Välttelen liukuportaita enkä pysty syömään kaikkia ruokia. Sosiaalisista suhteista saan joskus ikävää palautetta. Käytökseni saatetaan kokea vihaiseksi ja ailahtelevaiseksi, vaikka tarkoitan hyvää. Viihdyn hyvin nykyisessä keikkatyössäni lastenhoitajana päiväkodissa. Koen sen tärkeäksi ja arvokkaaksi. Ihmisten kanssa oleminen on kuitenkin sen verran kuormittavaa, etten työn ohella jaksa tehdä paljon muuta. Olen vähän erakkoluonne." 

Millaisia jaksamisen keinoja olet kehittänyt vastapainoksi?

"Yritän priorisoida asioita. Työn tekeminen on tärkeää, hiusten harjaaminen tai kodin siivous ei niinkään."

Millaisista asioista nautit?

"Olen aina tykännyt itseni ilmaisemisesta. On hienoa esiintyä yleisön edessä, kun keikkailen Autismiliiton kokemusasiantuntijana. Nautin myös vapaudesta, musiikista, oikeaan järjestykseen asettuvista sanoista ja niistä hetkistä, kun saan päiväkodissa istua hämärässä, hiljaisessa huoneessa nukkuvien lasten keskellä."

 

Mikä autismi?

Autismikirjon häiriö vaikuttaa siihen, miten ihminen viestii ja on vuorovaikutuksessa muiden kanssa sekä siihen, miten hän kokee ympäröivän maailman.

Kyse on aivojen keskushermoston erilaisesta kehityksestä.

Esiintyvyys on noin 1 % väestöstä, joten Suomessa arvioidaan olevan noin 55 000 autismikirjon henkilöä.

Kansainvälistä autismitietoisuuden päivää vietetään 2.4.   

Sisältö jatkuu mainoksen alla